2011. május 30., hétfő

Tanulni kell...

Ez a mostani időszak azt hiszem majdnem mindenkinek, aki iskolába jár - legyen az középiskola vagy felsőoktatási intézmény - húzós. Vagy a szóbeli érettségire kell tanulni, vagy a jobb jegyekért küzdenek a még nem érettségizők, vagy mint én is, szenvedünk a vizsgaidőszakkal. Nekem ez a 7. vizsgaidőszakom ha jól számolom, és bár messze nem mondanám magam rutinosnak és nem tudok mindent úgy csinálni ahogy szeretném úgy gondoltam összegyűjtöm azokat a dolgokat amik szerintem nagyon fontosak ahhoz, hogy a tanulás a lehető legjobban menjen.

Aludj!
Sok embertől hallom az ismerőseim közül hogy "hajnali háromig tanultam és már 7-kor felkeltem hogy tanulhassak tovább". Ez szerintem az egyik legnagyobb butaság amit csinálni lehet. Ha nincs meg a legalább 7 óra pihenés akkor az ember többnyire használhatatlan. Igenis fontos az, hogy az ember viszonylag pihenten üljön neki a tananyagnak, magamon tapasztaltam hogy ha kialvatlanul esek neki a könyveknek csak le-lezuhan a fejem az asztalra és nem tudok figyelni arra amit olvasok. Sokkal többet ér 6-8 óra tanulás úgy, hogy az viszonylag intenzív, mint egy kemény 12 órás menet ami a pihenés rovására megy. Előfordul velem hogy délig is alszom ha annyira van szükségem, szoktak is cikizni érte hogy ennyit alszom akkor hogyhogy sikerül a vizsga? Hát pont azért, mert nem vagyok zombi. :)

Reggel kelj fel rendesen!
Ez kicsit furán hangozhat így, de megmagyarázom mire gondolok. :) Szintén saját tapasztalat (mint igazából minden amit leírok :D), ha a felkelés után nem szedi össze magát rendesen az ember akkor sokkal tovább van még az ébredés hatása alatt. Mássz ki az ágyból, ágyazz meg, moss arcot, fogat és öltözz fel otthoni ruhába! Ha pizsiben maradsz és az ágy is kupis sokkal jobban fog vonzani hogy visszamássz belé. Ma reggel én is gondolkoztam azon hogy visszamásszak-e, de átöltöztem és már tök jól voltam, nem is akartam tovább aludni. Arról nem beszélve hogy ha mondjuk jön a postás vagy bárki más, ne pizsiben nyissunk ajtót délben vagy esetleg még később. :)

Igyál!
Ha az ember sokáig egy helyben ül és nem mozdul nagyon sehova hajlamos elfelejteni az egyik legfontosabb dolgot, azt hogy igyon. Napi legalább 2 liter folyadékra szükségünk van. Elkerülendő a nem-ivást készíts az asztalra egy üveg vizet vagy bármit amit szívesen iszol, ha ott van sokkal inkább nyúlsz érte mintha meg kéne az iváshoz mozdulni. :) Én leginkább a vizet és a citromos vizet javaslom, finom frissítő, van egy ikeás kancsóm aminek a közepe kivehető és le lehet fagyasztani, abban sokáig hideg is marad amit beleteszek, ilyenkor a nagy melegben jól tud esni egy kis hideg valami. Ha alacsony a vérnyomásod akkor nyugodtan kezd a napot egy kávéval, éberebb leszel tőle és kevésbé kókadozó. Aki nem szereti a kávé ízét ihat zöld teát is. Az energiaitalt kevésbé javaslom, nekem mindig ég tőle a gyomrom és nem is a legegészségesebb (tudom hogy sokan a kávét se tartják annak de egy tejeskávé reggel még senkinek sem ártott - természetesen a koffeinérzékenyeknek igen de az más tészta).

Egyél rendesen!
Korgó gyomorral nem csak hogy kellemetlen tanulni, de az anyag is sokkal kevésbé ragad meg az ember fejében. Az agy kizárólag glükózból nyeri az energiát, ami szénhidrát, tehát tanulás környékén semmiképpen ne kezdjen senki szénhidrátszegény diétába, mert csak magával szúr ki. A szervezetnek persze vannak tartalékai amiből tud előállítani glükózt de sokkal energiaigényesebb mint bevinni a szervezetbe, ne ilyenkor terheljük agyon magunkat. Nem azt mondom hogy éljen mindenki csokin és fehér kenyéren, mert az sem jó. Nagyon fontos a reggeli és a sok zöldség, gyümölcs a vitaminok miatt. Ha valaki nem szereti a gyümölcsöket (hallottam már ilyenről, na :D) akkor inkább szedjen valami multivitamint mint hogy semmi ilyesmi ne jusson be a szervezetébe, de én azért előnyben részesítem az ételekben található anyagokat.

Mozogj!
Ha csak leeresztettél kicsit próbáld ki a koncentráció segítő tornát amiről már korábban is írtam, ha többre vágysz nyugodtan ugrálj valami zenére otthon vagy menj el futni, biciklizni ha azt szereted. Ajánlom Jillian Michaels 30 day shred videóját, ebben 3 nehézségi fokozat is van és bemelegítéssel és nyújtással együtt 30 perc az egész, zuhanyozással együtt megvan 40 perc alatt. Sokkal jobban pörög az ember agya ha kicsit megmozgatta magát, és jól is esik utána újra leülni. :)

Pihenj!
Nem szabad látástól mikulásig tanulni, az ember nagyon könnyen belefárad és abbahagyja a pitlibe az egészet. Óránként 5-10 perc pihenés még a vizsga előtti napon is belefér. Menj ki a teraszra/erkélyre egy kicsit, nézz meg egy videót, olvass egy blogot, vagy mondjuk mozogj egy kicsit, a lényeg hogy ne az anyaggal foglalkozz. Ha olyan vagy mint én és simán elszúrsz 10 perc helyett 30-at is, akkor állíts be valami csipogót hogy mikor jár le a pihi-idő. És mondj le a buta szokásokról, mint például a "majd egészkor nekiállok - ó basszus már 15:02 van akkor majd a következő egésztől már tényleg tanulok!" Ki nem tojja le azt a 2 percet, sokkal többre mész a maradék 58-cal. :)

Ne használj serkentőket (ne adj isten drogokat)!
Gondolom már többen hallottátok - és igaz is egyébként - hogy ha valamilyen szer hatása alatt tanultok, akkor ugyanolyan hatás alatt fog a legjobban visszajönni az akkor megtanult anyag. Ha ez a szer koffein, akkor igyatok meg egy kávét vizsga előtt is, akkor van a legnagyobb esély hogy visszaidézd a tanagyagot. Sajnos ugyanez a hatás érvényes minden másra is, alkohol, marihuána, speed, bármi. Amúgy sem kéne ilyen szerekkel élni de hatása alatt meg főleg felesleges tanulni. Érdekesen nézhet ki egy vodkától becsiccsent hallgató a vizsgán, aki az utolsó 10 tételét már csak vodkanaranccsal bírta magába erőltetni.
Ez a hatás érzelmekre is ugyanúgy igaz, ha jókedvűek voltatok tanulás közben (ha-ha, van ilyen? :D) akkor ha a vizsgán is vidámak vagytok (na ilyen nincs :D) akkor előbb beugranak a dolgok. Szomorúság, idegesség, de a zene is, minden ami tanulás közben ott volt ha ott van a vizsgán is, segít. A zene ilyen szempontból kakukktojás mert nyilván nem lehet zenét hallgatni a beszámoló során, ezért én azt javaslom hogy próbáljatok meg zene nélkül tanulni. Tudom hogy sokaknak ez nagyon nehéz mert szobatársak vagy szomszéd vagy bárki hangoskodik, de akkor is inkább valami szöveg nélküli dolgot javaslok, mert azt nem lehet énekelni és nem vonja el az ember figyelmét.

Mondd fel az anyagot!
Ha szóbeli vizsgára mész különösen fontos, hogy ki is tudd mondani azt amit már megtanultál. Amúgy is azt mondják az okosak hogy minél több érzékszerveddel tanulsz annál jobban megjegyzed, írd le, rajzold le (ha tudod), mondd ki, mutogasd el. Ez nálam különösen az anatómiánál működik, főleg hogy jórészt latin az egész és azt kimondani is tudni kell, de a koponyát pl. szuperül megtanultam úgy hogy mondtam és fogdostam magamon hogy mi hol van. Ha van rá lehetőséged kérj meg valakit hogy kérdezzen ki, így kicsit a vizsgahelyzet is megteremthető.

Ne legyél negatív!
Nem szabad azokat a dolgokat szajkózni, hogy mit nem szeretnél húzni és hogy mit nem tudsz. Egyrészt bebeszéled magadnak hogy hülye vagy és az is leszel, másrészt - bár alapvetően hülyeségnek tartom az ilyeneket - ha mondogatod mit nem akarsz húzni tuti azt fogod. Példának itt vagyok én és a töri érettségim: úgy mentem oda hogy "csak világháborút ne, csak világháborút ne!", hát nem kihúztam az első világháborút? :D Azért jól ment, nem arról van szó, de azért ne játsszunk a tűzzel. Olyat is hallottam már hogy valaki mindenáron a kettes tételt akarta húzni, ki is húzta, de a tanár máshogy számozta be őket így végül nem az lett amit ő akart. A biztonság kedvéért magát a tételt vagy a témát motyogjátok magatoknak, így elkerülhetőek az ilyen helyzetek. :) Én anyát is fel szoktam hívni hogy mit szuggeráljon, a fene se tudja hogy működnek a dolgok, ha már csak egy kis remény van rá hogy működik miért ne próbálnánk ki? :)

Jutalmazd meg magad!
Ha sikerült teljesíteni a kihívást, megvan a vizsga vagy bármi, lepd meg magad valamivel. A pozitív visszacsatolás nem csak másokkal működik, magadat is tréningelheted ugyanúgy. Sokkal motiváltabb is lesz az ember, ha tudja hogy a vizsga után megveheti az áhított blúzt, körömlakkot, vagy csak elmegy egyet bűnözni egy cukrászdába. :)

Ti hogyan tanultok?

7 megjegyzés:

  1. Én nekem többnyire olyan tantárgyaim vannak ( pszichológia, jog, szoc.munka különböző célcsoportokkal, szociológia különböző célcsoportokra lebontva), amik mellé nem kell más, csak popsi és türelem. Le kell ülni és megtanulni. És ez szörnyű. Nyilván nem lennék kisegítve a számolós tantárgyakkal ( fujjj :S ), de az a sok ücsörgés a legrosszabb. Amúgy én maximálisan egyetértek az általad leírtakkal, viszont én is szoktam 3-4 órákat aludni, muszáj a vizsga előtti perceket meghúzni nagyon.
    Azt meg soha nem értettem, hogy lehet zene mellett tanulni??? Nálunk ilyen nincs a szobában, ha valaki tanulni szeretne, akkor a másik kettő megtiszteli azzal, hogy csendben elfoglalja magát.
    Annak ellenére, hogy most már ( számoljuk is össze...8 + 5 + 2) 15 éve járok suliba ( basszus :D:D) még mindig nincs kialakult tanulás technikám és ez nem jó :( Én sajnos nem az vagyok, akinek minden megmarad elsőre a fejében, igen is le kell ülnöm a tananyag mellé és megtanulni.

    VálaszTörlés
  2. Nekem sincsenek most számolós meg csinálós tárgyaim, csak beseggelősek, mondjuk többségük értően beseggelős legalább. :D Számolgatni jobban szerettem, de ez van. :)

    VálaszTörlés
  3. Abszolút egyetértek veled! Én is sokat alszom, hiszen sokkal fáradtabb vagyok, mikor egész nap "dolgozik az agyam", muszáj pihenni.
    Tényleg jót tesz, ha az ember rendbe teszi magát és a környezetét, mielőtt nekiáll, én pl. idegbajos leszek tőle, ha kupi van a szobában és úgy kéne tanulnom.
    Nekem azok a tipikus, ülj le, tanuld meg, és értsd meg valamennyire tárgyaim vannak. Nem lehet bemagolni, sokkal könnyebb ha megértem és akár a saját szavaimmal el tudom mondani. Igen, mindig megpróbálom felmondani.
    A tétel szugerálás pedig alap, töri és magyar érettségi óta tudom:D mikor "csak egyikből se az xy" tételt kapjam. Mindkettőből azt kaptam.:D Jó módszer, hogyha van egy tétel, amitől különösen félek, azt csakazértis át nézem még egyszer pluszba.:)

    VálaszTörlés
  4. ez nagyon hasznos post volt számomra,épp készülök/nék az államvizsgára,plusz közben nyelvvizsgázok is.kicsit félek mindkettőtől,egy héten lesz minden..xD
    ma állok neki a tanulásnak.már másnak is ajánlottam a bejegyzésed:)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen! Sok sikert a vizsgákhoz! :)

    VálaszTörlés
  6. Azért a számolós tárgyakra se kell kevesebb időt és feneket szánni:)

    VálaszTörlés
  7. Köszi a jó tanácsokat:D Nekem most jön az utolsó megmérettetés,az államvizsga, szombaton tudtuk meg a tételeket, 28 án vizsgázunk, de szerencsére felosztottuk a tételeket, most én is segget növesztek és tanulok mint a gép, változatosak a tételeim, van benne jog is, meg ilyen olyan fogalmak, Eu, kisebbségek, globalizáció és egyéb fincsi dolgok. Bár még nem izgulok, valami csak ragadt már rám a 3 év alatt:)
    Egyébként én éjszaka szeretek tanulni:) este 10-től úgy 2-ig, 3-ig, és utána alvás, kb. 8 órát. Nem tudom miért van ez, éjszaka jobban fog az agyam, és csend is van, szóval ilyenkor felcserélődnek a napjaim:)

    VálaszTörlés