2012. február 29., szerda

Tavaszi tennivalók

Most már talán nem lesz többet dolgunk hóval, bár ezt gyorsan le is kopogom, mert manapság már semmit sem lehet tudni. Ha nem látom a saját szememmel, hogy tegnap még szakadt a hó és hideg volt, ma meg már 15 °C van és meg akartam rohadni a kabátomban, akkor nem hiszem el, hogy ilyen van. Úgy gondoltam, csinálok egy listát, hogy mit érdemes most elintézni, vagy csak feljegyezni valahova, hogy át tudjunk állni kicsit a tavaszra, és év végén a tél is kicsit könnyebben kezdődjön.
(kép: innen)
Téli ruhák/cipők
Én a mostani tél előtt hülye voltam, és nem vittem el időben a csizmámat sarkaltatni, emiatt az első fagyokat még félcipőben tipegtem végig, és egyáltalán nem volt kellemes. Érdemes most, hogy vége a hidegnek elvinni a cipőket megcsináltatni, egyrészt sokkal hamarabb is készen lesznek vele, mert az emberek jórésze még mindig ősszel intézi az ilyesmit, másrészt pedig így, ha legközelebb itt a hideg - de még ne legyen, jöjjön csak szépen a tavasz meg a nyár :) -, akkor azonnal fel lehet venni a melegebb cipőt.

A télikabátokat érdemes kimosva eltenni, szintén azért, mert ha itt a hideg akkor már nincs idő kimosogatni, mert hordani kell. Ugyancsak mehet a mosógépbe majd a szekrénybe a sál, sapka, kesztyű. Érdekes a kabátokat átnézni, kell-e rajtuk valamit varrni, gombot megerősíteni, nem rossz-e valahol a cipzár, lyukas-e a zseb, stb.

Sokan a tél végi leárazásokkor már feltankolnak meleg ruhákkal a következő szezonra, de ha valamit nem sikerült megvenni, de biztos kelleni fog jövőre, akkor érdemes felírni valahova - amit nem keverünk el, legjobb lehet egy fájl a gépen valahol -, mert könnyen lehet, hogy el lesz felejtve és már csak akkor jövünk rá, hogy nincs, mikor kéne. Gondolok itt atlétára, harisnyára, hosszú zoknira, de akár vastag kötött pulcsira is. Ez utóbbi nekem igazán vastag csak egy volt most, úgy vettem észre a boltok is kezdenek leszokni az igazán meleg ruhákról, mert mostanában nem volt rájuk szükség télen sem.

Test- és arcápolás
A bloggerek ezzel kapcsolatban kicsit előnyösebb helyzetben vannak, listát külön nekem nem kell írnom arról, hogy mi vált be a hidegben, mert a blogon azért jórészt szerepelnek ezek a dolgok. Mindenki bőrének más ápolásra van szüksége télen, mint nyáron, és én korábban könnyen elfelejtettem, hogy mit használtam az előző hidegekben, mikor nagyon kiszáradt a bőröm. Nem kell litániákat írni, elég csak egy-egy félmondat, pl "kiszáradt könyökre vazelin". Most lehet még egyértelmű, mert rutinszerűen csináljuk, de fél év múlva már nem is olyan könnyű visszaemlékezni.

Háztartás/takarítás
Nem vagyok a nagytakarítások híve, jobb szeretem ha apránként, de mindig minden rendbe van téve, de van egy-két olyan dolog, amiket ilyenkor csak szezonálisan tudok megcsinálni. Ilyen például az ablakmosás, télen ennek sosem állnék neki, mert megfáznék mire végeznék az összes ablakkal. A másik az ajtó és ablak körüli részek penésztelenítése. Mivel gangos a ház az ajtó nem lépcsőházba nyílik, hanem ki a hidegre, ezért a nagy hőkülönbség miatt könnyen lecsapódik a pára az ablakra, de különösen a bejárati ajtóra és körülötte a falra. Ez utóbbi azért is rosszabb mint az ablak, mert a konyhába nyílik, és főzés közben pára az bőven keletkezik. A párás részekre a penész nagyon szépen odaköltözik, emiatt ilyenkor mindig aktuális egy ilyen irányú takarítás is pluszban. Ultra szavót használok erre a célra, nekem abszolút a legjobban bevált penészölő szer, és le se kell mosni vagy törölni, szóval tényleg szuper. Szintén a gang miatt lesz majd aktuális egy függőfolyosó söprés és felmosás, télen ennek nem láttam értelmét. A havat elsöpörgettem, de naponta hordtuk fel a kavicsot meg egyebet, annyiszor meg ember legyen a talpán aki söpröget.

Én már ősszel elültettem a virághagymákat az erkélyládákba, de aki szezonális virágokat szeretne, az elkezdhet gondolkozni azon, hogy idén mi legyen bennük, aztán lassan már ki is lehet őket ültetni. :) Ha kicsit jobb idő lesz én is veszek még, bár nem dísznövényt, hanem a maradék két ládába bazsalikomot - sokat, imádjuk :D - kakukkfüvet, snidlinget, petrezselymet, mentát. Meg a hatalmas virágcserepünkbe paradicsomot. :) Utóbbi tavaly volt először a gangon, de szépen nődögélt, úgyhogy idén már több tővel is szeretnék ültetni.

Rendszerezési szempontból elő lehet venni a tavaszibb ruhákat, sminket, körömlakkokat, és el lehet suvasztani a téli dolgokat, talán már nem lesz rájuk szükség. :) Én ilyenkor szívesebben nyúlok az élénkebb, harsányabb körömlakkokért, a sminkemet is szívesebben szinesítem (ma pl. világoszöld szemhéjpúdert használtam, és jobb lett a kedvem tőle, éljen a színterápia), bár erről most majd le kell mondanom a kórházi gyakorlat miatt, de majd nyárra jöhetnek megint a lakkok, a színek. :)

Nekem ennyi tennivaló jutott eszembe, ha szerintetek kihagytam valamit, vagy ti még ilyenkor mást is beiktattok, akkor nyugodtan írjátok le, lehet nekem is hasznos lesz.

2 megjegyzés:

  1. Én azért a sálaimat még nem rakom el, jól jönnek a tavaszi szelek idején :)

    VálaszTörlés
  2. Kötött sálra gondoltam, a vékonyabb sálak ideje most jön csak el igazán. :)

    VálaszTörlés