2012. február 2., csütörtök

Gondolatok az esküvőről

Korábban is szívesen kutakodtam esküvővel kapcsolatos dolgok után a neten, november óta meg különösen kedvenc témám lett a dolog. Úgy két hete voltam anyuéknál Szombathelyen, és most jöttünk haza Bálint szüleitől is, mindkét oldalon megkérdeztük, hogy egy jövő nyári (2013) esküvőhöz mit szólnának. A visszajelzés pozitív volt, úgyhogy az időpont egyelőre még ennyire tágan behatárolva, de megvan.

Nem tervezem a blogot nagyon az esküvő témába elvinni, de úgy gondoltam, hogy néha írok egy-egy bejegyzést ezzel kapcsolatban, akár inspirációnak, akár csak összegyűjteni, hogy mi tetszik, ilyesmik. Nekem se árt, ha vissza tudom nézni, hogy korábban mit gondoltam a dologról, nem csak linkek halmaza van elmentve a gépemen.

Az első dolog, amibe belevágok, még így másfél évvel a nagy nap előtt, az egy teljes életmódváltás mindkettőnk részére. Sokszor próbálkoztam már ilyesmivel, tavaly is nekiálltam tavasszal, de valahogy mindig hamvába holt a dolog. Kimondatlanul, de mindig az motoszkált a fejemben, hogy "majd ha esküvőm lesz arra megváltozom", most hogy már közeledik a dolog végképp elhatároztam magam, hogy akkor most. Az eddigi próbálkozásaimból azzal a tapasztalattal gazdagodtam, hogy nekem kell egy rendszer, ami alapján tudok mindent csinálni. Hiába vagyok tisztában nagyjából az ételekkel, mi jó mi nem, satöbbi, ha nincs konkrétan előttem egy terv, egy lista, hogy mit igen és mit nem, akkor nem tudom tartani magam. Semmiképpen nem fogyókúrába akarok kezdeni, aminek ez van a nevében nálam már alapból kiesik, mert nem csak fogyni szeretné(n)k. Több életmódprogramot is olvastam már az elmúlt években, és számomra nagyon fontos az, hogy aki ezt kiötölte az szimpatikus legyen, és kompetens. Végül Béres Alexandra módszerét választottam, mert maga a nő is nagyon szimpi, és elolvasva a könyvet semmibe nem tudtam belekötni, tudja miről beszél, és nem mellékesen még éhezni sem kell. Erről a témáról nem terveztem nagyon blogolni, most hétvégén kezdünk bele az első hét menütervezésébe, majd elmegyünk bevásárolni. :) Izgi lesz, még sosem terveztem ennyire előre kajálásokat, és sosem jártunk rendszeresen bevásárolni, de majd most. Egyelőre nagyon lelkes vagyok, remélem megmarad.

Visszatérve az esküvőre: összeszedem nagyjából, hogy milyen elképzeléseim vannak már kb meg. (A bejegyzésben legtöbbször egyes szám első személy szerepel, de ez nem azt jelenti, hogy Bálintot teljesen kihagyom az egészből, természetesen mindent megbeszélünk, csak mégis én írom a blogot és szerintem bután nézne ki, hogy mindent többesszámban írok.) Amit mostanában a legtöbbször keresek, az a helyszín. Budapestről és Nyugat-Dunántúl több részéről lesznek vendégek, így mindenképpen valami olyat kell találnunk, ahol aludni is tud mindenki, aki akar - és én sem szeretném a nászéjszakámat akár a gyerekszobámban, akár más rokon lakásán tölteni. Egyházi szertartás nem lesz, és úgy lenne jó, ha maga a polgári szertartás is a vacsora/lagzi helyén lenne, így nem kell sokat kolbászolni a kettő között. Amiket eddig nézegettem, azok nyugat-dunántúli kastélyszállók, de ha találunk valami aranyos panziót akkor az is szuper lenne. Ha valaki esetleg volt már ilyen paraméterekkel rendelkező helyen esküvőn, az ne tartsa magában az infót, szívesen veszek minden ötletet. :) Helyszínnél elsődleges szempont, hogy kutya is mehessen, bár nem hiszem, hogy van olyan hely ahol azt mondják, hogy azért nem vállalják az esküvőt, mert nem mehet be a szállásra egy 8 kilós törpedög, de jobb előre tisztázni szerintem az ilyet.

Zenével kapcsolatban tapasztalatom nincsen, csak utánaolvastam ennek-annak. Én filmekben és zenében - meg még sok másban is :$ - baromi sznob tudok lenni. Nem szeretem, ha egy filmben fordítási bakit hallok/olvasok, emiatt már évek óta semmit nem nézünk magyarul, és azt se szeretném, hogy a kedvenc számaimat valaki rosszul/hamisan/rossz kiejtéssel énekelje. Emiatt én erősen a DJ irányába tendálok, márcsak azért is, mert sokkal szélesebb repertoárral rendelkeznek mint bármilyen zenekar - és azt olvastam, hogy olcsóbb is, mint egy igényes banda. Ettől függetlenül nem zárkózom el az élő zenétől, de kicsit szkeptikus vagyok vele. Ugyancsak ha valakinek van ismerőse/tapasztalata szívesen várom. :)

A DJ azért is szimpatikus, mert sok helyen olvastam, hogy vállalnak egyben ceremóniamesterséget is. Én vőfélyt nem nagyon szeretnék, olyan tradícionálisat semmiképpen sem, de azért az jó lenne, ha valaki egyben tartaná a bulit, és egy dumásabb DJ ezt simán meg tudja csinálni.

Ruháról még ötletem sincsen, egyelőre fogalmam nincs, hogyan fogok kinézni addigra. :) Az biztos, hogy fénylő anyagút nem szeretnék - főleg nem olyan műanyagosan csillogót, brr -, és óriás uszályt sem, mert tuti el fogom tépni. Fehér/világos, kevés csicsával, és én boldog leszek. Ja és matyó és egyéb magyaros izék sem lesznek sem az én sem Bálint ruháján.

A dekoráció egyelőre még eléggé korai téma, de a Menyegző Tervező nálam most abszolút viszi a prímet. Nagyon tetszik, hogy nem megszokottan dolgoznak, nekem az egyetlen kérdésem az, hogy vajon mi lehetne a téma nálunk, mert nem tudok így hirtelen mondani semmit. Azt mondjuk Bálinttal megbeszéltük, hogy a lampionokat mindketten szeretjük, lehet innen már el lehetne indulni. Meg a hosszú gyertyák is szépek. Mondjuk ez még nagyon ráér. :) Meghívót nem terveztünk csináltatni, szerintem ketten meg tudjuk olyanra tervezni, amilyet szeretnénk.

Ami még nagyon tetszik, ha van egy bizonyos színe vagy színei az esküvőnek, ami mondjuk megjelenik a dekorációban, a menyasszonyi csokorban, a meghívón, satöbbi. Kicsit összeszedettebb lesz az egész tőle. Mint például itt a sárga és a kék, vagy itt a lila.

Így elsőnek szerintem ennyi, ha még találok érdekes ötleteket vagy ilyesmi akkor jövök megint, addig meg próbálok visszarázódni a többi témába is, most a sok utazgatás ellene volt a blogolásnak. :(

Ötleteket, élménybeszámolókat egyébként szívesen várok mindenkitől, szeretek ilyesmiket olvasni! :)

14 megjegyzés:

  1. Még időben vagytok, bár éttermet már jóelőre foglalni kell, mert úgy jártok, mint mi, hogy a kedvenc (és egyetlen szóbajöhető) helyünkön már nem volt hely a kinézett időpontban :(
    Szerencsénk volt, egy héttel későbbre még befértünk... De az első jobb lett volna.
    Hasonlóan jártunk a zenekarral is, a jókat már egy évvel előbb lefoglalják...

    Mi fél évvel előtte kezdtünk szervezkedni :)

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok először is nektek. :) Nem tudom helyileg merre szeretnétek tartani ( amit írtál tág picit), de például Héderváron nagyon szép kastélyszálló van. Én Hegyeshalomban lakok, de tudok segíteni neked abban, hogy hol lenne érdemes. Anyósom virágboltos és ő meg aztán főleg tisztában van az ilyen dolgokkal :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi! :)
    Hédervárat pont néztem, el is van mentve már. Igazából még eléggé tág a helyszín kérdés, mert mivel mindenkinek kell valamennyit utaznia ezért tökmindegy, hogy hol lesz, ezért inkább az fogja eldönteni a kérdést szerintem, hogy mi tetszik a legjobban (és az ajánlat hol milyen), a hely ebből a szempontból kicsit másodlagos is akár.
    Köszönöm a segítséget, kedves vagy! :))

    VálaszTörlés
  4. Röjtökmuzsajon is van kastélyszálló, illetve Nagycenken is. Kastélynak nagyon szép még a fertődi is, de ott talán nincs szálló rész. Mármint a kastélyban. Mi majdnem ide mentünk fényképezkedni :)

    VálaszTörlés
  5. Kastélyszálló, istenem, de romantikus!=) Zene szempontból tudok hozzászólni a dologhoz, ez ugyanis kisebb bonyodalmat okozott a közelmúltban egy esküvőn. Ne akarjatok csak egy stílusnál leragadni, főleg ha az szélsőségesebb és idősebb rokonoknak nem tetszene (ebben az esetben reggae volt). Általános bulizenék, amikre lehet táncolni, nagyjából mindenkinek megfelelnek.
    A "színes" esküvő tök jó ötlet, voltam olyanon, ami lila-narancs volt, és jól megoldották, fiatalos volt az összkép.

    VálaszTörlés
  6. Esküvőszervezés hajrá! :) Jó kis elfoglaltság lesz,és a legfontosabb, hogy élvezd!:)

    Én okleveles esküvőszervező vagyok, de nem dolgozom jelenleg a szakmában.

    4nagyon fontos dolgot emelnék ki, ami tényleg nagyon fontos.
    Első helyen áll az időpont. Míg az nincs meg teljesen felesleges szervezkedni akár helyszín akár a többi dolog tekintetében.

    második helyen áll egymás mellett a fotós és videós! Aki soha ne legyen egy és ugyan az a személy, ahogy pl vőfély fotós se legyen vagy éppen zenész-videós, mert sajnos ilyenek is vannak... Nah szóval a jó fotós/videós be van ám táblázva hétvégente rendesen, ezért fontosabb mint a helyszín... mert még másik helyszínt könnyebben talál az ember, mint fotóst/vagy videóst. Nem mellesleg ők a legfontosabb szolgáltatók mivel ezek a dokumentumok örökre megmaradnak, ezeket mutogatjátok majd a rokonoknak, gyerekeknek, unokáknak... és nem holmi házibarkácsolt valamit akar az ember mutogatni.

    Ezek után harmadik helyen jön a helyszín, ami ha ott-alvós lesz sok rokonnak a "buli" akkor fontos, hogy jó legyen. Ezek a kastélyszállók, parkos hotelek jó választások mert jó és rossz idő esetén is van helyszín lebonyolítani az ceremóniát. Az adott település anyakönyvvezetőjét pedig meg kell interjúvolni, hogy hajlandó-e a szállóba elmenni... a legtöbb helyen hajlandóak némi plusz juttatásért, de még mindig vannak olyan csökönyös hivatalok, ahol nem engedik meg kivinni az anyakönyvet az épületből, hivatkozva annak fontos szerepére. Persze persze fontos dokumentum de egy kis plusz pénzért, esetleg anyakönyvvezető fuvarozásával meg lehet mindent oldani.

    Ahol ez nem lehetséges ott szokás "kamu" ceremóniát tartani, ami azt jelenti, hogy a párocska amikor ideje van, vagy időpontot kapott összeházasodik a két tanú jelenlétében, aztán az anyakönyvvezeto.hu-ról bérelnek egy anyakönyvvezetőt aki ismét "összeadja" őket a család és barátok előtt... akár lehet plusz tételeket bevenni a ceremóniába is... sok ilyen van már, bár szerintem ez már úgy nem az igazi :)

    No de elkanyarodtam :) Szóval a helyszín áll a harmadik helyen, a negyedik legfontosabb szerintem a hangulatért felelős dj vagy zenekar. Sokszor az a baj a menyákkal, hogy pl előtérbe helyezik a saját zenei ízlésüket... pl voltam olyan lagzin, ahonnan vidékről jött a násznép, ahol már sok volt az idősebb hozzátartozó ezért a falusi mulatós vagy éppen lakodalmas zenéhez voltak szokva, a menyasszony meg valami nagyon szuper, modern dolgot akart... volt komolyzene, dj, volt egy gitártrió is, és hát annyira meg volt illetődve az összes rokon, hogy totálisan úgy érezték, mintha valami komolyzenei hangversenyre jöttek volna lakodalom helyett. Szóval ezt is meg kell jól fontolni, vagy egyeztetni a dj-vel, hogy legyen mindenféle zene, hogy a vendégseregünk ne unatkozzon, hanem széttáncolt cipőkkel térjenek haza :) Mert oké, hogy ez a pár legfontosabb napja, de a vendégek jó hangulata nélkül mit sem ér az egész.

    Bocsi, hogy ilyen sokat írok, mindjárt be is fejezem, csak annyit akartam még, hogy ha érdekel pár fotós, videós szívesen adok elérhetőségeket, akiknek a képeit itt a neten meg tudod nézni, valamint az eskuvoszervezo.hu oldalon ingyen tudsz ajánlatokat bekérni esküvőszervezőktől. Ennek nincs semmilyen anyagi vonzata, és mégis tisztábban látjátok, hogy mi merre, hány méter... valamint lehet egész jó ötleteket is kapni, pl egy egy helyszínről... Egyébként is az esküvőszervezőnek konkrétan soha nem fizet egy pár. Az esküvőszervező mindig a szolgáltatóktól (étterem, dekoros, fotós, stb) kap jutalékot azért, mert szerez nekik munkát.

    És végül ajánlom neked Rátkai Tímea - Esküvő lépésről lépésre c. könyvét :)

    Kellemes készülődést! :)

    VálaszTörlés
  7. Hú, köszi a kisregényt!
    A fotós már megvan szerencsére (köszönöm! <3), úgyhogy csak videósra lesz majd szükség. :)
    A kamuceremóniákkal én mindig gondban voltam, nekem már az is olyan fura, mikor valakinek nem egy napon van az egyházi meg a polgári, utóbbit már korábban elintézik 2 tanúval, és a nagy lagzi az egyházi után van. Én megzavarodnék hogy akkor most mikor is van a házassági évfordulóm, én igazit szeretnék azon a napon, mikor a buli van. :) Mondjuk szerencsére a legtöbb helyen amiket eddig néztem írják is, hogy van lehetőség a helyszíni ceremóniára, gondolom meg van beszélve a helyi anyakönyvvezetővel a dolog.

    A zenével pedig úgy vagyok, hogy nem szeretem a mulatós zenét, de tudom, hogy arra tud igazán bulizni a nép, ezért a menyasszonytánc erejéig az fog szólni. Egyébként eléggé vegyes az ízlésünk, leginkább a régi zenéket (20-30 évvel ezelőttiek) szeretjük, szóval az idősebbek is remélem fognak kedvükre valót találni akkor is, amikor nem mulatós lesz. Egyébként abszolút egyetértek veled abban, hogy bár a párról szól a nap, de nem csak ők vannak ott a bulin, én szeretném, ha mindenki jól érezné majd magát.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Bogca,

    Először is gratulálok, sok sikert kívánok az esküvőhöz és úgy mindenhez.
    A másik dolog a "diéta" vagyis életmód váltás. Mi a párommal, megpróbáltuk a candida diétát. Nem vagyunk candidásak, de a diéta azt mondja, nem ehetsz lisztet és cukrot. Számomra a cukor teljes lecsökkentése borzalmas volt, nem is ment annyira. A diéta azt mondja, hogy az első két hétben semmilyen cukrot nem vihetsz be a szervezetedbe, se tej, se grapefruit se semmi ami tartalmaz egy kicsi cukrot is. Két hét után feladtuk mert karácsony volt, de megszeretnénk csinálni mégegyszer. Engem érdekelne az életmód váltásotok, biztos tudnék belőle én is tanulni.

    VálaszTörlés
  9. Orsy: Köszi! :)
    A candida diéta szerintem nagyon drasztikus, és felesleges akkor, ha nincs candida betegsége az embernek. Szénhidrátra szüksége van a szervezetnek, és a tejcukorral és a gyümölcscukorral sok baj nincsen. :)
    Én ezt a könyvet olvastam el: http://n2.vatera.hu/photos/d2/86/35b5_1_big.jpg és ezalapján fogjuk csinálni a "diétát". Ha könyvtárban megtalálod, vagy meg tudod valahol szerezni szerintem érdemes, egyrészt tetszik nagyon a program, másrészt motiváló is maga a könyv.

    Ha nagyon szeretnéd akkor írhatok majd róla, ha már elkezdtük végülis, hátha valakinek így jön meg a kedve hozzá. :)

    VálaszTörlés
  10. Először is, nagyon gratulálok Nektek! Olyan jó votl olvasni a soraidat. Annyira láttam magam előtt az egészet. Én is úgy vágyom rá. sok boldogságot Nektek! :)
    Másodszor: én candida diétáztam betegség miatt, 4 hónapig. drasztikus volt, nehezen bírható, senkinek nem ajánlom, hacsak nem lehet másként megoldani!!! én kb 8-10 kilot fogytam tőle, de fél év alatt vissza is jött. Sokan írják, hogy ez nem fogyókúra, hanem életmódváltás, és vannak, akik nem is fogynak tőle. Lehet, hogy van ilyen, de nem jó ennyi szénhidrátot megvonni a szervezettől. Én valamilyen szinten jobban éreztem magam, de csak azért, mert könnyebb voltam és kezdtem gyógyulni, a másik oldalon pedig folyton fáradt voltam, mert nem volt elég energiám. Ne candidázzatok!!!

    VálaszTörlés
  11. Bogca, én is gratulálok Neked, Nektek! :) Lehet, hogy gyerekes, de szerintem ez akkor is az egyik gyönyörűbb nap (nem kezdet) az ember lányának életében. És szervezni is szuper. Szóval oszd meg velünk majd, hogy mivel mire jutsz! A kastélyszálló, szuper választás! Eddig helyszín szempontjából a kastélyszállós esküvőt szerettem a legjobban. Ajánlani nem tudom, mert nem az Alföld déli részére terveztek. És a másik, ami tetszik a KUTYA! :) Igen, legyen ott Panda is a közelben. Volt olyan esküvő, ahol felajánlottam a menyasszony barátnőmnek, hogy vigyázok a kutyára, csak hozzák el! Végül nem lett volna belőle semmi, de ne ti hagyjátok otthon Pandát, ha lehet! :) Megérdemli. :)

    VálaszTörlés
  12. Köszönjük! :)
    Pandát ha nem akarnánk se tudnánk nem vinni, mindenki aki etetni/sétáltatni tudná amíg nekünk esküvőnk van ott lesz az esküvőn. Szóval Panda jön és kész. :)

    VálaszTörlés
  13. Örülök az esküvővel kapcsolatos gondolataidnak, mivel én is érintett vagyok. Mi az idén tartjuk, bár a szervezést még nem kezdtük el... Béres Alexandra programja is izgalmas, várom a jó kis írásaidat!

    VálaszTörlés
  14. Gratulálok! :)

    A mi esküvőnk 2 éve volt (most májusban lesz 2 év).
    Elkezdtem fogyókúrázni és edzeni előtte fél évvel, de sikerült magamból egy díjbirkózót gyártani... :D
    Nem igényelt hatalmas szervezést, virág és más dekoráció nem volt, annyira szép volt magában a terem amit választottunk Visegrádon. Az étterem erkélyéről láthattuk a várat is. Homok ceremóniát tartottunk, illetve egy saját magunk által tervezett kis Házassági Oklevelet írtunk alá. :) Borzalmas nagy vihar volt aznap, a vendégek agyonáztak,de minden nagyon jól sikerült. A menü egyszerű volt,egy bőségtál,ahonnan vehetett mindenki amit akart,és többször lett újratöltve. Mivel elértünk az étteremben egy bizonyos keretet,így ingyen mehettünk a pár száz méterre található hotel nászutas lakosztályába. :) Kivetítőn sugároztunk különböző koncertfelvételeket,amig tartott a vacsi. :) Ezeket gondoltam leírni, hátha valamiből meríthetsz valami hasznosat. :)

    VálaszTörlés