2011. augusztus 29., hétfő

Chilis bab

Még évekkel ezelőtt csináltunk először, akkor még a poros verzióból, aztán mivel el akartam hagyni mindenféle ilyen előre csomagolt ketyerét ezért kitaláltuk hogy nekünk hogyan ízlik a legjobban. :) Mostanában kicsit ritkábban került az asztalra, ebben a melegben nem kívántam annyira, de múlt héten rámkacsintott a boltban a Bonduelle mexikói keverék nevetséges árra leakciózva így nem volt kérdés hogy mi lesz belőle. Legtöbbször egyébként nem ebből főzzük, így nem is ez fog szerepelni a receptben.

Hozzávalók:
  • 650 g darált hús
  • 1 konzerv vörösbab
  • 1 konzerv paradicsomos fehérbab
  • 1 konzerv kukorica (fagyasztott is mehet helyette)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 teáskanál majoranna
  • 3-4/sok evőkanál darált erőspaprika (Erős Pista is lehet, nekem nagypapám tesz el ilyet, azt használom)
Elkészítés:
A hagymát apróra vágom, olajon vagy zsíron (mi most kacsazsírral csináltuk) üvegesre pirítom, majd hozzáteszem a darálthúst. Sózom, borsozom. Miután megpirult hozzáöntöm a paradicsomos babot (ezt nem csöpögtetem le előtte), a vörösbabot és a kukoricát (ezeket lecsöpögtetem). Fűszerezem majorannával és beleteszem az erőspaprikát. Ha valaki bitangcsípősen szereti tehet bele még pluszban chilipaprikát is. Lehet cifrázni és színesebbé tenni még apróra vágott zöld és piros pritaminpaprikával.

Bár maga a darálthús nem nagy mennyiség, a sok bab és kukorica megnöveli az adagot, mi több napig szoktuk enni, a hűtőben jól elmarad. Sokféle körettel jó, van aki magában egytálételként eszi, vagy kenyérrel. Mi első nap tojásos spagettit csináltunk mellé (a főtt tésztát serpenyőbe tettem, ráöntöttem a felvert tojást, majd megpirítottam mindkét oldalát szép barnára - Bálint anyukája szokta ezzel köríteni, csak tepsiben és sütőben süti, több emberre így praktikusabb), ma pennét főztem hozzá. Ha még mindig marad szósz, vagy már unjuk a tésztás verziót akkor pizzára szoktuk tenni, vagy melegszendvicsnek készítjük el. Mindkét verzió nagyon finom, és vendégeknek is szuper.

Ti szoktatok chilis babot csinálni?

7 megjegyzés:

  1. Mi mindig tarhonyával esszük itthon :))

    VálaszTörlés
  2. szoktunk:) imádom. semmi csípőset nem szeretek egyébként,de ez jöhet minden mennyiségben

    VálaszTörlés
  3. Imádom, nagy kedvencem. Mi mindig galuskával esszük, de a szószba belekeverjük, így elveszik benne, plusz nem darálthús megy bele, hanem apróra vágott. Isteni finom :D

    VálaszTörlés
  4. Én pedig simán friss kenyérrel eszem! :)
    Imádom. Ha van itthon gomba Én még azt is szoktam beletenni...huuu csajok olyan éhes lettem! :D

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon hasznos volt :) Anya mindig mondja, hogy annyi helyen hallja, hogy milyen jó a chilis bab, de nem tudja hogy csinálja, melyik lehet a jó recept, ezért még nem próbálta ki soha. Nálunk a családban senki nem szokott ilyet főzni. De most megmutatom neki ezt a receptet. =) Köszi.

    VálaszTörlés
  6. Én nem szeretem, de as barátom igen, úgyhogy lehet, h jófej leszek és megcsinálom ezt neki vmikor :)

    VálaszTörlés