2012. június 2., szombat

Ezért fontos a fényvédők használata

Ez most nem lesz egy hosszú bejegyzés, csak megosztom veletek azt a cikket, amit most találtam. A képen szereplő férfi egy 69 éves kamionsofőr, aki az állandó autóban ülés során csak az arca bal oldalára kapta a napsugárzást. Közel 30 évig. Íme az eredménye:


Eléggé sokkoló, nem? Nagyjából köztudott, hogy a sok napozás mennyire ártalmas a bőrnek és mennyivel hamarabb ráncosodik tőle, de ilyen konkrét illusztrációval én még nem találkoztam.

A napozás és a napfény jó, de ahogy bölcs nagyim is mondta mindig: minden túlzás idegbaj. Ha napoztok is, mindig használjatok magas fényvédőfaktorú krémet, és az arcotokat se felejtsétek el bekenni! 

Ti szerettek napozni?

8 megjegyzés:

  1. Biztos én vagyok túl gyanakvó, de egyrészt, kamionsofőrből van egy pár, miért nem hallottunk már ilyesmiről, másrészt, már egy pár éve észrevehette, hogy valami nem stimmel, és nem hagyta volna így elfajulni. Nekem ez bűzlik. Ezzel nem a fényvédők ellen beszélek, csak ez a kép nekem nem okés:) Bár a cikket nem olvastam el, csak beleolvastam az elejébe, lehet, hogy benne vannak a válaszok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "This isn’t the first evidence that motoring in the sun might be linked to skin cancer. A 2010 study of 1,047 skin cancer patients at the Saint Louis University School of Medicine, published in the same journal, came to the same conclusion: in both men and women, more skin cancers were found on the left side of the body than the right. And in Australia, where people drive on the right-hand side of the road, drivers’ right arms and right sides of their faces get the sun exposure. A 1986 study found that a majority of precancerous growths among Australian men occurred on their right sides."

      Biztos van aki hajlamosabb a ráncosodásra míg más kevésbé, nekem nem tűnik kamunak, az simán lehet hogy durván napos éghajlaton vezette le ezt a 28 évet, Magyarországon nyilván nem lenne ilyen látványos mert bőven nem süt az év 395 napjában erősen a nap.

      Törlés
    2. Pontosabban nem az hogy nem kamu hanem hogy el tudom képzelni hogy csak ettől van.

      Törlés
  2. Az én mamám és az ő testvérei soha az életben semmit nem kentek az arcukra, se sminket se lemosót se krémet, több 10 évet a napon dolgoztak, földeken, de az ő arca sőt az egyik testvérié gyönyörű, pedig 70+ évesek :))) szóval jó dolog egy kis fényvédő szó se róla, de szerintem nem kell ebből olyan nagy ügyet csinálni :) a legfontosabb, hogy déltől négyig ne tartózkodjunk a tűző napon, mert az árt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 40-50 éve még nem volt ilyen erős az UV sugárzás, mint napjainkban...

      Törlés
  3. A fényvédő káros hatásait meg pár év múlva mutatja be egy újabb blogger. :D

    VálaszTörlés