2012. június 10., vasárnap

Elsősegély otthon - sebellátás

Már régóta érik bennem a gondolat, hogy kéne írnom az otthoni elsősegélyről, különös hangsúlyt fektetve a sebellátásokra, hiszen otthon sebeket a legkönnyebb szerezni. A végső lökést az adta, mikor kb. két hete egy vadiúj késsel csontig elvágtam a kezem és hirtelen nem tudtam mivel bekötni. Szerencsém volt, hogy Bálint épp hazafelé jött és 10 percen belül lett itthon steril kötszer. (Szemfülesek még a nyomát láthatják is a NOTD bejegyzésekben a középső ujjamon.)

Az általános tapasztalatom az, hogy hiába van az emberek nagy részének jogosítványa, a legtöbbjük nem hogy stabil oldalfekvésbe nem tud tenni egy embert, de egy nyomókötést sem tudna kivitelezni, ha szükség lenne rá. Erre én is ékes példa vagyok, aki még gimiben úgy mentem át az elsősegélyvizsgán ami jogsihoz kellett, hogy "bioszfaktos vagy? akkor megvan". Azóta már harmadszorra tanultam elsősegélyt nyújtani, ugyanis még gyógyszerészként is volt elsősegély órám, de az is kimerült annyiban, hogy csonkolt végtagokat mutogattak (szerencsére csak fényképeken), de így is majdnem kidőltem párszor. Igazán most az ETK-n tanultam meg az elsősegély alapjait és gyakorlati részét is, amiért nagyon hálás vagyok, mert most már nem félnék - annyira -, ha balesetet látnék, oda mernék menni segíteni. 

Mint írtam most a sebellátásra fektetnék nagy hangsúlyt, de ha szeretnétek akkor írhatok más elsősegélyes témákról is, bár talán még erről a legkönnyebb, azért lássuk be az elsősegély nagy része gyakorlati tudás, amit én itt pötyögve nem nagyon tudok átadni. 


Az első és legfontosabb dolog egy otthoni elsősegélydoboz összekészítése. Nem feltétlenül kell minden, ami egy autóba való dobozban van, de ha valakinek az egyszerűbb, akkor vegyen egyet otthonra is. Ami mindenképpen jó ha van (és még nekem is be kell szereznem mert azóta is ellébecoltam):

  • Steril gyorskötöző pólya
  • Steril mull-lap
  • bőrfertőtlenítő szer (Betadine például)
  • Leukoplast vagy Leukosilk (én utóbbit preferálom)
Olló minden háztartásban van, de ha hirtelen nem tudnátok hova kell érte szaladni akkor bekészíthettek egyet ebbe a dobozba is. A kötszerek egyébként meglepően olcsók, 1000 Ft-ból bőven meg lehet mindent venni, akár több csomaggal is. Minden patikában lehet őket kapni.

A sebek jellemzői, hogy kisebb-nagyobb vérzésekkel járnak. Ezeket három csoportba sorolhatjuk:
Hajszáleres vérzés: csekély vérvesztéssel jár, szinte csak "gyöngyözik" ki a sebből.
Vénás vérzés: Sötét vörös, egyenletesen folyó, a vérzés mennyisége a sérült véna átmérőjétől függ.
Artériás vérzés: Élénk piros színű, a szív összehúzódásának ütemében lüktet ki az érből. 
A legtöbb esetben kevert a vérzés, amikor egyszerre többféle ér is sérül. 

Ellátási szempontból két csoportra lehet osztani a vérzéseket: erőteljes és csekély vérzési formákra. A háztartási balesetek nagy többségére az utóbbi jellemző, de azért az első ellátásáról is írni fogok. Gyakran megesik, hogy a sebben idegen test marad (például üvegszilánk), ezeket csak akkor szabad kiszedni, ha ez könnyen megtehető, minden más esetben, ha mélyen ül az idegen test (például egy mélyebben levő üvegdarab, ne adj isten kés) vagy nem lehet könnyen eltávolítani, akkor azt ott kell hagyni, steril kötözőanyaggal körbetamponálni és rögzíteni. Ebben az esetben természetesen azonnal mentőt kell hívni. 

A legideálisabb az, ha az ember nem egyedül van otthon, és megkérhet valakit arra, hogy segítsen a sérülés ellátásában, de előfordulhat hogy kisebb sérüléseket magunknak kell ellátnunk. Ha bővebb vérzéses baleset történik veletek, akkor ne próbáljatok meg egyedül boldogulni vele, tessék kiszaladni a lakásból/házból és segítséget kérni a szomszédtól. 

Csekély vérzéssel járó seb ellátása:
  1. A sebet tiszta folyó vízzel mossuk ki. A csapvíz olyan tisztítási eljárásokon ment keresztül, hogy még égési sérülésnél is nyugodtan folyathatjuk a sebre, nem fog elfertőződni - vagy nem jobban, mint egyébként.
  2. A sérültet ültessük le, vagy üljünk le ha egyedül vagyunk. Én már elég sok mindent láttam a kórházban, de mikor elnyiszáltam az ujjam majdnem elájultam. 
  3. A seb környékét fertőtlenítő oldattal töröljük át, az sem gond ha belefolyik a sebbe, de nem ez az elsődleges cél, hanem a környék tisztítása. 
  4. A sebet fedjük le steril mull-lappal, és a kötést rögzítsük sebkötöző pólyával. 
A kötözési mód nagyban függ attól, hogy hol történt a sérülés. A legfontosabb az, hogy minden ékszert vagy egyéb dolgot, ami nem oda való, távolítsunk el (órát, karkötőt, gyűrűt, stb). Most a különböző kötözési formákba nem megyek bele, mert leírva semmit nem lehetne belőle érteni, a lényege az a kötözésnek, hogy a steril mull-lapot amit a sebre tettünk rögzítsük, ne mozduljon el. Ez sima körkörös tekeréssel is megoldható, a lényeg az, hogy azon az oldalon ahol nincs sérülés jól fogjuk oda a pólyát, és ne tekerjük sem túl szorosra sem túl lazára. Ujjak kötözését a csuklónál kezdjük, majd pár kör után felmegyünk végig az ujjra, és ha rögzítettük elmozdulásmentesen a mull-lapot visszamegyünk a csuklóra, és ott fejezzük be a kötözést. Erre több mód is van, lehet csomót is kötni, vagy Leukoplasttal leragasztani a pólya végét, hogy ne bontódjon ki a kötés. Azért vezetjük le csuklóra, mert így nem lehet egyszerűen lehúzni az ujjunkról amit nagy nehezen odavarázsoltunk. 

Jelentős vérzéssel járó sebek ellátása:

Ezt ne próbáljátok meg magatokon ellátni, mindenképpen kell hozzá még egy ember. Az első dolog, amit már előre is érdemes megtanulni, az az artériás nyomópontok holléte. Ezek ismeretére artériás vérzések ellátásakor van szükség, ugyanis ha el tudjuk nyomni azt az eret ami sérült, vagy ami innen kapja a vért, akkor kisebb lesz a vérvesztés. Nem írom le őket egyenként, inkább nézzétek meg ezt a képet, és ahol be vannak jelölve a pontok keressétek meg magatokon az artériát. Pulzálni fog, könnyű rátalálni. :)
(kép: innen)
A sérülés és a szív között kell elnyomni az eret, tehát ha a csukló sérült akkor a könyökhajlatban, ha a comb akkor az ágyékban, stb. 
  1. A sérültet ültessük vagy fektessük le.
  2. Végtagon levő vérzés esetén emeljük fel a végtagot úgy, hogy az a szív fölé kerüljön (lábsérülés esetén mindenképpen feküdnie kell a betegnek).
  3. Ha van segítségünk, akkor keressük meg az artériás nyomópontot, és mutassuk meg a segítőnek, hogy ott nyomja egészen addig, amíg ki nem ér a mentő. 
  4. Helyezzünk steril mull-lapot a sebre.
  5. Mullpólyával körkörösen rögzítsük a steril lapot a sebhez. 
  6. Egy le nem tekert mullpólyát (ilyet) helyezzünk a seb fölé, majd folytassuk a körkörös rögzítést immár a "bucival" együtt, azt belenyomva a sebbe. Ha kellően rögzített, akkor kössük csomóra a maradék pólyát, de most a sebfelszín oldalán, a buci fölött jó szorosra meghúzva, hogy biztosan nyomja a sérült eret.
  7. Ha a kötés átvérzik, akkor ne szedjük le és tegyünk fel másikat, hanem egy újabb bucit nyomjunk és rögzítsünk szorosan oda az előzőhöz. 
  8. Vénás vérzésnél is ugyanezt a nyomókötést alkalmazzuk, csak az artériás nyomópontos rész kimarad.
Jelentős vérzéssel járó sérülés esetén mindenképpen hívjatok mentőt, mert ugyan a vérzést átmenetileg tudjuk csillapítani, de a problémát magát nem tudjuk megoldani. Csekély vérzéses sérülésnél sem biztos hogy nincs szükség orvosi ellátásra, ha nem vagytok biztosan abban, hogy ideg/ín nem sérült, vagy csak féltek attól hogy valamit rosszul csináltatok, akkor menjetek el orvoshoz, de ilyen esetben ha nem súlyos vérzéses probléma van nem feltétlenül van szükség mentőre. 

Remélem érthetően fogalmaztam és tudjátok hasznosítani a bejegyzést. 

Nektek van otthon elsősegély csomagotok? Volt már szükségetek az elsősegély-tudásotokra?

A bejegyzéshez Hornyák István: Elsősegélynyújtás c. tankönyvét használtam fel.

7 megjegyzés:

  1. Ez hasznos volt, köszi! Van elsősegély dobozunk, de szerencsére nem szokott elkerülni. :)
    Személy szerint örülnék még hasonló bejegyzéseknek.

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon hasznos post volt Bogi! A múlt héten úgy elvágtam egy pohárral az ujjam mosogatás közben, hogy napokkal később is ömlött belőle a vér, hiába ragasztgattam le, és még mindig nem gyógyult be. :( Hirtelen azt se tudtam mit csináljak, én hülye a betadint ráöntöttem, miután folyó vízzel lemostam de persze akkor is ömlött még belőle a vér szóval elég szar volt. Mivel nincs itthon kötöző lap meg ilyenek ezért csak ragtapasszal ragasztgattam, de mostmár tuti hogy be fogok szerezni ilyen kellékeket, sose lehet tudni hogy mikor történik nagyobb baj.

    VálaszTörlés
  3. nagyon hasznos írás, de gondoltam, megjegyzem: nemrégiben irtózatosan megszívtam, mert a mull-lap éjszaka "begyógyult" egy borotvával vágott, nagyobb kiterjedésű sebbe a lábamon, és bár ébredés után rögtön kiszedtem, csúnya gyulladás lett a vége. namármost tudom, h elég szerencsétlen vagyok, mert:

    1. borotvával EKKORÁT vágni? (1 cm széles, 10 cm magas bőrleszántás volt)
    2. nem pont az a mull-lap funkciója, h ilyesmi ne történjen meg?

    viszont leírtam, mert ha vmi csoda folytán más is szert tesz ekkora nyúzott-vágott sebre, jobb, ha valakit elküld a patikába xxl tapaszért, hiszen az a kis szivacsbetét tuti nem csinál ilyet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos a mull-lap ilyen, ő csak arra hivatott h megakadályozza a kórokozók bejutását a sebbe. Ha nem vágott vagy szúrt a seb hanem nyúzott akkor tényleg érdemes más külön erre való kötszert venni. Anno nekem az égési sérülésemmel csinálta ezt a mull-lap. Nekem az volt a taktikám hogy mikor hazaértem leszedtem a kötést és levegőn hagytam száradni, így napról napra egyre kevesebb részen ragadt bele a kötés.

      Törlés
  4. Hasznos poszt volt, köszi :) Nekünk az eü. tanfolyam nem volt nagy szám, nagyon arra mentek, hogy le tudjunk valahogy vizsgázni,aztán kész. A párom egészségügyis, őt kérdeztem ki a témában :D

    VálaszTörlés
  5. Nálunk azóta van otthon elsősegély doboz, miután pár éve apukám lefűrészelt egy darabkát a gyűrűsujjából, és hirtelen egy rögtönzött kötést se tudtunk rakni az ujjára, amíg beér az ambulanciára (maradt a konyharuha:D). Pedig anya eü. alkalmazott és mindig mondta, hogy összerak már egy dobozt, mert sosem lehet tudni, de egy ilyen incidensig várni kellett vele - mondjuk azóta valahogy produkáljon is rendesen a baleseteket. :D:D:D

    VálaszTörlés
  6. szia Bogi!
    köszi, hogy belinkelted, be is rakom a bejegyzésbe, hogy aki a kommenteket nem olvassa, az is idetaláljon!
    én karácsony után (1 héttel a diplomatervem leadása előtt) vágtam el az ujjamat az új szeletelő géppel és a kocsiban lévő elsősegély csomagot és celluxot használtuk, meg az éjjeli ügyeletet, ahol összevarrtak 2 öltéssel.
    ott meg is dicsérték, hogy milyen szép kötés, sajnálják levágni. :)
    a szívem fölé emelve elég gyorsan elállt a vérzés, de nagyon durván bepánikoltam!
    köszi, hogy megírtad, nagyon hasznos bejegyzés, sose legyen rá szükség!
    puszó Dorka

    VálaszTörlés