2011. augusztus 8., hétfő

Könyvélmény V. - Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Már jópár hónapja megvettük ezt a könyvet, Bálint már rég elolvasta, és bökködött hogy olvassam már el mert tök jó, de valahogy idáig nem jött meg hozzá a kedvem. Annyit tudtam róla hogy Battle Royale-szerű, és valahogy nem volt hozzá kedvem. A hétvégén elutaztunk, elvileg a vonaton akartam olvasni, odafelé el is kezdtem, de nem bírtam ki a hazavezető útig és még ott helyben kivégeztem a könyvet.
(kép: innen)

Azt hiszem hogy a Harry Potter óta nem fogtam olyan könyvet a kezemben, amit szinte nem tudtam letenni annyira érdekelt mi történik a következő oldalon, fejezetben. Minden karaktert elképzeltem a fejemben, totál beleéltem magam az egészbe ami ilyen intenzíven nem történik meg velem minden könyv esetében. Szeretem a posztapokaliptikus történeteket és ez telibe talált. :)

A történet Észak-Amerikában játszódik, a volt Egyesült Államok helyén. Először sokminden nem derül ki a múltról, lassan csöpögtetik az információt egészen a könyv végéig. A főszereplő egy 16 éves lány, Katniss, aki az ország Tizenkettedik Körzetében lakik. Minden körzet más feladatot lát el, itt éppen szénbányászásból élnek meg az emberek. Vagy nem élnek meg. Nagy a nyomor és eléggé diktatórikus a rendszer. Korábban volt egy felkelés ami miatt minden évben erőfitoktatásként rendeznek egy versenyt. Random kiválasztanak minden körzetből egy fiút és egy lányt (12 és 18 év között) akik indulnak az Éhezők Viadalán. Az alapszabály ismerős lehet annak aki a Battle Royale-t már olvasta, aki utolsóként életben marad az nyer. A versenyt élőben közvetítik, hatalmas show van az egész köré építve. Többet nem mesélek magáról a könyvről mert ezt el kell olvasni ahhoz hogy igazán izgalmas legyen. :)

Imádtam hogy sosem lett unalmas a könyv. Nem hatásvadász a fejezetek vége, de mégis tovább olvassa az ember mert annyira izgalmas az egész. Nagyon jó karakterek vannak, teljesen magam elé tudtam képzelni mindenkit. Látványos, ami érdekes egy könyv jellemzőjeként leírva, de tényleg az. Váratlan fordulatok vannak benne, na nem annyira mint például a Battle Royale végén, de nagyon izgalmas az egész, végig érezhető a feszültség. Nem jellemző rám hogy sírok könyveken - itt is talán csak a Harry Pottert tudom megemlíteni -, de ezen sikerült. Magamnak pedig egy plusz pont: majdnem minden könyv olvasásakor mikor kicsit is lelaposodik a történet hátra lapozok és elolvasom az utolsó mondatot, itt ilyet nem tettem. Nem akartam lelőni a poént, féltem hogy nem lenne már ugyanaz ha sokatmondó az a bizonyos mondat.

A könyv egy trilógia első része, már itt figyel a polcon a második is, hamarosan úgy érzem bele is kezdek. :) Már forgatják a filmet belőle, 2012-ben lesz a mozikban. Nagyon kíváncsi vagyok rá és szerintem jól eltalálták a színészeket is hozzá. (Először szerintem olvassátok el a könyvet és utána nézzétek meg hogy ki kit alakít, hogy ne befolyásoljon senkit a karakter elképzelésében a színész arca. Így az igazi.)

Az elmúlt mondhatom 2 évben a legjobb, legizgalmasabb könyvélményem, izgatott vagyok a filmmel és a többi könyvvel kapcsolatban is, ami nálam azért nem túl gyakori. Abszolút 10/10! :)

Ti olvastátok már? Mit szóltok hozzá?

8 megjegyzés:

  1. Felcsigáztál, és én is el szoktam olvasni az utolsó mondato(ka)t, ha laposodik a sztori. :)

    VálaszTörlés
  2. Én tavaly olvastam,imádtam,alig vártam hogy megjelenjen a második rész is! Nagyon nagyon jó ajánlást írtál róla,remélem másnak is meghozza a kedvet hozzá :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi Nóra! :) Most olvasom a másodikat, már majdnem a felénél járok és imádom. :D

    VálaszTörlés
  4. Mint tudod, megvettem, és 1,5 nap alatt ki is olvastam :-) Nagyon tetszett, tényleg letehetetlen, de nekem picit hiányérzetem volt (van), pont a komoly, és megrázó téma miatt. Még 100 oldalt elbírt volna a könyv, jobban is ki lehetett volna fejteni egy két részt, már csak azért is, mert az alapsztori zseniális.
    Néha az volt az érzésem, hogy túl egyszerűen varrták el a szálat, és több esetben előre kiszámítható volt, hogy mi fog történni.
    A második részt ma kezdem, nem mertem az elmúlt pár napban, mert nem volt időm, az előzőt is éjjel 1-kor indítottam, és nem túlzottan aludtam ki magam :-D

    VálaszTörlés
  5. Igen, egyetértek abban hogy pár dolgot ki lehetett volna fejteni, engem nem zavart volna ha 500 oldalas is lesz, akkor is ittam volna minden szavát. De lehet pont attól félt az irónő hogy ha túl hosszú lesz a kutya se ül neki, nem tudom.
    A második mindenesetre szerintem ha nem is minden űrt tölt ki de pár kérdésre azért válaszol.

    VálaszTörlés
  6. Igen, ezen én is gondolkodtam, hogy sajnos sokszor a direktbe vannak lebutítva a sztorik. Viszont ezt így filmbe átültetni legalább egyszerűbb lesz. Igen most magamnak is jól megfogalmaztam, kicsit forgatókönyves az egész. Egy könyvben több idő és hely van a részletesebb kidolgozásra, ez meg kicsit elnagyolt. De szerencsére ez a sztoriból nem von le.
    Amúgy nem merem még megnézni a filmes szereplőgárdát, olyan jó kis képek vannak a fejemben.
    Viszont most jutott eszembe, hogy a Stieg Larrson Millenium trilógiát olvastad? (A filmet eszedbe se jusson, ha eddig nem láttad.)

    VálaszTörlés
  7. Nem, érdemes nekikezdeni?
    Nekem tetszenek a szereplők, egyedül Haymitchcsel vagyok úgy hogy annyi HP-t olvastam hogy én mindig úgy képzelem el mint Mordont. :D

    VálaszTörlés
  8. Igen nagyon! Na ott nem lesz oldalhiányod :-D

    VálaszTörlés