2011. december 20., kedd

Karácsonyi menü

Hétvégén megbeszéltük Bálinttal, hogy mi legyen karácsony este a vacsi, hétfőn majdnem minden hozzávalót meg is vettünk hozzá. A levest leszámítva még egyik sem általam kipróbált recept, de a desszertről nagyon sok pozitív visszajelzést olvastam, a főétel meg baromira nem bonyolult úgyhogy belevágok. :)

Az én családom sosem volt olyan értelemben halevő karácsony táján, hogy halászlé folyjon még a csapból is, szerintem minden szenteste rántott halat ettünk. Én őszintén megmondom nem is rajongok a halászléért, pocsolya szaga van. Persze ha nem szagolom és telepakolom erős paprikával akkor ehető (szigorúan csak a leve), de szerintem sosem fogok nekiállni főzni. Szerencsére Bálint sem halászleves úgyhogy ezt azt hiszem én megúsztam. :D

Leves
Ezt nem bonyolítjuk túl. Nem gyakran főzünk levest, én igazából meg is lennék abszolút nélküle. Bálint miatt azért néha nekiállok, de nem rendszeresen. Most egy marhahúslevesben egyeztünk ki, vettem is egy hatalmas (szerintem van vagy 2 kg) cupákot - így hívta a hentes, ránézésre szerintem a combcsont feje lehet. Ehhez most konkrétan receptet nem írok, szinte mindig más arányokban dobálom bele a dolgokat a húslevesbe.

Főétel
Van egy csomó szakácskönyvem a legtöbb "A 100 legjobb..." sorozatból van, de elég ritkán nyúlok értük, többnyire a bevált rutin dolgokat csináljuk. Most végignyálaztuk az ünnepi fogásos kiadást, és végülis ennél maradtunk:

Dióval rántott halszeletek
Hozzávalók:
  • 4 szelet halfilé (én fagyaszott tengeri hekket vettem)
  • 10 dkg darált és 8 dkg apróra vágott dió
  • 10 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 15 dkg vaj
  • 1 citrom
  • Worchester-szósz
  • só, bors

Elkészítés:

A receptet most nem szó szerint írom le, de a lényeg nyilvány ugyanaz. :) A megmosott halszeleteket bedörzsölöm citromlével és 15 percig békén hagyom. Sózom, borsozom, majd bepanírozom úgy, hogy morzsa helyett a dióba forgatom (tört és őrölt keverékébe). Igazából a recept rántottat ír, de nem konkrétan olajban úszva kell kisütni, csak olvasztott vajon mindkét oldalát meg kell pirítani. Tálaláskor pár csepp Worchester-szószt locsolok rá. Petrezselymes krumplit fogok hozzá csinálni.

Desszert

Szerintem ezen meditáltunk a legtöbbet. Szerettem volna valami különlegesebbet csinálni, de olyan nagyon bonyolultat meg mégse, mert ha meg elszúrom akkor szomorúak leszünk. Sajttortában egyeztünk ki, el is kezdtem nézegetni a neten a recepteket, de aztán rátaláltam erre. Talán egy éve volt, hogy vettünk az Ikeában fagyasztott áfonyatortát, na az pont ilyen volt csak kicsit laposabb. Rákattantam nagyon. :D Sikerült hozzá mindent beszereznem - áfonyát persze csak fagyasztva tudtam venni, de szerintem úgy is fini lesz-, csak a mascarponét drágállottam a Sparban úgyhogy holnap nyakamba veszem a Tescót. Remélem nagyon finom lesz, mert már várom, hogy kész legyen. :D A recept zsúrtorta méretet ír, nekem csak 24 centis tortaformám van, de úgy döntöttem hogy nem kell nekem ilyen vastag krém, az Ikeás is kis lapos volt, az enyém is olyan lesz. Ha készen lesz próbálok róla csinálni képet.

Ti kiterveltétek már, hogy mi lesz a karácsonyi menü? Miket főztök?

12 megjegyzés:

  1. Én még szülőkkel lakom, nálunk a halászlé minden évben készül (én mondjuk nem szeretem) + mellé más leves, idén ananászleves lesz :) Szinte minden évben van rántott hal, néhány éve töltött káposzta is. Desszert idén joghurttorta lesz. Ha valakit érdekel valamelyik recept, szóljon és elküldöm :)

    Mascarponét a Lidl-ben nézd meg, ott olcsó :)

    VálaszTörlés
  2. Hú nagyon fincsi menünek ígérkezik :)) Ti kettesben ünnepeltek szent este és másnap a családdal?

    VálaszTörlés
  3. Én idén nem megyek sehova, 28-án vizsgázom úgyhogy nem tudok most utazni. :( Egyébként korábban azt csináltuk, hogy szenteste kettesben, aztán 25-én reggeli vonattal irány Szombathely, Bálintot kiteszem Szombathely mellett a nagyszüleinél, én meg anyuékkal megyek az enyémekhez. Anyuék most már évek óta 25-én délután jönnek Pestre, szóval ezek a karácsonyi utazások nekem villámlátogatások voltak mert már aznap jöttem is velük haza. Bálint meg egyik nap egyik nagyszülő, másik nap másik, aztán megy vissza Szigligetre a családjával és valamikor két ünnep között jön haza. Sajnos együtt ezt a sok utazgatást nem tudjuk végignyomni, egyrészt osztódni is kéne, másrészt meg a kutya az első nap végén megölne minket hogy ennyit rángatjuk. :D
    Idén most annyi lesz a különbség, hogy 25-én Bálint egyedül utazik, én meg maradok tanulni, aztán majd délután jönnek anyáék.

    Sajnos túl szétszórtan laknak a rokonok ahhoz hogy mindketten mindenhova tudjunk menni, pedig szívesen mennék. :(

    Simitimi: Ez az ananászleves jól hangzik, meg tudsz dobni a receptjével? :)

    VálaszTörlés
  4. 2 tojássárgát kikeversz 3 ek. cukorral és 1 tk. liszttel, esetleg egy kis vaníliás pudingporral is, ezt fél liter tejjel felfőzöd, aztán hagyod kihűlni, ha már hideg, hozzákeversz két deci tejszínt és egy doboz ananászkonzervet a levével együtt, aztán hagyod egy kicsit állni :) mi imádjuk,és nem csak karácsonykor :)

    VálaszTörlés
  5. Hú ez szuperül hangzik, köszi! :)

    VálaszTörlés
  6. Hú a desszertről ez jutott eszembe, én ezt szeretném megcsinálni. :):):)
    http://www.youtube.com/watch?v=xQUm482X0fc

    VálaszTörlés
  7. Én is itthon, a családnál karácsonyozom (nálam is lesz most utazgatás, mert holnap megyek vissza pestre, 22-én vizsga, 23-án jövök haza megint:D). Nekünk is megvan az állandó menünk, szezámmagos rántott hal hagymás krumplisalátával, franciasalátával, krumplipürével:) meg természetesen mindenféle sütivel:) Nem igazán vagyunk levesesek, szóval a főételt turbózzuk köretekkel:D De már nagyon várom, nekem ezek már annyira karácsonyi ízekké váltak:))

    VálaszTörlés
  8. Én is családdal karácsonyozom, nálunk elképzelhetetlen, hogy a nagycsalád ne együtt legyen szenteste, ha az ifjaknak úgy van kedve, akkor hozza a párját is(pl. unokatesóm már 3. éve fogja hozni a barátnőjét, másnap meg unokatesóm ebédel a lány családjánál).
    Amúgy hal minden évben van, vagy halászlé, vagy kapros-tejfölös mártásban sütött ponty, vagy valami nagytestű hal. Régebben volt sült libamáj is, utóbbi években viszont olyan drága, hogy lekerült az asztalról. :( Köret mindig párolt zöldség, különböző saláták. A töltött paprika mindig 25.-re marad, a desszerttel nem szoktunk szarakodni, a "vienetta" jégdesszerteket vesszük mindig, és azt esszük. Amúgy is úgy bekajálunk a főételből, hogy nem is marad a desszertnek hely.

    VálaszTörlés
  9. Jól hangzik nagyon a menü :)
    Mi 24-én mindig halat szoktunk, bár most először nem ottho karácsonyozom. Előételnek a szokásos spanyol dolgok: papírvékony sonka, olajbogyó, főételnek lazacfilé lesz, amit egyszerűen fűszerekkel egy serpenyőben megsütök mindkét oldalán, olaj szinte alig kell hozzá. Mellé vegyes saláta, utána pedig az elmaradhatatlan karácsonyi aprósütik: ischler, mandulás kifli :) 25-26-án pedig az itteni tipikus ételek lesznek (a nagyszülőknél leszünk), amiről egyelőre csak annyit tudok, hogy 26-án biztos hússal töltött canelloni lesz.

    VálaszTörlés
  10. Ha érdekel majd egy másféle sajtkrémtorta recept, akkor szenteste majd előkutatom apunál és bepötyögöm szívesen! ;) Philadelphia sajtos, pászkás, a gimis angoltanárnőm anno ezzel várt minket szerenádkor, nyomban bele is szeretett mindenki (nem a tanárnőbe, ő bár fiatal volt, de nem olyan szép, ellenben az eredeti uk-ból érkezett recept mindenki tetszését elnyerte, nem úgy, mint a répatorta, ami túl száraz volt, pedig az is nagyon jó dolog -azóta már tudom).
    (Nem is hallottam korábban még mascarponés sajttortáról és első blikkre nekem olyan furi is.)

    Én kacsacombot sütök, lilakápival, hagymás krumplival. Szenteste hagymalevest (én az egyszerű levesre mentem most rá, ezt vagy 10 éve főzöm és nem nagy macera, másnap úgyis eszünk hallét anyóspajtinál), mellé még mákos guba lesz. Mézeskalit hnap sütöm, a tésztát nemrég gyúrtam össze, bejglitészta hnap áll össze, azt pénteken sütöm, akkor jönnek a kókuszgolyók is (pasi anyukája kitalálta, h idén csináljak már azt is, mert pici fia úgy szerette gyerekkorában:)). Hozzájuk megyünk 25-én, ott lesz a már említett halászlé (elég hagymás jellegű, de nem rossz), meg mindenféle rántott cucc (ponty -bár én ezt halászlében szeretem csak, rántva más halakat preferálok, mindegy-, gomba -a pasi kedvence-, csirke, meg hagymás-ecetes krumplisaláta hozzá.
    (Nekem is van valahol többféle ilyen 100 legjobb/legakármibb recepteskönyv, háááát, ha újra 15 lennék, nem vásárolnék 1 darabot sem, nem nagy puki, itt-ott sokkal jobb receptek vannak.)

    VálaszTörlés
  11. Ez a torta nem is sajttorta igazából, nem is tudom miért ott volt a receptek között. :) Ennyi erővel a tiramisu is lehetne sajttorta a mascarpone miatt, de nyilván nem az. :D
    Megköszönöm ha azt a receptet megadod!

    VálaszTörlés
  12. Jól hangzik minden, ezt az áfonyatortát megcsinálom Barátom anyukájának szülinapjára szerintem, úgyhogy köszi az ötletet! :)
    A főételről majd számolj be, kíváncsi vagyok az ízére, bár én a diót nem szeretem. :)
    Nálunk délben halászlé lesz, este pedig többféle majonézes saláta, amerikai káposztasaláta, hústorta, krumplipüré, na meg a tömérdek mennyiségű sütemény. :D

    VálaszTörlés