2013. február 17., vasárnap

Túrófánk

Még azt hiszem tart a farsangi időszak, bár ezekben a dolgokban sosem vagyok jártas. Mindenesetre a környezetemben mindenki fánkot süt, szóval szerintem még ér. :) Meg a fánk amúgy is mindig finom nem csak februárban. 



Ezt a receptet anyától kaptam, tudja ugyanis nagyon jól, hogy túrómániás vagyok. Ebben az a jó, hogy ez egyszerre kellemes és hasznos is, mert a túró abszolút jól beilleszthető a diétába, sovány verziójában szuper minden étkezéshez. Az eredeti receptet diétásítottam, és bár olajban kell kisütni, tehát ezért nem a legtökéletesebb, de belefér. 


A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!


Hozzávalók:


  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 25 dkg sovány túró
  • 3 tojássárgája
  • 1 ek cukornak megfelelő édesítőszer
  • csipet só
  • fél teáskanál szóda-bikarbonát
  • 1 citrom reszelt héja (nem volt itthon, enélkül is nagyon finom lett)
Elkészítés: 

A hozzávalókat kézzel összekeverem. Ha szeretnétek előtte a túrót villával apróra törhetitek, én szeretem ha néha evés közben beleszaladok 1-1 túródarabba, ezért én ezt nem tettem meg. Picit félreteszem, de nem kell kelni hagyni meg semmi, csak felteszem az olajat melegedni. Alacsony hőfokon tartom, hogy ne égjenek majd meg hamar a fánkok, de nem is húzom le teljesen, mert akkor meg nagyon megszívják magukat olajjal. Alacsony-közepes az ideális. Amíg az olaj melegszik, addig egy kilisztezett deszkát ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát és kis szaggatóval kiszaggatom. Én lusta voltam előásni a pogácsaszaggatómat úgyhogy feles poharat használtam, de igazából nagyobb, tisztességes fánk méretben is lehet csinálni. Az olajban a fánk mindkét oldalát aranybarnára sütöm, majd papírtörlőn lecsöpögtetem. Van aki a túrófánkot nem is nyújtogatja, csak kanállal az olajba szaggatja, az is tökéletes. 

Nagyon finom, hamar megvan, és szerintem hidegen még finomabb mint még frissen. :) Egész sok lett belőle így hogy ilyen aprókat csináltam, holnap viszek a munkahelyemre is belőle. Én anyu diétás sárgabarack-lekvárjával ettem, de magában is finom.

Ti szeretitek a fánkot? Sütöttetek már idén?


2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis recept, azt hiszem jó lenne kipróbálnom a joghurtos fánk után, mert az nagyon bejött...:)

    VálaszTörlés
  2. Én imádom a fánkot, meg a túrót is, de a kettő együtt valahogy nem jön be, pedig anyu gyakran csinál. :( :)

    VálaszTörlés