2012. augusztus 28., kedd

Gondolatok a leánybúcsúról

Talán ezzel a bejegyzéssel kicsit több olvasómhoz is szólok, valószínűleg nem sokan készültök férjhez menni, de arra már nagyobb esély van hogy valamelyik ismerősötök igen, és esetleg részesei vagytok a leánybúcsú szervezésének. 

A legény-és leánybúcsú szerintem egy elmaradhatatlan buli az esküvő előtt. Egyrészt a pár mindkét tagja csap egy ereszd-el-a-hajamat bulit még a nagy nap előtt, másrészt jó alkalom arra, hogy a vendégsereg nagyjából egy korosztályú lány tagjai már az esküvő előtt is találkozzanak. Az általánosan használt definíció nekem sántít, ugyanis sokszor azt mondják hogy ez a menyasszony utolsó szabad estéje. Hát nem tudom, én már nem sorolom be magam szabadnak közel 8 éve, aznap este is ugyanúgy Bálinté leszek mint előtte vagy utána. Ebből adódóan azt sem tudom megérteni ha valaki félrelép, smárolgat másokkal ezen az estén, legyen akár szó a férfiról akár a nőről. Ez pont hogy visszás hatást kelt bennem, még az esküvő előtt jól átveri a párját mielőtt örök hűséget fogadna neki? Brr. 

(kép: innen)

Az mindenképpen fontos szerintem, hogy ne az esküvő előtti este legyen a parti. Mindenki - vagy majdnem mindenki - volt már másnapos, senki, főleg a menyasszony nem szeretné másnaposan, nyűgösen megélni a nagy napot. A legideálisabb szerintem az esküvő előtti 1-2 hónap, lehetőleg hétvégén amikor mindenki ráér és amúgy is nyüzsgés van a szórakozóhelyeken, belvárosban. Gyakran hívnak táncos fiúkat vagy lányokat erre a bulira, szerintem nincs addig vele gond amíg nem fajul el olyan szintre a dolog ami már akár megcsalásnak is minősülhetne. (Láttam már olyan lánybúcsúról videót ahol a menyasszony a táncosfiú pimpilijéről ette a tejszínhabot, mit ne mondjak gyönyörű ez az esküvő előtt...)

A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!
Nekem baromi nagy szerencsém van, ugyanis nővérem fogja szervezni az egészet, és volt olyan jófej hogy nagyjából megérdeklődte hogy én mit várok és mit nem várok egy ilyen alkalomtól. Mondjuk amúgy is ismer annyira hogy ezt tudja, de azért biztosra ment. :) Ez a beszélgetés ihlette amúgy a bejegyzést, úgy gondoltam megosztom veletek is, hogy szerintem milyen egy jó lánybúcsú, aztán majd ha már lezajlott az enyém akkor be is számolok róla itt a blogon. De még addig van jó pár hónap, így akkor most először mesélek. 

Az első dolog ami mindenkinek eszébe jut szerintem ezekről a bulikról az a farok. Szexshopok és partiboltok százai vannak felszerelkezve farok alakú lufival, szívószállal, jégkocka-készítővel, pólóval, kulcstartóval. A cukrászok már meg sem lepődnek a pénisztortán, bőszen töltik bele a folyós tejszínhabot ami felvágáskor kifolyik... Nekem ez kicsit vulgáris. Biztosan van akinek ez poén és szeretné, nincs ezzel semmi baj. Nekem túlságosan lecsupaszított ez, nem egy farokhoz megyek hozzá, hanem a tulajdonosához. :)

Nővéremnek és nekem nagyon hasonló a gondolkodásunk (végülis mégiscsak ugyanott nevelkedtünk :D), mindketten úgy gondoljuk hogy felesleges olyan csetveszeket venni és ajándékozni, amiket a menyasszony utána soha többet nem használ, hord, satöbbi. Sokan csináltatnak egyenpólót a bulira, ez a szervező lányoknak akár még jó ötlet is lehet, de a menyasszonynak nem feltétlenül. Én biztos vagyok benne hogy napokig csak azon fogok gondolkozni hogy mit vegyek fel, sokan biztosan még vesznek is valami új és csini rucit, ezt a buli első 5 percében levetetni a menyasszonnyal a sima feliratos póló miatt szerintem kegyetlenség.   Az viszont mindenképpen jó ötlet, hogy tűnjön ki a csapatból az ünnepelt. Erre jó ötlet a kitűző és a szépségkirálynős szalag ideillő felirattal. Szerintem elmaradhatatlan kellék egy minél csillogóbb tiara és a kicsit gagyi fátyol is. :) A tiara nekem nagyon sok magára az esküvőre, de a lánybúcsún baromi cuki.

Szokás ajándékot is adni a menyasszonynak. Én itt is azt az elméletet vallom, hogy felesleges olyan dologra pénzt kiadni, ami utána valahol porosodni fog. Sokan valami szexi szexshopos jelmezt szoktak venni, ördög, diáklány, pincérnő, nyuszi, satöbbi. Az az igazság hogy a leggagyibbak is 10000 Ft-nál kezdődnek, ennyiért pedig már gyönyörű igazi fehérneműket is lehet venni akár az Intimissimiben is. Ha valaki nem tudja a menyasszony fehérnemű méretét akár a vőlegényt is meg lehet kérdezni, de ha magától a lánytól is kérdezzük sem dől össze a világ, hiszen nem tudja konkrétan hogy mit fog kapni. 

Szerintem az egyébként a legjobb felépítése a bulinak ha valamelyik szervezőnél kezdődik a parti, így az ajándékok amiket kap a menyasszony ott dekkolhatnak amíg a várost járja a csapat, nem kell senkinek nomádként a hátán vinnie (és elhagynia...) a dolgokat. Itt akár kezdődhet egy közös sminkeléssel, piperészkedéssel is a dolog, vagy filmnézéssel, kihez mi illik. Vannak a szokásos leánybúcsús játékok (jövendőbeli fényképének kirakása puzzle-ből, kérdésekre válaszadás a vőlegénnyel kapcsolatban, satöbbi). Ezek szerintem mind aranyosak, ami nekem egyedül nem tetszik az a kötelező itatás. Arra gondolok, hogy ha elront a menyasszony egy választ akkor a büntetés egy rövid lehúzása. Ha valaki akar úgyis iszogat majd akár ott akár menet közben, sosem szeretettem az ilyen akkorismuszájinnodhanemakarsz játékokat. 

Ha már beindult a buli akkor el lehet indulni a városba. Itt Pesten jó ötlet lehet szerintem egy sütizéssel kezdeni a menetet az egyik Sugar!-ban, feltéve ha útba esik, felesleges ezért kimászni a világ végére. Általában az a megszokott hogy valami szórakozóhelyre mennek a csajok (vagy akár többe is), közben vagy előtte, utána pedig valamilyen feladatot kell végrehajtani idegenekkel. Ez szerintem egy tök jó játék, de azért figyelembe kell venni a menyasszony habitusát is, ha nagyon félénk és nem szívesen dumál idegenekkel akkor nem muszáj ezt erőltetni. Régi hagyomány a petrezselyem árulás, de olyat is hallottam már hogy az volt a menyasszony feladata hogy x pasit rá kellett vennie arra hogy megengedjék hogy kivágja az alsógatyájukból a címkét. Na nekem ez már sok, ilyen szinten nem akarnék turkálni idegenekben. Egy ismerősömnek nemrég volt az esküvője, ő kapott egy 5 literes befőttesüveget "gyerekre" felirattal, és pénzt kellett kérnie az utcán, kocsmákban az emberektől. Ez szerintem tök cuki ötlet, alapból mindenki jókedvű - legalábbis szerintem - ha egy vidám lánybúcsús csapatba fut bele, pár száz forintot én is gond nélkül beledobnék egy ilyenbe. 

Nem írok most különböző játékokat meg feladatokat, ha rákerestek nagyon sok oldal foglalkozik ilyenekkel. Ami még a napokban eszembe jutott: ha a csapat nagyon szeretne röhögni meztelen pasin de nem feltétlenül akar fizetni egy táncosnak akkor, - ne röhögjetek ki - jó megoldás lehet a chatroulette. Nem kell hozzá más csak internetkapcsolat meg egy webcam és ott a végtelen röhögés. Alapvetően videochatnek lett kitalálva, de a felhasználók nagy része csak a farkát mutogatja. :D Arra tök jó hogy röhögjetek egy sort, lehet találkoztok arcukat vállaló ruhás emberekkel is akikkel még pár szót is lehet váltani, biztos örülni fognak egy csapat vidám lánynak a világ másik oldaláról. :)

Összességében én azt gondolom hogy a leánybúcsú egy tök jó dolog, már maguk a csajbulik sem szoktak rosszak lenni, hát még egy ilyen szervezettebb tematikusabb valami, a legfontosabb szerintem az, hogy a menyasszony jól érezze magát. Ha szerveztek egy ilyet akkor szerintem érdemes úgy puhatolózni mint nővérem is tette, megkérdezni az érintettet hogy mégis mit vár el egy ilyentől, így mellényúlni nem lehet és pont olyan lesz amilyet szeretne. Mióta beszéltem Viával erről azóta rá vagyok pörögve a témára, nagyon várom már a sajátomat, biztosan elképesztő lesz. :))

Ti voltatok már leánybúcsún? Szerintetek milyen a tökéletes csajos buli?


10 megjegyzés:

  1. Mi most nyáron szerveztük meg a barátnőm leánybúcsúját. Mivel már jó régóta ismerjük és rá akartuk szabni maximálisan a bulit, így eleve elvetettük a vetkőzős fiút, a kukitortát, az ultra közönséges feladatokat. A helyszínre egy vicces térkép segítségével kellett odatalálnia. A játékok a jövendőbelijéről, a gimis, egyetemi évekről is szóltak. Csináltunk emlékfalat (közös bulikról fotók, koncertbelépők, órai levelezések stb..)Mi a "lánysága" köré építettük fel kb. a bulit. Azt hiszem jól sikerült, mert azóta is emlegeti:)

    VálaszTörlés
  2. Az utóbbi két alkalommal meglepetés lánybúcsún voltam: a menyasszony nem tudta, hogy lesz.
    Az egyiknél minden résztvevő fehér pólót/topot húzott (nem csináltattunk külön), a menyasszony kapott egy fehér atlétát felirattal, és voltak szárnyaink meg varázspálcánk is - tényleg, hol is lehet azóta...? :) Kimentünk a Hősök terére, ott kellett a kosarából dolgokat eladnia, és jókívánságokat gyűjtenie a trikójára. Volt persze teszt is. Ja, egy nagy fehér limuzinnal mentünk érte, volt ám csodálkozás az utcában. Összeválogattuk a kedvenc számait, ezt játszotta a sofőr a furikázás során.

    A másik lányt otthon vártuk, sikerült nem kicsit megijeszteni. Kinyomtattuk A4-es méretben élete néhány fontos szereplőjének arcát (kedvenc fiúcsapat tagja, színész, főnök (!)) és persze a leendő férjét is. Letakartuk a képeket úgy, hogy csak a szem rész látszott, a lánynak pedig ki kellett választani a srác képét. Ez télen volt, így a Hősök terén árulás nem jött össze. Ennyi fancsali képpel mászkáló embert még nem láttam egy este alatt...

    A tökéletes lánybúcsú szerintem is olyan, amit a menyasszonyra szabnak. Az a lényeg, hogy ő érezze jól magát.

    VálaszTörlés
  3. Én nagyon várom a leánybúcsúmat (már most :D), barátnőm teljes hírzárlatot rendelt el, majd ő megszervezi, pont, nekem ezzel nem kell foglalkoznom. Szóval...:D Azt viszont előre leszögeztem, hogy csak kuki tortát neee -.-"
    Ahogy ismernek szerintem nem lesz túl nagy ereszd el a hajamat, csak szimpla barátnős este.:)

    VálaszTörlés
  4. Bogi, lesz majd bejegyzés az esküvői szokásokról/"lakodalmi" játékokról is? Érdekel a véleményed!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze! :) Mondjuk azért nem írtam eddig róla mert lehet meg leszek dobálva mindenfélével, de írok szívesen! :)

      Törlés
  5. :) most mesélte egyik ismerősöm, hogy náluk a menyasszonynak, eredetileg a cukorkanyaklánc tartalmát (egyesével) kellett leetetnie a szembe jövő férfiakkal, végül cukorbugyi is lett belőle :S :D Szívesen olvasnék majd még : nászajándékokkal, esküvői játékokkal feladatokkal, a menüsorral kapcsolatos bejegyzéseket is :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lesz minden szépen sorban! csak nem akarok mindent azonnal leírni mert akkor 1 évig csak magamat ismételgetném. :))

      Törlés
  6. szupi alig várom, de igen igazad van, az idő nem sürget még csak mert nagyon jók ezek a szubjektív írások :)
    az ajándékok kapcsán jutott eszembe ötletnek, hogy leírjam a sorsjegyet pluszba ötletet :) a násznépnek nem nagy kiadás pluszba 300 Ft, de ha bejön akkor igazán klassz kiadós ajándék lehet, az izgalmakért kaparás közben pillanatairól nem is beszélve :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is volt ismerősöm aki sorsjegyet kapott nászajándékba, vagy 50 darabot, nyertek is azért pár ezer forintot. :) Baromi jó ötlet, mert mégsem pénz, de végülis mégis lehet az is ha szerencséjük van. :)

      Köszi egyébként, örülök hogy olvasol! :))

      Törlés
  7. Most találtam ide a blogodra, és abszolút nem sorrendben, csak úgy elkezdtem böngészni. Én még nem voltam leánybúcsún, de én is a kevésbé szexuális töltetű feladatokat tartom szimpatikusnak. Az egyen póló szerintem jó ötlet, de tényleg nem árt tájékoztatni előtte a menyasszonyt, hogy ne aggódja túl előtte az öltözékét :) Nyáron láttam egy strandos lánybúcsút is, ott kifejezetten jól jött, hogy a lányoknak volt mit felvenni a fürdőruha fölé, hogy ne égjenek le. Lány- és legénybúcsún is hallottam már kérdezős játékot, annak én is nagyon örülnék majd, ha aktuális lesz: egy sor kérdés a lánynak(fiúnak) a párja cipőméretéről, szeme színéről, parfümjéről, kedvenc ételéről, testvére(i) nevéről, de akár első randi helyszínéről, bármiről. Ehhez annyi szervezés kell, hogy a csajok a lánybúcsú előtt írnak egy emailt a leendő vőlegénynek a kérdésekkel, és ő megválaszolja. Ilyen játékoknál egyébként az itatás kiváltására jól jöhet a pozitív visszacsatolás, vagyis nem akkor kell innia, ha elrontja hanem akkor kap valamit, ha jól válaszol. Ennek nem is kell feltétlenül alkoholnak lennie, gyűjthet például pontokat, amiket a végén "beválthat" valamire - mondjuk egy sütire a cukrászdában utána.
    Szerintem is az a legjobb, ha a menyasszonyhoz igazodik a lánybúcsú, én például nagyon félénk vagyok és nem szeretnék idegenekkel beszélni, nekem még a pénzkérés is ijesztő. Bár a petrezselyem árulás tetszik :) Nagyon kocsmáról-kocsmára azért nem járnék, jobban örülnék, ha inkább sztorizgatós, feladatmegoldós lenne, minél kevesebb tortúrával :p

    VálaszTörlés