2011. március 7., hétfő

A szemünk védelme - napszemüvegek

Lassan de biztosan itt a jó idő, a nap már ma is egész szépen sütött. Ebből adódóan kifejezetten aktuális volt a mai biofizika előadás anyaga, amin a fényről volt szó, és ami számomra a leghasznosabb és legérdekesebb volt, a tanár úr a napszemüvegekről is hosszabban mesélt. Úgy gondoltam ez másoknak is érdekes lehet.

Egy kis fizika: A földfelszínre érő napfény "tartalmaz" 40%-ban infravörös fényt amely a hőt adja, 52%-ban a látható tartomány hullámhosszaiban sugároz, és mindössze 8%-a UV fény. Ez a 8% az, amitől mindenképpen óvnunk kell a szemünket erős napsütésben. Ebből a 8%-ból 7,4% UV-A sugárzás és 0,6% UV-B (ez a károsabb). Ezek természetesen átlagos értékek, ez eltérő lehet télen-nyáron, délben és kora reggel, satöbbi, de a lényeg ettől még nem változik.

Nagy napsütésben már egy simléderes sapka, nagyobb karimájú kalap is kiszűri a fény kb 50%-át (hiszen így a fentről jövő napsugárzás már nem is ér el a szemünkhöz). Ezért is nagyon fontos különösen kisbabáknál és gyerekeknél a kalap vagy sapka viselése. Akkor a leghatásosabb a védekezés, ha felülről a simléder fehér, így az oda érkező fényt azonnal vissza is veri, alulról viszont az arcunk irányából fekete (így a földről/pocsolyából/kőről/hóról! visszaverődő fényt a fekete szín elnyeli és nem verődik bele a szemünkbe).
(kép: innen)

A másik - méltán népszerű - védekező eszköz a napszemüveg. Fontos tudni, hogy az UV-B sugarakat minden üveg, műanyag felület 100%-osan elnyeli, így ha már csak egy sima dioptriás szemüveg is van az emberen (vagy akár dioptria nélküli sima üveglencse), azon keresztül az UV-B sugárzás biztosan nem fog átjutni. Így amikor egy napszemüvegre pl. ráírják hogy 400%-os UV-B védettség, az egyrészt vicces mert 100%-nál nagyobb védettség nem nagyon létezik, másrészt meg egyértelmű mert van ott valami, tehát az a valami már ezt a sugárzást ki is szűri.
UV-A ellen valóban nem minden szemüveg véd, viszont ez ezerszer kevésbé káros az egészségre mint társa a B. Vannak olyan lehetőségek optikákban, hogy ha beviszitek a napszemüveget akkor megmérik mennyire véd, ilyenkor ez minden esetben az UV-A elleni védelmet jelenti.
Ami viszont jellemző még az UV-A sugárzásra, hogy a sötét szín elnyeli, és természetesen a sötét szín minden napszemüveg esetében (optimális esetben :D) jellemző tulajdonság. (Amikor erről beszélt a tanár úr akkor esett le hogy miért tudta megmondani az optikus ránézésre hogy jó a napszemüvegem. Volt benne sötét lencse, tehát szűr. Igen, ilyen egyszerű.) Természetesen lehet kapni UV-A szűrő réteggel is ellátott szemüvegeket, annak aki biztosra akar menni jó barátja lehet, állítólag tizenötezer forint körül mozognak, nem vagyok szakértő.
Ebből tehát durván az következik, hogy a 200 Ft-os napszemüveg is megteszi a dolgát. Amiben ezek különböznek a drágább (kb 5000 Ft-os) társaiktól, hogy nem egyértelmű a torzításmentességük. A torzítás abból adódhat hogy összeszerelésnél kicsit meggörbült a lencse, így nem tökéletes képet lát rajta keresztül az ember. Ez azért okozhat problémát mert így a szem folyamatosan korrigálja a torz képet ami fejfájáshoz vezet.
A torzítást úgy lehet egyébként tesztelni, hogy felveszed a szemüveget, kiszúrsz magadnak a távolban egy pontot, mondjuk egy polc távolabbi sarkát, és elkezded forgatni a fejed körbe-körbe, jobbra-balra, stb, úgy, hogy közben végig azt az egy pontot nézed. Így igazából "letapogatod" hogy a lencse mindenhol ugyanolyan ívű-e. Ha a pontot mindig ugyanott láttad, akkor nyertél, torzításmentes a szemüveg. Ha ugrik valahol, nem mindig ugyanarra találod meg, akkor viszont torzít. Aki nem akar ezzel totojázni a hipermarketekben megértem. :D Ezt elkerülendő optikában, szaküzletben lehet kapni olyat aminél nem kell így tesztelgetni.

Ami igazából összefoglalva a lényeg: A sugárzás elleni védekezésben egy olcsó szemüveg ugyanazt megteszi amit egy drágább testvére. Aki a teljes 100%-os védelemre hajt minden sugárzás szempontjából vegyen egy sötét lencséjű UV-A szűrővel is ellátott napszemüveget. Azonban senki nem hajtja magát vakságba akkor ha csak egy sima sötét szemüveget választ magának, mert a sötét szín teszi a dolgát, és majdnem teljesen szűr ő is.

Ezzel a posttal nem a drága napszemüvegmárkákat akarom lealacsonyítani, biztos vagyok benne hogy minőségibb kivitelezést és designt lehet kapni több pénzért, nekem is egy márkásabb darabom van. A célom az volt a posttal, hogy megnyugtassam azokat akiknek nincs pénzük az ilyen márkákra hogy semmi rosszat nem tesznek magukkal.

(Nem vagyok sem optometrista sem szemész szakorvos, a postot az órai jegyzetem alapján készítettem. A fent említett adatok szintén az órán leadott anyag részei, nem mértem és kísérleteztem hasonló témában.)

3 megjegyzés:

  1. ez nagyon tetszett :) szeretem, amikor kicsit tudományosabb hangvételű dolgokról is írsz:)

    VálaszTörlés
  2. Tetszett az írás:) annyit még érdemes hozzátenni, hogy a polárszűrés is értéke lehet egy napszemüvegnek, de ez inkább csak a jobb látási viszonyokon lendít, mint egészségügyi értéke lenne (ha jól tudom:D).

    VálaszTörlés
  3. Igen, az azon segít, gondolkoztam hogy a polárszűrést meg az uv-ra sötétedő szemüvegeket is ide veszem, de végülis kihagytam. A polárszűrős sofőröknek nagyon fontos mert így nem csillan be semmi és szépen látni a környezetet.

    VálaszTörlés