2011. augusztus 17., szerda

Mosogatás - ahogy én csinálom

Korábban már írtam arról, hogy én hogyan szoktam mosni és miket használok, most jöjjön a mosogatás.

Azt hiszem a mosogatás bent van a top 3 legjobban utált házimunkák között, amit meg is értek végülis, de én nem utálom. Azt sem mondanám hogy szeretem, de megcsinálom minden probléma nélkül, ha mondjuk dühös vagyok kifejezetten megnyugtat a mosogatás - meg másfajta takarítás is. Sokan arra hivatkoznak hogy undorodnak a kajamaradékoktól és ezért nem mosogatnak. Nekem ilyen problémáim nincsenek, bár hozzáteszem nem küldeném el a francba azt aki venni akarna nekem egy mosogatógépet. :)Az én mosogatóm és környéke így néz ki, szerintem sikerült az elmúlt 3 év alatt kialakítanom egy olyan rutint meg elrendezést ami nekem kényelmes. Jobb kezes vagyok, nekem a jobb oldalon lévő csöpögtető praktikusabb, meg mondjuk ott jobban és szebben el is fér mintha bal oldalra tenném. Tetszenek nagyon a fémből készült szipiszupi modern kinézetűek is (pl ez), de nem tartom őket praktikusnak, meg úgy hogy nekem tömör fa munkalapom van nem jó ötlet tálca nélkülit vennem. Ezt a műanyagot tök jól meg tudom pakolni, nem kell félbehagynom mondjuk egy nagyobb kupacnyi edény mosogatását azért hogy törölgessek és elpakoljak, és jöhessen a többi cucc száradni.
A mosogatószivacsot az albérletben egy falra cuppantható szappantartón tároltam de itt a mozaikcsempén ez nem kivitelezhető, meg nem is illett volna szerintem annyira ide. :) Egy fa szappantartót vettem az Ikeában, kb 200 Ft-ba került. A szivacsot jól ki szoktam nyomkodni, hogy ne folyjon ki belőle a maradék víz és így tökéletesen működik a dolog. A csaptól balra tartom a mosogatószert és a majdnem minden alkalommal használt súrolószert. Mosogatáskor ritkábban kerül elő, de citrommosáshoz jó az a kis kefe ami fentről lóg, szintén Ikea, szintén filléres tétel. Tőle balra egy kis ecset van, ami abszolút nem ide való, de annak idején megörültem hogy fel lehet ide akasztani úgyhogy itt ragadt. :) Van még két agyag pohárka oldalt fellógatva, ők csak dekoráció, régebben szívószál lakott az egyikben. Jobbra a kis fehér gömbölyű tárolóban tartom a kiskanalakat, van még ott egy narancspucoló és egy olló is. A konyhai papírtörlő szeretem ha kéznél van, ha mosogatásnál nem is de ételek előkészítésekor meg takarításkor jól jön.

Maga a mosogatás nálam elég egyszerű folyamat. Próbálok leszokni róla de néha ha elbambulok még mindig folyó víznél mosogatok, ami nem jó sem a villanyszámlának (a víz a közös költségben van így azzal nem kalkulálok) sem a környezetnek, így tényleg le kéne állnom vele. Törölgetni nem szoktam, csak a borospoharakat, megszárad minden szépen magától is, nem sürgős a dolog.A mosogatószeren és a súrolókrémen kívül egy dolgot használok még mosogatáskor, de ezt nem gyakran úgyhogy lent lakik a többi tisztítószerrel együtt: a hideg zsíroldó. Már írtam korábban is róla, őrült erős szer úgyhogy gumikesztyű kötelező, és fujkálás után ne maradjon senki a konyhában mert rohadtul mar belélegezve is. Alapesetben csak mosogatószert használok (most épp Pur van itthon, de jobban szeretem a Jart), ha valami kicsit makacsabb vagy zsírosabb akkor Cifet használok. Teafoltos bögrékre tökéletes. :) A hideg zsíroldót tényleg végszükség esetén vetem be, pl ha oldalast sütök akkor utána a tepsit ezzel fujkálom be és aztán mosom el rendesen.
A negyedik dolog a képen a Spontex törlőkendő, amit nagyon szeretek. Dm-ben lehet kapni, egy tekercs 1000 Ft, de nagyon sokáig kitart. Ezt szerintem legalább fél éve vettem és még mindig a fele megvan. Perforált, könnyen le lehet tépni a kb 30 centis darabokat. Én konkrétan nem mosogatáshoz használom, hanem közben, a kilötykölődött vizet törlöm fel vele, meg ezzel szoktam mosogatás után kitörölni magát a mosogatót. Jó nedvszívó, és strapabíró, kb hetente dobom ki és tépek le egy újabb darabot.

Magát a mosogatókádat nem szoktam gyakran tisztogatni, minden alkalommal mikor kiürül kidobom a lefolyószűrőn fennakadt dzsuvát, átlötykölöm tiszta vízzel és kitörlöm. Ha már ráfér egy kis tisztogatás akkor Ciffel átsúrolom és ennyi. Elég fényes a képen, itt épp egy Cif utáni állapot van. Nem fényesítettem rajta semmit, egyszerűen csak szárazra töröltem és kész. A lefolyóm szerintem még sosem dugult el, de azért a biztonság kedvéért ha már látom hogy kicsit nehezebben megy le a víz (kb 4-5 hetente) átküldök rajta egy kicsit a NaOH-os lefolyótisztítóból.

Ti szerettek mosogatni? Miket használtok?

10 megjegyzés:

  1. Utálok mosogatni!!! Kb ugyanezeket használom én is csak cif-ből a sárgát. Ezt a kendőt pedig nem ismerem de ki fogom próbálni mert kezd zavarni a csaptelepre pöttyösen száradó víz :)

    VálaszTörlés
  2. Jajj, de szerettem eddig is az ilyen bejegyzéseket, de most, hogy nekem is saját kuckóm lesz, így meg aztán végképp odáig leszek értük! :D
    Nagyon tetszik ez a tekercses törlő cucc, még nem láttam ilyet, de utánanézek majd DM-ben.

    Egyébként pedig olyan kis hangulatos a legfelső kép! Nagyon tetszik ez a fa munkalap.

    Jah, és hogy válaszoljak is, én sem rajongok a mosogatásért, és én is a Jart szeretem leginkább.

    VálaszTörlés
  3. El nem tudom képzelni hogy lesz tiszta az az edény, amit koszos vízben mosnak, és ugye abban is öblítenek le, mert ha már ahhoz megnyitod a csapot, akkor akár folyóvíz alatt is lehetne mosogatni... Bár tudom hogy ez a kevésbé elfogadott verzió, meg finnyás vagyok, de azért nekem nagyon furcsa, hogy "koszos" marad a tányér.

    VálaszTörlés
  4. Utálok mosogatni, de sajnos muszáj megcsinálni. Mosogatószernél a Jart részesítem előnyben, mert tényleg egy kevés is elég és tök sok cuccot el tudok vele mosni. Nekem még van olyan dörzsikefém is (vagy nem tudom minek nevezzem azt a fém súrolót :D), de azt általában tűzhely takarításnál vetem be.
    Hideg zsíroldót egyáltalán nem használok, max. a szendvicssütőbe néhanapján, de rohadtul félek tőle miután egy ismerősömnek a szemébe fröccsent és félig megvakult... Inkább áztatom fél napig a tepsit, lábast és sikálom 10 perccel tovább. :D

    VálaszTörlés
  5. Öblíteni csakis folyó vízzel, az az edény soha nem lesz tiszta amit mocskos vízben áztattak. Mondjuk én nem is dugom be a mosogatót mikor mosogatok szóval nem tudnak miben ázni a dolgok.

    VálaszTörlés
  6. Nagymamám olyan, mindkettő, hogy bedugja a mosogatót, feltölti vízzel, bele a mosogatószer, és minden abban súrol + öblít, és megy száradni. És rákényszerít hogy mi is így mosogassunk nála... undorító ami mocsok abban a vízben felgyűlik, és lögyböljük egyik tányérról a másikra.

    VálaszTörlés
  7. én szeretek mosogatni, engem is meg tud nyugtatni :)) otthon mosogatógép van, de az albiban mi csináljuk, és sosem hagyjuk felgyülemleni, így nincs gond:)) és mi is jart használunk:) éés én folyó víznél mosogatok, mondjuk ennél a mennyiségnél nem is lenne érdemes leengedni egy mosogatókádnyi vizet:)

    VálaszTörlés
  8. Nálam a bedugás azért is halott ötlet mert nem láncos a dugóm hanem le kell nyomni magát a szűrőt és belepattan, így zár. Viszont ha tele van edénnyel nem férek hozzá és nem tudom kihúzni ha már sok a víz és még kéne neki hely. Meg azért ázottkajás vízben nem szívesen tapicskolok, na. :D

    VálaszTörlés
  9. én nem szeretek mosogatni, szerencsére mióta van mosogatógépünk a nagy részét betesszük abba, de például egy nagyobb tepsit vagy lábast nem lehet, így az marad kézzel. egyébként a hideg zsíroldót mi nem igazán szoktuk csak gáztűzhelyen használni és nem szólt nekem anya, hogy ennyire brutál erős és kesztyű nélkül tisztítottam... 3napig hámlott az egész kezemről a bőr:D kicsit volt durva... azóta nem is nagyon nyúltam hozzá, még gumikesztyűben sem

    VálaszTörlés
  10. Mamimat szerencsére mi meggyőztük hogy öblítse le az edényeket mosogatás után, bele sem akarok gondolni, miket ettünk meg:(

    VálaszTörlés