2012. december 27., csütörtök

Miért pont a gyűrűsujj?

Ezen a kérdésen biztos sokan elgondolkoztak már azok közül is, akik nem készülnek esküvőre. A leggyakoribb (és kis utánagondolással belátható hogy a legnagyobb baromság) válasz az, hogy a bal kezünk gyűrűsujjába megy egyedül közvetlen ér a szívünkből, ezért erre húzzuk az eljegyzési gyűrűt. Ezt először az ókori rómaiak gondolták így, ebből adódóan el is nevezték ezt az eret vena amorisnak. (A római asszonyoknak egyébként két karikagyűrűjük volt, egy arany és egy vas. Az aranyat utcára, közösségbe hordták, a vasat pedig otthon, hogy a házimunka ne koptassa el a szebbiket. Ez szerintem tök okos megoldás.)



A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!


Ha egy kicsit elmélázunk ezen a magyarázaton azonnal érezhető hogy hol sántít a dolog. A szervezet összes sejtje abból él és táplálkozik, hogy tápanyagot és oxigént kap a vérből, amit nyilvánvalóan erek szállítanak oda hozzá. Ha a 10 ujjunkból a gyűrűs lenne az egyetlen ami kapna vért, akkor az is lenne az egyetlen ujjunk, mert a többi szépen elhalna és leesne. :D Egyébként sok anatómiába nem kell ahhoz belemenni, hogy az ember rátaláljon egy képre ami egyértelműen eldönti, hogy ez a sztori nem más, mint egy szép történet, amit évezredekkel ezelőtt kitaláltak. Ezen a képen látható a kéz artériás vérellátása, jól látszik hogy a tenyéren van egy íves artéria, onnan pedig külön-külön megy minden ujjhoz ér. Mindegyikhez ugyanannyira közvetlen mint amennyire nem közvetlen. :) Itt pedig a vénás ellátás, ez sem közvetlen egyáltalán. 

Most hogy megcáfoltam a legnépszerűbb gondolatot hozok egy-két történetet arra, hogy mégis miért van akkor az, hogy a gyűrűsujjunkon hordjuk a gyűrűnket. A hagyomány egyébként a legtöbb kultúrában ez már elég régóta, hiszen már az ujj neve is majdnem minden nyelven erre utal. 

Hozzám a legközelebb a kínai magyarázat áll. 


Az ő történetük szerint minden egyes ujjunk szimbolizál valakit az életünkben. A hüvelykujjaink a szüleinket. A mutató a testvéreket, a középső ujjunk vagyunk mi magunk. A gyűrűsujj szimbolizálja az életünk párját, a kisujjunk pedig a gyermekeinket. Ha a két kezünket a képen is látható módon összeérintjük (a középső mi magunk vagyunk, tehát azt behajlítjuk) akkor mindjárt meg is lesz a magyarázat a gyűrű helyére. 

Próbáljuk meg ebben a pozícióban a hüvelykujjainkat elválasztani egymástól. Ez egész könnyen megy, hiszen a szüleinktől egy idő után elválunk. A mutatóujjak is könnyen elmozdíthatóak, hiszen a testvéreink is távolabb kerülnek tőlünk egy idő után. Most jöjjön a kisujj, a gyermekeink. Egy bizonyos kor után a gyerekek kirepülnek a fészekből, elkezdik élni a saját életüket, ezek az ujjak is eltávolíthatóak egymástól. Na most próbáljátok meg a gyűrűsujjakat egymástól elmozdítani az előzőekhez hasonlóan. Nem megy, igaz? A férj/életünk párja/szerelmünk az, aki végig velünk lesz, bármi is történjék (ha szerencsések vagyunk és jól választottunk). 

Keresztény magyarázat is van a 4. ujjra. A XI. századtól szokás gyűrűvel is megpecsételni a házasságot, és amikor a ceremónia elért a gyűrűhúzáshoz, a pap a következőt tette: A szentháromság említésével megérintette a menyasszony hüvelyk- (az atya), a mutató- (a fiú) és a középső (szentlélek) ujját, majd ezután a negyedikre húzták fel a gyűrűt. 

Az egyébként, hogy jobb vagy bal oldalon van a gyűrű teljesen változó, nemcsak hogy országonként de még egyénenként is eltérő lehet. Én azt mondom, hogy mindenki hordja ott ahol neki jó és szeretné, sőt még azt is megkockáztatom, hogy ha valaki valamilyen oknál fogva nem hordja a gyűrűjét sincsen semmi gond. A házasság nem a gyűrűről, nem az esküvőről de még csak nem is a nászútról szól. Aki szerint igen, az még ne házasodjon, mert nem értené a lényeget. :) 

Forrás: 1, 2, 3

4 megjegyzés:

  1. Én a jobb kéz középsőn hordom.. egyszerűen, mert oda lett jó. A méretezőn lévő karikán az 50es méret még a bal kezem középső ujjára passzolt (nekem egy kísérő- és eljegyzési gyűrűként is funkcionáló köves karikagyűrűm lett), amit csináltattunk, végül kicsit nagy lett, és leesik róla. Bumm, áttettem a jobb kezemre és kész. :)

    VálaszTörlés
  2. Ez a kínais nagyon jó. :) Már olvastam korábban, de most ki is próbáltam, most fáj a gyűrű ujjam az erőlködéstől. :D
    Azt meg sosem tudtam, hogy melyik újra kell felhúzni. Én még nyakban is hordanám, láncon, csak azért, hogy tuti el ne hagyjam.

    VálaszTörlés
  3. Ez a kínai magyarázat nagyon aranyos, ki is próbáltam, tényleg nem ment:D
    Egyébként én bal kézen hordom - már amikor, mert utálok gyűrűt hordani. Ez nem metafora, a páromat imádom, de nagyon zavar, hogy valami piszkálja a kezem. Ilyenkor leveszem egy időre. Utána persze hiányzik:) visszaveszem és kezdődik előlről:D

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszett ez a poszt, köszi! (külön tetszett az anatómia kiselőadás:))
    Mindig is foglalkoztatott a gondolat, hogy a jegyeseknek/házasoknak melyik gyűrűsujjukon kell hordaniuk a gyűrűt...láttam már mindkét verziót.
    A kínais magyarázat áll hozzám is a legközelebb, korrekt magyarázat.

    VálaszTörlés