2011. május 25., szerda

Ki legyen az ismerősünk?

Korábban is gondolkoztam már ezen a témán de a héten aktuális lett újból, úgy döntöttem leírom a véleményemet ezzel kapcsolatban. Pár napja láttam hogy egy csoporttársam bejelölte az anatómia előadónkat facebookon és a tanár vissza is jelölte. Ekkor kezdtem el újra ezen a témán kattogni. Jó, ha a tanárunk ismerősünk egy közösségi oldalon?

Bevallom mikor az iwiw kezdett népszerűvé válni, még olyan 2006 környékén, akkor én is bejelöltem az akkori sejtbiológia tantárgyfelelősömet iwiwen, lehet még másokat is, de az akkori iwiw szerintem teljesen más kategória volt mint most a facebook. Talán még üzenőfal sem volt, nem emlékszem, de annyi volt az egész hogy képeket lehetett feltölteni, meg kitölteni a magamról rovatot és csókolom. Egy ilyen szerintem még belefér, de a mai eszemmel már ez is felesleges, főleg hogy nem is beszéltem szinte sosem azzal a professzorral, csak láttam hogy sok sotés ismerőse van, mondom legyek már ott én is. Pár hónappal ezelőtt volt egy balhé valamelyik vidéki nagyvárosban, egy tanár baráti és talán túl közvetlen beszélgetést folytatott facebookon a középiskolás tanítványaival. Tele volt akkor a print screenekkel a net, nekem abszolút sok volt az a közvetlenség amit ott láttam.

A fő problémám nekem a tanár-diák kapcsolattartással ilyen formában, hogy a facebook - főleg a mostani gimisek és általános iskolások körében - annyira az élet része lett, hogy szinte még az is ki van téve a falra hogy ki mikor megy wc-re. Feltétlenül kell látnia a tanárnak hogy Kovács Emese a 9/B-ből szakított az Edével a helyi menő csávóval és utána commentekben szídják egymás felmenőit? Vagy a hétvégi buli képeit? Vagy úgy példák nélkül is, mi köze van egy tanárnak a diákjának a magánéletéhez? Ugyanez vica versa is itt van, sőt igazából szerintem ez kicsit súlyosabb is lehet. Adott mondjuk egy 25 éves tanár, aki szeret buliba járni, vagy fesztiválozni, feltölt parti-képeket a profiljába, barátai poénkodnak neki a falon a múltkori csajról, satöbbi. Ez szerintem egy 25 éves férfinél teljes mértékben normális, és ettől még lehet szuper tanár az illető. De kell ezt látnia a diákjának? Biztos hogy csökkenni fog a feléje irányuló tisztelet ha látja a tanárbácsit a fűben feküdni sopronis üvegekkel körberakva. Esetleg a tanuló anyukája megnézi a képeket, mert a kislánya meg akarja neki mutatni a matektanárt, az anyuka meg pánikba esik hogy egy ilyen "semmirekellő alkoholista" foglalkozik az ő egyetlen csemetéjével. Természetesen most túlzásokba estem, de én abszolút úgy gondolom, hogy nem szabadna keverni ilyen szinten a magánéletet a sulival. Én baromira szeretem ezt az anatómia tanárt akit most egy barátnőm ismerősnek jelölt, de akkor se lássa az adatlapomat, mert igenis félre lehet érteni sok dolgot. Meg ne kelljen meggondolnom hogy éppen szídjam-e a sulit, a tananyagot, mert olyan kedvem van. Természetesen megintcsak tudom hogy van szűrő, amit a múltkori állításommal ellentétben már használok is, de én nem akarok ismerősöket gyűjteni, minek jelöljem be ha mindenemet elrejtem előle. És én se feltétlenül vagyok kíváncsi arra hogy mikor kocsmázott a barátaival. :)
Láttam például olyat hogy a diák facebookon kívánt boldog születésnapot egy tanárjának, szivecskével a mondanivalóban. Nemár! Egy gimis tanáromról sem tudtam mikor van a szülinapja és nem is érdekelt, irreleváns a kapcsolatunkban.

Lehet hogy kicsit konzervatívan állok hozzá a dologhoz, de én úgy gondolom hogy kell tudni a határt. Bratyizni meg ráérünk érettségi után, vagy ha az illető már több kurzust nem tart nekünk. :)

Nektek vannak az ismerőseitek között jelenlegi tanáraitok? Mit gondoltok, jó ez a módja a kapcsolattartásnak?

11 megjegyzés:

  1. Nekem is csak iwiw-en vannak fent a régi tanárjaim, de az sokkal "zártabb", mint a facebook. Eszembe sem jutna bejelölni a mostani professzorokat, nem kell látnia a képeimet, meg a kiírásaimat.
    Amúgy én is használok szűrőt, néha nehéz odafigyelni, hogy nah ő most bejelöl, akkor melyik pontokban is kell letiltani. Ilyenkor mindig arra gondolok, mi a halálnak van nekem fent, ha titkolózok előtte? ... Úgyhogy teljesen egyetértek veled.:)

    VálaszTörlés
  2. Nekem 1-2 oktatóm fent van facebookon, de ők tényleg olyanok, hogy együtt járunk sörözni, és a szülinapomon ők is írnak a falamra. :D Szóval velük tényleg nagyon közvetlen, haveri a viszony. Persze ha tanulásról van szó, ez akkor sem jelent gondot, sőt még segítségért is fordulhatunk hozzájuk. A tiszteletet pedig ugyanúgy megkapják tőlünk (legalábbis vagyunk annyira értelmesek és rendelkezünk normális értékrenddel, hogy tudjuk mikor minek és hol van a helye). Mondjuk megint más kérdés, hogy nálunk a TTK-n messze föcin a legjobb a tanár-diák viszony, ugyanakkor más oktatókat én sem jelölnék be rajuk kívül.

    VálaszTörlés
  3. Azzal a tisztelet dologgal abszolút a gyerekekre gondoltam, az egyetem ilyen szempontból kicsit más. :)

    VálaszTörlés
  4. Nálunk elég zárt közösség a pszicho intézet, ergo csomó embernek vannak tanár ismerősei meg ott kommentelgetnek egymásnak meg ilyesmi, de én nem akarom pl, h a tanárom lássa, h mit irogat ki meg mikor, hol vtam bulizni. Szal sztem ezek fölösleges dolgok.
    A szülinapi cuccmó meg egy vicc, attól, h tanít vki és mondjuk még jófej is, közöm nincs a magánjellegű dolgaihoz (és forditva).

    VálaszTörlés
  5. Engem nemrég bejelölt egy volt tanárom, aki kb. 2 éve egy félévet tanított. Mivel levelezős szakon voltam, így egyetlen egy alkalommal találkoztunk. Rengeteget gondolkodtam, hogy vajon miért jelölt be, nem hinném, hogy maradandó élmény voltam számára. :D Aztán rájöttem... valószínűleg használta az ismerőskeresőt, és e-mail alapján talált meg, ugyanis annak idején én egyeztettem vele a zh időpontját :))))

    Persze nem jelöltem vissza, egyrészt mert tényleg nem ismerősöm, egyértelmű, hogy ha összefutnánk nem ismerne meg (én se őt :D ), másrészt meg ugye megvilágosodtam, hogy valószínűleg nem állt szándékában, hogy bejelöljön, csupán egy alkalmazás 'áldozatai' lettünk.
    Ilyen is van :)))

    VálaszTörlés
  6. Van olyan application ami önállóan bejelöl ismerősöket? Hú de jó hogy minden hülyeséget letiltottam facebookon. :D

    VálaszTörlés
  7. Nekem néhány hete lett elegem a facebookból, húgom 12éves ismerősei elkezdtek bejelölgetni, ők meg telespammelik a falat hülyeségekkel, sok a fake account, az alkalmazások önállósítják magukat, és elindul az adathalászat... Persze vannak praktikus dolgai is, a könnyű kapcsolatfelvétel, a különböző weboldalak, és blogok accountjai a legpraktikusabbak szerintem, részemről sokkal egyszerűbb volt fb-n követni őket. De egy percig sem bánom, hogy töröltem magam.

    VálaszTörlés
  8. Na ezért kell megválogatni hogy kiket igazol vissza az ember, nem egy embert töröltem már azért mert neki köszönhetően össze lett cseszve az egész falam, folyamatosan kérdésekre válaszolt velem kapcsolatban, kaptam tőle birkát farmville-en, meg hasonlók. :D Nem kell nekem az ilyen.
    Egyébként nem is tudom mit gondoljak azokról az emberekről akik próbálkoznak folyamatosan a bejelöléssel, nem veszik észre hogy nem véletlenül nem igazolom őket vissza? :D

    VálaszTörlés
  9. Hmm. nekünk éppen erről a témáról lehetett írni most egy kis "dolgozatot" egy órára a jobb jegyért. Én nem írtam és nem is írok, mert nincs időm, de lenne véleményem róla. Nekünk mondjuk az volt a kérdés, hogy ésszerű lenne megtiltani a tanár-diák kapcsolatot a közösségi oldalakon és ha észreveszi a tanár, hogy pocskondiázzák a fb-on, akkor mit tehet.
    Szerintem nincs abban baj, ha egymást bejelölik. Nekem is volt iwiwen tanár ismerősöm, sőt még facebook-on is van. Egyszerűen a hozzáállással van a baj. Például ha a mi feladatunknál maradunk, akkor azt is mondhatnánk, hogy fikázás a diák részéről facebook előtt is volt és facebook után is lenne az utcán, a suliban, akárhol. Az már más kérdés, hogy a tanár meghallja-e vagy sem (ez ugyanúyg él a facebook-on... lehet meg sem látja). A különbség annyi, hogy ez egy más színtér, ahol az emberek többet megengednek maguknak az arctalanság miatt, és pont emiatt a másik felé való tiszteletet is elfelejtik.
    A te témádnál maradva: ez is teljesen hozzáállás kérdése. Szerintem ilyen közösségi oldalon is meg lehet tartani a "3 méter távolságot".

    VálaszTörlés
  10. De jó, ez milyen órán volt? :)
    Abszolút egyetértek veled, ha valaki normális felfogású akkor nem áll neki bratyizni a tanárával akkor sem, ha az az ismerőse. Én se állnék le beszélgetni velük ott, de ettől függetlenül akkor is látná a kiirásaimat meg én is az övét, ha reagálni nem is fogunk egyikünk sem. Engem feszélyezne a dolog meg nekiállnék gondolkozni hogy hú basszus most látja hogy én ezt meg azt like-oltam most mi lesz ha ez negativan fest le engem előtte vagy bármi, bár tény hogy én sokat filozofálok néha feleslegesen is. :D

    (Bocsi, nincs hosszú i-m :C)

    VálaszTörlés
  11. újmédia órán volt. igazából a tanárnőnket meginterjúvolta egy újságíró, és feladta nekünk feladatnak azt, hogy mi mit mondanánk erről.
    egyébként meg nekem egy csomó mindenki le van tiltva az üzenőfalamról, így a tanáraimat sem látom. szerintem a tanárok is letiltanak egy csomó mindenkit, akikre nem kíváncsiak, így szerintem nem nagyon követik a diákokat.
    engem nem feszélyez ez a dolog. bár tény, hogy nincsen olyan tanár ismerősöm... de nem is jelölöm be őket. :)

    VálaszTörlés