2012. január 9., hétfő

Filmajánló VII. - Dr. Halál (You don't know Jack)

Szeretem Al Pacinót, de valami miatt ez a film teljesen elkerülte a figyelmemet. Pont egy hete vizsgáztam egy olyan tantárgyból, ahol sok más dolog mellett az eutanáziáról is tanultunk, és Dr. Jack Kevorkian neve mellett megemlítették ezt a filmet is. Rákerestem, a téma amúgy is érdekel, ráadásul Al Pacino film, rossz már nem lehet.
(kép: innen)
Dr. Jack Kevorkian egy amerikai patológus volt, aki úgy gondolta, hogy az embereknek joguk van ahhoz, hogy méltósággal haljanak meg, és joguk van dönteni a saját sorsuk felett. Mivel az aktív eutanázia emberölésnek számít(ott), ezért nem ő adta be a betegeknek a "mérget", hanem úgy állította össze a szerkentyűt, hogy a beteg saját magának indítsa el a rendszert. A film az ő életét dolgozza fel, onnantól kezdve, hogy elkezdte ezt a fajta tevékenységét.

Nem célom itt a blogon az eutanáziáról vitát nyitni, ez egy olyan dolog amiről mindenkinek megvan a véleménye, és még okos emberek sem tudnak vele dűlőre jutni, nem hogy én. :) Szerintem nagyon jó film, a színészek nagyszerűen játszanak benne, és örülök, hogy filmre vitték a történetet, mert így talán több emberhez jut el, mint egyébként. Nem feltétlenül ajánlom mindenkinek, mert eléggé komoly téma, én sem szívesen nézek mindig ilyen filmeket, de ha valakinek kedve van hozzá, vagy esetleg érdekli a dolog, az nézze meg, mert tényleg érdemes.

Ti láttátok már ezt a filmet?

2 megjegyzés:

  1. "Al Pacino film, rossz már nem lehet" - sajnos de, az álmatlanság a világ legrosszabbja. janem, az a simone :)

    de ez amúgy izgin hangzik, és alpacino nagyonmenő kétségtelenül.

    és a címe mennyirejó. a magyart meg inkább hagyjuk.

    ((azt mondjuk átgondoltam volna a marketingesek helyében, hogy az is this the face of a killer? mondatot rátegyék egy olyan képre, amire rá kell vágnom, hogy IGEN, konkrétan egy sorozatgyilkosé:)))

    VálaszTörlés
  2. Igen, az a szöveg elég durva, sőt van ilyen is: http://www.impawards.com/tv/posters/you_dont_know_jack_ver2.jpg
    Ez talán még rosszabb. :D A ráragasztott beceneve volt egyébként a Dr. Halál, szóval igazából annyira nem gáz a címe magyarul sem, de az angol tényleg nagyon telitalálat.

    VálaszTörlés