2011. március 9., szerda

Hétalvó vagyok

Rég volt, tán igaz sem volt (maximum anya emlékszik az isteni ébresztésekre amik abból álltak hogy a fejére léptem hogy jobban lássak) mikor kicsi voltam és reggel hallottam a kukásautó hangját, szaladtam át szüleim szobájába ahol az ágyról fel tudtam nézni az ablakba és megfigyelni ahogy az a csoda, a sárga színes nagy valami megeszi a szemetet és elmegy vele. Ezek az utolsó emlékeim arról, hogy korán ébredtem és magamtól. 5 perc sétára laktam a sulitól, és minden utolsó percet kihasználtam hogy minél többet aludhassak a későbbiekben. Végzős koromban 7:40 körül jött be anya (kb ötvenedjére minden nap) hogy most már igazán fel kéne kelnem. Többnyire csengetésre a suliban voltam.
(kép: innen)

Az alvás nálam mindig kardinális kérdés volt, egyszerűen nem tudok semmit sem csinálni ha nem alszom ki magam. És az a baj hogy én nem ébredek fel magamtól mondjuk 8 óra alvás után. Ha este 9-kor is fekszem le képes vagyok másnap délig aludni ha épp aznap nincs semmi dolgom reggel. Mostanában próbálok ezen változtatni, hétköznap (a szerdák kivételével) minden reggel legkésőbb 10-re bent kell lennem suliban. Hétvégén még így is lustálkodunk délelőttönként, de igyekszem leredukálni a dolgot. A túlalvási fáradság nálam abszolút létezik, ha alszom 12 órát akkor egész nap használhatatlan vagyok.

Azért ragadtam egyébként billentyűzetet, mert ma nem aludtam vissza és tök jól érzem magam! :) A visszaalvást úgy értem, hogy szerdánként Bálint 10-re megy órára, ezért 8-kor mindig felkelek vele, csinálok kávét, lézengek, majd - eddig majdnem minden szerdán - miután elment itthonról fogom magam visszamászok az ágyba és alszom délig. Ez szerintem nálam már rutinszerűvé vált, mert még akkor is képes voltam megcsinálni, ha nem éreztem magam fáradtnak. Ma viszont úgy voltam vele, hogy igen, relatíve korán keltem, de aludtam 8 órát, elégnek kell lennie. Így mikor elment itthonról nem punnyadtam hanem elfoglaltam magam, tornáztam, mostam, pakoltam, ilyesmi (most pedig mindjárt nekiállok tanulni juhéé). És jól esett! Alig telt el még a napból és már tök hatékony vagyok, szeretem az ilyet.

A sokáig alvásnak az is oka volt, hogy sokszor sokáig ébren voltam és értelemszerűen akkor a reggel maga a pokol. Ez szerencsére mostanában megszűnt, éjfélre legkésőbb mindig ágyban vagyok, így azért jóval egyszerűbb. Ezennel most elhatározom hogy jobban odafigyelek arra hogy mikor alszom, időben próbálok kelni (és időben feküdni!), hasznosan tölteni a napot, kíváncsi vagyok sikerül-e. :)

Ti hogy álltok az alvással és a koránkeléssel? Mormoták vagytok mint én, vagy koránkelő típusok?

8 megjegyzés:

  1. Akármilyen fáradt vagyok, éjfél előtt csak ritkán alszom el, nem tudom, miért, így vagyok berendezve. Ha tehetném éjszaka élném az életem, valahogy aktívabbnak érzem magam olyankor. De mivel a világ nem változik csak az én kedvemért, idomulok én, és már kb 3 hete nem esem át a ló másik oldalára, és magamtól(!) felkelek 7-8 óra alvás után, pedig mikor nem kell időre mennem, és ez elég gyakori, 10-ig simán alszom. Remélem ezt a mostani jó szokásomat tartom is, lehet megéreztem már a közelgő tavaszt, de sokkal frissebb vagyok és kevésbé nyűgös, mint amikor délelőtt kelek fel.

    VálaszTörlés
  2. Én is jobb passzban vagyok ha korábban kelek. :) Ügyi vagy, remélem nekem is sikerül berendezkednem erre az időben kelésre.

    VálaszTörlés
  3. reggel felkelni nem jó dolog, de amikor mondjuk délre már csomó dolgot csináltál, és tudod h még mennyi hátra van a napból, olyan jó érzés:) mindig lelkifurkám (:D) van, ha sokáig alszok, még akkor is ha nincs dolgom, mert a nap már megy egy ideje, én meg lemaradtam róla :D

    VálaszTörlés
  4. Dettó ugyan ilyen vagyok, engem is még mindig az anyukám kelt, mert magamtól képtelen vagyok felkelni. Sokszor nem tehetek róla, meg sem hallom az ébresztőt, vagy csak az álmomban van benne :)Nem is tudom mi lesz velem, ha egyszer elköltözöm! :)Minden este megfogadom, hogy reggel időben kelek, hát...eddig nem sok sikerélményem volt! Arról már nem is beszélek mi van, ha nem alszom ki magam :))Azt hiszem egy picikét nagy az alvásigényünk :)

    VálaszTörlés
  5. Ez az én témám...jobb esetben 9-10 körül felkelek délelőtt, de ha nem ébresztene az óra, akkor simán délig elaludnék. Este jobb esetben 11-12-kor fekszem le, de néha sokkal később, ami persze nem jó. Néha legszívesebben egész nap csak aludnék. Ez van :S

    VálaszTörlés
  6. Én egy ideje éjfél előtt soha nem fekszem le, ha fáradt vagyok nagyon akkor sem, nem tudom miért. Van amikor meg hajnali 2-ig is fent vagyok, ami nem annyira jó:S Reggel 10 előtt általában képtelen vagyok felkelni, de van hogy még később is. Ma viszont pont tök szar volt, mert 2 körül aludtam el és felébredtem reggel 7-kor, utána meg vissza sem tudtam aludni:/ Aludnék egy jót most délután:D , de akkor meg éjszaka nem tudok aludni rendesen.

    VálaszTörlés
  7. Szerintem jó néhány éve volt a legutoljára olyan, hogy éjfél előtt feküdtem le. Nekem az ideális, ha olyan hajnali 1-től 10ig alszom. A 10es kelés a legjobb, ebben az évben meg is tehetem, hogy akkor keljek, amikor akarok, a "kötelező" progjamjaim délután vannak.
    Olykor előfordul, hogy délután is alszom, imádok belealudni egy könyvbe és hunyni utána fél-egy órát.
    Szóval én semmivel nem vagyok használhatóbb, ha korán kelek, kivéve ha magamtól teljesen frissen felébredek olyan 8kor, ilyenkor nagyon boldog vagyok :)

    VálaszTörlés
  8. Nálam a délutáni alvás sajnos nem jöhet szóba, nem tudom miért de ha délután alszom akkor ha felébredtem borzalmasan vagyok, kavarog a gyomrom, használhatatlan vagyok mind mentálisan mind fizikailag. Jobban kikészít mint az ébrenlét, érdekes.

    VálaszTörlés