2012. január 8., vasárnap

Filmajánló VI. - Álomháború (Sucker Punch)

Ez a film szerintem a 2011-es év egyik legjobb moziélménye volt nekem. Alapvetően eléggé megosztja a közönséget, én szerintem nem is nagyon találkoztam még olyannal, akinek tetszett volna. A napokban néztem meg másodjára, és itthon, kis képernyőn is ugyanannyira szórakoztatott és lekötött, mint anno a moziban.
(kép: innen)
A bemutató alapján csajok szegényes öltözetben csapkodnak/kardoznak, lehet leegyszerűsítem a pasikat, de én annak a számlájára írom, hogy sok embernek nem tetszett, hogy nem erre számítottak. A film jóval több volt annál, mint hogy csinos lányok lebegtetik magukat, és aki erre felkészülve ült be a filmre, azt mellbe vágta a szerintem elég kemény történet.

Maga a koncepció is egészen újdonság volt nekem, abból a szempontból kicsit a Silent hillre emlékeztetett, hogy több dimenzióban is játszódik a történet. A főszereplő, Babydoll anyukája a film elején meghal, és ketten a hugával a nevelőapjukkal maradnak. Dulakodásba keverednek, és Babydoll véletlenül a testvérét lövi le. Elviszik egy elmegyógyintézetbe, és végülis itt játszódik az egész történet. A valós történet egy sima bolondokháza, ahol a lány betegeket a férfi ápolók kihasználják. Ezt látjuk a legkevesebbet, csak a film elején és végén mutatják, egyébként a legtöbbször látott dimenzióban egy árvaházban laknak, ahol a lányok pénzes ügyfeleknek nyújtanak kellemes pillanatokat. Mindenkinek kell, hogy legyen egy tánca, mert ez alapján választanak a kliensek lányt maguknak. Babydoll olyan hipnotikusan adja elő magát (amit sosem látunk, pedig érdekelne), hogy megszűnik létezni a világ a nézőinek, mi pedig itt csöppenünk be a harmadik dimenzióba, ami minden egyes táncnál más és más. Az egész történetet nem akarom elmesélni, az a lényeg, hogy még az első táncában elmondja neki egy férfi, hogy mit kell tennie ahhoz, hogy meg tudjon szökni, és pár lánnyal együtt neki is állnak végrehajtani a tervet. Ezek a jelenetek egyébként a leglátványosabbak, nekem mindegyik nagyon tetszett, és jól meg is voltak írva szerintem. A bemutatóban látható csihi-puhi-zombi-sárkány-combcsizma kombó itt mutatkozik meg, ez vezethette szerintem félre a közönséget.

A film poénját nem lövöm le, de szerintem az egész nagyon jól sikerült, és nem is nagyon tudtam a végén eldönteni, hogy most akkor mi teljesen fantázia és mi nem az. Bár én fiús filmeket is szeretek nézni, de erre azt mondanám, hogy pont a története miatt érdemes lányoknak is megnézni.

Ti láttátok már ezt a filmet? Tetszett nektek?

9 megjegyzés:

  1. EZ EGY ***** JÓ FILM!!!!! Még mindig ez a telóm háttere. A csengőhangom is sokáig az Army of me volt. És miután megnéztem, bedepiztem és elgondolkodtam, mire képes az elme. Csodálatos film, mind látványvilágban, mind sztoriban, mind ötletben és mondanivalóban. 10/10.

    *Spoiler következik!*

    Én akkor néztem nagyot, mikor Blue csak úgy lelőtte Blondiet és Ambert. O.o És az öreget bírtam nagyon ^^

    VálaszTörlés
  2. Igen, a zenéje is zseniális, szoktam hallgatni, városbanmenős zenének tökéletes. :D

    Igen, az a rész ütős volt, nekm gondoltam volna, hogy csak úgy puff. :D

    VálaszTörlés
  3. jáááj, az egyik kedvenc filmem. nem akarok róla itt áradozni, túl hosszú lenne. de azért megosztom a filmmel kapcsolatos érzéseimet és gondolataimat tömören: sakfuhwiuthowingoweitgjnmowerngwo.
    Azt hiszem, elég kifejező. :D Szopós Puncs <3

    VálaszTörlés
  4. Ma ajánlották ketten is, tuti meg fogom nézni :)

    VálaszTörlés
  5. ma lattam eloszor. imadtam :)
    ugy latom inkabb lanyoknak jon be?! o.O

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, mert nagyon durva a története amit a fiúk nem tudnak megemészteni. A plakát és a bemutató azt mutatta hogy ez egy bunyós film lesz kevés ruhát viselő lányokkal, emiatt aztán elmentek a moziba hogy utána legyen kikről fantáziálni, de kaptak egy olyan kemény történetet ami után erre nehéz úgy gondolni ahogy előtte akartak... :D

      Alátámasztja ezt a feltételezésemet az is, hogy több helyről is le lehet belőle olyan verziókat is tölteni, ami csak a bunyós/akciós részek összevágva, tehát a mondanivalós részeket kivágták belőle.

      Törlés
  6. jesszusom, ugye viccelsz. mérhetetlenül felháborítóan szexista ez a film, és még iszonyú rosszul is megírva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem vicceltem, nekem tetszett, bár tudom hogy sokan ki vannak rajta akadva. :)

      Törlés
    2. dehát... dehát... most sokkban vagyok :)

      Törlés