2011. május 23., hétfő

Mennyire tudunk főzni?

Már több helyre is láttam kitéve ezt a videót de valahogy most unatkoztam annyira (persze, mikor máskor mint vizsgaidőszakban :D) hogy meg is nézzem. Már korábban is voltak ilyen utcán/egyetemi parkban kérdezős videók, azokon is eléggé megdöbbentem, így számítottam arra hogy ez is a falhoz vág. Hihetetlen válaszokat adtak a megkérdezett emberek, úgy döntöttem leírom én is hogy melyik kérdésre én mit válaszolnék. (Van amiben nem vagyok biztos, nem google-öztem utána a kérdéseknek hogy tudjak mindent, majd max miután válaszoltam a kérdésekre.)

A videót itt megnézhetitek.

1. Hogy készül a palacsinta?
Erről volt már egy külön postom is. Többnyire nem szoktam szarakodni a méregetéssel, két tojás, pici só, pici cukor, random liszt, tej és szóda. Ha nincs itthon szóda/savas víz akkor sima vízzel csinálom és teszek bele szóda-bikarbonátot. A tésztába szoktam löttyinteni kicsi olajat is és akkor nem kell a serpenyőbe tennem. Hihetetlen hogy az emberek képesek megvenni a boltban kapható port, amikor ez a világ egyik legegyszerűbb dolga, 3 évesen magamtól csináltam...

2. Hogyan készül a panír?
Ez nekem fura volt, sokan a videóban prézlinek hívták a zsemlemorzsát, nekem a prézli már a húson levő kész szmötyi. Ez megint óvoda kiscsoport, liszt, tojás, morzsa. Kb 4 éves voltam mikor már azt énekelgettem hogy "tojááááásliszt" (szerencsére még videó is készült róla ahogy ülök a kádban és nyomom, köszi Apa! <3). Ezek az emberek komolyan nem csináltak soha rántotthúst?

3. Mi a különbség a rántás és a habarás között?
Nem csodálom hogy a pasik nem tudták a videóban, bár sztem még ez is eléggé alap. Én paprikás rántást meg úgy egyáltalán rántást nem nagyon szoktam csinálni, bár habarást se túlzottan. :D A rántás olajon pirított liszt, a habarás meg liszt és tejföl összekeverve. Én ha összébb akarom húzni a dolgokat akkor keményítőt használok, egészségesebb mint a liszt és kevesebb is elég belőle. Rántásként még sosem próbáltam, de tejföllel keverve ugyanazt tudja mint a habarás.

4. Mi a különbség a székely és a töltött káposzta között?
Na ez az egyetlen kérdés amivel kicsit hadilábon állok, mert egyiket sem szoktam csinálni. Alapból mindig kavarom őket, lucskos, székely, mittomén. :D Én azt mondanám hogy a székely az savanyú kápiból van és kockahússal, a töltött meg édesből és a káposztalevelek meg vannak töltve darálthúsos rizzsel. Nem tudom, megnézem majd. :)
Hogy lehet egyébként azt mondani rájuk hogy undorító menzás kaja? >.<"

5. Mi a legbonyolultabb étel amit el tudsz készíteni?
Ez azért fogas kérdés mert szerintem amit meg tudok csinálni az nekem már nem bonyolult. :D Biztos sok embernek bonyi a lasagne, az oldalas amit szoktam csinálni, vagy a Stroganoff, vadas zsemlegombóccal, nem tudom, de nekem ezek kisujjból mennek. Szerintem ha az ember neki akar állni akkor semmi nem bonyolult, max idő kell hozzá.
Tegnap egyébként pont azt beszéltük Bálinttal mikor főztük mára az ebédet hogy nálunk tök nem alap kaják szoktak lenni gyakran mint mondjuk a mákostészta vagy a krumplifőzelék, mi "bonyolultabb" kajákat csinálunk hétköznapokon is, többször van Stroganoff mint krumplistészta. :D

6. Mennyi idő elkészíteni a spaghetti carbonarát?
Sosem szoktam csinálni mert Bálint nem rajong érte, meg én sem túlzottan de nem több 20 percnél, 30 ha nagyon szarakodok, a tészta megvan 10 perc alatt (vízforralóval melegítsétek a vizet, gyorsabb mint a tűzhelyen!), a szósz meg kb 15 perc max, nincs benne semmi nyers hús aminek sokáig kéne főnie.

7. Mennyi idő elkészíteni a roquefortos csirkecsíkokat?
Sosem csináltam még ilyet, de a csirke megintcsak hamar kész van, erre is max 30 percet mondok. Olyan vicces hogy próbálnak okoskodni (pl az Ikea előtt álló srác) hogy hát az bonyolult meg a szósz, mikor azt se tudják mi az. :'DDD

Ti tudjátok a válaszokat a kérdésekre? Szoktatok főzni? :)

14 megjegyzés:

  1. Utolsót még sosem csináltam, a többire tudom:) Amúgy szerintem a töltött meg a székely káposzta is savanyúból van, csak a husik különböznek, ahogy írtad is, meg a töltöttnél töltve van káposztalevélbe. ( töltöttek még sosem csináltam, de pont múlt héten ettem:D )

    VálaszTörlés
  2. jaja tényleg mindkettő savanyú csak a töltött levelekbe van töltve a másik meg kockahúsos. :)

    VálaszTörlés
  3. En nem is ertem az ilyet. En olyan csaladbol jovok ahol illik tudni fozni. Azon szoktam meglepodni ha valaki nem tud.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a videót én is láttam korábban...nagyon gáz! Ezek az emberek hol élnek?
    Én a töltött káposztát nem töltöm be, simán vecsési savanyú kápival, a székely kockahús és ahhoz van tejföl, bár gondolom mindegyiket lehet - én ezek között nem teszek olyan nagy különbséget.

    VálaszTörlés
  5. Annyira durva ez a videó! Palacsintapor? Komolyan elszomorító. Nem mondom hogy én egy nagy szakács vagyok, de hetente többször főzök, és ha más nem, szakácskönyvből bármit el lehet készíteni. Plusz ha valaki gyerek korában, vagy akármikor párszor odaállt az Anyukája mellé, akkor azért a palacsinta meg a panír meg kéne hogy legyen. Szerintem az első konyhai tevékenykedéseim közé tartozott (óvodás koromban), hogy mindig én paníroztam a husit. :) Ami nagyon meglepett, hogy nem csak a fiatalok nincsenek tisztában alap dolgokkal. Mi eszik a család ezeknél az embereknél?

    VálaszTörlés
  6. http://www.youtube.com/watch?v=vjSQBM0PX_M&feature=related
    Ez is durva. A serpenyőt a sütőbe rakjuk. Gratulálok... Na jó, bocsi, csak ez most kiakasztott egy kicsit :D

    VálaszTörlés
  7. úristen, milyen emberek vannak:) nem azért, de szerintem is az első 3 az már oviban ment. áá. kiakadtam most.

    VálaszTörlés
  8. Valaki ne tudja mi az a serpenyő... Biztos büszkék most a férjek ha vannak hogy ország-világ tudja hogy konyhai analfabéták az asszonyok :DD

    VálaszTörlés
  9. hát én bevallom, főzni nem igazán tudok, aminek főleg az az oka, mert nem szorultam rá sosem, mivel még a szülői házban élek, anyukám főz, de amíg élt nagymamim, addig Ő, szóval hazamentünk az iskolából/munkából mindig meleg étel várt:) sütni viszont szeretek, sütiket én csinálom otthon, de a videóban ez a palancsintaPOR, hát azt se tudtam van ilyen:O, egy palacsinta tésztát még a hülye is összedob:O amikor a Páromnál vagyok, akkor viszont közösen főzőcskézünk, eddig nem nagyon rontottunk el semmit:D, nyilván ha már el fogok költözni, akkor viszont elkezdek főzni, éhen nem akarok halni:D
    amúgy Bogi a prézli nálam egyenlő zsemlemorzsa, felénk így van:) egyébként egy jó tanács mindenkinek, a boltban lévő "kész" zacsis prézliből ne vegyetek, a pékek a nap végén megmaradt földön lévő kenyér/kifli/zsemle morzsákat szokták összesöpörni és összegyűjtik és az kerül a zacsikba. Anyukám 40 évig dolgozott a élelmiszer boltokban, ezt onnan tudom, tudna még mesélni:D.

    VálaszTörlés
  10. Gondoltam hogy vannak helyek ahol a prézli a morzsa mert mindenki azt mondta rá. :D De nekem az akkor is a kész bunda rajta ^^

    Én a pékségben veszem a morzsát, meg van hogy összegyűjtöm a száraz kenyércsücsköket meg zsemléket és húsdarálón ledarálom mikor megszáradt. Anya is mindig ezt csinálta :)

    VálaszTörlés
  11. Mi is mindig darálunk itthon:) az az igazi:)

    VálaszTörlés
  12. Elsőnek jót röhögtem a válaszokon. de kissé elszomorító. Az emberek minden nap étterembe esznek vagy miért nem tudnak egy egyszerű rántott húst sem elkészíteni? vagy a palacsinta... palacsintapor gratulálok! őszintén még sosem hallottam palacsintaporról. A kérdések többségénél úgy érzem a jó választ adtam volna de mivel még nem vagyok nagykorú sem, édesanyukám főz rám. Gyakran és szívesen vagyok vele a konyhában. Szerintem azért ilyen alap dolgokat "illik" tudni.
    (a prézlit mi is a kész bundára mondjuk:))

    VálaszTörlés
  13. A kommentek alapján azt hiszem, nem nézem meg a videót, mert már nem vagyok annyira jó passzban, hogy viccnek kezeljem a dolgokat, de csak velem egykorúakkal/idősebbek beszélgetve is rájövök néha, hogy baj van, az emberek el vannak tévedve... Tény, hogy nem főzök napi szinten, mert még a családommal élek, de többet vagyok itthon, mint anyukám, ezért sokszor van az, hogy én csinálok kaját (bár ilyenkor adott, hogy miből, és mit), de azért nem mondanám magam konyhai zseninek, viszont recept alapján bármit megcsinálok, meg improvizálni is szeretek, ha van rá lehetőségem, úgyhogy szerintem bonyolult étel nincs, csak időigényes.
    Egyébként a kérdésekre tudtam a választ, és akinek a palacsinta-prézli nem megy, az nem volt igazi gyerek!

    VálaszTörlés
  14. én a székely káposztát a torossal keverem, annak ellenére, hogy fél évente megkérdezem anyát, de hát állagra-ízre dettó a kettő, az egyik kicsit zsírosabb, azt nem szeretem annyira, de anyukám megért így körbemesélve is:D <3
    am. a töltött káposzta is savanyúból van ill. nyilván van édesből is, de az ált. paradicsomos... de van, aki egyáltalán nem eszik káposztát így ez nem olyan meglepő nekem, ha valakit nem izgat:D mi nagyon káposztásak vagyunk:D

    az a legfantasztikusabb érzés, hogy viszonylag sokat főzőcskézek saját kotyvasztású dolgokat, esetenként elégedett alanyoknak is, recept nélkül, és így is volt már olyan majomarc, aki beoltott, h a lányoknak kell tudni főzni... nekem a nem tudok főzni azt jelenti, h nem igazán főztem sokféle ételt eddig, azokból még kevesebb bejáratott, de tudom pl. mi a habarás:D ezek szerint mesterszakács a valódi titulosom, és felettem a konyhásnéni és anya kategória van:D

    nálunk am. a zsemlemorzsa az prézli:) a panír sütve meg panír/bunda..

    VálaszTörlés