2011. augusztus 8., hétfő

Együtt élni valakivel II. - Albérlet

Az előző együtt élős bejegyzésben a koleszről volt szó, most jöjjön akkor az albérlet. Talán a legnehezebb része maga az albikeresés. Még úgy is nehéz ezt összehozni ha az ember ugyanabban a városban tartózkodik mint ahol lakást keres. Egy év kollégium után döntöttünk úgy hogy albérletbe megyek, ennek több oka is volt. Részemről az, hogy horribilis összeget kellett fizetnünk a szobáért a koliban, ahhoz képest hogy nem volt saját fürdő - még csak mosdó sem a szobában - került havi 25 ezer Ft-ba. Négyen költöztünk össze, Bálint, két barátja és én. Az egyik srác amúgy is albiban lakott, de nem nagyon szerette, így örömmel jött velünk, Bálint és a másik srác meg koleszosok voltak. A Schönherzet nekiálltak felújítani és kipakolták őket egy Isten háta mögötti kollégiumba ami félig munkásszálló volt, putri, vizes falak, tömegzuhanyzó, borzalmas volt tényleg. Szóval ők meg ezért mondták hogy ezt többet soha.

Már nyár elején - mikor még mindannyian Pesten voltunk - nekiálltunk nézelődni a hirdetések között. Nem nagyon találtunk jó helyet. Lehet hogy még korán volt hozzá, általában azután hirdetnek meg sok lakást hogy kiderülnek a felvételi ponthatárok. Egy helyre mentünk el lakást nézni, hát nagyon furi volt. :D Tény hogy jó áron adták és nagy volt - nekünk talán túl nagy is -, de sötét volt, régi, és a fürdőben pl. nem volt fűtés. Egy egyházi közösség épülete volt, ami engem eléggé feszélyezett, főleg mikor mondtuk hogy köszi de nem kell éreztem magam szarul hogy feszületekkel meg szentképekkel teli szobában vagyok és épp egy pappal beszélem meg miért nem tetszik a lakás. :D Végül vége lett a vizsgaidőszaknak és mindenki ment haza, azaz el Pestről. Nekem szerencsém volt mert nővérem már itt lakott jóideje, így végül egy olyan lakást vettünk ki amit ők néztek meg a férjével. Ezen sokan meglepődtek, hogy milyen vakmerő vagyok hogy egy olyan lakásba költözöm amit a költözés napján látok először, de tudom milyen kritikus tesóm van, és olyan mint én, ha ő azt mondja hogy jó, akkor az jó. :) Végül Zuglóban kötöttünk ki. Egy plusz két fél szobás lakást volt, négyünknek ideális, mi voltunk Bálinttal a nagy szobában, a két félben meg a másik két srác.

Három pasival együtt lakni vicces élmény volt. :) Még úgy is hogy ismertük már mindannyian egymást jóideje (egyik srác Bálint osztálytársa volt gimiben 8 évet, a másikkal meg szobatársak voltak akkor már 2 éve) kihívás volt együtt élni. Saját élmények alapján (is) összeszedem hogy szerintem mikre figyeljen az ember oda, ha albérletben lakik.

Háztartási szempontból én elég engedékeny voltam, azt hiszem mindent én csináltam a lakásban. A fiúk szobájához nem nyúltam, az az ő birodalmuk volt, de a közös helyiségeket - konyha, fürdő, wc, előszoba, étkező - meg persze a mi szobánkat én takarítottam. Biztosan segítettek volna ha megkérem őket, de én úgy vagyok vele hogy csak akkor hiszem el hogy valami meg van csinálva ha azt én csinálom meg. A pasik - tisztelet a kivételnek - szeretnek úgy takarítani hogy csak ott törölnek fel ahol a papok táncolnak, én meg szeretem ha minden meg van csinálva. Amit már bánok, hogy a mosogatást is mindig bevállaltam. Közös evőeszközeink is voltak, aminek az lett a vége hogy a villák fele ki lett dobálva, köztük az én gyerekkori kedvencem. :( Ha van hely a konyhában szerintem az a legjobb megoldás ha mindenkinek külön vannak a konyhai dolgai és akkor nincs ilyen probléma.
A mosást is én csináltam, mindannyiunkra. Hihetetlen jó kirakós volt, mikor 3 pasi fekete zoknijait válogattam össze hogy vajon melyik kié lehet. :D Ami fontos hogy ha be is vállaljátok bizonyos részek takarítását, az "anyagköltség" ne csak titeket terheljen! Én hülye voltam és nem tettem félre sosem a blokkokat, mikor mosószert, öblítőt, tisztítószereket, wc-papírt vettem, így sosem volt mit a fiúk orra alá dugni hogy kinek mi a része a dolgokból. Ha a munkamegosztás nem is teljes, az anyagiakat szépen osszátok el ugyanúgy mint a rezsit.

Egy albérletben szerintem nagyon fontos hogy az emberek félre tudjanak vonulni. Nem laktam sosem idegenekkel és nem tudom milyen megosztani mással egy szobát, ez valszeg inkább a kollégiumi tapasztalatokhoz hasonlíthat. Nálunk az volt megbeszélve hogy ha csukva a másik ajtaja akkor ne piszkáljuk. A mi szobánk volt a legnagyobb, így az volt a "közösségi helyiség" is, bár nem sokat voltunk együtt ott, max ha valami filmet néztünk. Itt is ugyanúgy mint egy kollégiumban fontos hogy tiszteljük a másik vackait, ne piszkáljuk akkor sem ha nincs otthon, én pl be sem mentem a szobáikba a fiúknak ha nem voltak otthon max bevittem a tiszta ruhát. :) A hűtőszekrényben itt is jó megoldás lehet hogy mindenkinek külön polca van és akkor nincs kavarodás. Ugyanezt a konyha más területeire is ki lehet terjeszteni, mindenkinek saját szekrény, vagy polc. A fürdőszoba kádas volt, mivel négyen voltunk a kád négy sarkában volt mindenkinek a saját samponja, tusfürdője. Ha esetleg valaki nem barátokkal lakik együtt és tart attól hogy más is használná a cuccait akkor ugyanúgy működhet a neszeszeres megoldás mint kollégiumban. Számítógépre ugyanúgy jelszó, asztali gép házára lakat, itt is jobb félni mint megijedni.

Vannak dolgok amik sokaknak egyértelműek de van jópár ember akiknek fel kell hívni a figyelmét az együttélés bizonyos szabályaira. Ilyen pl a wc-kefe használata, a kád kimosása fürdés után, hajcsomók, szőrszálak eltüntetése. Ha a lakótársnak ez nem ennyire egyértelmű akkor finoman tudtára kell adni hogy nem kötelességünk helyette elvégezni ezeket a feladatokat. Ha többen vagytok és nem biztos hogy ki a ludas akkor kérdezgetés és szembesítés helyett jó ötlet lehet egy fali üzenet nyomtatása is, akár viccesre véve a figurát. Pl: A WC-kefe használata díjmentes. Vendéghívás esetén itt is illik tájékoztatni a többi lakótársat hogy valaki jön. Nálunk mondjuk ez nem volt probléma mert ismertük egymás barátait szóval nem volt sosem olyan hogy rosszkor jön egy idegen. Nálunk nem villanybojler volt úgyhogy az sosem volt baj hogy elfogyott a melegvíz, de ha villanybojleres a lakás akkor arra mindenképpen oda illik figyelni hogy ne pacsáljuk el a teljes vízmennyiséget mielőtt a többiek fürödnek. Érdemes ilyenkor pl. arra átállni hogy a hajmosást reggelre vagy délutánra időzítjük, így este mindenkinek jut víz lefürödni.

A legfontosabb szerintem a békés együttlakáshoz az, hogy bármi gondunk is van, próbáljuk megbeszélni (ez mondjuk szerintem minden kapcsolatra igaz, legyen az baráti, lakótársi vagy párkapcsolat). Ne utalgassunk, hanem vagy szóban - ha tudjuk ki a ludas - vagy a kis üzi által adjuk a többiek tudtára hogy mi a helyzet.

Így a végére ugyanúgy mint a kollégiumos bejegyzésnél összeszedek pár lakberedezős, otthonossá tevős ötletet. Mi a beköltözés napján Bálinttal tettünk egy kört először az Ikeában aztán az Intersparban. Utóbbiban kukákat vettünk, edénycsöpögtetőt, ilyesmiket, előbbiben meg hangulatdolgokat. Az albérlet már kicsit barátságosabb és szabadabb mint egy kolesz, nincsen megszabva hogy lehet-e gyertyád, sok tulaj megengedi hogy az ésszerűség határain belül képeket is tehess a falra. A kiadó lakások jórésze már berendezett állapotban van, de azért az adott bútorokat is fel lehet kicsit dobni egy kis terítővel, vagy virággal, ilyesmi.
Tányéralátét 295 Ft
Pohár 75 Ft
Edényszárító 295 Ft
Gumikesztyű 295 Ft
Evőeszköztartó 295 Ft
Konyharuha 4 db 695 Ft
3 db-os konyha készlet 195 Ft
Poszter 1290 Ft
Edénymosó kefe 2 db 195 Ft
WC-kefe 150 Ft
Szappantartó 295 Ft
Fedeles doboz 3 db 695 Ft
Tükör 1490 Ft
Tároló ajtóra 4490 Ft (Nagymama is varrhat, úgy olcsóbb. :D)
Szemetes 995 Ft
Fürdőszoba szőnyeg 1990 Ft
Cserepes művirág 850 Ft
Kaspó 295 Ft
A képeket innen szedtem.
Irattartó 1290 Ft
Papír irattartó 4 db 695 Ft
Illatosított gyerta 295 Ft
Asztali lámpa 795 Ft
Papírdoboz 2 db 995 Ft
Papírkosár 395 Ft
Függöny 1 pár 795 Ft
Ágynemű 2490 Ft
Kaktuszos dekorációs matrica 1290 Ft
Teamécsestartó 125 Ft

Ti laktatok már albérletben? Milyen tapasztalataitok vannak?

16 megjegyzés:

  1. Én 2 éve albiban lakom, és sztem elég bonyolult dolog :D
    Eleinte én tök élveztem, h barátokkal lakom, önállóan meg mit tudom én, de sztem nehéz hozzászokni családdal élés után, hha az ember nem mos, akkor bizony nincs tiszta ruha :D És én nem annyira rendezett emberekkel laktam, én se vagyok egy házi tündér, szóval néha nálunk iszonyatos állapotok voltak. Meg dohányoztak a lakótársaim a saját szobájukban, de kijött ugye a szag a folyosóra is, engem az kiborított. Az is gáz volt, h másnap zh és hajnali 3-kor jöttek haza buliból, a szexuális életet se kívántam nagyon hallani, de megtörtént párszor... :D Jó, persze vannak jó oldalai is, sokat buliztunk, elvoltunk, sohasem kellett egyedül lenni, az szuper volt, de alapvetően szerintem együtt élni másokkal elég sok konfliktust hordoz. Mi barátnőmmel se előtte, se azóta nem veszekszünk, akkor meg mindig ment az ordítás, h ki miért nem mosogatott el/vitte le a szemetet stb.
    Párral jobb lakni :)

    De minden elismerésem, Bogi, h több pasival laktál együtt :D

    VálaszTörlés
  2. Én most fogok összeköltözni a párommal, de már nagyon várom :) Neki legalább megtudom mondani a véleményem, ha valami nem tetszik, vagy megkérhetem, hogy segítsem kicsit:)

    VálaszTörlés
  3. hehe szeretem azokat a posztokat amikbe sok személyes dolog van:) nagyon szimpatikus vagy Bogi:)én még nem igazán tudok hasznosítható megjegyzést írni, 16 éves vagyok és még itthon élek, bár 3 év múlva vagy kollégium vagy albérlet. hmm:) addig jó olvasni ilyen hasznosságokat.;)még egy észrevétel."csak akkor hiszem el hogy valami meg van csinálva ha azt én csinálom meg." <<ugyan ilyen vagyok:D sosem vagyok megelégedve azzal ahogy más takarít, csak akkor hiszem megfelelőnek ha én csinálom:D sokszor már idegesítő, hogy ilyen vagyok...xd

    VálaszTörlés
  4. Dorina akkor a következő bejegyzés neked hasznos lehet, az a párral lakásról fog szólni. :)

    VálaszTörlés
  5. Írtam egy hosszú kommentet de eltűnt:( nincs erőm bepötyögni újra, bocsi:(

    VálaszTörlés
  6. Aw :(( Én ilyeneket mindig notepadben írok hogy nehogy elrepüljenek.
    Majd ha lesz erőd később írd újra légyszi, érdekel mit meséltél volna olyan sokáig ^^

    VálaszTörlés
  7. Próba csapó kettő:) Én is csak egyetemi koleszban laktam, az első tök jó volt, 2 személyes szobák, két szobánként fürdő. Szobatársam szinte sose volt bent, így enyém volt az egész, erkéllyel, kilátással balcsira. Következő kolesz: felújított, 4en voltunk egy szobában, plusz 2 egyszemélyesben 2 végzős, hatunkra volt egy fürdő és még konyha is. Jó lett volna, csak én nem bírok ennyi nővel együtt élni:) Meg sose volt elég a melegvíz... 6 nőnek? minibojler????? Normáááális? :D Köv. év: albérlet barátnőmnél. Ez jó volt, főleg ha jött anyukája és főzött épp ránk. Utána párommal plusz egy fővel laktunk együtt albiban, nem volt rossz, de azért ez nem is a normális együttélés:) Utána laktunk az új párommal és az öcsémmel. Imádom a tesóm de ez nem volt működő. Most végre édeskettes:) Bár még albérlet:) (és most ctrl+c, hátha...)

    VálaszTörlés
  8. Yaaaay nem tűnt el az éterben! :D
    Azért az édeskettes az igazi, jó volt már nekünk is az albiban is együtt lakni de azért itt az igazi. :)

    VálaszTörlés
  9. nekem most épp ez a nagy dilemma... hogy albérlet vagy sem.
    barátom évek óta albérletbe akar menni (az eltés kolik ugye híresek az olcsóságukról, de némelyik szánalmas állapotban van sajnos). most két tesója és egyetemista lesz, szóval lefoglalóztak egy lakást...
    nagyon jó helyen van, jó közlekedés, nyugodt környék. az gond csak az, h szüleim hallani se akarnak az egészről. és így már én sem vagyok biztos a dologban... (nem azért, mert a szüleim szava szent, de mégis. biztos nem rosszat akarnak)
    úgyhogy most dönthetek, h kinek fordítok hátat... és melyiket fogom jobban megbánni.
    néha rájövök, h olyan jó volt kisgyereknek lenni, nem voltak ilyen problémáim :P

    VálaszTörlés
  10. Jól értem? Hárman laknának tesók egy lakásban és Te oda mennél negyediknek? Megértem szüleidet hogy nem tartják annyira jó ötletnek, bár nem tudom milyen a kapcsolatod a tesókkal, de én se biztos h jól tudnám érezni magam úgy hogy ott laknak Bálint tesói is.
    Mondjuk úgy veszekedni hogy hallják mert otthon vannak, vagy esetleg vékonyak a falak és áthallatszik minden... Nem feltétlenül jó ha az anyósék első kézből hallják az információt a kapcsolatotokról. :S
    Persze azt is elhiszem hogy szívesen laknál vele, kicsit patt helyzet ez mert így hogy kapnak egy lakást nem fogják feltétlenül támogatni a szülők h ő mégis albiba menjen Veled, tehát kicsit nehézkesebb megoldani az együtt élést. :S

    VálaszTörlés
  11. jól érted :) és a problémát is jól látod.

    igazából két éve lakom pesten (kollégiumban), és kb. egy éve a kiadásaim nagy részét én fedezem (szülőktől esetleg a vonatjegyem árát kapom időnként, mert diákmunkából, ösztöndíjból elvagyok).
    A fő gond itt nem is a kiköltözés, hanem h
    1. a tesókkal együtt ("takarítónőnek megyek?")
    2. nem az én ötletem volt, hanem barátomé és a másik családé.
    tesóival amúgy jól megvagyunk, találkoztunk, beszélgettünk már többször. de együtt lakni azért mégis más...
    barátom csak azt látja, h mennyivel jobb lesz ott lakni, mint a koliban, és nem igazán érti, h mi bajom lehet ezzel az egésszel.

    VálaszTörlés
  12. egyébként ne haragudj, nem akartam a problémáimmal telekommentelni a blogod, csak ezek az együttélős bejegyzések most annyira "időzítve" jöttek :) tetszik egyébként, hogy olyan reálisan látod a dolgokat.

    VálaszTörlés
  13. Ugyanmár egyáltalán nem baj hogy beszélsz róla. :) Tesók egyébként fiúk? A takarítónős felvetés abszolút jogos, mint a mellékelt ábra is mutatja... :D
    És köszi, igyekszem reális lenni az élet minden területén. :)

    VálaszTörlés
  14. egy fiú egy lány egyébként (ikrek), ez még talán a jobbik verzió :)

    VálaszTörlés
  15. Vicces, pont most indítottam el a blogomat (nem linkelem be, de a profilomról elérhető), hogy leírjam a hasonló élménnyel való tapasztalataimat. A szitu kb ugyanez, 3 fiúval fogok együtt élni, ezek közül egy a barátom. Igaz, én egyiküket még nem is ismerem és csak "felesben" fogok ottlakni, hiszen pesti vagyok (ők hárman meg nem). :)
    Volt pár számomra is hasznos tipp a posztban, köszi! Kicsit izgulok viszont, mert nem akarok rideg jégkirálynőként viselkedni, aki leszarja a másik dolgait, viszont én túl gondoskodó típus vagyok, szerintem én is képes lennék kimosni és összehajtogatni a ruháikat, csak félek, hogy túl tolakodónak vennék. :D De gondolom hamar kiderül majd, kinek mi fér bele, szóval remélem a legjobbakat. :))

    VálaszTörlés
  16. Nyuszi örülök hogy hasznosnak találtad. :) Nézegetni fogom a blogod, kíváncsi vagyok hogy fog alakulni. :) Ne félj egyébként tőle, biztos nem lesz semmi gond és kialakul hogy kinek mi sok és nem.

    VálaszTörlés