2012. június 24., vasárnap

Milyen zene szóljon az esküvőn?

A ceremónia előtt/alatt/után szóló zenék milyensége sok dologtól függ. Nyilván teljesen más stílusú bevonulózenéje lesz egy nagy templomi esküvőnek, és más egy szabadtéri polgárinak. Én mikor elkezdtem nézelődni youtube-on zenék után egy dologban voltam biztos: nem akarok nászindulót. Még nincsen meg nálunk minden zene, hogy is lenne, nem most nyáron lesz az esküvőnk, de ami megvan sem fogom elkotyogni, majd ha már összeházasodtunk. :) A bejegyzést most azért írom, hogy segítsek annak aki még keresgél, igyekszem visszaidézni én milyen tervek alapján kerestem zenéket, és mutatok párat, ami nekem is tetszik valamiért. 

Az első dolog, amire felhívtam a saját figyelmemet: el kell vonatkoztatni attól, hogy mi is az eredeti és hol szólt. Minél több számot hallgattam végig, annál tisztább lett a fejemben, hogy mindenből lehet esküvői zene. Itt is csak hangsúlyozni tudom, hogy le kell tojni mások véleményét, ha nektek egy olyan szám tetszik ami más szerint nem való esküvőre, akkor az a más pukkadjon meg, mert nem az ő esküvőjén fog szólni hanem a tiéteken. Egyébként a nagy többség nem is tudja visszaidézni, hogy milyen zenét hallott a történések közben, csak magára az összbenyomásra emlékszik. Mi ezért nem is fogjuk senki orrára kötni hogy mire vonulunk, mikor mi fog szólni, mert nem szeretném hogy elkezdjenek lebeszélni róla vagy másra rá, minden egyes szám olyan legyen, ami nekünk fontos, és amire a legszívesebben mondjuk ki az igent. 
Képek és egyéb inspirációk tekintetében abszolút a már sokat emlegetett Pinterestet használom, zenékért pedig kizárólag a youtube-hoz fordultam. Első körben az elcsépelt "wedding music", "wedding entrance music" és társaira kerestem rá, találtam ezt-azt, de semmi olyat ami igazán megfogott volna. Aztán rájöttem, hogy így semmire nem jutok hogy csak pötyögök be random keresőkifejezéseket, inkább elkezdtem gondolkodni rólunk. Melyik évben jöttünk össze? Mik voltak az akkori slágerek? Mik voltak az első közös számaink? Melyik filmet néztük először a moziban? Mik a kedvenc filmjeink? Melyiken sírtunk a legtöbbet? Melyiket néztük meg a legtöbbször? 

A filmzene egyébként abszolút adu ász. Az esküvőn a legtöbb zene aláfestőzeneként szerepel, mi tölthetné be jobban ezt a szerepet, mint egy olyan dal, ami alapból aláfestőzenének íródott? Én mondjuk amúgy is filmzene imádó vagyok, Hans Zimmernek még a lábnyomát is megcsókolnám, nem csak a lábát, zseni az az ember, komolyan. 

Az egyházi ceremóniáról nem sokat tudok írni, őszintén megmondom fogalmam sincs, hogy ott milyen részekből áll össze az egész, emiatt zenéket sem nagyon tudok hozzá társítani. A bevonulás a templomi körülményekből adódóan sokkal grandiózusabb, ehhez illenek a klasszikusabb zenék, akár a nászinduló is, bár én annak nem vagyok rajongója.

Pachelbel Canonja elég népszerű bevonuló zene, ez a feldolgozás szerintem nagyon szép, nem csak egyházi ceremóniára. (Néha bánom hogy nem vagyok ír, például akkor, mikor ezt a verziót hallgatom. Nem csodaszép?)



A polgári szertartás menete már nagyjából tiszta előttem, úgyhogy ide már tudok konkrét eseményeket is írni, és hozzá tartozó zenéket linkelni, ha épp találok megfelelőt. 

Várakozó zenék
Mielőtt a ceremónia elkezdődik és érkeznek sorra a vendégek nem árt már zenével fogadni őket, már csak azért is, hogy megadjuk az alaphangulatot az esküvőhöz. Ide érdemes szerintem szerelmes, de vidám dalokat választani, amik jellemzőek rátok, illenek hozzátok, olyan közös emléket idéző nótákra gondolok, amik bevonulónak, első táncnak nem megfelelőek. Most ide nem linkelek konkrétumokat, mert akkor már lelőném amiket mi is valószínűleg használni fogunk. :)

Bevonuló zene
Ez az a része a ceremóniának, amit már a legtöbb kislány is többször lejátszott a fejében, ahogy az apukája oldalán végigvonul a jövendőbelije felé. Érdemesebb egy hosszabb dalt választani akkor, ha sok koszorúslány is van, de azt is lehet hogy ők más zenére vonulnak, mint a menyasszony. Mindenképpen érdemes olyat választani, amire lehet sétálni, olyan vonulós, nincs erre jobb szavam. :) Viszont itt aztán már tényleg szabadjára lehet engedni a fantáziát, nem csak a klasszikusok jók, mindjárt linkelek is pár példát. Lehet instrumentális, de akár szöveges is a dal, nekünk az utóbbi lesz egyébként, ennyit elárulok.
Ha van egy kedvencetek ami túl zúzós, rockos akkor érdemes keresni feldogozásokat, mert lehet találtok olyat ami már inkább illik egy esküvőhöz. Szerencsére sok amatőr vagy kevésbé amatőr tölt fel videókat feldolgozásokról olyan minőségben, ami szépen lementhető.


Vik zseniális zongorista, imádom a zenei stílusát és a feldolgozásait is, ez szerintem mestermunka lett és teljesen megállja a helyét bevonuló zeneként is.

A part egy érdekes film, de a legjobban ez a dal fogott meg belőle. Éveken keresztül erre szerettem volna az esküvőmön bevonulni, tökéletesen felépített. Az egyetlen gond az vele, hogy az ukulele miatt nagyon strand hangulata van, és emiatt szerintem csak tengerparti homokban sétálós esküvőhöz illik. Pedig amúgy mennyei.

Az Apocalyptica az egyik legizgalmasabb zenekar amit ismerek, elég sok daluk alkalmas szerintem vonulni is.
Matrix! ♥ Nem konvencionális, ellenben nagyszerűen működik. Ha valamilyen vonulásra gondolok - függetlenül az esküvőtől - mindig ez a zene szól a fejemben. :) Nagy közös kedvencünk egyébként a film is és ez a dal is, ringbe szállt a bevonuló zene címért. 

Közös kedvenc filmünk. A zenéje meseszerű, Alan Silvestri lábnyomait is csókolgatnám. Ez is szépen felépített, szinte látom a szemeim előtt ahogy vonulnak be a koszorúslányok, majd a menyasszony 1:28-nál. 

Az Igazából szerelem az egyik legédesebb romantikus film amit valaha láttam, és ez a betétdal abszolút megérdemli, hogy itt említsem. Nekem a hangulata túl karácsonyi, ezért a nyári esküvőn furán jönne ki (meg igazából akárhányszor hallom bőgök mint egy kisgyerek, szóval kilőve). Másik karácsonyi Hans Zimmer remekmű: Holiday

Szintén ringbe szállt kedvenc: Bittersweet symphony.

És így a végére az, aminél el kell nagyon vonatkoztatni, de szerintem csodaszépen működhet egy esküvőn. A Jurassic Park abszolút meghatározó filmje volt a gyerekkoromnak, és szerintem sok velem egykorú van még így. A zenéje mindig lenyűgözött, vonulós, szimfonikus zenekaros, tökéletes.

Aláíró zene
A bevonulás után jön az anyakönyvvezető beszéde, majd az igen, és az aláírás. Ide szerintem inkább instrumentális zene illik, mivel az élő beszédet zavarhatja a dalszöveg akkor is, ha utóbbi jóval halkabb és más nyelven is van. A fenti videók közül is illik ide több is, de azért teszek be pár újabbat is.


Imádom.

Gyűrűhúzás
Ide jöhetnek megint közös számok, akár szöveggel akár anélkül, vagy bármi más a fentiek közül. 

Szülőköszöntő
Sokan ilyenkor nagyon sírós - főleg magyar - számokat választanak, szerintünk így is bőven elég megható egy esküvő a szülőknek, így is mindenki sírdogálni fog, felesleges még adni alájuk a lovat egy Emberek: Mamával vagy egy Kovács Kati: Úgy szeretném meghálálnival. Úgy gondolom érdemes egy olyan dalt választani, ami azért a szülők fiatalkorából való, hiszen mégiscsak nekik köszönjük meg, hogy felneveltek minket, de azért tudjanak levegőt venni a könnyeiktől, miközben átadjuk a virágot.

Pezsgő, gratuláció a közeli rokonoktól
Nem vagyok híve a szomorú daloknak ez már látszik, ide is valami vidámabb szerelmes dal illik szerintem. 


A Disney dalok alapból tökéletesek majdnem mindegyik részhez.

Kivonulás
Na ha valahova, akkor ide abszolút vidám zene való. 



Gratulációk fogadása
Itt folytatódhat azoknak a zenéknek a listája, amiket várakozóknak írtunk össze. Én már pár hónapja vezetek egy listát, ha valami jó közös emléket idéző dal eszembe jut, akkor gyorsan felírom, mert bár a memóriám alapvetően jó, néha - és természetesen általában a fontos dolgokkal kapcsolatban - olyan vagyok mint egy kis elefánt. 

Remélem tudtam segíteni azoknak, akik még keresgélnek és nem tudják hogy merre induljanak el. 

Nektek melyik a kedvencetek? :)

10 megjegyzés:

  1. A tesómék polgári szertartásán a Pearl Harbor Tenessee (Hans Zimmer) ment, az összes női családtag megkönnyezte pedig nem vagyunk nagyon érzelgősek, egy jól megválasztott zene nagyon sokat adhat hozzá az eseményhez.

    Amúgy hasonlít az ízlésünk, ha esküvői zenékben gondolkodnék az instrumentálisak közül én is szinte mind ezeket választanám.

    Nekem most nagyon tetszik Garry Schyman Praan c. szerzeménye, az üzenete is passzol.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Pearl Harbornak is gyönyörű zenéje van, nem csoda hogy meghatódtatok. :)

      Ezt a számot meg köszi, el is felejtettem mennyire szeretem, Where the hell is Matt miatt hallottam először. :)

      Törlés
  2. Hahó! :) Megosztanám a mi listánkat:

    Várakozásra:
    Etta James - At Last
    Norah Jones - Don't know why
    Sixpense non the richer - Kiss me

    Bevonulás:
    Hans Zimmer - Tennessee (Pearl Harbor filmzene)

    Aláírás:
    Love actually - All you need is love

    Szülőköszöntés - Zárógondolatok - Gratulációk:
    Natalie Cole - This will be (an everlasting love)
    Queen - Crazy little thing called love
    Sister Act - Ain't no mountain high enough
    George Michael ft. Mary J. Blige - As
    Michael Jackson - This is it

    Nekünk a Pearl Harbor az első közös moziélményt jelentette, úgyhogy erős érzelmi szálak kötnek hozzá, meg Hans Zimmer amúgy is a kedvencem <3 Amúgy mindenkinek tetszettek a zenék, hozzánk és a szertartás egyes részeihez is teljesen passzoltak :) Azóta mindig libabőrös leszek, ha meghallom Etta Jamest, sose felejtem el, ahogy ott állunk és készülődünk a bevonulás kezdetére és szorítom apu kezét és látom, hogy gyűlnek a vendégek :) A This will be is zseniális ahh:)))) Najó, abbahagyom :D

    VálaszTörlés
  3. Ja igen, egy apró kiegészítés: a nyitótáncunk Michael Jackson - Who's loving you-ja volt :)

    VálaszTörlés
  4. Várakozó:
    Máté Péter - Ő
    Szécsi Pál - Két összeillő ember

    Bevonulás:
    Nászinduló

    Aláírás:
    Csézy - Általad vagyok

    Pezsgőzés:
    John Paul Young - Love is in the air

    Kivonulás:
    Dobrády Ákos és Szekeres Adrienn - Híd a folyót

    Első tánc:

    Luther Vandross & Mariah Carey - Endless Love

    Amúgy mi a véleményed, az előző bejegyzéshez belinkeltem egy esküvői fotóm? Pár ember szerint túl voltam "díszítve". :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj olyan buta vagyok, mobilról néztem a hozzászólásokat mert anyuéknál voltam, megyek és megnézem megint és írok véleményt! :)

      Törlés
  5. Isteni zenéket szedtél össze, mindig kedvem lesz az esküvőhöz az ilyen posztjaidtól, pedig nálunk még kicsit odébb van. :)

    Jó tippet adtál a Piano-s videóval, ugyanis pont az volt az első "közös számunk", és amikor gondolkodtam, hogy arra vonulnánk be (mert hiába van messze, egy lány azért gondol ilyenekre :D), kicsit szomorkásnak találtam volna, de aláíró zenének tényleg tökéletes! :) A River flows in you meg a másik hatalmas kedvencem, de folytathatnánk a sort a Forrest Gump-pal is.

    Nekem is beugrott még a Pearl Harbor zenéje (Hans Zimmer tényleg egy zseni!), de nálunk az szólt még 8.-as ballagáson, így ez nálam sajnos kilőve.

    A legeredetibb egyébként a Mátrix, zseniális ötlet! :D Remélem, utólag majd megmutatod, Ti végül miket választottatok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megmutatom persze, azt terveztem hogy írok majd előre egy bejegyzést amit pont arra az időpontra időzítek, amikor összeházasodunk, és akkor valahogy mégis ott lesztek ti is, ha nem is személyesen. :)

      Törlés