2011. október 31., hétfő

Mogyoróvajas keksz

Anya sütött ilyet még vagy egy éve, de akkor nem kértem el a receptet. Elsőre úgy gondoltam, hogy pazarlás sütibe tenni a finom mogyoróvajat, de már jóideje áll a szekrényben egy bontott üveg és sehogy sem akar elfogyni, úgy tűnik kinőttünk belőle. Viszont emlékeztem hogy ez a keksz finom volt, úgyhogy most jött el a sütés ideje.Hozzávalók:
  • 10 dkg vaj/maragarin
  • 12,5 dkg mogyoróvaj
  • 15 dkg cukor (20-at ír eredetileg de úristen az rengeteg, még így is majdnem túl édes)
  • 1 tojás
  • 15 dkg liszt
  • egy csipet só
  • fél teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A sütőt 190 °C-ra előmelegítem. A vajat még a procedúra előtt előveszem, ha megpuhult simára keverem a mogyoróvajjal. Hozzáadom a tojást, a cukrot, a csipet sót és habverővel (elektromos) simára keverem. Ezután a kezemmel hozzágyúrom a lisztet és a szódabikarbónát. Kis golyókat formázok belőle, majd ellapítom és tepsibe teszem. Ha vékonyabbra csináljátok akkor ropogósabb-kekszesebb lesz az egész, ha vastagabbra hagyjátok akkor kicsit omlósabb lesz a közepe. Lehet rá mintát nyomkodni, Bálint késsel pofákat csinált rá, nem tudom a képeken ez mennyire látszik. Kb 10-15 perc alatt készre sül, akkor lesz jó ha kicsit megpirul.

Nagyon könnyű süti, megvan kb 40 perc alatt az egész, jó vendégváró. Tejjel a legfinomabb.Panda ilyen áhítattal nézte ahogy csináltam. :DKikérte magának hogy kövér képet tettem ki róla, ez is mai, nem dagi csak hülyén ült. :D

Ti mit sütöttetek mostanában? :)

5 megjegyzés:

  1. mm,ki kell próbálnom majd :) Panda milyen édes:D

    VálaszTörlés
  2. biztos kipróbálnám, de én még sajnálnám rá a mogyoróvajat. :$ így is baromi ritkán lepem meg magamat vele, mert nem olcsó. :D de ha esetleg egyszer megunom (bárcsak...:D), akkor kipróbálom ezt a receptet. =))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ugyes vagy!Hol lehet venni mogyoróvajat?

    VálaszTörlés
  4. Tescóban biztosan, szerintem Aldiban/Lidlben is lehet, meg Metróban is tuti van. :)

    VálaszTörlés