2013. február 21., csütörtök

Tornázz otthon!

Nyár végén elkezdtünk futni, de a hideg beálltával én nem mertem megkockáztatni a kinti szaladgálást. Emellett rá kellett jönnünk, hogy a futás bármennyire is egészséges meg az egyik legjobb zsírégető sport, nem tesz jót a térdünknek, nem csak 3 kg feleslegünk van.

Határozott tervem volt, hogy ahogy jön a hideg elkezdünk konditerembe járni, ott lehet biciklizni, taposni, stb. Viszont sajna anyagilag ez nem fért bele, kettőnknek már havi 20 ezer Ft-ra rúgott volna a bérlet, ennek a pénznek pedig van helye máshol. Alternatívának elkezdtem itthoni tornalehetőségeket keresni. 

(kép: innen)


Megmutatom nekem mik váltak be, mit csinálok szívesen, és várom a tippjeiteket, hogy nektek mi a kedvenc  otthon is végezhető testmozgásotok, videótok. :)


A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!

Kar



A legelső videó, amit még a futásos periódusban találtam (és nem futkározós napokon csináltam is), az egy 10 perces karizmozás. Ezt igyekszem minden nap megcsinálni, akkor is ha hulla fáradtnak érzem magam, 10 perce mindig van az embernek, én úgy gondolom. 


A videóhoz kattints a képre!
Holly Perkins több 10 perces videót is csinál, önmagában sűrű napokon is tökéletes, van hogy én melléteszem még a másik videót is, amiről szintén mindjárt beszélek. Nem kell hozzá más, mint két kézi súlyzó. Eleinte félkilós súlyokkal csináltam a feladatokat, aztán átváltottam egyre, az elmúlt két alkalommal pedig összefogtam a kettőt, így már másfelesekkel végzem a gyakorlatokat. Ha nincs súlyzótok tökéletes az ásványvizes palack is, vízzel töltve természetesen. :)

Maga a szövegelés amit nyomnak a videóban nem hogy idegesítő, hanem egyenesen hülyeség is, ezért ne hallgassatok feltétlenül rá. Azzal kezdi, hogy mivel mindent csak 1 percig csinálunk, ezért nem kell izgulni, kizárt hogy bárki is megsérüljön, nyugodtan lehet batár súlyokkal is dolgozni. Egy izomszakadáshoz egy rossz mozdulat is elég, nem kell hozzá 1 percig sem csinálni semmit, ezért ez nettó baromság, eleinte kicsi súllyal kezdjétek, majd növeljétek a terhelést akkor, ha már könnyebben mennek a dolgok. A baloldali bige megint csak össze-vissza magyaráz, kedvencem mikor 3 perc környékén rám szól, hogy ne felejtsek el levegőt venni. Köszi, vannak reflexeim. :D Nyilván arra gondolt aranyom, hogy a jó légzés fontos eleme a mozdulatoknak, de a "don't forget to breathe, it's easy to do" nem ezt jelenti.  

A nyújtás fontosságára sajnos egyik videójuk végén sem hívják fel a figyelmet, de ez nem azt jelenti hogy nyugodtan hagyjuk ki. 

Láb és popsi

Szintén Holly Perkins, szintén a butácska barátnőjével. :) Erre nem olyan régen bukkantam még csak rá, de nagyon szimpi, különösen azért, mert nem kell kutyapózban térdelve emelgetnem a lábaimat. Ettől ugyanis baromira megfájdulnak a térdeim, hiába pakolok alá párnákat. 

A videóhoz kattints a képre!
Nekem kicsit az egyensúlyozással még gondjaim vannak, de becsülettel végigcsináltam az összes gyakorlatot, csak párszor borultam majdnem fejre. Külön kihívás volt egyébként úgy tornázni, hogy Panda felváltva akarta megdugni mind a két lábamat, miközben emelgettem őket. (Aztán megunta és hanyatt mellém feküdt. ♥) 10 perc nem sok, de másnap mindig érzem, hogy igenis dolgoztam. Ha csak 10 percem van, akkor a karizmot csinálom inkább meg - az látszik ugyanis a legjobban az esküvői ruhámban -, de ha kicsivel több, akkor ezt is mellé csapom. 

Érdemes szétnézni egyéb 10 perces videóik között is, biztosan vannak még jó dolgok fent a honlapon. :)

Teljes átmozgatás

Rubint Réka sokáig kimondatlanul is tabu volt nálam ha tornáról volt szó, valahogy nem szimpatikus a nő úgy egyben. Aztán több embertől is hallottam, hogy a tornái igenis jók, úgyhogy adtam neki egy esélyt, és jól tettem. :)


A 2009-es DVD-ről a 40 perces teljes testes verziót szoktam csinálni, legtöbbször természetesen akkor, ha több időm van arra hogy pattogjak a lakásban és nem vagyok hulla fáradt, egy 12 órás műszak után nyilván örülök hogy még élek, ilyenkor csak a szokásos karizmot vetem csak be. 

Réka számomra meglepően kedvesen és normálisan beszél. Nem tudom honnan, de tudja mikor hagynám abba, és rám ripakodik. :D Egyedül az bosszant benne, hogy mindig kijátssza a "már csak 8"-kártyát, aztán meg még 8, meg megint 8. Én nem szeretem ezt, mondja hogy még 24, de akkor az legyen 24 és ne több. :) Mindenesetre nekem tetszik ez a 40 perc, gumiszalagom meg steplépcsőm ugyan nincs, de kézi súlyzóm az igen. Egyedüli problémám a már fent említett térdeléses gyakorlatokkal van, de ez lehet csak az én defektem, túl teszem magam rajta. 

A másik DVD amit most először próbáltam ki, a 2010-es Alakreform. Belevágtam nagy mellénnyel a 90 perces gyakorlatsorozatba, 30 perc után elvéreztem. :D A másik videójának az elején már 10 percnél megdicsér, hogy ilyen sokáig bírtad, és nem baj ha most abba hagyod, majd legközelebb jobban megy, na ott nekem nem volt sosem gondom itt viszont igen. Nem tudom eldönteni hogy szusszal nem bírtam-e vagy izommal, de a 30 perc egyelőre nekem elég volt. Viszont elhatároztam, hogy legközelebb 5 vagy 10 perccel tovább csinálom, és aztán majd csak eljutok odáig, hogy meglesz az a 90. Becsületből utánaküldtem még a 10 perc karizmozást azért, nem szeretettem volna ma sem azt kihagyni. 

Egy-két gondolat így a végére az otthoni testmozgásról: Minden jobb, mint a semmi! Nagy konditerembe-járók között divat kiröhögni azt aki bármilyen más testmozgást végez mint ők, legyen akár szó az otthoni tornáról, akár mondjuk a zumbáról. Valóban nem lesz senkinek olyan alakja "ennyitől", mint mondjuk Rékának, de hát legtöbbünknek nem is ez a célja. Rengeteg történet van, hogy emberek úgy fogytak le, változtattak az alakjukon, hogy eljártak táncolni, vagy otthon emelgették a lábukat. Minden testmozgás jobb a semminél, ha valaki első körben csak a jobbra-balra lépkedést bírja szusszal, vagy csak elmegy napi 1 órát sétálni, már az is valami! Aztán majd szépen lehet növelni a terhelést, az intenzitást. Kevés embernek célja konkrétan az, hogy sajtot lehessen reszelni a hasizmain, vagy akkora bicepsze legyen mint Vin Dieselnek, legtöbben csak szeretnénk egészségesebbek és fittebbek lenni. Ezt pedig el lehet érni nagyon sokféle testmozgással. Otthon is, a szabadban is, társaságban is, zumbázva is. Nem érzem fairnek, hogy valaki azokon élcelődik aki változtatni akar, hiszen az elhatározás már megvan. 

Ti szoktatok otthon tornázni? Van kedvenc videótok, DVD-tek? 


12 megjegyzés:

  1. Nekem is van Réka DVD-m, Napi 20 perc önmagadért. A kedvencem az a rész, amikor ajánlja, hogy ha nincs steppad, akkor használjuk a lexikont :) Végre értem, mire jó egy ilyen bazi vastag könyv.

    Használtam egy ideig, de most nincs helyem, hogy otthon tornázzak (eljárok jógázni).

    VálaszTörlés
  2. "Külön kihívás volt egyébként úgy tornázni, hogy Panda felváltva akarta megdugni mind a két lábamat".. ezen felnevettem :D :D
    én amúgy január eleje óta Rékázom, eleinte csak 2 naponta, az utóbbi 2 hétben viszont nagyon belejöttem és minden nap megcsinálok legalább egy 20 perces blokkot. Nekem most külön jó, hogy a barátom suliban van, mert nem szeretem amikor itthon van, én meg megjelenek a másik szobából leizzadva... úgyhogy most üres a lakás és megcsinálok napi 2-szer egy 20perces részt. A híradó alatt még egy kis szobabicikli és remélhetőleg nyáron már ki merem menni a strandra :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De ügyes vagy!
      A hosszabb, tehát nem 10 perces verziókat én is inkább akkor csinálom, ha egyedül vagyok, egyszobás a lakás és Bálint ha itthon van akkor nem férek el a szőnyegen. :D

      Törlés
  3. DVD-m nincs, de mivel ez a legjobb megoldás, hogy ne menjen el a pénzem, a netről szedek le órákat. Réka nálam is van, meg amikor kedvem tartja, akkor Szalka Andi, Béres Alexandra és Rokaly Erika is. :)

    VálaszTörlés
  4. Én most kaptam karácsonyra egy Réka DVD-t, de bevallom töredelmesen, még nem néztem bele. Engem nagyon idegesít a hangja, csak hát tudom, hogy jók a tornái. Én néha súlyzózom, illetve nemrég kaptunk kölcsön LegMagicet, de a legtöbbször még így is csak egy eszközt nem igénylő, belsőcombot és térd körüli részt megcélzó gyakorlatsort végzek. Azt lehet a szőnyegen, háton fekve, a felsőtest statikus, még olvasni is tudok közben. Bár nálam a torna, az a sorozat/filmnézés állandó kísérője inkább. Meg a Nigella műsoroké! Ha főzőshow közben tornázom, akkor legalább nincs szabad kezem, amivel nassolhatnék ;)

    VálaszTörlés
  5. Hamarosan én is visszatérek a rendszeres mozgáshoz, köszi a posztot, jó ötleteket adtál. :)
    Később majd megírom, hogy nekem mik váltak be.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szeretek otthon tornázni, mert akkor mindent beleadok, mert nincs senki, aki kiröhögné a szülő-gorilla-fejemet :D Kutyával mondjuk élmény, az enyém hasazásnál végig szaglássza a fejemet, nyomogatja nekem a labdáját és van, amikor mellettem hempereg. Rubint Réka nagyon szuper, mostanában én Péntek Enikőzöm is, de pilates és jóga is szuperül kivitelezhető otthon. Bár talán a legjobb élmény -magyar népmesés, mert vannak is társaid meg nem is- az xbox kinect, szerencsére zumbától kezdve nike trainingig minden le tudtam vadászni és nem érzem annyira egyedül közben. Az én súlyzóm két fél lityós üveg megtöltve:D

    VálaszTörlés
  7. én is az otthontorna híve vagyok, mert egyszerűen túl sok macera lenne kondiba járni, és drága is. nekem Tiffany Rothe a kedvencem, Dorka (Otthonka) blogján akadtam rá, és nagyon szeretem! jók a tornái, nem idegesít a hangja (erre nagyon allergiás vagyok, az amerikai vloggerek felét ezért nem vagyok képes nézni), jó a szövege, szimpatikus a csaj.=) meg van itthon szobabicikli, akkor szoktam tekerni, ha sorozatot nézek, mert magában elég unalmas lenne.

    VálaszTörlés
  8. Én is otthon tornázok! :)
    Egy ideig eljártam edzőterembe, de túl sok kiadás volt anyagilag úgy, hogy a barátommal együtt mentünk és nem is mindig sikerült eljutnunk odáig.
    Én pont egy éve kezdtem bele a nagy "alakítsuk át magunkat" programomba. :) Réka tornája nálam is sokáig tabu volt, de húgom rávett, hogy próbáljam ki vele és utána egy jó ideig csak ezeket csináltam. Amiket és ahogy beszél, azt nem igazán szeretem, de nagyon hasznosak a dvd-i, viszont egy idő után szerintem eléggé unalmasak, mert szinte mindig ugyanazokat a gyakorlatokat csinálja.

    Nagy kedvencem lett az elmúlt egy év alatt felfedezett Jillian Michaels. Nem tudom, hogy hallottál-e róla, de érdemes rákeresni. (Youtubeon van fent pár videója.) Neki különféle 30 napos meg 6 hetes, és még egy 3 hónapos programja is van. Azért szeretem őket, mert a legtöbb ilyen programjában egy-egy videó mindössze 30 perc bemelegítéssel és nyújtással, és úgy gondolom, hogy (ha energiában már nem is) időben mindenkinek belefér. Eléggé hatásosak a programjai, nekem legalábbis beváltak, mivel sikerült megszabadulnom kicsit több, mint 10 kilótól véglegesen (reméljük :))).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gratula, ügyes vagy!
      Ismerem Jilliant, a 30 days shredet sokáig nagyon szerettem, de kicsit aztán másra vágytam, de lehet újra visszatérek. :)

      Törlés
    2. Megértelek. Nekem is kell a változatosság, éppen ezért kezdtem el kutatni, hogy milyen dvd-i vannak még és elkezdtem sorra venni őket. :) (Bár ennek ellenére a 3. körömnél tartok, ami a 30 day shred-et illeti.)
      De mondjuk az biztos, hogy nagyon fontos, hogy szimpatikus legyen, "akivel" tornázol, ez meg egyénenként eléggé eltérő lehet. Nekem ő nagyon a szívemhez nőtt, ha lehet ilyet mondani egyáltalán. :D

      Törlés