2011. szeptember 15., csütörtök

A bolha-kálvária

Körülbelül 1 hónapja találtunk Pandában pár bolhát, és bármilyen - általunk értett - nyelven is kerestünk a neten, nem találtunk semmi hasznos információt azon kívül, hogy porszívózzunk. Most úgy tűnik - lekopogom azért gyorsan, mert már paranoiás vagyok -, hogy sikerült megszabadulni a kis vérszívó dögöktől, ezért leírom a tapasztalatainkat, mit csináltunk, miket használtunk.

Még mielőtt Panda hozzánk került elmentünk nagybevásárolni egy Fressnapfba, ahol a pénztárosnő "bolhanyakörv" felkiáltásra a Scalibort javasolta, mert szagtalan is, vízálló is, és több hónapig jó. Fogalmunk sem volt akkor még semmiről, megvettük (asszem 5700 Ft volt...), és 2 hónapig úgy tűnt működik is. Igazából nem tudom, hogy végülis hol szedtük össze a kis rohadékokat. Hétvégén Balatonon voltunk Bálint szüleinél és vonatoztunk is, lehet onnan voltak, de sétálás közben is sok kutyával találkozunk, és nem hinném hogy minden nyugdíjas ügyel a - fekete, hosszú szőrű - kutyájának a bolhamentességére. A lényeg a lényeg, csütörtök volt ha jól emlékszem, mikor vittük fürdetni a kisasszonyt és láttam hogy valami leugrott a lábáról. Sejtettem, hogy bolha, utána egyet el is kaptam, kinyírtam, és rágugliztam, milyennek kéne lennie. Bolha volt. Apropó bolhák kinyírása. Rohadt kis ugráló mocsadékok, akiket csak úgy, hogy összenyomod a két ujjad között nem lehet megölni. Sok helyen azt olvastam, hogy söndörgetni kell két ujj között, de én hiába nyomtam fehéredésig az ujjaimat még így is kimászott közülük és elugrált. Ami nálam bevált, hogy megfogom, két ujjam között van, és bocsi most gusztustalan leszek, ráköpök az ujjaimra. A nyál sűrűsége miatt nem fog tudni kimászni és kiugrálni a bolha. Az így csapdába ejtett kis dögöt körömmel kettévágtam. Olyan, mint a kullancs, nagyon kemény "páncélja" van, ezért muszáj körömmel nekiesni.

Szóval most már megvan, hogy kell megölni a dögöket. Reméltem, hogy a fürdetés elég lesz, de sajna nem volt, egész hétvégén kurkásztam a kutyát, és 4-5 darab mindig volt benne, de több sosem. Ekkor kezdtünk intenzíven keresni a neten. A Scaliborról kiderült, hogy Magyarországon csak urban legend, hogy bolhanyakörv, kullancs és szúnyog ellen van hitelesítve. A dobozt megnézve valóban nincs említve a bolha. A magyar nyelvű fórumokon megoszlik a társaság, van aki azt mondja neki bevált bolha ellen is, van akinek nem. Letelt a hétvége, hétfőn elgaloppoztam az állatpatikába, ahol vettem Frontline cseppeket, mert sok helyen ezt javasolták. Ja, meg akkor már féreghajtó tablettát is. Aznap meg is kapta mindkettőt, aminek az lett a vége hogy egész éjjel nem aludtunk mert szegénykémnek túl sok volt a vegyszer és hányingere lett, taccsolt is emberesen. Oké, másnap állatorvos, elmondjuk mi történt, azt mondta a Frontline-nak fél nap alatt már ki kellett volna nyírnia mindent ami rajta van. Kapott hányáscsillapítót, meg ezt-azt, és azt mondta porszívózzak ki mindent, mossak ki mindent amit tudok, és fújkáljam a lakást Insecticiddel. Kigányoltam a lakást, elfújkáltam egy csomó insecticidet (kb 2 litert használtam el egy hónap alatt), de a kis mocskok csak nem tűntek el.

Vettünk bolhairtó sampont is, hátha az segíteni fog. A Frontline-ról jobban utánaolvasva kiderült, hogy mivel régóta a piacon van és sokan használják, már a legtöbb állat immunis lett rá. Mármint a vérszívók. Ó, nagyszerű. Azért arra jó volt a Frontline, hogy bár a kutya szőrében ott volt a bolha, az ő vérét nem szívta. Itta helyette a miénket. Térdtől lefelé jelenleg is szörnyen néz ki a lábam - Bálintot is eszegették, de az én véremet mindig jobban szerették a szúnyogok is-, de legalább már csak a gyógyuló sebek/hegek látszanak, nincsenek új csípéseim. Mindenhol azt olvastam, hogy 1-2 centis piros udvarú szúrás ami nagyon viszket, hát az enyémnek nem volt udvara, csak viszketett, amit éjjel rendesen el is vakartam. Frontline-t 4 hétnél gyakrabban nem szabad cseppenteni a kutyára, így mint a messiást vártam, hogy leteljen a 28 nap. Közben 3-4 naponta porszívóztam és mostam fel az egész lakást,és napi szinten fújkáltam mindent Insecticiddel. Végülis anya egyik ismerőse ajánlotta a Duowin cseppeket, olcsóbb is és hatékonyabb is, mint a Frontline. Erről nem találtam semmi negatív dolgot a neten, úgyhogy 3,5 hét után elmásztam a patikába és vettem egy ilyet. Más hatóanyagú, ezért a patikus azt mondta, nyugodtan mehet rá akár most is, nem kell megvárni a kerek 4 hetet.

Azalatt az idő alatt, amíg vártuk az idő telését azt vettük észre, hogy csak a fenekénél levő hosszabb szőrben van 1-2 bolha, így arra következtettünk, hogy mikor leguggol pisilni ugranak rá fel a fűről. Az Állatorvosi Egyetem körül sétáltunk vele ekkortájt, amerre elég sok kutya is sétál, de vannak bőven kóbor állatok is, főleg macskák. Úgy döntöttünk többet arra nem megyünk, és ritkultak is a bolhák.

Ma egy hete, hogy használtuk a Duowint, és már 6 napja tiszta Panda. Mi még mindig paranoiásak vagyunk, egyre ritkábban, de még érzem, hogy ugrál rajtam valami, de biztosan nincs már semmi a lakásban, mert csípés nuku. Remélem, hogy most ez már így marad, nincs kedvem végigcsinálni ezt a tortúrát mégegyszer.

Így a végére összeszedem, hogy tapasztalataink alapján mit ajánlok, ha esetleg nálatok is beköszönnek a bolhák:

Takarítás
Jókat mosolyogtam azon, mikor írták, hogy a kutya helyét kell takarítani. Nálunk az egész lakás a kutya helye, velünk alszik, szóval ez köszi, de nem segít. Mivel együtt alszunk, emiatt a galériát is takarítottam, ágyastól. Amit csináltam: felporszívóztam és felmostam a galérián, kiporszívóztam az ágyat is, majd telefújtam Insecticiddel mindent ami fent volt. Lementem és elvittük fürdeni a kutyát a bolhás samponnal. Miután készen volt nem engedtük le a szobában, Bálint egyenesen felment vele a galériára, és én lent is kitakarítottam. Kiporszívóztam a szőnyeget (a rongyszőnyegeket mind a gépben mostam), a kanapét, a fotelt, a székek huzatját, mident ami textil, és ami nem. A textileket befújkáltam újfent, a kanapét kihúzott állapotában is, minden irányból és szögből. A bolhák a textilekben szeretnek lenni, a petéket is ide teszik, ezért kell a porszívó és a spricni is. Kimostam a díszpárnákat, a huzatokat, Panda ágyát, mindent amit szabadott az utasítás szerint. Száradás után befújkálva tettem őket a helyére.
Egy hasznos tanácsot olvastam, hogy a kutya ágya alatt ne legyen szőnyeg. Ezt be is tartjuk, takarítás után már nem oda tettem a rongyszőnyeget. A lábtörlőt se felejtsük el! Az is textil, menjen az is a mosásba, vagy ha azt nem lehet akkor porszívó+fújás. Bálint egérpadja is textil, arról is ugrott már bolha, úgyhogy azt is lefújtam.
Én kb 3 naponta porszívóztam, a párnákat-takarókat stb hetente mostam, egyébként csak fújkáltam.
Ami még fontos, hogy a porzsákot is ki kell azonnal dobni, mert csak átköltöztetjük oda a petéket meg a kártevőket, de meg nem öljük vele. Nekem nem volt annyi eldobható porzsákom mint ahányszor takarítottam, úgyhogy használat után telefújtam a zsákot is Insecticiddel, így ami benne is volt meghalt.

Bolhaellenes szerek
A Scalibort egyáltalán nem javaslom, sem a Frontline-t. Nekünk egyik sem vált be, felesleges pénzkidobásnak érzem. A Duowin 1400 Ft körül volt, 8 hétre elegendő védettséget ad. Nem büdös, hetente egyszer lehet fürdetni is a kutyát, mert nem csökkenti a hatását.
Javaslom még az Insecticidet, bár nem tartom akkora csodaszernek, mint sokan. Nem nyírta ki azonnal a bolhákat sem, de azért ha csöpögősre befújtam vele Pandát (amiért engem a végére már messziről került) akkor azért belehaltak a kis dögök. A bútorok fujkálására szuper, és emberre is mehet. Nem bántja a többi állatot sem, de ha rákerestek fel van sorolva mikre ártalmas. Nem csak bolhaölésre jó, én ezzel lövöm a pókokat is, legyeket, stb.
Bolhairtó samponból Bobit vettem. Önmagában halottnak a csók, de más szerekkel együtt jó. Én már csak a lelkem nyugalma miatt is örültem, hogy van, jobban esett ezzel fürdetni a kis hölgyet mint a sima samponnal. Az óvintézkedések rajta szerintem viccesek, nem fogom gumikesztyűben mosdatni a kutyát, nem lett semmi bajunk tőle.

Sétáltatás
Nekünk teljesen bevált az útvonalváltás. Egyértelmű, hogy a nagy állatforgalom miatt és a több zöld területnek köszönhetően több bolha volt azon a körön amerre régen jártunk. Ha ti is hasonló bajokkal küzdötök próbáljatok meg váltani, hátha nektek is beválik. Nem engedem most már, hogy mindenkivel leálljon haverkodni, főleg ha az illető sötét- és hosszúszőrű egyszerre. Panda zsemleszínű rövid bundájában is turkálnom kellett a mocskok után, esélytelen egy puliban meglátni őket. Szívtelen de muszáj, a végére már tényleg majdnem bekattantam.

Azt olvastam még, hogy a diófa termel valami olyan anyagot amit a bolhák nem szeretnek, ha kertesházatok van akkor legyen sok diófa, vagy szerezzetek valahonnan diófa-leveleket. Ártani nem fog, és hátha használ. :)

Sebkezelés
Pandán ugyan nem volt csípés, de rajtunk annál inkább. Viszketésre és fájdalomcsillapításra én Aloe Firstöt fujkáltam rá, vagy shea vajat kentem, kedvtől függően. Éjszakára Sudocremet tettem rájuk hogy gyorsabban gyógyuljanak a sebek, úgy néztem ki - és nézek még a mai napig éjszakánként - mint valami inverz dalmata. Mindenesetre szépen lassan, de múlnak a sebeim.

Ennyi a mi történetünk, remélem most már vége ennek a kálváriának, és megtaláltam a tökéletes fegyvert a bolhák ellen.

Ti éltetek már át hasonlót? Mit/miket használtok a kutyusotokon?

11 megjegyzés:

  1. Mi még jó pár éve a meglévő macskáink mellé hoztunk egy másik cicát. 2hét után vettük észre, hogy tele van bolhával. Széthúztuk a szőrét és azon a kis területen is minimum 20 darab volt benne, borzalom. Mi is vettünk bolhairtó sampont meg vmi port és ezen felül folyamatosan nyomkodtuk szét a bolhákat. Persze mivel 2 hétig nem vettük észre, így nem tudtuk időben elszeparálni a többiektől, így a 3 bolhás macskával majdnem 2 hónapig küszködtünk, mire kiirtottuk a mocskokat. Szerencsére minket nem nagyon csipkedtek, de akkor sem kívánom senkinek ezt a bolhamizériát.

    VálaszTörlés
  2. A mi macskánk a halála előtt nagyon legyengült és összeszedett nagyon sok bolhát a családban senkit nem csípet meg rajtam kívül de engem minden hol főleg a puha részeken a belső karom a combom a hasam és az oldalamat olyan kellemetlen kis dögök, a többiek nem hitték el hogy van bolha a lakásban és csak röhögcséltek rajtam mert folyton vakaróztam, most tudom iszonyatosan bunkó és szemét leszek de mikor meghalt a macska ezek a kis vérszívók is vele távoztak (egyrészt örültem neki mert így egy hatalmas kellemetlenségtől szabadított meg) de nagyon sajnáltam a macskát (bár én nem szeretem őket és szerintem nem lakásba való de ők tudják :D)

    Tehát ez egy nagyon hasznos poszt de én előre megkímélem magam mindenféle olyan állatól aki bolhás lehet, nekem megfelelő a hal is :P

    VálaszTörlés
  3. nekem is van a kiskutyámba. csepegtettünk már rá, de még mindig látom benne. csak délutánra szoktam beengedni, de kezdek paranoiás lenni, hogy az ágyamban mászkálnak.

    VálaszTörlés
  4. Ha a kutya nincs az ágyadban akkor bolha sem lesz. :) Ha mégis akkor kezdődik az ördögi kör. :(

    VálaszTörlés
  5. Frontlineról Stronghold csöpögtetős cuccra váltottunk, a kutyanyakörv eleve halott ötlet volt, mivel a két kutya állandóan lerágta egymásról..:D A fekhelyüket, meg amerre járkálnak, minden emlékem szerint Héry Zero Indoor spray-el kezeltük, teljesen jól kinyiffantott egy hét leforgása alatt mindent. Frontline spray pedig a szobamacseknak van, ha véletlen összetalálkozik a kutyákkal, vagy valami kóbor bolhával, akkor eddig ezzel tökéletesen kikezeltük..kb,2,5 havonta végigcsöpögtetem bolhairtó cseppekkel az összes állatot és azóta nincs is probléma.

    A Frontline csöppel kapcsolatban..ha a lapockáihoz csöpögteted (mint ahogy a mellékelt papíron van) onnan le is tudja nyalni magáról, ezért mindig magasabban a tarkója? felé csöpögtettünk(egyszer sikerült a macskámnak lenyalogatnia magáról, teljesen kiütötte).

    VálaszTörlés
  6. A frontline-t a tarkójára csöpögtettem, de így se működött. :( A Duowinben meg 4 ml van, nem egy csepp, úgyhogy azt a tarkójától a farkáig végig a gerince mentén csöpögtettük neki, de nem nyalta le, okos kislány. :) Egy-két helyre odakente, de ez a 7,5-15 kg-os kutyáknak van, Panda meg 8, szóval nem volt gáz hogy kicsit kevesebb szívódott fel.

    VálaszTörlés
  7. Hát most áldom a szerencsémet, mert nekünk ez hálistennek teljesen kimaradt. Még egészen fiatalon kezdtünk el Kiltix nyakörvet használni, annak idején azért, mert a kutya imádott úszni, és a Frontline kiázott volna a bőréből, ezt meg csak leszedtem mielőtt vízbe ment volna, aztán visszatettem. Úgy veszem észre, ma már valamiért nem divatos, vagy ki tudja miért nem preferálják, nagyon ritkán látom más kutyákon - hallottam szintén azt is, hogy van akinek már nem hatásos -, mindenesetre én a saját tapasztalataim alapján maradok e mellett, mivel a kutya 14 és fél éves, és egész életében talán kétszer szedtem ki belőle kullancsot, amikor nem figyeltem oda időben a nyakörv cseréjére. Bolhás meg sose volt, talán ezért is nem éreztem azokat olyan fenyegető veszélynek, mint a kullancsokat, de így olvasva a kálváriádat, hát nem egy könnyű menet kipusztítani őket. :(

    VálaszTörlés
  8. Én az Állatorvos Karon dolgozom, még nem ugráltak rám bolhák. Remélem, csak a szőrös négylábúakat kedvelik. Korábban volt macskám, bolhával. A csípések miatt részvétem, nagyon lassan gyógyul.
    Hallottál róla, hogy lehet a macskának magas vérnyomása? És ezt gyógyszerrel kezelik...

    VálaszTörlés
  9. Sejtettem, hogy állatoknál is vannak hasonló betegségek, mint nálunk, a menhelyen ahonnan Pandát hoztuk is sok szívgyógyszert szedő öreg kutyus lakik. :(

    VálaszTörlés
  10. sziasztok nekem is van egy 2honapos kis puli kutyám és bolhás és már rám is ki ütöt a csipések és azt szeretném megkérdezni mit tudok ezzelen tenni hogy ne legyen töb a kutyán és ne legyenek csipések rajtam is itt az imél cimem erre lehet irni strausslaszlo@gmail.hu valaki ajálana valamit ezügyben?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Nem teljesen értelek, olvasd el a bejegyzést és abban minden kérdésedre választ kapsz! :))

      Törlés