2012. augusztus 2., csütörtök

Esküvőre: Zenekar, DJ vagy egyik sem?

Annyira szeretem, hogy Bálinttal minden apróbb és nagy dologban is megegyezik a véleményünk. Ez a téma is egész hamar felvetődött köztünk, mivel elég széles körű a zenei ízlésünk. 

Általában azt tapasztalom, hogy a zenekar a leggyakoribb, ha esküvőről van szó. Esetleg még vannak a billentyűbetyárok (Szintiboy igényesebb verziói), de leginkább az élő zene a jellemző. Aláírom, hogy a zenekarnak van egy hangulata, hogy valaki élőben énekel és játszik, én is évekig voltam zenekari tag, bár az nem partizenekar volt, hanem fúvós. 

Kettőnk közül egyébként én vagyok az, akinek harciasabb érvei vannak a választása mellet, Bálint igazából csak egyetért, de mindig csapkod hogy ne puffogjak már ennyire. :) Én abszolút DJ párti vagyok. Ennek az egyik oka az, hogy rengeteg különböző stílusú zenét szeretek/szeretünk, és szerintem nincs olyan zenekar a világon, aki minden olyan dalt elő tudna adni, amit én szeretnék hogy szóljon az esküvőnkön. A másik ami abszolút a sznobságom számlájára írható az a dalok eredetijének szeretete. Mint ahogy filmet is csak eredeti nyelven nézünk (annyiszor futottunk már bele szánalmas fordításokba, rossz szinkronhang-választásokba...) én a zenében is azt szeretem, amit eredetileg felvettek. Freddie Mercury hangjával a háttérben szeretném végigtáncolni a Bohemian Rhapsodyt. Mindenkinek van akcentusa, nekem is, de a kedvenc dalaimat lehetőleg enélkül szeretném hallani. Most sehogy sem bírom megtalálni, de youtube-on találtam egy Aladdin feldolgozást, a srácnak csodaszép hangja volt, de a "whole new world"-ben a newt valami olyan eszeveszett őrült módon mondta, hogy azonnal bezártam a pitlibe, elrontotta az egészet. Nem szeretnék hasonló élményt az esküvőn. :)

A bejegyzés folytadódik, kattints a továbbra!


Amire igazából magamtól nem is gondoltam volna, de több DJ honlapján is olvastam a "miért válassz DJ-t" leírásnál, hogy a zenekaroknak X időnként szükségük van pihenőre. Ez teljes mértékben érthető és jogos, de akkor áll a buli, nincs zene. Viszont a DJ be tud készíteni 5 számot előre amíg elszalad wc-re, vagy eszik-iszik valamit, nem áll meg egy pillanatra sem a buli.

Anyagilag is jobban jön ki az ember, ha egyszemélyes zenélést választ, hiszen jóval kevesebbe kerül egy embert kifizetni (legyen az akár DJ akár szintetizátoros multifunkciós zenész), mint egy teljes zenekart. 

Természetesen a legolcsóbb variáció az, amikor sem zenekar sem DJ nincsen, hanem a pár maga összegyűjt egy halom zenét és nyomatja egész este számítógépről. Nővéreméknél így szólt a zene, és nem volt vele semmi probléma. Persze a shuffle sosem fogja tudni hangulat alapján játszani a következő számot, mint mondjuk egy DJ, de ez is nagyon jól tud működni. Az egyetlen macera ezzel az, hogy jó pár órát rá kell szánni arra, hogy kiválogassunk és letöltsünk minden olyan dalt, amit szeretnénk hogy szóljon, és legyen jó pár órányi muzsika összeszedve.

Mondjuk amúgy is érdemes csinálni egy listát a kedvenc számokkal amiket biztosan hallani szeretnénk, mert a zenekarnak és a DJ-nek is jó ezt előre odaadni. Én már elég régóta írogatom össze a számokat amik eszembe jutnak, hogy jujj ez jó ez kéne. 

Zenekart/DJ-t is érdemes már nagyjából 1 évvel az esküvő előtt keresni és lefoglalni. Jó ismerősök útján keresni, ha van friss házas a környezetetekben kérdezzétek meg náluk ki/mi volt, így már rögtön van tapasztalat is, és nem kell referenciák után kutatni a neten, nem lesz zsákbamacska a dolog. 

Nektek melyik variáció a legszimpatikusabb? Mit szeretnétek az esküvőtökön?

3 megjegyzés:

  1. Nekünk saját zenei válogatás volt, az ment végig, és teljesen jó volt így. :)

    VálaszTörlés
  2. Én egy kicsit meglepődtem ezen a bejegyzésen, én ugyanis el sem tudnék képzelni egy esküvőt zenekar nélkül :) De egyébként nem rossz ötlet a DJ, csak én ilyenről még nem is hallottam :O

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most már sokkal gyakoribb a DJ, legalábbis azokban a bulikban, amik nem lakodalmak. A miénk nem az lesz, inkább fog hasonlítani egy bulira, egyedül a menyasszonytánc lesz átemelt dolog a hagyományos lagzikból, de azt sem feltétlenül mulatósra, mert attól kiver a víz. :D

      Törlés