2013. április 4., csütörtök

Adj egyet ajándékba!

Nincs 24 órája, hogy Bálint olvasott egy külföldi oldalon erről a kezdeményezésről, ami most Magyarországon is elindult. A történetet lefordította valaki magyarra is, megosztom veletek, hogy értsétek miről is van szó. 


"Az alábbi történet jobban felmelegíthet téged, mint egy forró ital egy hideg téli napon.

Egy barátommal betértünk egy kis kávéházba. Miközben leadtuk a rendelést két vendég lépett be és ment egyenesen a pénztárhoz.


-Öt kávét kérünk. Kettőt magunknak és hármat felfüggesztve. 
Kifizették a rendelést, fogták a két kávét és elhagyták a kávézót.

Mi az a "felfüggesztett"? - kérdeztem a barátomtól.
Várj egy kicsit és meglátod. – válaszolta. Ismét bejött néhány ember. Két lány kért egy-egy kávét, fizetett majd távozott. Ekkor három ügyvéd lépett be. Kértek hét kávét. Hármat saját részre és négyet felfüggesztve. Amíg azon töprengtem, mégis mire szolgálnak ezek a „felfüggesztett” kávék, élveztem a kellemes napos időjárást, és gyönyörködtem a kilátásban, ami a hangulatos térre nyílt.

Hirtelen, egy kopott ruhákba öltözött, koldusnak látszó férfi lépett az üzletbe, és kedvesen a pincérhez fordult.
-Van egy felfüggesztett kávé a számomra?
Ekkor megértettem. A vendégek előre kifizetnek egy vagy több kávét a saját fogyasztásukon kívül, melyet megkaphatnak azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy saját zsebükből vásároljanak maguknak egy meleg italt. 

Ez a kezdeményezés Nápolyból indult útjára és terjedt el a világ számos országában. Néhány helyen nem csak kávét, hanem szendvicset vagy akár egy komplett étkezést is előre lehet fizetni." (Fordította: Farkas Irén)




Az Adj egyet ajándékba! kezdeményezés egy hete indult itthon, önkéntesek vágtak bele, és jelenleg főként olyan szolgáltatókat keresnek, akik otthonául szolgálnának ennek az adományozási módszernek. Nem csak kávézók vagy éttermek vehetnek részt a dologban, hiszen a rászorulóknak nem csak ételre, italra van szükségük. Fodrászat, játszóház, ruhabolt, bármi kiteheti a kis matricát, jelezvén hogy náluk erre lehetőség van. 

Természetesen nem csak szolgáltatóknak fontos ez az információ, hiszen ha mi, fogyasztók nem tudjuk mi ez az egész akkor nem fogunk tudni segíteni. Engem már tegnap is nagyon boldoggá tett a dolog, hogy ilyen külföldön már működik, örülök hogy itthon is elindult, és csak remélni merem hogy nem lesz sok visszaélés ezzel kapcsolatban.

Az önkéntesek készítettek egy információs videót, amiben szinte minden esetlegesen felmerülő kérdésre választ lehet kapni, nézzétek meg, ha másért nem azért, mert hihetetlen kedves hangja van a hölgynek aki beszél benne, jó hallgatni. :)

Remélem, hogy sok itthoni hely fog csatlakozni a mozgalomhoz, adni tényleg jó. És így biztos lehet benne az ember, hogy olyannak segít akinek szüksége van az adott dologra, mert sajnos sokszor az utcán kolduló emberek nem maguknak kérik a pénzt, elveszik tőlük, vagy alkoholra költik, stb. Így ha egy muffint fizettem ki a sarki kávézóban akkor egy olyan ember fogja megenni a muffinomat, aki arra is vágyott. 

A legboldogabb természetesen akkor lennék, ha nem lenne ilyen kezdeményezésekre szükség mert nincs célközönség aki igénybe tudná venni, de érjük be most ennyivel, a világot kicsit később is meg tudjuk váltani. 

A csapatot facebookon megtaláljátok, remélem minél hamarabb kiderül kik olyan jófejek hogy náluk lesz erre lehetőség a jövőben. :)

Mit szóltok ehhez az ötlethez? 

3 megjegyzés:

  1. Én mint mindenhez, szkeptikusan állok hozzá.
    Egyrészt jó az elképzelés, de hogy lehet kivitelezni, hogy törvényesen működjön (nyugta adás, ilyesmire gondolok), hogy tudod követni ki hányszor áll sorba, hány helyen kihasználva mások jóindulatát?
    A másik, tudom ez nem lesz szép, de ha beülök valahová kávézni, ebédelni, vagy csak egy szendvicset megenni nyugodtan, akkor nem szeretném magam mellett szagolni a hajléktalant a nagy cekkerével, mert cseppet sem vagyok toleráns és empatikus, meg ha már fizetek (belváros, frekventált turista hely) nem keveset akkor pláne elvárom, hogy tartsanak egy színvonalat. Persze kitiltani, előírni ki milyen állapotban jöhet be, veheti át a kávét-sütit nem lehet, mert pont ez a lényeg, hogy kedvesek legyünk. Vannak és voltak eddig is olyan szervezetek, fórumok, alkalmak ahol hasonló módon lehet segíteni a rászoruló embereken, ott miért nincs közösségi aktivitás, mert nem Angliából indult a trend?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rászorulók nem csak hajléktalanok lehetnek, egyáltalán nem biztos hogy nagy pakkos pisiszagú öregemberek fognak bemenni az adott helyekre. Rászoruló a 3 gyermeket egyedül nevelő anyuka is, akinek nincs pénze magára soha, mert mindent a kicsikre költ, de így lehetősége lesz bemenni egy kávéra 5 percre leülni kicsitt
      A facebookoldalukon írják is egyébként, hogy nem feltétlenül a Starbucksra vagy a New York kávéházra gondolnak, hanem pl egy sarki lángosos vagy talponálló inkább a célközönség.
      Kb minden kérdésedre van egyébként válasz a videóban. :)) A nyugta nem gond, hiszen ha én fizetek két kávéért akkor én kapok nyugtát a két kávéról. Aki meg nem fizet csak megissza a kávét miért kéne hogy nyugtát kapjon? A Blahán ételosztáskor sem kap senki nyugtát az adománylevesről, hiszen nem is fizetnek érte.

      Törlés
  2. Nekem tetszik az ötlet. Persze mint mindent, ezt is lehet rosszul csinálni, itt is ki lehet használni a rendszert mind a vendégek, mind a szolgáltatók részéről, de miért is ne működhetne jól is?
    Igaz, hogy vannak szervezetek, ahol lehetett mindig is adakozni, de a kettő szerintem nem zárja ki egymást, illetve lehet, hogy valaki szívesen adna, de egyszerre tényleg csak pár száz forintot tud rászánni, ami egy kávéra/lángosra/pizzára elég, és ez segítség is a rászorulónak, de én pl cikinek tartanék megkeresni egy alapítványt ekkora összeggel...

    VálaszTörlés