2011. március 30., szerda

Könyvélmény III. - Louisa May Alcott: Kisasszonyok

A már említett anyuéktól hétvégén kapott könyvek között jött hozzám a Kisasszonyok, és már végeztem is vele. Nagyon kíváncsi voltam milyen élmény lesz olvasni, a filmet imádtam kiskoromban. Végignézve a szereplőkön azért nem gyenge a felhozatal: Susan Sarandon, Winona Ryder, Claire Danes, Christian Bale, Gabriel Byrne játszanak benne a teljesség igénye nélkül. A sztorira haloványan, de emlékeztem és ebből adódóan vannak kérdéseim amikre várom a választ azoktól akik esetleg olvasták/látták már. :) Amit még a filmről olvastam, hogy nem csak a Kisasszonyokból készült hanem a folytatásából is ami a Jó feleségek címet viseli állítólag. Ezt sejtettem mert emlékeztem rá, hogy a filmben van egy pár év ugrás mikor már nagyobbak a lányok és esküvő satöbbi is szóba kerül. Na de akkor kezdem a beszámolót.


(kép: innen)

A borító puha kötésű, szép minimál, több Ulpius-házas könyvünk is van és mindegyik nagyon mutatós. Mielőtt elkezdtem volna olvasni már a filmes emlékeiből adódóan a hajviseletekből meg tudtam mondani hogy ki melyik karakter.

Maga a történet az 1860-as években játszódik az amerikai polgárháború idején és az írónő saját gyerekkori emlékei inspirálták. Négy lánytestvér egy évéről szól karácsonytól karácsonyig. A legidősebb lány 16 éves, a legkisebb 11 (aztán persze mire vége a könyvnek egy évvel idősebbek lesznek). Édesapjuk a háborúban vesz részt mint tábori lelkész - ha jól emlékszem, azt hiszem erről csak egyszer esik szó -, emiatt édesanyjukkal és a szolgájukkal élnek. Érdekes volt számomra hogy szegény családként lettek beállítva már csak azért is mert a családfő háborúban van, a két idősebb lánynak is dolgoznia kellett, mégis volt szolgájuk, úgy tűnik ez akkor csak a rettentően szegényeknek nem volt elérhető. Tetszik a keretes szerkezet, hogy karácsony estével kezdődik a történet és így is fejeződik be. A történet tipikus lányregény, van benne fiú-lány barátság amiről persze csak sejteni lehet hogy lehetne több is (a könyvben erről nincs is szó, de nekem úgy rémlik hogy a filmben nagy konfliktus volt hogy végül Laurie - a fiú - nem Jót kérte meg, akivel ebben a könyvben végig jóban volt, hanem a legkisebb lányt, Amyt), elvágyódásról, betegségről. Apropó betegség (spoiler lesz a film szempontjából!): Nekem teljesen úgy rémlik hogy amikor Beth skarlátos lesz akkor őt ez el is viszi. A könyvben viszont felépül. Nekem van ennyire kiselefánt-emlékezetem vagy ezt megváltoztatták volna a filmben?

Érdekes volt a lányok vallásossága és az anyuka nevelési módja, abszolút szeretetteljes volt az egész család. Sokszor volt - főleg az elején - példabeszéd, meg vallásos téma de valahogy mégsem bökte a csőrömet pedig nekem az ilyenek hamar lerúgják a lécet. Bele tudtam magamat élni ebbe a korba és a szellembe ami számomra abszolút pozitív. Olvastam mások véleményét is a neten, nem dobták magukat hanyatt ettől a történettől, de nekem jól esett egy kicsit ilyen témában is olvasgatni, legalább 6 éve nem volt dolgom lányregényekkel és néha azért jó összegubózni egy ilyen könyv felett. :) Érdekel a folytatása is pláne amiatt, hogy a film ennél tovább megy a történetben és érdekel hogy az mennyire fedi az eredeti írást.

Olvastátok/láttátok már a Kisasszonyokat? Hogy viszonyultok a lányregényekhez?

3 megjegyzés:

  1. Beth csak legyengül a skarláttól, amiről beszélsz, az a folytatásban lesz majd. Eredetileg együtt jelent meg a két könyv, a film is azért úgy dolgozta fel, hogy egyeben a kettőt.

    Én nagyon szerettem, most a Jó feleségek-et olvasom (kölcsönadom szívesen, antikváriumból sikerült beszerezni), szerintem kedves történet. És én is fennakadtam rajta, hogy szolgájuk van, miközben szegények. :))

    VálaszTörlés
  2. Ó köszi erre nem emlékeztem h nem akkor történt a dolog.
    A könyvet legközelebb akkor elhozom ha megyek, köszi szépen :)

    VálaszTörlés
  3. Nana, még én se olvastam ki! :) Gyere soká! :) Vagy gyere hamar csak ne vidd el :))

    VálaszTörlés