2012. május 15., kedd

Almás-cseresznyés pite teljes kiőrlésű lisztből

Méltatlanul sokáig elhanyagoltam a pitesütést. Tavaly minden második héten almás pitét sütöttem, aztán valahogy elmaradt a dolog. Most kattantam, hogy megint kéne csinálni, és semmi irdatlanul rossz nincs benne amit mostanában ne ehetnénk. Eredetileg sima almásat akartam sütni, aztán tegnap a zöldséges nénimnél megláttam az idei első cseresznyét, úgyhogy az is került bele. 

Hozzávalók:
A tésztához:

  • fél kg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 kocka Ráma
  • csapott teáskanál só
  • kb 1,5 dl jéghideg víz
A töltelékhez:
  • 1 kg alma
  • 25 dkg cseresznye
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • fél mokkáskanál szerecsendió
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál citromlé
  • fél teáskanál folyékony édesítőszer
Elkészítés:

A lisztet elkeverem a sóval. A margarint hidegen belemorzsolom a lisztes keverékbe, majd annyi jéghideg vizet teszek hozzá (nekem ez ma bő 1 dl volt), amennyivel már szépen összeáll, de nem lesz ragadós. Beteszem pihenni a hűtőbe, hogy ne olvadjon meg a margarin, mert akkor kezelhetetlen lesz a tészta. A sütőt 180-200 °C-ra előmelegítem. Az almákat megpucolom, közepes kockákra vágom. A cseresznyét kimagozom (magozó nélkül igen menő voltam, minden piros pöttyös lett) és összekeverem az almával. Hozzájuk adom a fahéjat, a szerecsendiót, az édesítőszert, a citromlevet és a keményítőt. Utóbbi azért kell, hogy a lé amit eresztenek a gyümölcsök a sütőben ne folyjanak szanaszét, hanem zselésedjenek össze kicsit. :)

Ha a gyümölcsök megvannak - ez a legszöszölősebb része, emiatt macera kicsit a pitekészítés - előveszem a hűtőből a tésztát. Elfelezem, az egyik felét nagyjából fél centi vastagra nyújtom és beleteszem a piteforma (nekem ilyenem van) aljába. Eléggé szakadós a tészta, ezért úgy szoktam a deszkáról átemelni a formába, hogy feltekerem a sodrófára, majd onnan letekerem a "tepsibe", így nem fog elszakadni, legalábbis kisebb az esélye. Ezután belehalmozom a gyümölcsöket, majd kinyújtom a tészta másik felét, és azt is a helyére teszem. Valamennyi felesleg mindig lesz a szélén, ezt lecsipkedem - én most kidobtam, csúnya-csúnya Bogi, de a kreatívabbak sodorhatnak belőle kis kígyókat és bármit mintázhatnak a pite tetejére -, majd a maradékot behajtogatom oldalt, hogy ne legyen cakkos a tészta. Ezután villával is körbemegyek és összenyomkodom az alsó és felső rétegeket, hogy biztosan ne nyíljanak szét sütés közben. A pite tetejét bevagdosom, és már majdnem készen is vagyunk. Alufóliából szoktam "piteszélvédőt" hajtogatni, hogy a vékony külső rész ne süljön meg hamarabb mint a belső, és emiatt ne legyen égett a széle sem. 
Így nézett ki sütőbe tevés előtt
Ezt a fóliát 15 perc sütés után leveszem, hogy azért a külső rész is megsüljön. Összesen 30 percig volt a sütőben, akkor van kész, ha már szépen megpirult, de még nem égett meg. A széle most nekem kicsit barnább lett a kelleténél, Panda éppen vacsorázott mikor ki kellett volna vennem, és mivel a tálkái a sütőhöz közel vannak nem tudtam kinyitni az ajtót, mert nem akartam megégetni a popóját. Egye fene, ettől nem lett rosszabb. :)

Sütés után jön a legnehezebb rész: a várakozás. Legalább egy órán át hűlni kell hagyni, különben atomjaira hullik a sok gyümölcs miatt. Utána viszont falható. :)


Nagyon finom lett cseresznyével felturbósítva, mehetett volna bele több is, ha lett volna itthon. Az almához pedig különösen jól illik a teljes kiőrlésű liszt "zabos" íze, szerintem sokkal finomabb is, mintha sima lisztből csináltam volna (amit egyébként már fél éve nem is tartok itthon).

Ti szoktatok pitét sütni? Milyen tölteléket tesztek bele?

10 megjegyzés:

  1. Nálad is a kismadárkák mintázták meg a tortát, mint a Hófehérkében? :DD Amúgy nagyon guszta lett :)

    VálaszTörlés
  2. Nyamnyam! Imádom a pitét, de én még a nagymami féle zsíros tésztájút csinálom. Az almás a kedvenc, de szerintem kipróbálom cseresznyével is vagy keverve, tök jó eszembe sem jutott volna! Jah! Nekem is gondom van a nyújtáskor való szakadással, főleg áthelyezésnél. Nagyikám azt mondta nem lisztezem eléggé a tésztát... hát próbáltam ügyeskedni, de hát gondolom mire nagyika korú leszek már nekem sem fog elszakadni :D

    VálaszTörlés
  3. Nekem is az jutott elsőre eszembe, hogy ez olyan igazi Hófehérkés pite lett :)

    VálaszTörlés
  4. Guszta és nyammm. :)
    Idén már én is sütök, ez eddig kimaradt a repertoárból.

    VálaszTörlés
  5. Szia!!! Megcsináltuk, csak fele ennyit :) és isteni volt *-*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj de jó, örülök hogy ízlett! Köszi a visszajelzést! :))

      Törlés