2012. augusztus 15., szerda

Milyen teljes kiőrlésű lisztet vegyek?

Többen kérdeztétek már tőlem, hogy milyen lisztet használok mióta átálltunk az egészséges táplálkozásra, úgy gondoltam most szentelek neki egy külön bejegyzést is. Az elején nem gondoltam volna, hogy ennyi féle lisztet lehet kapni, mint ahogy azt sem hogy hatalmas különbségek vannak nem csak árban hanem minőségben is. 

A teljes kiőrlésű liszt abban különbözik a fehértől hogy nem csak a magbelet, hanem a csírát és a maghéjat is megőrlik. Ezáltal sokkal rostosabb a végeredmény, egészségesebb is. Korábban mindig csak leemeltem a polcról a megszokott fehérlisztemet, nem is néztem mennyi különböző teljes kiőrlésű is van. Búza, tönkölybúza, rozs, zab, szinte minden kapható már.

(kép: innen)
Már korábban is vettem alkalmi jelleggel barna lisztet, a Müllerben kapható Dinkel márkájút. Aztán mikor ráálltunk arra hogy csak ezt veszem kezdtem el jobban körbenézni, ugyanis ez 579 Ft-ért kapható ami eléggé borsos. Úgy tűnik egyébként elsőre - és másodikra is - szerencsém volt, mert nem szabadott volna nagyon variálnom. A Spar bio teljes kiőrlésű búzalisztjét kezdtem el venni, ezt ma 379 Ft-ért vettem, ami azért jóval barátságosabb. El is voltam ezzel sokáig, ugyanúgy használtam mint korábban a simát, palacsintaként, nokedlinek, pizzatésztának, pitetésztának mindenfélének tök jól megfelelt. Aztán egyszer egy kisebb Sparba mentem, ahol nem volt ez a sajátmárkás, és hazajött velem egy Vitamill teljes kiőrlésű tönkölyliszt. 

A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!


Elég ritkán használok egyébként lisztet, ezért el is felejtettem hogy mi van itthon, legközelebbi palacsintasütésnél gondolkodás nélkül nyúltam a Vitamillért. Tudni kell rólam, hogy a palacsintára nagyon háklis vagyok, szó szerint 2 éves korom óta csinálom és csukott szemmel mérleg és minden nélkül is tökéletesre vagyok képes. Na ez a tönkölyös szánalmas lett, ragadt, szakadt, nyúlt és sosem sült meg. A külseje már fekete volt mikor belül még mindig ragadt... A gutaütés kerülgetett hogy így kiszúrt velem, kénytelen voltam kiönteni a wc-be az egészet és bukott a palacsinta project mert nem volt itthon más liszt. A maradékból később nokedlit csináltam, hát az meg olyan lett mint a laposféreg. :D Nyúlt mint a veszedelem, ezáltal szaggatáskor nem estek be a forró vízbe a kis nokedli darabok, hanem nyúltak és nyúltak, 4-5 centis szó szerinti laposférgeket sikerült csinálnom. Ezt mondjuk megettük, mert legalább nyers nem maradt, de nem voltam lenyűgözve. 

Hónapokig nem is nyúltam ezután Vitamillhez, aztán valamelyikőtök egyszer kommentben írta nekem hogy a tönkölyliszt az ilyen nyúlós-macerás, szóval lehet ez volt a gond. Ebből adódóan múlt héten mikor a boltban nem találtam a jól bevált Sparos lisztemet egy Vitamillt hoztam haza, de most már résen voltam és nem tönkölyt hanem búzát. Ma neki is álltam a palacsintának, hát mondanom sem kell ismét a wc-ben landolt az egész... Olcsó húsnak híg a leve szokták mondani, 269 Ft egy kiló, és úgy néz ki tökmindegy hogy tönköly vagy sima, a hajamra kenhetem. Amúgy tök érdekes, mert a színe is baromi fura, míg a többi teljes kiőrlésű liszt amivel dolgoztam por állagban és használat közben is barnás, addig ez szürke, a tészta pedig olyan mintha sarat kevergetnék... Nagyon nem tudom hova tenni. Fogalmam sincs miből csinálhatják ezeket a liszteket és miben más ez a tk. búzaliszt mint a másik, de határozottan más. Pogácsához egyébként működött, de ott is határozottan nyálasabb-nyálkásabb volt az állag mint a megszokott... 

Én nem vagyok lisztszakértő, lehet valamelyikőtök meg tudja mondani mi lehet ezekkel a baj, de én azt mondanám hogy ha teljes kiőrlésű lisztet szeretnétek venni és nem kitépni a hajatokat akkor a Spar sajátmárkás dolgai között nézzetek szét, vagy a Müllerben. A Vitamillt én nem ajánlom (maximum anyósnak ajándékba ha nem szeretitek :D). 

Ti milyen márkájú lisztet használtok? Szoktatok teljes kiőrlésűből is főzni/sütni?

5 megjegyzés:

  1. a Spar sajátmárkás cuccai más fronton is jók, nem csak liszttéren.=) amúgy szoktunk teljes kiőrlésű kenyeret sütni, rozslisztből talán(?). fogalmam sincs, hogy azzal milyen dolgozni, mert csak be kell szórni a hozzávalókat a kenyérsütőgépbe, aztán az dolgozik magától, de tény, hogy az a kedvenc kenyerem.=) (főleg frissen, nyamm.)

    VálaszTörlés
  2. Nekünk kismillió féle van itthon, márka meg típus, kukorica, zab, tönköly, rozs, keverék és van közöttük Vitamill is, mi általában kenyérsütéshez használjuk vegyítve más liszttel, így viszont finom, de már készítettem vele mini fánkot és atomjaira hullott az egész, de komolyan, borzasztó volt, azóta ezt a fajtát csak kenyérsütésre más liszttel keverve használjuk, erre nagyon jó. De tény, egyszerűen a jónak, a minőségnek ára van, mi bio boltból vesszük őket általában és szerintem megéri az árát, mert ha a családomat nézem, mi pékárut sütünk legtöbbször belőle és sokkal kiadósabb mint a fehér lisztből készült pékáru, egy szelet kenyérrel eltelítődik a gyomor, ó és ráadásul vagy 1 hétig is eláll a kenyér. Mi szeretjük nagyon, én legalábbis! :)

    VálaszTörlés
  3. Ami még nagyon jó és Spar márkás, az a zabpehely, szigorúan az aprószemű! Olcsó és baromi jó, főleg zabkásának. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt veszem én is! :) Nagyon jó a magos müzli is, nincs benne semmi cukor, igazából nem csalódtam még spar termékben. :)

      Törlés
  4. Mi többnyire vitamill tk búzalisztet szoktunk venni, de a kenyérbe 15-20 dekánál többet nem szoktunk beletenni, így nem befolyásolja a végeredményt.
    Mnden más liszt a nagymamás szokott lenni. Sokfélét próbáltunk már, de mindig ez bizonyult a legjobbnak.

    VálaszTörlés