2011. január 18., kedd

Háztartás/takarítás - konyha

Pár napja rámoltam át a konyhát, takarítottam, és arra gondoltam, miért ne írjam le, hogy én mit, hogyan és mivel csinálok.

Augusztusban lesz 3 éve hogy beköltözünk, 2008 nyarán teljesen fel lett újítva a lakás. 27 négyzetméteren lakunk, a szobában állógalériát csináltattunk (plusz kb 5 négyzetméter), az végülis a "hálószoba". Nagyon szeretem hogy így van, nem kell beágyaznom, ha nincs kedvem, olyan kupit hagyhatunk amilyet akarunk, ha jön is valaki, nem fogja látni, mert fent van minden. :)

A lakás méreteiből adódóan a konyha az előszoba is egyben, de most csak a konyha részével akartam foglalkozni, így bejárati ajtót és társait nem fényképeztem. :D

Ezt látni kábé, ha az ember belép a bejárati ajtón. Nagyon szeretünk mindketten főzni, szerencsére Bálint nem az a típus aki kivonja magát a házimunkából. (Egyébként ha érdekel titeket egy-két főzős-sütős post, szóljatok, próbálunk akkor majd képeket csinálni, meg leírni hogy mit hogyan készítünk.)
Mivel viszonylag sokat ténykedünk a konyhában, akaratlanul is össze van koszolva az egész, emiatt szerintem már eléggé kitapasztaltam, hogy nekem milyen tisztító- és csodaszerek segítenek rendet/tisztaságot tartani.

Olyan dolgok vízkőtlenítésére, mint például a kávéfőző vagy a vízforraló sima ételecetet használok, az mégiscsak ehető, ha marad is egy minimális a cuccban az átöblítések után is.
Vízforraló esetében kb fél deci ecetet szoktam beleönteni, majd felöntöm vízzel, és bekapcsolom. Figyelni kell rá, miközben csinálja, mert az ecet miatt ha elkezd forrni, buborékosodik és ki is futhat, emiatt előbb szoktam kikapcsolni, mint az automata tenné. Ez a manőver azért is jó, mert miután kiöntöm belőle a forró ecetes vizet a mosogatóba, azt is tisztítja :) Kávéfőzőt hasonlóan szoktam (nem tudom ki milyet használ, nekem egy elég egyszerű van, mamámtól kaptam, nem csinál túl erős kávét de a célnak megfelel), beletöltöm a vizet, egy kicsi (kb 10 ml) ecetet mellé, bekapcsolom, és átmegy rajta a forró ecetes víz. Az ecetes mosások után legalább 2x sima tiszta vízzel is be szoktam őket kapcsolni, hogy jól kimosódjon a maradék.
A háztartási ecetet nem fotóztam le, bármilyen megfelel szerintem a célra.
Itt van az a három dolog, amit én a legtöbbet használok a konyhában:

A Frosch azt hiszem a dm-ben kapható, természetes tisztítószer, de azért az ételes dolgokba nem önteném. :) Elég erős ecetszaga van, viszont tényleg jól tisztít. Spricnis flakonba szoktam átönteni, fürdőben ezzel fújkálok mindent, mosdót, wc-t, zuhanyzót, szépen leszedi a nem túl régi vízkövet. A konyhában a mosogatót szoktam ezzel takarítani, meg ha a csempét törlöm át, szivacsra fújva szintén ezt használom.
A hideg zsíroldót szerintem sokan ismeritek. Előre mondom, hogy borzalmas maró egy valami, nem csak az odaszáradt zsírt szedi le, hanem a bőrödön levőt is. Emiatt gumikesztyűt mindenképpen kell húzni hozzá. (Sokan nem szeretik a mezei gumikesztyűt, mert túl vastag és nem lehet bennük dolgozni - én pl. így vagyok vele - azoknak javasolom a patikákban kapható orvosi kesztyűt, egy 100-as doboz 1200 Ft körül mozog, és ez tökéletesen illik az ember kezére.) Nem használom túl gyakran, de ha nagyon makacs valami van a tűzhelyen, vagy mellé a szekrényre akaratlanul is odacsapódik valami, ez szépen leszedni. A szaga is eléggé mar, ne legyetek ott amikor csinálja a dolgát.
A harmadik a Cif, a kedvencem, imádom az illatát. :D Ha nem túl csúnya és makacs kosz van a tűzhelyen, ezzel szoktam leszedni, továbbá mikró, hűtő tisztítására is ezt használom. Odaégéseket tepsiről, lábasból is szépen ki lehet vele szedni. Mi nagy teázók vagyunk, ezért sok bögrénk feketetea-foltos, a Cif ezt is eltünteti, tényleg jó, és az illata, jaj. :))
Ami még így a konyhában szóba jöhet, a pult. Nekem tömör fából van a konyhapultom, ezért semmilyen vegyszert nem használok rá, kicsit nedves ronggyal szoktam áttörölni, és pár havonta faápolóval átkenem (ikeában lehet kapni).
Felmosni domestosos vízzel szoktam, nekem az szimpatikusabb amúgy is, meg a bejárati ajtó miatt a cipőnkön sok mindent behordhatunk.
A végére itt van a két kedvencem a konyhából. A néni egy edényfogó, de annyira édes hogy nem használom, inkább díszként. A másik pedig egy koktélrecept. Mindkettőt Bálint anyukájától kaptam, már nem emlékszem mikor. :$


Ha kihagytam valamit, kérdezzetek nyugodtan! És írjátok le ti mit használtok, mi vált be, mindig érdekelnek az ilyen dolgok!
Legközelebb egy fürdős rendszerezős-takarítós post lesz ilyen témában.

11 megjegyzés:

  1. ez a bejegyzés annyira Bogis :)
    Neked kéne az új Martha Stewartnak lenned ( tudom, kering róla pár rosszindulatú kritika, de én most csak is kizárólag a pozitív dolgokra gondoltam:) )

    VálaszTörlés
  2. A legjobb barátnőm a Cillit Bang:D Otthon nincs, csak az albérletekben/koliban kellett, nem mesélnék sokat, de elég, ha azt mondom, hogy a múltkori albi konyhájában ezzel érte meg csak felmosni... A Domestosból pedig egy időben trendi rózsaszínt vettem, mert vidámabb a színe:D

    VálaszTörlés
  3. en is rozsaszin domit szoktam venni :D amugy az ecetre meg nem is gondoltam, szoval ez mindenkeppen hasznos volt. en utalok takaritani-persze muszaj, barmennyire is utalja az ember. Emlekszem, egyszer egyedul laktam, es napok ota nem volt erom takaritani (masnapossag, szerelmi bant meg ilyenek) es mar ott tartottam, hogy felhivok egy takaritonot, hogy takaritson mar ki, de baratnom kozbe lepett :D
    amugy en a hagyomanyos dolgokkal takaritok, nincsenek praktikaim, de szeretek ilyeneket olvasni-mint az ecet is. cillit bang nalam is jatszik, meg a hideg zsiroldo, meg a cif is. es en is orvosi gumikesztyut hasznalok, tenyleg sokkal praktikusabb!
    engem erdekelnenek a fozos postok is-bar en sose fozok, hatha kedvet kapok lol :D

    VálaszTörlés
  4. Cillit banget én is használok, de a konyhában nem szoktam, csak a fürdőben.
    Eszti: az kemény lehetett hogy már csak azzal lehetett rendesen felmosni :DD

    VálaszTörlés
  5. Bogi, en meg a mosasrol es a hasznalt termekekrol is szivesen olvasnek :D hiaba veszem allandoan a legdragabb oblitoket, egyszeruen nem erzem a ruhakon elegge :S

    VálaszTörlés
  6. Okés, írok akkor majd arról is :)

    VálaszTörlés
  7. én is kb ezekkel takarítok, a hideg zsíroldó csodákra képes, imádom :D
    jóó ez a post, nagyon tetszik, h ilyenekről (is) írsz. :))

    VálaszTörlés
  8. De jó ez a post :) Én a szobátokra is kiváncsi lennék amúgy :)

    VálaszTörlés
  9. én nem bírom az ecet szagát ezért citromsavat használok meg szódabikarbónát, a kettő egyben remek súrolószer. fertőtleníteni pedig ultra sol-lal szoktam.
    én is a szobátokra lennék kíváncsi, meg a galériára. mekkora a belmagassága a szobának?

    VálaszTörlés
  10. Nincs teljesen 4 méter, azt hiszem 3,80 körül van. Barátommal tök ugyanakkorák vagyunk, alul elférünk kényelmesen, ugrani kell h beverjük a fejünket, fent pont akkora a hely hogy ha kihúzzuk magunkat akkor a fejünk teteje hozzáér a plafonhoz. :DD
    Csinálok majd akkor képeket:)

    VálaszTörlés