2011. február 1., kedd

Almás pite

Az elmúlt hetekben/hónapokban ez a leggyakrabban elkészített süteményem (valószínűleg annak köszönhető, hogy végignéztük úgy 3 hét alatt a Pushing daisiest ^^), úgy gondoltam megosztom veletek, hogy én hogy készítem.

Keresgettünk neten, youtube-on, hogy hogyan érdemes csinálni, volt egy pasi aki eléggé szigorú utasításokat adott a tészta készítésére, először úgy szenvedtem végig, de második alkalommal rájöttem, hogy felesleges a sok macera és egyszerűsítettem a dolgon. (Akit érdekel hogy a bácsi hogyan csinálja, itt a link: http://www.youtube.com/watch?v=bjQ0GSSVymU)

Hozzávalók:
fél kg liszt
egy kocka Ráma
egy teáskanál cukor
egy teáskanál só
jéghideg víz (amennyit felvesz)

1 kg alma (kásás nem jó mert szétesik sütés közben)
4 evőkanál kristálycukor
egy púpos evőkanál fahéj
egy evőkanál liszt
késhegynyi szerecsendió
kis citromlé

Elkészítés:
Az almát megpucolom, kicsumázom (ez megint de hülye szó :D), kicsi szeletekre vágom, behintem a kristálycukorral és félreteszem, hogy levet eresszen. Amíg ez megtörténik, összeállítom a tésztát.
A lisztben elkeverem a sót, cukrot, apró darabokra vágom a hideg vajat (nem hagyom szobahőmérsékleten megpuhulni!), belemorzsolom, majd hozzádolgozok annyi nagyon hideg vizet, amennyi kell hogy jó állagú puha tésztát kapjak. Miután kész, beteszem a hűtőbe, hogy amíg a tölteléket elkészítem ne puhuljon meg túlzottan.
Az almadarabkákat kinyomkodom, hogy minél kevesebb lé legyen benne sütéskor (első alkalommal 3 centi magasan álldogált a pite aljában az almalé - ezt a kinyomkodásos lépést ugyanis kihagytam :D), majd belekeverem a fahéjat, szerecsendiót és a lisztet. Kicsi citromlevet is locsolok rá, finomabb íze lesz tőle. :)
A tésztát kiveszem a hűtőből, elfelezem. Az alsó részt kb fél centi vastagra nyújtom, majd beleegyengetem egy piteformába (én eddig jénaiban csináltam, a héten akarok venni az Ikeában ilyet). Belekupacolom az almákat, aztán kinyújtom a tészta másik felét is, és ráteszem a pitére. Az oldalán letépkedem a felesleges tésztát, és összenyomkodom az alsónak a kilógó részeivel. Én villával is körbenyomkodtam, egyrészt a jobb tapadásért másrészt úgy szép. :) Fontos hogy be legyen vagdosva a teteje, hogy a felesleges gőz távozni tudjon sülés közben.
Előremelegített sütőben sütöm közepes lángon kb 40 percet. Egy videóban láttam, hogy Amerikában lehet kapni külön pitékhez való "sütiszél-védőt", hogy ne égjen meg túlzottan a külső kilógó széle a pitének, mivel nekem ilyenem nincs, én alufóliával "betakarom" a villával megnyomkodott szélét, amit sütés félidején leszedek róla.
Most jön a legnehezebb része. :D Mikor megpirult a tészta akkor készen van, és két órát pihentetni kell, hogy összeálljon a benne lévő töltelék és ne potyogjon szanaszéjjel mikor vágom.

Amíg a postot írtam meg is sült, úgyhogy itt a kép:


Egyszer fél kg alma + fél kiló körte kombóval csináltam, az is fantasztikus volt. Ha meglesz az új forma elkezdek más töltelékekkel is kísérletezni.

Sütöttetek már pitét? Van rá bevált receptetek?

11 megjegyzés:

  1. huu a dvdhez adtak receptes füzetecskét, mi azalapján csináltuk meg:DD csak nem almával, hanem eper-málna-áfonya kombóval nyamnyam:) (ja és kukorica liszttel keverjük össze a gyömölcsöket és akkor lesz egy nagyon finom gyümölcsös turtyi benne:D nem tudom szebben megfogalmazni sajnos, de remélem érted miről van szó:D
    most nagyon megkívántam amúgy..kéne sütni:D

    VálaszTörlés
  2. Húúú nem tudnád bescannelni nekem azt a füzetecskét? *.*

    VálaszTörlés
  3. Istenien néz ki!

    Nekem ilyen formám van, aminek kivehető az alja: http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/60133035

    2,5 litert ír térfogatnak, szerinted ez elég hozzá, vagy kicsi?

    VálaszTörlés
  4. Szerintem az a jénai amiben most csináltam nem nagyobb térfogatú 2 liternél, de nem tudom most lemérni mert benne van a pite :DD Szerintem 2,5 literesbe bele kell hogy férjen:)

    VálaszTörlés
  5. Úgyse most akarom kipróbálni, majd mérd le, ha elpusztítottátok, jó? :)

    VálaszTörlés
  6. az alap receptet (plusz a sokbogyós tölteléket) le tudom írni, ha akarod, mert leírtam magamnak:) a füzetke Ákosnál van és nem garantálom, hogy megvan még..:D de ha megtalálom bescannelem:)

    VálaszTörlés
  7. Okés, ha eltűnt megmérem :D
    Magdi köszönöm az is szuper! :))

    VálaszTörlés
  8. Nyami, reméltem, h lesz kép is, mikor megláttam a post címet :$:D

    VálaszTörlés
  9. tuti kipróbálom *.* tetszik a blogod ,szóval új követőd van:D

    VálaszTörlés
  10. Via, vettem ugyanolyan formát amilyen neked van, ugyanennyi mennyiséget használtam és tökéletes bele, most van a sütőben:)

    VálaszTörlés