2013. február 11., hétfő

Férjhez megyek. Mi legyen a nevem?

A "mi lesz a neved esküvő után?" kérdés benne van a top 5-ben, ha valakivel arról beszélgetek hogy nyáron férjhez megyek. Nem tudom miért érdekel ez mindenkit annyira, nekem ezt általában eszembe sem jut megkérdezni más menyasszonyoktól, de hát ez van. :)

Mi most már sokkal jobb helyzetben vagyunk anyáinknál, az ő idejükben két lehetőség volt csak: a Kovács Józsefné és a Kovácsné Horváth Ilona. Érdekes, hogy mostanában egyre gyakoribb a vezetéknév teljes felvétele, mindenféle -né nélkül, több ismerősömnél is ezt vettem észre, és szülőnők esetén is gyakran ez a fennforgás (mikről nem tudok következtetést levonni a szülőszobában :D).


Saját példámon keresztül megmutatom milyen lehetőségek vannak, majd megmondom végül én mi leszek. :) 

A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!

Ha 30 évvel ezelőtt mentem volna férjhez, a két lehetőségem a következő lett volna: Polgár Bálintné vagy pedig Polgárné Farkas Boglárka. Számomra egyik sem túl szimpatikus, de szeretném is itt megjegyezni hogy most - mint minden más alkalommal is - minden vélemény a sajátom és magamra értem, nincs azzal semmi gond ha valaki egy olyan variációban veszi fel a férje nevét (vagy nem veszi), ami nekem nem tetszik, mindannyian mások vagyunk. :) Az első variációval nem igazán az a gondom, hogy legtöbbször idős néniket hívnak így (egyébként meglepően sok esetben fiatalok is felveszik teljes névvel a férjük nevét), hanem hogy innentől kezdve én már nem vagyok kicsit sem Farkas Boglárka. Mikor bemutatkozik nekem valaki és azt mondja hogy ő Kovács Józsefné akkor nekem az az érzésem, hogy még mindig nem tudom kivel beszélek, mert nem a saját nevét mondta hanem a férjéét. Hogy hívjam akkor, Józsi néni? A sima Polgárnéval megint csak egyszerűen megmagyarázható problémám van (ami másnak valószínűleg semmi gondot nem jelentene). Hivatalos helyeken, például kórházban, ahol szólítani szokták az embereket előszeretettel rövidítik az emberek nevét, én pedig nem szeretnék simán Polgárné lenni. Mellette pedig kicsit csilingel bennem a belső mini feminista, a -né nekem kicsit olyan érzést sugall, hogy valakié vagyok, amit egyébként szeretek és imádom hogy Bálinté vagyok (és vica versa ő meg az enyém), de névben ezt érzékeltetve én már ezt nem érzem annyira komfortosnak. 

Mint írtam nagyon gyakori mostanában, hogy teljesen felveszi a feleség a férje nevét, ebben az esetben pedig Polgár Boglárka lennék. Vannak esetek, mikor tökéletesen meg tudom érteni a nőket hogy így döntenek, ha nem szeretném a vezetéknevemet, vagy annyira sok lenne belőlem, a férjem vezetékneve pedig valami különleges lenne biztos emellett döntenék. Viszont szeretem a nevem, szerintem nagyon szép az hogy Farkas Boglárka, nem adnám oda a Farkast semmi pénzért, aputól kaptam, az enyém. 

Most már valószínűleg mindenki sejti én melyik variációt választottam: Polgár-Farkas Boglárka leszek. Mindenképpen szerettem volna felvenni Bálint nevét valahogy, és ez az egyetlen olyan verzió amit igazán magaménak érzek, a kötőjel miatt egyenlőséget sugároz nekem, és az a probléma sem vetődik majd fel - remélhetőleg -, amit a Polgárné verziónál felvázoltam. Egy kötőjeles nevet csak nem vágnak majd ketté. :) Ilyenkor szokott felvetődni a kérdés, hogy akkor Bálint is felveszi-e az én vezetéknevemet. Nem, ő marad az, ami. Ennyire azért meg nem vagyok feminista. 

Van még az a variáció is, hogy mindenki marad a saját nevénél. Ez a megoldás is tökéletes ahogy van (mint az összes többi is), nem szeretem mikor túlmisztifikálják és megmagyarázzák, hogy az a nő aki nem veszi fel a férje nevét nem is szereti igazán, bla-bla-bla. Bullshit, nem ezen múlik az egész. Aki pedig emiatt ítélkezik bárki kapcsolata fölött (vagy egyáltalán más kapcsolatát úgy gondolja szabad bírálnia) az jó mélyen ássa el magát. :)

Érdekes egyébként, hogy sokáig eszembe sem jutott leírni az új nevem, pár napja hirtelen ötlettől vezérelve csináltam egy tesztaláírást és nagyon tetszik. Azért nem leszek Charlotte, aki a receptes könyvében gyakorolgat, attól eléggé messze állok. 

Ti hogyan szeretnétek felvenni/hogyan vettétek fel a párotok nevét? Melyik verzió a legszimpatikusabb? 

Kép: innen

39 megjegyzés:

  1. Nekem tetszik az a verzió amit választottál. Nálunk, Szlovákiában általában a nő a férje vezetéknevét veszi fel + hozzá jön az -ová végződés, pl.: Kovácsová. Én ezt az -ová végződést levetettem, vagyis magyarosítottam a vezetéknevem, ebből adódóan jelenleg azt vallom, hogyha majd egyszer férjhez megyek, nem veszem fel a férjem vezetéknevét. Persze, ez még addig változhat :)

    VálaszTörlés
  2. szívemből szóltál...
    Elég zavaró lehet,ha valakinek az a keresztneve,hogy Józsefné.
    :D
    Én is kötőjelezni szeretnék majd

    VálaszTörlés
  3. Annyira éreztem, hogy ezt fogod választani, talán azért, mert én is ezt a verziót választanám magamnak. :)

    VálaszTörlés
  4. Mióta nyelvtanból megtanultam a magas-mély hangrendű magánhangzókat, gyakran figyelem a neveket. Főleg, mikor lányosan elfantáziálok, hogy fogom hívni a gyerekeimet, vagy ha valami új nevet hallok és ízlelgetem, vagy mikor egy kedves blogger írja le, hogy mi lesz a neve, miután férjhez ment. :) Szép, mély neved volt eddig is, de most már aztán nagyon mély lesz. Itt ki is merül a nyelvtan tudományom, csak gondoltam megjegyzem, egyébként szerintem is nagyon jól hangzik, szerencsés vagy, hogy életed párja is szépnevű. :) Ahogy jó önjelölt királylányhoz illik, elgondolkodtam, nekem hogy lehetne majd variálni a nevemmel (szintén hosszú és mély :)), amiben nem akadályozott az sem, hogy szívem választottjával jelenleg nem vagyok együtt. (Nem baj, én úgyis tudom, hogy ő lesz a férjem. ;) :D)Nem értek hozzá, de olyan verzió nincs még hivatalosan, amikor a férjed nevéből csak egy betűt veszel fel? Arról mi a véleményed, "muszájos" hatása van? És gondolom nem aktuális még, de elképzelhető, hogy a gyermeked is megkapják ezt a kötőjeles nevet? :)
    Nagyon édes egyébként, hogy milyen lelkesen írsz mindenféle esküvős-házasságos készülődésről, nem tudom elképzelni, mi lehet vajon a fejedben. Biztos a gondolataid nagy százalékát kitölti, de ez annyira jó, olyan lelkesítő! Sokunknak kedve támad férjhez menni. :)
    További nagyon kellemes blogolást meg esküvőzést kívánok, alább ne hagyjon a lelkesedésed! ^-^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gyerekek sima Polgárok lesznek, nem akarok velük kiszúrni egy rohadt hosszú névvel, lenne mondjuk egy Polgár-Farkas Zsófiám, aki férjhez szeretne menni, szegény vagy regényt ír minden aláírásnál, vagy mindkét névtől jogosan megszabadulna és használná csak a férjéét.

      Köszönöm aranyos vagy, nem fog alább hagyni remélhetőleg. :))

      Nem érzem muszájosnak a sima egy betűt egyáltalán, nem tudom erre van-e lehetőség egyébként, én azt mondanám hogy szerintem mindent lehet, de hogy a bürokrácia mit mond az egy másik kérdés. :D

      Törlés
  5. "Józsi néni?" :D :D
    Nekem is ez a verzió tetszik a legtöbb esetben :) ,
    azonban ha a jelenlegi párommal házasodnék össze (amit nagyon remélek:)) azonban mégsem tudnám így felvenni.
    Az én vezeték nevem azért nem túl gyakori, német ajkú és tényleg szeretem, hogy talán 3 vagyunk ilyen néven az országban - (a facebook szerint :D) az ővé viszont a 2. leggyakoribb vezetéknév az országban (wiki szerint..:D) és úgy érzem ezzel "leáltalánosítaná" az én nevem. (tudom hogy nem hangzik túl szépen ezt így kijelenteni) Mégis ez a bajom vele. Ezért maradnék a lánykori nevemen. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van teljesen, nem önzőség ez egyáltalán. :))

      Törlés
    2. Egyébként szerintem abban az esetben nem jó választás a "kötőjeles" megoldás, ha mindkét fél vezetékneve "erős"-karakteres (pl Prokk-Kreisz) akkor a "né-s" változat finomíthat az összhatáson. :)

      Törlés
    3. X.Y-né semmilyen körülmények között nem lennék, gondolom, ebbe belejátszik az is, hogy az a leendő anyósom neve :D
      Az én vezetéknevem is ritka, ezzel a névvel az országban mindenki a vérrokonom, igaz, hogy ezt is mindig betűztetik és elírják, de megtartom :)
      Leendő férjnek nincs kifogása ellene, sőt. Azt mondta, annak látná értelmét, ha én felveszem az ő nevét, akkor ő is az enyémet, és a gyerekeink is a kötőjeleset kapnák, akkor mindenkinek ugyanaz a vezetékneve és látszik első pillantásra, hogy mi egy család vagyunk. De mivel nem adunk a látszatra, inkább maradunk a legegyszerűbb megoldásnál, és nem kell hónapokig rohangálni új iratok után, és új identitást kapni a multicégnél, ahol dolgozom :)

      Törlés
  6. Nekem is a kötőjeles "megoldás" tetszik,de a vezetéknév előtt betű is szimpatikus.. bár ez a jövendőbeli uram vezetéknevétől függ. :D
    Minta-Lengyel Zsófia vagy M.Lengyel Zsófia :))

    VálaszTörlés
  7. Nekem van Kovács Gáborné ismerősöm, pedig nem öreglány :) Született Kovács Gizella, nem akart Kovácsné Kovács lenni, sem Kovács-Kovács, vagy Kovács, de nem "az a Kovács". Így maradt a fent említett verzió.

    Én felvettem a férjem vezetéknevét, a sajátomat pedig leadtam. Már a papírok átírásánál is éreztem, hogy jó döntés volt: sokkal hamarabb le tudom írni, mint ha két szó lenne :) Valószínűleg az is belejátszott, hogy én is aputól kaptam a vezetéknevem, és örülök, hogy megszabadultam tőle...

    Annak nagyon örülök, hogy megváltoztattam a nevem. Így sem érzem azt, hogy hű de sok minden változott volna a házassággal, hát még ha minden marad a régiben "névileg". Nem tudom, azoknál hogy van ez, akik megtartották a lánykori nevük, nekem jó érzés, hogy ez is jelzi: valami megváltozott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én múltkor láttam Kissné Kisst, elég fura volt, ismerősöd részéről ez érthető döntés volt. :) Mindegyik lehetőségnél van értelmes indoklás, egyik megoldás sem rossz. :)

      Törlés
  8. Én teljesen meg vagyok lőve. Már az én nevem is elég ritka, ráadásul állandóan visszakérdeznek, betűztetik, pedig nem olyan bonyolult, csak négy betű. A pasié háromszor rosszabb, nem hiszem, hogy felvenném valaha is, amit ő is teljesen megért. Együtt a kettő aztán végképp kinyírna, pedig amúgy a kötőjeles megoldás híve lennék. Így vagy egyáltalán nem fogom felvenni a nevét, ami szomorú, mert szívesen kifejezném valahogy a hozzá tartozásomat, vagy egy betűvel emlékezem meg arról, hogy ja amúgy férjhez mentem ám.
    Persze még csak jegyben sem járok, úgyhogy bőven ráérek ezen agyalódni :)

    VálaszTörlés
  9. Nekem tetszik az a verzió, amit választottál.

    Mondjuk, én még messze vagyok ettől, viszont érdekesség, hogy a páromnak és nekem is, ugyanaz a vezetéknevünk. Mindig sokat viccelődünk rajta, hogy a lánykori és a majdani férjezett nevem is ugyanaz lesz. :)

    VálaszTörlés
  10. az a nagy bajom, hogy alapvetően nekem is ez a kötőjeles verzió tetszik, viszont a Pataki-Sári Eszter néven elröhögöm magam állandóan :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jajj :DD Bocsi de most ezen én is nevettem. :D

      Törlés
    2. ezen már az egész ismerősi kör kiröhögte magát :D szóval vagy marad a nagymamás név vagy a sajátom, a kötőjeleset biztos nem használnám a csoda vezetékneveinkkel :P

      Törlés
  11. Akkor én behozok egy újabb problémát, bár egyelőre nálam is csak "lányos álmodozás" a dolog: mi a helyzet, ha a fiú neve kötőjeles, mert ő megkapta a papa-mama vezetéknevét? Két kötőjellel már sok lenne (ha mellé tennénk az én vezetéknevemet is), így ilyenkor vagy felveszem, vagy X-Yné vagy X-Y Zné leszek (majd), ha jól sejtem... Járt már az olvasóid/ismerősök közül valaki hasonló cipőben? Mi lett a megoldás? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én találkoztam már ilyennel, írok egy random példát, egyszerűbb mint körülírni. A srác Hargitai-Molnár Péter, a lány Nagy Eszter. Az esküvő után Hargitai-Nagy Eszter lett a lány. Szóval volt kötőjel meg nem is, volt névfelvétel meg nem is. :)

      Törlés
    2. Ez a kombináció nem is jutott eszembe, de megfontolandó :)

      Törlés
  12. Fú ezen én is sokat gondolkodtam már:) A né nekem nem tetszik és hosszú is lenne mert alapból már hosszú a keresztnevem is:) Mire leírnám h Ilyenné Olyan Sarolta hát valahogy nem menne:D A kötőjelesen én is gondolkodtam, de az a baj hogy a Párom vezetékneve S-re végződik, az én vezetéknevem pedig Zs-re, és kb. így nem lehetne kimondani. Ha pedig Párom vezetéknevét venném fel, akkor ugye megint az S végződés és ugye Sarolta vagyok szóval sok lenne az S. Szóval én maradok a lánykori nevemen szerintem:)
    Egyébként találtam egy ilyet:) Lenne miből választani :D

    A feleség a házasságkötés után

    kizárólag a maga teljes nevét viseli – Nagy Ádám és Kis Éva
    férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja – Nagy Ádám és Nagy Ádámné Kis Éva vagy Nagy Ádámné
    a férje családi nevét viseli a házasságra utaló toldással és ehhez a maga teljes nevét hozzákapcsolja – Nagy Ádám és Nagyné Kis Éva
    a férje családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét – Nagy Ádám és Nagy Éva

    A férj a házasságkötés után:

    kizárólag a maga teljes nevét viseli – Nagy Ádám és Kis Éva
    a felesége családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét – Kis Ádám és Kis Éva

    A férj, illetve a feleség a házasságkötés után házassági névként családi nevüket is összekapcsolhatja, hozzáfűzve a saját utónevét – Nagy-Kis Ádám és Nagy-Kis Éva, vagy Kis-Nagy Ádám és Kis-Nagy Éva

    VálaszTörlés
  13. Nekem hosszú a vezetéknevem, így a kötőjeles és a x-né y Fanni is kilőve, így én majd a férjem nevét veszem fel.

    Egyébként a férj is felveheti a feleség vezetéknevét. Volt egy énektanárom, aki a felesége vezetéknevét vette fel, mert a feleség családjában nem volt aki továbbvihetné a család nevét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen erre is van lehetőség, igazából már szinte mindenre. :) Ez tök figyelmes dolog a pasi részéről, szimpatikus az ürge így ismeretlenül is. ^^

      Törlés
    2. Egyszer megkerdeztem a (mostmar) ferjemet, hogy o hajlando lenne-e az enyemet felvenni. A tesom is lany, tehat a mi vezeteknevunket nem viszi igy tovabb ezen az agon senki. Es azt mondta, ha szeretnem, ha ragaszkodnek hozza, o szivesen felvenne:) Vegulis nem kertem erre, de a gesztus, az nagyon jolesett, hogy hajlando lenne ra, imadtam erte:)

      Törlés
    3. Az egyik ismerős párnál is ez a helyzet: a lánynak lánytesója van. Ők ugyan nem házasodtak össze, a babájuk (szintén lány :)) viszont megkapta az anyuka és az apuka vezetéknevét is, hogy így tovább éljen a név.

      Törlés
  14. Én felvettem a volt férjem nevét XYné formában. Elég sok utána járást igényel mire az ember mindent átír,és mivel én már elváltam,még több utána járást igényel,hogy levegyem magamról a nevet :) egyet megfogadtam,ha férjhez megyek még egyszer,nem veszem fel a párom nevét. :)
    Azrail

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem majd mutatsz képet a nagy napról :) kíváncsi vagyok milyen gyönyörű leszel az esküvődön ^^
      Azrail

      Törlés
  15. Jo valasztas ez a kotojelezes, en is kotolejes vagyok :) bar en mar meggondoltam magam es el fogom hagyni a sajat vezeteknevemet, kotojelesen tul hosszu lett a nevem es a babaval egy vezeteknevet akarok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálatok azért jórészt az a divat, hogy teljesen felveszik a neveket a nők, nem? Tehát mondjuk Mrs. Smith leszel. :))

      Törlés
  16. Én is gondolkoztam már ezen, bár még messze van. :D A páromnak Bodó a vezeték neve az enyém meg Dobó, furcsa lenne bármelyik megoldás, amiben mindkettőnk vezetékneve benne van, és azt sem szeretném, hogy úgy hívjanak majd mint az anyósom (pedig imádom) :)) szerintem a párom nevét választanám, de majd kiderül :) a kötőjeles a legszimpibb nekem is :) Jó kis neved lesz :))

    VálaszTörlés
  17. En is kotojeles vagyok. X Yne nem akartam lenni, es X-ne Y Maja sem. Elobbi konkretan fel is bosszantott parszor ceges levelezes kozben, amikor a sokadik levelvaltas utan nekem kellett rakereznem, hogy ugyan aruld mar el kerlek hogy szolithatlak, mert az illeto hatodszorra is ugy irta ala az emailt, hogy Kovacs Gezane:)
    Szoval egy darabig ugy voltam vele, hogy maradok a sajat nevemen, apukamtol kaptam, aki mar nem el, emiatt is ragaszkodom hozza, tehat a teljes nevatvetel kilove. Ami vegulis a kotojeles mellett dontott, az az hogy egyreszt szerettem volna, ha latszana a nevembol, hogy ferjnel vagyok (imadom a ferjem es buszke vagyok ra:). A masik ok, hogy nem akartam azt hogy a ferjem es a gyerekek ugyanazt a vezeteknevet viselik, de en tovabbra is a leanykorit. Igy nem lett volna meg az egysegerzetem, hogy mi egy csalad vagyunk. A kisfiam hamarosan megszuletik, o persze nem lesz kotojeles, nem akartuk szegenyt azzal atkozni, hogy senki se birja kivarni mig eljut a keresztneveig bemutatkozaskor:)))
    Ez eleg ha nalam megvan, ugyanis mindkettonk neve hosszu, a ferjeme negy, az enyem harom szotagos, viszont szep hangzasu egyutt, ugyhogy ugy voltam vele, majd szep turelemmel kivarjak az emberek mig vegigmondom:) Sietos alkalmakkor neha bemutatkozaskor elofordul viszont, hogy a magamet lesporolom, ezt mostanaban vettem eszre:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok esetben annyira szép kötőjelesen, nekem is tetszik a jövőbeli nevem. :))

      Törlés
  18. "Hogy hívjam akkor, Józsi néni?" - én ezen röhögtem fel hangosan. :D De jogos, teljesen.

    Nálam még és most pont nem aktuális ez a téma, de én szeretnék a saját nevemnél maradni, és nem felvenni a páromét, szerintem (sem) ezen múlik egy házasság, hogy kit hogy hívnak. Családomban van is erre példa, gond nélkül megvannak így közel 9 éve, 2 gyerekkel, akik szépen megkapták apu nevét. A nagypapám felvetette ugyan azt a változatot, hogy az én nevemet vegye fel a férjem (a "nincs aki továbbvigye a nevet" miatt), de én nem kívánom senkinek h az én vezetéknevemet viselje. :) Én már megszoktam 23 év alatt, az enyém, de azért mégis furcsa... ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "nem kívánom senkinek h az én vezetéknevemmel kelljen élnie" - így akartam fogalmazni :)

      Törlés
  19. Ezen én is gondolkodtam már, vagy Mészáros- Izing Dóra leszek, vagy Mészárosné Izing Dóra. Hol egyik, hol a másik tetszik jobban.:D
    Nem akarnék férfinév lenni, de szeretném jelezni a nevemmel, hogy férjnél vagyok. Az meg fura lenne, hogy Izing Dóra vagyok 22 éve és hirtelen Mészáros Dóra lennék, nem tudom hányszor rontanám el, hogy nem tudok bemutatkozni...:D:D

    VálaszTörlés
  20. Én is sokat gondolkodtam ezen, de sajnos mindegyik kiesett. A "né"-s megoldásokat minden szinten kiejtettem, a kötőjeles nálunk meg azért rossz, mert mindkettőnk vezetékneve elég hosszú, ráadásul az én keresztnevem is, így a toll is kifogyna mire leírnám. A K. Szabó Dóra meg hasonló nevekkel meg az a bajom, hogy kicsit esti hírek szaga van, mintha azt hallanám, hogy "K. Sz. Dóra megölte 52 éves férjét". A vezetéknevemet szeretem, nem akarnám elhagyni, így az marad csak, hogy maradok az eredeti nevemnél, amit imádok! Tudom, hogy nem lesz egy könnyű kör családon belül és azt sem tudom majd Ő mit szól hozzá, mert nagyon szeretem, szívesen viselném a nevét, de a sajátomtól nem tudok megválni:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Á, ez a legjobb: amikor a család beleszól. Barátnőmnek kéttagú vezetékneve volt, az egyszerűség kedvéért átvette a férje nevét. Az apja teljesen meg volt sértődve: mi az, hogy nem marad semmi a leánykor családnevéből? Ilyeneken vitázni...

      Törlés
  21. Nekem is a kötőjeles változat tetszik a legjobban, de a Tombi-Máté Adrienn egy kicsit bután hangzik....így ha úgy adódik, leszek a 200 éves Tombiné Máté Adrienn (mert kb ennyinek gondolnám az illetőt ilyen névvel :D ) (de így legalább hívhat Kombinénak :DD)

    VálaszTörlés