2011. május 1., vasárnap

Zöldséges bundás halfilé zöldfűszeres mártással

Már korábban is terveztük ezt a receptet kipróbálni Bálinttal, de végülis most hétvégén került rá sor. Anyuék tegnap délután nálunk voltak és amíg apa meg Bálint szereltek addig mi anyuval megcsináltuk.

Hozzávalók:
  • 50 dkg tengeri halfilé (nekem hekk volt itthon)
  • 1 kiskanál ételízesítő (natur vega mixet használok, a vegeta tele van felesleges cuccokkal)
  • 10 dkg zellergumó
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg karalábé
  • 2 tojás
  • 7 evőkanál finomliszt
  • bors
  • 5 dkg vaj
  • fél csokor snidling (metélőhagyma)
  • fél csokor petrezselyem
  • fél csokor kapor (nekem ez nem volt itthon, de volt újhagyma és abból ment bele egy szál)
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 dl víz
  • 150 g tejföl
Elkészítés:
A halakat besózom és félreteszem amíg a többi dolgot előkészítem. A zöldségeket megtisztítom és sajtreszelőn lereszelem (mindenképpen a kisebb lyukún reszeljétek mert akkor lesz elég kicsi ahhoz hogy jól rátapadjon a halra). A tojásokat összekeverem a reszelt zöldségekkel, 4 evőkanál liszttel, sózom, borsozom és hozzáadom az ételízesítőt. Felteszek a tűzhelyre annyi olajat melegedni ami el fogja lepni a halakat. Egy evőkanál lisztet egy tálba szórok, először ebbe forgatom bele a filét, majd a zöldséges palacsintatésztába. Ez utóbbit lehet kicsit kanállal is rá kell nyomkodni hogy ott maradjon, de nem fog lefolyni mert annyira nem híg. Közepesnél kicsit magasabb lángon a szelet mindkét oldalát megsütöm. Fontos hogy ne alacsony fokozaton csináljuk mert akkor nagyon megpuhul a hal és szétesik, nem lehet kiszedni az olajból. Ha megsült papírtörlőn lecsepegtetem.
A mártáshoz felolvasztom a vajat, beleteszem az apróra vágott snidlinget, petrezselymet és kaprot (esetemben újhagymát). Kicsit megfuttatom a zöldfűszereket majd beleteszek egy púpozott evőkanál lisztet. Ezzel is kicsit pirítom, majd hozzáöntöm a vizet, a tejszínt, a tejfölt, sózom, borsozom és kevergetés közben besűrűsödésig főzöm.
Mi párolt rizzsel ettük de szerintem petrezselymes krumplival is nagyon finom lehet. :)

Kicsit tartottam a zelleres ízektől a panírban de abszolút finom volt, nem dominált nagyon semmi benne. Képet bocsi most nem csináltam róla, tegnap azonnal nekiesett a család mikor elkészült. Elég pofás étel és nem nehéz megcsinálni, jó vacsi lehet vendégekneknek, pasinak, bárkinek.

Ti szoktatok halat csinálni? Van bevált receptetek?

3 megjegyzés:

  1. oh, köszönöm :) azt hiszem, biztos megfogom csinálni a közeljövőben, nagyon jól hangzik ! ^^ bár a zellertől a listában én is tartottam, de ha nincs hangsúlyos íze, akkor jó, ugyanis én sem szeretem (meg itthon senki sem:D)

    VálaszTörlés
  2. Egyik zöldség ízét sem lehet érezni, az olajban megsülnek, annyi csak hogy érzed hogy zöld íze van, nem panír. :) Meg ropogósabb.

    VálaszTörlés
  3. Jaj ez nagyon jól hangzik tuti megcsinálom, köszi.:)

    VálaszTörlés