2012. augusztus 17., péntek

Kiket hívjunk meg az esküvőnkre?

Talán ez az egyik első kérdés ami felvetődik az emberekben miután elhatározták, hogy összeházasodnak. Az, hogy hány embert hív meg a pár erős befolyása alatt áll annak, hogy mennyi pénzt szánnak az esküvőre. Nyilván ha valaki régóta gyűjt a nagy napra, vagy csak simán tehetősebb akkor sokkal könnyebben hív meg távolabbi rokonokat, barátokat is, mintha meg kéne húzni a maximumot a kiadásoknál és annál többet nem lehet költeni. 

Mi azt hiszem már aznap, mikor Bálint megkérte a kezem este úgy bújtunk ágyba, hogy elkezdtük fejben (majd inkább lementünk a gépekhez gyorsan leírni mielőtt köddé válik) összeszedni, hogy kiket hívunk majd meg. Nálunk nem nagyon voltak kérdőjelek, az én családom nagyon picike, keresztszüleimmel együtt vagyunk összesen tizenketten. Bálint oldaláról is teljesen egyértelmű volt, hogy kiket hívunk meg és kiket nem. A barátok az amin sokat vaciláltunk, de végülis abban maradtunk, hogy a legközelebbi, legrégebbi barátok jönnek. 

Amit nehezen tudok elképzelni, az az hogy hogyan tudnak az emberek 150-180 fős lagzikat összehozni. Biztos vannak olyanok, akik alapból rengeteg emberrel vannak jóban, és a család is óriási, de akkor is - valószínűleg abból adódóan hogy mi ilyen kis család vagyunk - fura ez nekem. :) Angol nyelvű oldalakon olvastam proként a kis esküvők mellett, hogy így mindenkivel fog tudni majd az ifjú pár beszélgetni. Léteznek akkora esküvők, hogy annyian vannak hogy nem is mindenki jut el a párig? :D Olyan hihetetlen ezt elképzelnem, én kiskorom óta mindig abban gondolkoztam, hogy majd olyanok lesznek csak ott az esküvőmön, akiket szeretnék ott látni és ismerem is őket. 

(kép: innen)
A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!


Ebből adódik a másik - amúgy egész gyakori dolog - amit nem tudok hova tenni, a plusz egy fő minden körülmények között. Ez is leginkább angolszász körökben fut, hogy mindenképpen plusz egy főre szól a meghívó (és az emberek problémáznak azon hogy ki lesz ez az ember), de itthon is egyre gyakoribb. Én például nem akarom azt, hogy idegenek legyenek ott a mi bulinkon, akik a gratulációkor fognak nekem bemutatkozni. Olyan komolytalan ez az egész, mit keresne ott egy számomra senki egy olyan napon, amikor én a szeretteimmel és az újdonsült férjemmel szeretnék ünnepelni? És az ott levés még csak egy dolog, miért fizetnénk egy számunkra idegennek a kajáját, piáját, akár szállását? Tök nonszensz ez nekem. Mert egy rokonnál, barátnál teljesen természetes hogy meghívjuk őket enni, inni, de más ez akkor ha fogalmunk sincs arról hogy ki is az illető. Értem az alapvető logikát mögötte, ha van olyan meghívott aki a többi vendég közül senkit nem ismer akkor hívhat magával valakit, hogy ne érezze magát egyedül. Mondjuk ez nálunk abszolút esélytelen, baráti körünk van, még ha nem is egy de nincs olyan aki magányosan lenne meghívva és ne ismerne senkit sem. Direkt így is lesz az ülésrend kialakítva, hogy mindenki tudjon az ismerősével beszélgetni vacsora közben. 

Úgy tudom az az illem egyébként, hogy ha jegyben jár egy barátunk akkor alapból illik a párját is meghívni (meg nyilván akkor ha házas), ha csak szimpla barátja van, akkor nem kötelező. Én ezt annyira komolyan nem veszem, szerintem ha valakinek csak barátja van de jóban vagyok velük és ismerem mindkettőjüket akkor simán jönnek mindketten, de ha valaki jegyben is jár de mondjuk sosem láttam a párját (és egyébként is egy társaság része az illető tehát nem lenne egyedül) akkor nem hívom meg. 

Az szokott még kérdés lenni, hogy a család milyen rokonsági fokáig illik meghívni embereket. Én ezzel megint csak úgy vagyok, hogy az legyen ott akivel amúgy is azért legalább évi egyszeri találkozás szinten kapcsolatban van az ember. Vannak nekem távolabbi rokonaim, akik simán elmennének mellettem az utcán mert fogalmuk sincs arról hogy ki vagyok, én is csak onnan ismerem az arcukat hogy zenészek és amúgy is szoktam őket látni a tv-ben például. A megsértődőkkel meg nem kell foglalkozni, ha nem teljesíti a rokon azt a kritériumot hogy kapcsolatban áll azért a családdal és legalább karácsonykor, vagy nyáron vagy mittudomén mikor találkozik velünk akkor hol érdekel ha megsértődött? 

Örülök egyébként nagyon, hogy mindkettőnk szülei arra a kérdésünkre hogy szerintük kiket kéne meghívni az volt a válasz, hogy hát ne vicceljünk a mi esküvőnk az jön akit mi szeretnénk. Nincs rosszabb annál, mikor a szülők dirigálnak, nekem konkrétan van olyan ismerősöm aki egyedül a ruháját tudta elmesélni hogy milyen lesz, mert amikor a dekorációra, a menüre kérdeztem rá mindig az volt a válasz, hogy "nem tudom, anyósom/anyuék szervezik". Vááá, kiugranék az ablakon ha a saját esküvőmről nem lenne fogalmam, isteni órákat töltök azzal, hogy bújom a netet újabb inspirációkért, és gyűjtöm ami tetszik, hallgatom a zenéket, nézek a ruhákat, satöbbi. Ezt a tervezgetést elvenni egy lánytól szerintem kegyetlenség, a legtöbben mióta öntudatra ébredtünk erről álmodozunk.

Nekünk mivel egy helyen lesz a szertartás és a buli is ezért nem lesz olyan vendégünk, akit csak a szertartásra hívunk meg, mert olyan ciki lenne utána őt eltessékelni miközben látja hogy a többiek vonulnak be a terembe a vacsorára. Viszont ha nem egy helyen van a dolog, vagy van mondjuk templomi esküvő, akkor jó ötlet lehet a távolabbi rokonokat csak a szertartásra meghívni, hogy ne legyen sértődés a dologból, de a bulira már csak tényleg azok jönnek akiket szívesen látunk. (Erre tökéletes megoldás, hogy a meghívó csak a szertartás adatait tartalmazza, az akit meghívunk a vacsorára is kap egy kártyát pluszban a meghívó mellé, amin rajta van, hogy "a ceremónia után szeretettel látunk itt meg itt ennyi órakor egy vacsorával egybekötött mulatozásra", aki pedig csak a szertartásra jön az csak a meghívót kapja. Probléma megoldva.)

Én azt mondom, hogy ha nem vagytok nyomás alatt (és remélhetőleg nem vagytok), akkor azt hívjátok meg akiket szeretnétek, ez a ti napotok, azokkal ünnepeljetek akiket szerettek és ismertek. :)

Ti nagyjából hány fős esküvőt szeretnétek? Mi a legnagyobb amin voltatok? 

12 megjegyzés:

  1. a 150-18a fős egyáltalán nem fura nekem:) felénk vidéken, ahol mi dolgozni is szoktunk ilyen helyen, 450-500 fős lagzik is vannak, de az átlag is 200-300 körül van:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te atya ég, nekem facebook ismerősöm van összesen 360 és azoknak a tizedével tartom csak kb a kapcsolatot. :D
      Mondjuk gondolom falun meg az a szokás hogy az egész falu megy a lakodalomba. Nekem ez tök bizarr, úgy tűnik én bármennyire is azt hiszem hogy nem vagyok az intimitás híve úgy tűnik mégis az vagyok. :D

      Törlés
    2. :D:D hát igen, de szerintem itt ők is ismernek mindenkit, bár a plusz1 főket lehet nem..viszont a családból mindenkit meghívnak, meg akiknél ők, vagy a szüleik vendégeskedtek, azt is illik visszahívni, stbstb. mondjuk az 500 fő nekem is néha durvának tűnik, de a 200 még simán elképzelhető akár majd nálam is, ha egyszer oda jutok:))) nektek viszont további jó tervezgetést, és sok boldogságot!:)

      Törlés
  2. a legutóbbi lagzi, amin voltam, 120 fős volt, de mindkét fél részéről nagy volt a család, plusz a vőlegény egy 10 vagy 11 fős zenekar tagja, és minden tagnak van barátnője/felesége/menyasszonya.
    a plusz egy fő dolgot csak akkor vállalnám be, ha tényleg korlátlan pénzügyi lehetőségeim lennének. a másik meg az ezen való filózás, amit említesz is, például ha én kapnék egy ilyen esküvői meghívót, fogalmam sincs kit vinnék így hirtelen (aztán hosszas tépelődés után elvinném a legjobb barátomat haha=D).
    már most tudom, hogy az én esküvőmre a közelebbi rokonok közül sem lesz mindenki meghívva, nemes egyszerűséggel azért, mert nem vagyunk jóba velük, nem is tartjuk a kapcsolatot, akkor meg minek, nem igaz?=D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan, csak azért mert közelebbi rokon még nem kell meghívni, ha nincs kapcsolat akkor nincs kapcsolat. :)

      Törlés
  3. Nekünk jövő nyáron lesz az esküvőnk (pontosan 1 év múlva), most valahol 160 főnél van a lista. És ennek nagy része a rokonság. Mert nálunk hatalmas.... És a távoli rokonok is közeliek... :) Idén már 15.éve rendezünk családi találkozót, amin 80nál sosincs kevesebb ember... És komolyan nálunk a harmad-negyed unokatestvérek-rokonok jobban szeretik-segítik egymást, mint másoknál a testvérek... Nekünk mondjuk barátunk nincs sok, de (másod)unokatesómnak 400 fős volt a lagzi a sok rokon és a sok barát miatt...és tényleg csak a közeliek voltak :) szóval nekünk is hiába a 160 fő, ők mind-mind azért lesznek ott, mert én ott akarom őket tudni, hogy velem örüljenek... attól nem félek, hogy nem lesz rájuk idő, igazi falusi lakodalom lesz, az még másnap is folytatódik... :) ha kicsit komolyabban belevágok a szervezésbe és nem leszek lusta, blogolok is róla, ha érdekel esetleg... elég más lesz, mint a Tiétek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha tényleg ilyen nagy a család az tök jó, nincs konkrétan gondom a nagy esküvőkkel, csak tényleg azt nem értem minek mondjuk a szemorvost meghívni, mint ahogy Biu is írta. :)))
      Érdekel persze, sosem voltam falusi lagzin, igazából konkrétan csak egy esküvő utáni bulin voltam és az tesóméké volt 4 éve. :) Szóval érdekel hogy hogyan zajlik egy olyan szervezése ami teljesen más, mint a miénk lesz. :)

      Törlés
    2. http://papirdaru.blogspot.hu/2012/08/eskuvo-az-alapok.html

      Törlés
  4. Nálunk egy sima karácsonyi buli is 40-50 fős, vagy akár egy ballagás/szalagavató (vicces volt, mert szalagavatóra max 5 jegyet kérhettünk, és ha maradt még, mert valakinek nem kellett, azokat lehetett még megvenni. Hát a tanár dobott 1 hátast mikor kérdezte, hogy mennyi jegy kell még, és mondtam, hogy 20, és ez a nagyon lesallangosított család volt :D) A lagzik, ha itt pesten vannak, akkor olyan 150 fősek, ha vidéken, akkor a határ a csillagos ég, kb.

    Viszont a másik oldalról meg,- ez egy épp nemrég történt eset-, egy olyan rokon, aki bár nagyim keresztfia, de kb sose látja, meghívta nagyanyámat az esküvőre (a másodikra) de a vicces az, hogy még a szülei sem voltak ott, tehát a mi családunkból csak nagyanyám meg én (mert addig vergődött, amíg nem mentem el vele) mert hogy "szűk családi körben lesz az ünneplés" aha... kérlek szépen, a menyasszony SZEMORVOSÁVAL ültünk egy asztalnál, ennyire volt családias. Tök ciki volt az egész, hangulat 0, és éjélig ültünk, mire végre jöttek értünk és hazamehettünk. Majd a menyecske még fel volt háborodva, hogy szemorvosék nem adtak 1 fillér nászajándékot sem...basszus nem is rokonok -.-

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen az ilyeneket nem értem, minek meghívni a szemorvost, a pedikűröst, a zöldségest, meg ilyenek. Nyilván ha barátság van köztük az oké, de legtöbbször nem ez a helyzet. :)

      Törlés
  5. Ha most kellene esküvőt szerveznem, szerintem nagyon pici lenne :D Nem nagy a család (bár nyilván viszonyítás kérdése, a barátom családjához képest az), de barátot keveset tudnék mondani, akiket tényleg úgy gondolom, hogy ott szeretnék látni az esküvőmön... meg nem egy társaság van, az én barátaim pl elég vegyesvágott, innen-onnan ismerem őket, úgyhogy ez sem lenne túl szerencsés... hmm, nem lesz esküvőm :D

    Egyébként több nagy esküvőn voltam már, mert a család egyik ágán ez a divat, de nem rajongok értük, mert a hangulat ugyan mindbe tök jó volt, de a vendégek nagyon kicsi hányadát ismertem (és ez még úgy is zavart, hogy gyerekként vettem részt az esküvőn)

    VálaszTörlés