2011. március 27., vasárnap

Túrót csináltam + recept

Az előző postban írtam, hogy a hétvégén meglátogattak minket a szüleim. Ilyenkor mindig szokott nekem anya hozni igazi bocitejet. Igazából 5 perc sétára van tőlem a piac ahol én is tudnék venni de többnyire nem vezet arra az utam és csak ezért nem indulok neki, szóval többnyire csak ilyenkor szoktam bocitejet inni.
Kiskorom óta nagyon imádom, főleg másnap, mikor már állt egy éjszakát a hűtőben, és jó vastag föle van. Tudom, hogy ezt nagyon sokan utálják de én mindig kanállal eszegettem le róla, a mai napig is, és utána képes voltam meginni a teljes 1 litert ami a tejforraló lábasban volt.

A lényeg, hogy mint mindig megint kaptam másfél liter házi tejet. Macerás volt a hétvége így a pénteken még friss tej ma délután került csak fel a tűzhelyemre felforralás céljából. Tette is a dolgát rendesen, én meg már fentem a késemet hogy milyen finom lesz a tej a kaláccsal amit szintén anya hozott. Mikor azonban mentem ki elzárni láttam, hogy nem tej van a lábasomban hanem savó, amikor pedig kanállal belekavartam akkor túró úszkált benne. 2 nap alatt és a 3 órás Szombathely-Pest úton történt utazás miatt megsavanyodott a tej. Először persze elkenődtem hogy én tejet akartam kaláccsal és most mi lesz, de aztán felhívtam anyut, hogy ilyenkor mi van. Ő korábban csinált otthon házi tejfölt és túrót is, így tudta mi a dörgés.

Hagytam kihűlni a cókmókot, és amikor már nem volt forró egy műanyag szűrővel elkezdtem kihalászni a túrót, majd jól lecsöpögtettem és áttettem egy tiszta edénybe. Közben még eresztett egy kis levet a már kimert finomság, azt is leöntöttem róla, de nem nyomkodtam ki, mint mondjuk a cukrozott/sózott gyümölcsöt/zöldséget, csak hagytam hogy ami kijött az folyjon el. Másfél liter tejből kb 250 g túróm lett. Megkóstoltam magában is minden nélkül, az állaga majdnem teljesen olyan mint a boltinak (kicsit nedvesebb mert nem préseltem/csöpögtettem), ízre viszont sokkal édesebb. Egyáltalán nem macera megcsinálni, én úgy készítettem isteni túrót hogy nem is tudtam hogy az lesz belőle, tényleg hülyebiztos a dolog. :D Annyi a lényeg hogy savanyú legyen már a tej, vagy aludt, ki hogy hívja.

Mivel körözöttet a héten már csináltam, a túrót meg mindenáron fel akartam használni lehetőleg még ma, ráadásul a kalács is adott volt, megcsináltam gyerekkorom egyik kedvenc maradék kajáját: maradék kalács túróval névre hallgat.

Hozzávalók:
4-5 szelet kalács
kb 1 deci tej
egy pohár tejföl
2 csomag vaníliás cukor
250 g túró

Elkészítés:
A tejet felmelegítem a tűzhelyen, beleteszem az egyik csomag vaníliás cukrot. Amíg a tej melegszik összekeverem a túrót, a tejfölt, a másik csomag vaníliás cukrot. A tejbe beleforgatom egy szelet kalácsot, majd egy tál aljára teszem. Ráteszek egy kis túrót, majd megint a tejes kalács, megint a túró és így tovább. A rétegezést túróval fejezem be. Frissen is finom de egy nap hűtőben levés után kicsit jobban összeáll, akkor már szebb kinézete is van.

Nem túl mutatós kaja, csináltam róla képet de olyan morbidul nézett ki hogy inkább fel se töltöm. :D Viszont nagyon finom és hamar megvan. Kiskoromban azért volt ez a kaja főnyeremény, mert akkor a kalácsot csakis frissen ettem meg, ha már kicsit szárazabb volt akkor az nekem nem jött be. Így viszont elfogyott a 2 napos kalács is. :)

Így utólag örülök hogy így alakult mert legalább 6 éve nem ettem házi túrót és finom volt. Lehet a jövőben is neki fogok állni gyártani, jó tudni hogy én csinálom igazi tejből és nem valami tejgyár mókolja össze.

Ti csináltatok már házilag tejből túrót, sajtot, vajat, satöbbi? :)

2 megjegyzés:

  1. jajj imádom a házi túrót, annál finomabb nincs :$

    VálaszTörlés
  2. csatlakozom! imádom a házi tejet is, össze sem lehet hasonlítani a bolti változattal! a receptet pedig biztos kipróbálom:)

    VálaszTörlés