2012. január 10., kedd

Wokban készült kínai tészta

Még a karácsonyos bejegyzésben írtam, hogy jártunk a Vámház körúton lévő Ázsia boltban. Magunknak sok dolgot nem vettünk, így is eléggé fel vagyunk szerelkezve kínai hozzávalókkal, de szuper jó volt ott lenni, igazából elmennék megint most úgy nézelődni, hogy nincs akkora tömeg (karácsony előtti napon elég sokan flangáltak a boltban). Bálint szüleitől wokot kaptunk ajándékba - a korábbi Ikeásnak felfoszlott a teflon bevonata, ne vegyétek meg :( -, úgyhogy teljesen aktuális volt, hogy kínait főzzünk. Tegnap álltunk végülis neki, mivel ma vizsgáztam és tanulnom kellett, nem akartuk túlbonyolítani a dolgot, zöldséges-tojásos tészta lett az ebéd.

Hozzávalók (4 adaghoz):
  • egy csomag kínai tészta
  • két tojás
  • egy nagy sárgarépa
  • egy nagy fej vöröshagyma
  • egy gerezd fokhagyma
  • 3 nagy fej (vagy 5 kisebb) gomba
  • kb 5 evőkanál szójaszósz (sötét)
  • egy teáskanál wok fűszerkeverék
  • egy púpozott evőkanál darált erőspaprika
Elkészítés:
A hagymát és a répát csíkokra vágom, a gombát vékonyan felszeletelem, a fokhagymát kis kockákra vágom. A két tojásból rántottát csinálok a wokban, de nem kavarom sütés közben, hanem hagyom, hogy megpiruljon, majd megfordítom, mintha palacsinta lenne. Ha megsült félreteszem. Vizet forralok, majd felteszem főni a tésztát (ennek a fajtának kb 8 perc kellett, de lehet simán spagetti tésztából is csinálni). A vöröshagymát és a répát pici olajon elkezdem megpirítani, de nem hagyom, hogy teljesen megpuhuljanak, még azelőtt kiveszem őket. Ezután a gombát pirítom kicsit, ha már levet eresztett, akkor ezt is félreteszem (a levét leöntöttem). Felvágom kis csíkokra a rántottát. Ennyi idő alatt kábé meg is fő a tészta. Miután leszűröm beledobom a wokba a fokhagymával együtt, és pirítom kicsit. Hozzáöntöm a szójaszószt, sózom, fűszerezem, majd belekeverem a zöldségeket, a tojást, és még pirítom kb 5 percig.
Bár egy csomag tészta csak 250 g, a zöldség megdobja az adagot, nekünk simán maradt vacsira is belőle. Mehet még bele póréhagyma is, káposzta, bambuszrügy, ki mit szeretne.

Ti szoktatok ilyesmit otthon főzni?

3 megjegyzés:

  1. nyami *-* imádom ! én is szoktam wok-os kajákat csinálni:)

    VálaszTörlés
  2. A párom szokott kínait főzni serpenyőben, mert wokunk még nincs :S Szokott felhasználni garnélarákot, osztriga szószt, fekete bab szószt, sárga bab szószt, mange tout (így hívják Angliában. Így árulják a borsót, éretlenül, csak a héjja), gyömbért. Ő tudja pálcikával enni, én nem :D

    VálaszTörlés
  3. Oooh mi is nagyon sokszor csinálunk kínait. :) mindenféle cuccot össze szoktunk főzni. nagyon finomakat eszünk. nekünk is ikeás wokunk van, sajnos már látszik, hogy jön le a teflon. :S úgyhogy valóban nem éri meg megvenni... :(

    VálaszTörlés