2011. április 1., péntek

Szeretem - nem szeretem az interneten

Többször elgondolkoztam már azon hogy írok pár mondatban random dolgokat hogy miben mit szeretek és mit nem. Általában a rossz dolgok maradnak meg inkább, sokszor voltam puffogós hangulatban de mégsem akarok negatívkodni egyébként sem, és a blogomon sem. Viszont már egy ideje internetezek napi rendszerességgel órákat is akár, sok dolgot olvasok, blogot is írok, amit azért páran olvasnak is (nem csak a szűk család :D), és úgy gondoltam összeszedem hogy én miket láttam már és mi az ami tök jó és mi az ami kevésbé.
Most az internetet mint kapcsolattartási felületet vettem téma jellegű valaminek, lehet még a jövőben is lesznek ilyen postok más témákban. Kezdem a kevésbé kedves dolgokkal hogy mégis pozitív mondatokkal zárjam a postomat. ^^

Nem szeretem:
  • a trollokat. Egy építő jellegű negatív kritika szerintem mindig helyén való, de csak azért cikizni valakit mert nem szimpatikus de nem tudom megmagyarázni miért annak nincs semmi értelme.
  • AZ ORDIBÁLÓ EMBEREKET. Számomra a caps lock mindig kiabálást jelent, és a fejemben is "hangosabban olvasom" az ilyen szavakat/mondatokat és kifejezetten zavar. Lehet hogy valakinek rossz szokása ez, de nekem akkor is az agyamra megy. :D
  • a plagizálást. Elég sok helyen előfordul nem csak az internetes világban. Én mindig ügyelek arra hogy megjelöljek forrásokat ha valami nem tőlem származik mert nekem sem esne jól ha az én képem vagy írásom másnál ott díszelegne forrás megjelölése nélkül.
  • a privát szférába mászó embereket. Nyilván mindent meg lehet kérdezni a másiktól, főleg ha meg van a lehetőség a névtelenségre (ilyenkor többnyire mindenki gátlástalan lesz, 10x szarkasztikusabb és kritikusabb), de azért az ember ágyába és ruhája alá ne akarjon már senki bemászni. :D
  • a kombinálókat akik belelátnak mondatokba és szituációkba olyan dolgokat amik ott sincsenek. Való életben is előfordult már velem, mentem szokásos rutinellenőrzésre az orvosomhoz 19 évesen és a váróban odajött egy idősebb ismerős (de közel sem közeli ismerős, egy szobában feküdtem vele a kórházban előtte kb 3 éve :D) mosollyal az arcán, hogy "Jön a baba???" Mintha az ember csak azért menne nőgyógyászhoz/ultrahangra/cukorvizsgálatra/vérvételre mert terhes.
  • a zenélő honlapokat! :D Ha valamit hallgatni akarok úgyis szól a zene, ha meg csönd van akkor nem véletlenül van az. Rendszeresen kapok szívrohamot egy-egy hirtelen megszólaló dallam miatt ami többnyire ordít mert én hülye vagy fülesben ülök vagy hangosra van húzva a hangfal hogy a konyhában is halljam ha e-mail jön és persze elfelejtek halkítani ha visszaülök a gép elé. Ennél már csak azt szeretem jobban ha az adott zene ki sem kapcsolható.
  • a fekete alapon olvasható (pontosabban nem olvasható) fehér szöveget. Vibrál tőle a szemem és utána ha máshova is nézek akkor is csíkokat látok percekig. Borzalmas. Ugyanez a helyzet az élénk háttéren lévő másszínű élénk szöveggel.
  • az orbitális helyesírási hibákat. :/ Eléggé grammar nazi vagyok, természetesen én sem írok mindent tökéletesen, de többször átolvasok mindent mielőtt közzéteszem és ha valamit nem tudok biztosan akkor annak utána olvasok.
  • az okoskodni vágyókat. Volt már szerencsém például facebookon valami random helyen olvasni azt a mondást, hogy "Gondolkozom, tehát vagyok." Egy másik ember ritka műveltnek akart tűnni, és bár senki nem kérdezte ő odaírta latinul (legalábbis szerinte ezen a nyelven volt) ugyanezt: cojító ergó szumm. Ha rendkívül műveltnek akarok tűnni legalább ráguglizok hogy ne égjek mint a Reichstag (én például ennek a helyesírására most rá is kerestem! :D).
  • twitteren a mozgó avatarokat.
  • ha megjelölnek olyan emberek facebookon, akikkel szinte soha vagy csak alig váltottam szót. Ha nincs hozzám közel nyilván nem szeretném hogy lássa a személyes dolgaimat, kiírásaimat.
  • ha nem tudnak az emberek különbséget tenni kapcsolat és kapcsolat között. Ezt is facebook szinten értem. Vannak olyan ismerőseim, akiket bár ismerek, nem bánom hogy látja a dolgaimat, de azért nem vagyunk olyan viszonyban hogy egymás statusaira írogassunk mindenfélét. Voltak régi munkatársaim akik nem érették meg hogy nem minden kiírásomra kell reagálni, mocsok dolog de szépen szelektálni kezdtem. Tényleg nekem volt ciki hogy néha olyan buta dolgokat írtak oda...

Szeretem:
  • hogy sok régi ismerőssel és baráttal tudom tartani a kapcsolatot, és vannak olyan emberek akiket interneten keresztül ismertem meg és barátoknak tekintem őket (igen, titeket is <3).
  • az online játékokat. A sztereotípiákkal ellentétben igen értelmes és értékes embereket lehet találni karakterek mögé bújva. Így is szereztem már pár külföldi barátot, akikkel aztán személyes találkozó is lett a dologból.
  • a twittert, ahol teljesen ismeretlen emberek első szimpátiából bekövetik egymást majd délutánokat képesek áthülyülni mintha ezer éves barátok lennének. (Természetesen nem álomvilágban élek, lehet élőben tök fura lenne a dolog.)
  • olyan emberek (rokonok) blogját olvasni, akikkel egyébként élőben is tartom a kapcsolatot, de mégis olyan dolgokat tudhatunk így meg a másikról amiről lehet hogy soha nem lenne szó egy személyes találkozókor.
  • a sok kedves kvázi ismeretlent, akik támogatják a bloggereket kedves commentekkel, ötleteket adnak és inspirálnak újra és újra, megerősítenek abban hogy nem olyan rossz amit csinálok mint amennyire néha hiszem. :D
  • a blog mögött megbúvó embereket akik kiteszik magukat a nyilvánosság elé és megosztják véleményüket, gondolataikat a nagyvilággal, viselve annak a lehetőségét hogy előkerülhetnek a trollok is.
  • az embereket akik magukat adják, nem akarnak többnek (és másnak) tűnni annál mint amik, ezáltal sokkal hitelesebbé téve azt amit csinálnak és magabiztosságot adnak a kezdőknek, esetleg annak aki nem is blogol, csak nem hisz eléggé önmagában.
  • az internetes humort, képes vagyok órákat böngészni a memebase.comon és társoldalain.
  • hogy van egy hely ahova írhatok, és az sem zavarna ha senki nem olvasná. Egyszerűen jó írni, szeretem néha kiönteni azt ami bennem van, akár látja valaki akár nem.
Így hirtelen felindulásból ezek a dolgok jutottak eszembe, lehet hogy még ki lesz egészítve a post néhány gondolattal ha eszembe jut még valami.

Ti mit szerettek és mit nem szerettek az internetben és az internetes közösségben?

5 megjegyzés:

  1. Szívemből szóltál a hate dolgokkal, én is kb ezeket utálom, plusz még facebookon azokat az emberkéket, akik ott élik a magánéletüket, és minden percről beszámolnak, na azt nagyon utálom még :D
    Aztán amit még szeretek...hát imádok én is játszani az interneten, meg ugye kapcsolatot tartani azokkal akiket szeretek, mert ha mindezt telefonon kéne, akkor az rengeteg pénz lenne, meg hát persze blogokat olasni/blogolni is szeretek, nagyjából ennyi, de mindennel egyetértek amiket írtál.

    VálaszTörlés
  2. Ó igen a facebook a másik az hirtelen eszembe sem jutott, beleírom ami még azzal kapcsolatos, köszi! :)

    VálaszTörlés
  3. Bogca: a facebookos problémák nagy részének kiküszöbölésére van megoldás, itt írnak róla részletesen:

    http://izolda.freeblog.hu/archives/2011/03/18/Bizalmi_szintek_a_Facebookon/

    VálaszTörlés
  4. Köszi! Tudom hogy vannak ilyen szűrők h ki mit láthat de nem fogok ezzel szarakodni :$ :D Akit visszaigazolok szeretném ott látni akit nem meg nem, ne nekem kelljen kis köröket kiépítenem magam köré még itt is, elég nekem ez a való életben ^^

    VálaszTörlés
  5. Már több beauty bloggernél láttalak, de csak most néztem bele a blogodba. És ez a bejegyzés nagyon tetszett, abszolút egyetértek! Amit én még utálok fbon: amikor az emberek állatira unatkoznak és mindenféle hülye alkalmazást elkezdenek használni és kiposztolnak mindent. Mintha bárkit is érdekelne, hogy a fb New Yorkot dobta neked random mód városnak... én nem nagyon szoktam hide-olni, de ezeket az alkalmazásokat mindig, de folyton felkapnak valami újat. Most egy idézetkérős hülyeség a menő, meg a Melyik film szól az életedről... ha valaki épp bölcs idézetet akar olvasni, az szerintem inkább nyisson ki egy megfelelő könyvet:D Na, csak annyit szerettem volna, hogy jó döntés volt végre benézni a blogodba, és most megyek visszaolvasgatni:)

    VálaszTörlés