2012. június 26., kedd

Lúgosíts, mert savasodsz! Vagy mégsem?

Szerintem senkinek nem kell bemutatnom a lúgosítást, évek óta női magazinok és internetes fórumok tömkelege van tele ezzel a kifejezéssel, fortélyokkal, receptekkel, tippekkel és (ál)tudományos magyarázatokkal arra, hogy ez miért jó nekünk. Én legtöbbször alapból ferdén nézek azokra az új forradalmi egészségügyi ötletekre, amiket nem tudósok hoznak nyilvánosságra, emiatt ezzel is kicsit szkeptikus voltam. A kérdőjeleimet pontra végül tavaly az élettan tanárnőm cserélte. Nem nagyon terveztem ilyen témákról írni, de ma twitteren szóba került a dolog, és követelte a nép hogy írjak róla, úgyhogy itt vagyok. Igyekszem mindent érthetően leírni, remélem követhető leszek végig. 


Az első fogalom amivel kezdeném a bejegyzést a pH. Jó esetben erről már általános iskola hetedik osztályában mindenki hallott kémia órán, ha mégsem akkor csak annyit mondanék róla, hogy a pH a vizes oldatokban lévő hidrogénion koncentrációjának a negatív előjelű logaritmusa. Ezzel a vizes oldatok kémhatását tudjuk jellemezni. Kb. tíz éve gyűrűzött be a reklámokba is a pH, szerintem mindenkinek ismerős, ha azt mondom hogy johnsonspéháötpontöt. Egy felnőtt ember teste átlagosan 60% vizet tartalmaz, így tulajdonképpen mi magunk is vizes oldatként élünk, ebből adódóan jellemző pH-val rendelkezünk a szervezetünk különböző pontjain. A gyomorban például (a gyomorsavnak köszönhetően) 1 és 3 közötti a pH, a hüvelyben (felnőtt fogamzásképes nőknél) 3,8-4,2. Ami igazából nekünk fontos, az az artériás vér pH-ja, ami 7,35-7,45 közötti, tehát a sejtjeink egy igen picit lúgos miliőben érzik jól magukat. 

A következő fogalom, ami ide tartozik az izohidria. Ez a szervezetben lévő pH állandóságát jelenti. A folyamatos sejtek közötti transzport során a hidrogénion is vándorol, emiatt veszélybe kerül a pH állandósága. Ezt kiküszöbölendő bonyolult - kívülről nem befolyásolható - szabályozómechanizmusok működnek a szervezetünkben, és ezeknek szerves részei a különböző puffer rendszerek. Abba most nem megyek bele hogy a pufferek konkrétan micsodák, akit érdekel google-özzön rá, a lényeg hogy ezek olyan rendszerek, amik - kapacitásuk keretein belül - a szervezetbe jutó hidrogén- vagy hidroxidionokat megkötik, ezáltal az adott rendszer pH-ja egyáltalán nem, vagy csak nagyon-nagyon kicsit változik. Ez azért nagyon fontos, mert a különböző enzimek mind csak a nekik megfelelő pH-n működnek rendesen, ha ez megváltozik súlyos problémák lépnek fel. A pH kétféle irányba tolódhat el, ha csökken (tehát savas irányba tart, 7,35 alatti) akkor acidózisról, ha nő (tehát lúgos irányba tart, 7,45 feletti) akkor alkalózisról beszélünk.

Acidózis tünetei:
"Az enyhe metabolikus acidózis nem mindig okoz tüneteket, de általában hányinger, hányás és fáradtság jelentkezik. A légzés mélyebbé és kissé gyorsabbá válik (ahogy a szervezet megpróbálja kompenzálni az acidózist több széndioxid kilégzésével). Ahogy az acidózis súlyosbodik, a beteg nagyon gyengének, álmosnak, esetleg zavartnak érzi magát, hányingere fokozódik. Később a vérnyomás leesik, ez sokkot, kómát és halált okozhat." (forrás)

Alkalózis tünetei:
"Az alkalózis ingerlékenységet, izomrángásokat és görcsöket eredményezhet, vagy pedig egyáltalán nem okoz tüneteket. Ha az alkalózis súlyos, izomösszehúzódás és görcsök (tetánia) fejlődhetnek ki." (forrás)


A fentiekből szerintem már sejteni lehet, hogy mennyire tudjuk befolyásolni a szervezetünk pH-ját egy bögre kávéval vagy egy csésze lúgosító teával. Azért én még kicsit tovább megyek, hiszen direkt az artériás vér pH-ját nem tudjuk befolyásolni, hacsak nem artériába nyomjuk be a lúgot/savat, amit senkinek sem ajánlok. Az élelmiszerek, italok, akármilyen tabletták és vitaminok mind az emésztőrendszerünkön keresztül szívódnak fel, így amit lenyelünk, az biztosan át fog haladni a gyomrunkon is. Az gondolom senkinek sem újdonság, hogy a gyomrunkban sav van, konkrétan sósav. Mint írtam ennek pH-ja 1 és 3 között mozog. Minden amit lenyelünk ebbe a sósavba csobban bele. Talán még rémlik, hogy a savak és a lúgok összeöntve közömbösítik egymást. Az új elegy végső pH-ja attól fog függeni, hogy melyik volt eredetileg is nagyobb koncentrációban jelen. Ahhoz, hogy lúgossá tegyük a gyomortartalmat olyan mennyiségű és töménységű lúgot kéne meginnunk, hogy az teljesen szétmarná a szánkat és a nyelőcsövünket (talán még emlékeztek arra a kismamára akivel véletlenül lúgot itattak a kórházban, hasonló "élményben" lenne nekünk is részünk). Ebből adódóan ha lúgos - vagy annak kikiáltott - élelmiszert, italt, bármit fogyasztunk, annak a kémhatása a gyomrunkban seperc alatt semlegesítődik. Ha valamilyen oknál fogva mégis a vérbe jutna a lúgos anyag - amire elég kicsi az esély -, akkor pedig az ott működő puffer rendszerek gondoskodnak arról, hogy az pH-egyensúly megmaradjon. 

Természetesen vannak olyan történetek, hogy valakinek a lúgosító étrend tette rendbe a szervezetét, az életét, satöbbi, és én ezt nem is vonom kétségbe. Ahogy elnéztem a "lúgosító" ételek és italok sorát azt vettem észre, hogy az amúgy is egészséges táplálkozásba beleillő dolgokra mind azt mondják mehet, míg "savasító" étel és ital az, amire amúgy is azt szokták mondani az orvosok és dietetikusok, hogy minimálisan vagy egyáltalán nem kéne fogyasztani. Ennek fényében - plusz a placebo hatásnak is köszönhetően - teljesen érthető, hogy az emberek jobban érzik magukat attól, ha "lúgosító" dolgokat fogyasztanak. A szervezet jobban fogja magát érezni, de ennek semmi köze nincsen a kémhatásokhoz, nemes egyszerűséggel ha egészségesebb dolgokat fogyasztunk jobb lesz a közérzetünk és az egészségünk is. 

Összességében nekem az a gondom ezzel, hogy nagyon sokan abból gazdagodnak meg, hogy méregdrágán eladnak vitaminokat, porokat, teákat az embereknek, majd mellékelnek egy táplálkozási tanácsadó kis füzetet is, amit ha nem tart be az illető akkor nem garantálják, hogy hatásos lesz a kúra. (Ez ugyanolyan mint a teleshopos hasizomgép, ami csak akkor hatásos, ha mellé a szigorú diétát is betartja az ember. Ja, hogy ha nem eszek semmi rosszat akkor fogyni fogok? Ezt a gép nélkül is meg tudom tenni, köszi. :D) Idekavarják a pH-t, a savakat és a lúgokat, holott fogalmuk sincs arról, hogy miként is működik a szervezetünk, és mennyire kicsi befolyásunk van abban, hogy mennyi is az annyi, ha a vérünk pH-járól van szó.

Ezzel a bejegyzéssel nem volt célom senkit sem megbántani vagy megdorgálni. Így végül idézném az élettan tanárnőt, aki amikor az izohidriáról és a lúgosító teákról volt szó, csak ennyit mondott: "Lányok, én nem mondok semmit, csak annyit kérek, hogy gondolkozzanak.

Remélem hasznos volt a bejegyzés, és érthetően le tudtam írni azt amit szerettem volna.

Felhasznált irodalom: Dr. Lévay György: Alkalmazott élettan-kórélettan, Barcza Lajos: A mennyiségi kémiai analízis gyakorlati kézikönyve

2 megjegyzés:

  1. Mindig is kétkedve álltam a lúgosításnak nevezett parasztvakításhoz, de most feltetted az i-re a pontot, már van valami ellenérvem, ha valaki meg akarna győzni :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól összeszedted, megmagyaráztad. Ezt már én is átgondoltam egyszer, szinte pont ugyanezzel a gondolatmenettel, és kiakadtam rajta, hogy mennyire át lehet verni az embereket. Egyébként szerintem 90% azt sem tudja mi az a pH. :)

    VálaszTörlés