2012. augusztus 14., kedd

Sütőtakarítás szóda-bikarbonáttal?

Egyre többen próbálnak a háztartásukban természetes (vagy nem annyira maró/káros) vegyszereket használni. A fürdőszobában már egy ideje én is szinte csak ecetes tisztítószert használok. Mostanában fogyott el a zsíroldóm és már nagy szükség volt a sütő üvegének a letakarításra. Gondoltam kipróbálom a majdnem mindenre használható szódabikarbónát, Pinteresten eléggé impresszív előtte-utána képeket találtam. 

Előtte
A leírás szerint a szódabikarbónát annyi vízzel keverem össze amitől pépes lesz, majd felviszem a zsíros felületre és 20-30 percig rajta hagyom. Én egy nagy csomagot használtam fel, hogy bőven el tudjam kenegetni az üvegen.

A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!


Közben
Talán még több ideig is fent hagytam mint a bejegyzésben írták, mert közben felsöpörtem, felmostam, hagytam felszáradni és még pöttyögtem is a neten.

Utána
Sajnos sok különbséget nem véltem felfedezni. Próbáltam a szivacsom dörzsisebb végével súrolni is, hátha fellazultak a zsírfoltok és így könnyebben lejönnek, de semmi. Aprócska változást észrevettem, de semmi más. Nem hinném hogy én csináltam valamit rosszul, nem nagyon van olyan mozzanat a folyamatban amit el lehetne rontani. Úgy tűnik zsíroldásra még nem találtam jobb megoldást a hideg zsíroldónál. Persze lehet ha masszívabban dörzsölöm lejött volna, de nem akartam a manikűrömet tönkrevágni, meg egyébként is azt írták hogy elég csak letörölni a pasztát az üvegről és tiszta is, na ez végképp nem következett be.

Mi mivel takarítjátok a sütőt? 

12 megjegyzés:

  1. Hát ez tényleg nem túl meggyőző :(
    Hideg zsíroldó... őszinte leszek, én nem vagyok az a hatalmas zöld-fan, aminek most divatos is lenni (én biztos vagyok benne, hogy sokan csak azért csinálják, mert lassan úgy érzi az ember, ciki megvenni még az öblítőt is), a zsíroldó tökéletesen bevált, szenvedés nélkül lejön vele minden.

    VálaszTörlés
  2. Flóraszept konyhai zsíroldó.

    Off: nem azért nem használok öblítőt és mosóport, mert divatozok, hanem mert kiütéses voltam tőle. De talán úgy megbocsátható, ha közben Flóraszeptet használok a konyhában meg a WC perem alá.

    VálaszTörlés
  3. Ne értsetek félre, nem ítélem el azokat, akik megpróbálnak kevesebb vegyszert használni! Főleg, hogyha ilyen okból kifolyólag. De akkor más se nézzen rám különcként, amiért én meg nem fogok itthon mosódiós löttyöt kutyulni, hanem megveszem a folyékony mosószert.

    (Ismét elmondom, nem vitát akarok itt szítani, csak leírtam a véleményem erről a dologról.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondolom. Én is néha azt látom, bizonyos dolog divattá válik, és csak azért csinálják, mert most az a menő. Aztán persze van, hogy nem :)

      Törlés
    2. Én is használok öblítőt és mosószert. :)
      Egyébként valahol azt olvastam, hogy azáltal hogy most a nyugati országokban ennyire népszerű lett a mosódió hiánycikk lett a dió azokban az országokban ahol meg eddig azt használták. Így most ők használnak mosószert mert már az olcsóbb náluk. Szóval ugyanannyi a mosószert és a mosódiót használóak aránya, csak áthelyeződött a dió. Most a nyugati háziasszonyok mosnak dióval és mosószerrel meg az indiaiak.

      Törlés
    3. Nahát, ezt nem is gondoltam volna. Nem semmi!

      Törlés
  4. Szerintem is a hideg zsíroldó a nyerő.

    Egyébként kaptál egy díjat tőlem Bogi, itt megtalálod a részleteket: http://madridangyala.blogspot.hu/2012/08/liebster-award-dij.html

    VálaszTörlés
  5. Szia Bogi! Azon gondolkoztam, ha szódabikarbóna és ecet keverékével próbálnánk ki, nem lenne hatásosabb? Mert ilyen párosításban már sokan dicsérték.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Hát nem tudom, én kémiailag szoktam nézni az ilyeneket, igazából már gyanús volt hogy a na-bikarbonát oldaná a zsírt, és nem is oldotta. Szerintem ecettel keverve sem lesz jobb a végeredmény, mert az sem oldja elvileg a zsírmolekulákat, de keverve még az is lehet hogy működne, nem tudom.

      Törlés
  6. Ha csak beszórod szódabikarbónával és citromlevet locsolsz rá, felhabzik. Hagyod hatni, amíg pezseg, utána jöhet a szivacs. Ha csak vízzel kevered, az "sima" súrolópor, citrommal (vagy ecettel) lesz zsíroldó is egyben. Remélem, kipróbálod így is és meghozza a várt eredményt :)

    VálaszTörlés
  7. Én ecet+szódabikarbóna kombóval a zsíros lefolyót meg a samponos-tusfürdős kádlefolyót szoktam tisztítani, remekül bevált, szuperül felhabzik! Aztán öblítésként forró víz jöhet rá

    VálaszTörlés
  8. Kipróbáltam úgy, hogy a szódabikarbónából pasztát készítettem (1 ek víz + 2 ek szódabikarbóna), ráöntöttem a sütő ajtajára, és egy kiszuperált fogkefével megdörzsöltem. Aztán rajta hagytam még egy kicsit, tettem hozzá ecetet és újra átdörzsöltem.

    Nekem ez a módszer bevált :)

    VálaszTörlés