2011. március 14., hétfő

Koncentrációt segítő torna

Remélem minden kedves olvasóm egy madárcsicsergős réten kergeti a pillangókat a hosszú hétvége alatt, de ha esetleg vannak olyanok - mint én - akik kénytelenek tanulni, vagy mondjuk otthonról dolgoznak, azoknak mutatnék egy kis trükköt hogyan lehet magunkat serkenteni hogy jobban menjen a tanulás/munka. :)

Ezt a kb 5 perces kis tornát a már többször emlegetett anatómia gyakorlatvezetőnk csináltatja meg velünk minden óra elején, állítása szerint ha ezzel kezdik az órát érezhetően jobban figyelnek a diákok. Lévén anatómiáról van szó nekünk közben mondani kell hogy épp melyik izmot csapkodjuk, de itt most ettől eltekintek. :D

Álljunk féllábra, a levegőben lévő lábunkat emeljük fel derékszögben (térdnél és fenéknél is). Kifeszített tenyérrel csapkodjuk (ne túl erősen, de azért határozottan) végig először a vádlinkat, majd elöl a sípcsont körüli izmokat, végül a külsőket, majd a belsőket is. Mindkét kezünket használjuk! A lábunkat tartsuk még (én ilyenkor többnyire már hatszor eldőltem, borzalmas az egyensúlyérzékem :D), most jön a comb. Ütögessük végig a négyfejű combizmot (ami elöl - jelen esetben felül van), majd a hátsó combizmokat is. Ugyanígy köszönjünk oda a külső és a belső izmoknak is. Most jön a másik láb, ugyanebben a sorrendben ott is csapkodjunk végig mindent.

Most a kezeink jönnek. Feszítsük ki az egyik kezünket úgy, hogy az alkarunk belső része legyen felül, a tenyerünket pedig feszítsük hátra, tehát úgy hogy a tenyerünk közel függőleges állásban legyen. Itt értelemszerűen csak egy kézzel tudunk csapkodni. Először ütögessük végig ezt a belső részét az alkarunknak, majd a másik oldalt is, végül a külső és belsőket is, mint a lábnál. A felkaron csapkodjuk meg a bicepszet, alulról a tricepszet, egészen fent a hónaljig, majd újra felül a delta izmot (ahová a szurit szokták adni), végül egészen menjünk hátra a nyak felé a csuklyás izomhoz. Ismételjük ugyanezt a másik karunkon is.

Ezután álljunk egyenesen, és két tenyérrel csapkodjuk meg jól a fenekünket. :D Feljebb a vesénknél ne nagyon ütögessünk, de kis paskolással oda is másszunk fel. A hasunkat két tenyérrel felfelé simogassuk, ne ütögessük, az nem tesz jót. Ezután jön a kedvenc részem, a legviccesebb (szerintem). Ujjbegyekkel, vagy behajlított ujjak bütykeivel (kinek mi esik jobban, nekem az ujjbegy) kezdjük el ütögetni a szegycsontunkat és közben hangosan mondjuk hogy "ááááááá". Ha jól csináljuk akkor szaggatott á fog kijönni belőlünk az ütögetés miatt. Ettől berezonálnak a csontos üregek, ami szintén serkentőleg hathat. Végül csináljunk pár keresztezett könyök/térd érintést (jobb könyök bal térddel és bal könyök jobb térddel), hogy a két agyfélteke is dolgozzon kicsit.

Ha ügyesen csináltuk érezzük hogy nem csak a tenyerünk amivel csapkodtunk, hanem minden izmunk zizeg, zsiborog kicsit. Így mindenhol kicsit serkentettük a vérkeringést, ami egyértelműen egészséges, arról nem beszélve hogy éberebb is lesz tőle az ember. Ha tanuláskor nagyon bekókadok akár félóránként is csinálom, és sokkal jobban tudok utána figyelni, koncentrálni. Reggeli nehéz kelésekkor is hasznos lehet. Így leírva lehet nagyon bonyolultnak tűnik, de higyjétek el nem az.

Kipróbáljátok ezt a módszert? Nektek van valami bevált taktikátok ha elfáradtatok de talpon kell maradni?

2 megjegyzés:

  1. Kitartás!! :)A fél lábon állás sok gyakorlással javítható, fejleszthető.
    Én sem hittem volna, de a tai chi edzéseken gyakorta tapasztalom, mennyivel másabb most, mint 10 évvel ezelőtt, amikor kezdtem.
    A szegycsonton kopogtatás pedig a csecsemőmirigy "felébresztését is szolgálja. Tudomásom szerint ez az egyik immunrendszerért felelős szervünk. (Javíts ki, ha rosszul tudom.:P)

    VálaszTörlés
  2. Igen, bár felnőttekben már eléggé összesorvadt szegény.

    VálaszTörlés