2011. január 29., szombat

Ragadós oldalas

Az étel nevével kicsit hadilábon állok, mert a sweet and sticky ribs névre hallgat angolul és nem tudom milyen emberi nevet lehetne neki adni magyarul.
A receptre Bálint lelt rá, Nigella agyszüleménye.
Leírom hogy mik a recept által leírt mértékegységek és hozzávalók, és azt is, hogy én mivel csinálom és mit mivel lehet helyettesíteni. :)

Hozzávalók (15-20 bordányi oldalashoz, mi ma 2 kg-ból csináltuk és dupláztam ezt az adagot):
60 ml szójaszósz
125 ml chili szósz
60 ml áfonyaszósz
római kömény
egész bors
egy narancs leve és héja
egy citrom leve és héja

Elkészítés:
Én a pácba sütés előtti napon beáztattam a húst, és a hűtőben pihentettem, de úgy rémlik Nigella csak 2 órára hagyja a pácban. Igazából az oldalas magában sülve is nagyon finom, szóval úgy sem lehet rossz. :)
A folyékony dolgokat összekeverem, meghámozom és kifacsarom a citrusféléket, lé és a héjak is mennek bele! Hozzáteszem a többi fűszert, aztán az oldalast beleforgatom, és beteszem a hűtőbe pihenni. (Mint írtam lehet elég neki kisebb időintervallum is, én jobban szeretem előtte lévő nap megcsinálni.) Só külön nem kell bele, mert a szójaszósz önmagában is elég sós.

Ahogy mi csináljuk és amiben eltér az eredetitől:
Chili szószom nincs itthon, viszont van házilag darált erős paprikám, én abból tettem bele úgy 4 evőkanállal. (Szerintem erre Erős Pista is jó.) Áfonyaszószom szintén nem volt, első alkalommal kb 5 evőkanál áfonyalekvárt tettem bele, de ez ekkor elfogyott, úgyhogy azóta fele-fele szilvalekvárral és meggylekvárral csináltam. Csak sima köményem volt, abból is az őrölt mert egyszerűen gyűlölök köménymagra ráharapni, csak őrölten használom. Ebből egy jó púpos teáskanálnyi ment bele. Az egész bors nekem azért nem jött be, mert arra ráharapni nem kellemes (mániám a ráharapás, mi? :D), tehát az első utáni próbálkozásoknál már őrölt borsot használtam, fehéret is meg feketét is.

Fontos, hogy sütés előtt ki kell halászni a citrushéjakat, mert azok megsülve/megégve megkeserednek.
Közepes lángon kell sütni egy órán át úgy, hogy alufóliával lefedem és félidőben (tehát fél óra elteltével) megfordítom a husikat. Ha letelt az egy óra leszedem a fóliát, feljebb húzom a hőmérsékletet és kb. negyed óra alatt ropogósra pirítom.

Köretnek szerintem nem illik hozzá meleg (és nehéz) rizs vagy krumpli, első alkalommal lencsesalátával csináltam, utána vegyes zöldsalátával, ma pedig ecetes burgonyasaláta volt mellé.
Nagyon finom kaja, egyszerűen megvan, mert a pácolást nem számítva minden más meló magától zajlik, nincs kevergetés, satöbbi.

És bocsi hogy eddig nem volt post, szüleimhez utaztam a héten, de most igyekszem újra gyakrabban írni.

Ti szoktatok pácolt dolgokat enni? Mi a kedvencetek?

6 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztán hangzik!! Anyumnak beadom az igényt, én úgysem tudnám elkészíteni :D:D

    VálaszTörlés
  2. Hmmmm Bogi, meghivathatom magamat vacsorara, lehetoleg amig meg van ebbol a finomsagbol?:D allati gusztan hangzik nyammi

    VálaszTörlés
  3. Timi dobd be magad akkor a kocsiba mert már csak egy adag maradt :D

    VálaszTörlés
  4. Rohanok!:D viszem az oreget is, lol

    VálaszTörlés