2011. január 31., hétfő

Galéria

Amikor 3 éve lakást kezdtünk keresni tudtuk hogy csak egyszobás jöhet szóba, ezért fontos volt hogy vagy galériázott legyen, vagy galériázható. Először felújított lakásokat nézegettünk, vagy olyat amin csak kicsit kell pofozgatni, de végülis ennél maradtunk, ami eléggé lelakott volt, mindent kellett benne cserélni, de ebből adódóan olcsóbban is hozzájutottunk. Fontos szempont volt a galériázhatóság, emiatt új építésű ház szóba se jöhetett, nem "emeletes ágyat" akartam (amit fekvőgalériának szoktak becézgetni...), hanem kényelmes galériát. Szerencsére magas belmagasságú lakásokkal tömve van a belváros, így nem volt nehéz ilyen paraméterekkel rendelkezőt találni. (Ha a lakáskeresésről vagy felújításról akartok olvasni, akkor szívesen megosztom a tapasztalataimat.)
Mivel mindent mi választottunk a lakásban (nem mi csináltuk természetesen :D), ezért a galéria is olyan lett amilyet szerettünk volna: Lépcsős (nem létrás!), falba épített, szép korlátos, állógaléria, úgy hogy bútor is felfér rá nem csak egy matrac. Így is nehezen kelek, el nem tudom képzelni hogyan tudnék felkászálódni kvázi a földről reggelente. Nem szeretek földön aludni akkor sem ha ott egy Cardo matrac van.

Szerencsénk van abban, hogy szinte teljesen ugyanolyan magasak vagyunk, így egyszerű volt a méreteket kitalálni. Alul kényelmesen elférünk, fent pedig akkora hely van hogy ha teljesen kihúzzuk magunkat akkor a fejünk búbja épp a plafonhoz ér. Ugrálni nem lehet de nem is akarnék. :)
(Most egyelőre csak ilyen képet csináltam mert a galéria lépcsője alá most tervezünk új bútort, majd ha minden készen lesz akkor csinálok a szobáról is képeket, meg a galériáról lentről is.)

A ágynak a bal oldali része az enyém, elég sok kenceficét szoktam éjszaka használni, nekem a legpraktikusabbnak egy kosárka bizonyult amibe mindent bele tudok szórni és mégsem néz ki kupisnak az egész (legalábbis nem annyira).

Nagyon szeretem hogy így van egy szinte külön hálórészünk ahova nem mászkál/lát fel senki, nem muszáj beágyazni, hagyhatok kupit is ha akarok. És persze a legfontosabb hogy így lent kényelmesen elférünk, nehéz lehet úgy egy szobában lakni hogy minden egy szinten van és kerülgetni kell az ágyat. Vagy még rosszabb a minden napos kanapényitogatás, ráadásul egy kihúzós kanapé sosem lesz olyan kényelmes mint egy ágy.
Apropó, gondolom látszik a képen hogy a bútorok nem mai darabok, lassan cserélődnek nagymamám bútorai a lakásban, de az ágytól semmiképpen nem fogok megválni. Bár már közel 40 éves, elképesztően kényelmes, nagy ágyneműtartója van és ebből még nem spórolták ki az anyagot. :) 140 cm széles, de nekünk tökéletesen megfelel, 3 éven keresztül ha együtt aludtunk azt egyszemélyes ágyon tettük meg, ez az ágy ahhoz képest bálterem. :D

Ami még feltűnhet hogy "kicsik" a párnák. Én szerintem már 10 éve tönkölypárnán alszom, és már barátom is rászokott. Ezek kicsik, tehát sosem fog úgy kinézni az ágyam mint egy amerikai hotelszobában (max ha rakok rá díszpárnákat de azt meg minek ha senki se látja :D).

A korlát egyébként többfunkciós, ide szoktam teregetni a lepedőt, ágyneműt (nem is tudom hol tenném ezt meg ha nem lenne galária :O), karácsony környékén égősorral van körbetekerve, szülinapon lufik lógnak rajta. Én alapból nagyon kuckózós vagyok tehát nem zavar ami esetleg másokat zavarna, hogy a galéria alatt alacsonyabb a "plafon", sötétebb van.
Az egyetlen negatívum amit tudok mondani az az, hogy a konvektor az ablak alatt van, onnan a meleg levegő felszáll a galériára, de le már nem tud, emiatt a galéria alatti rész (ahol a nap jó részét töltjük, itt vannak az íróasztalok a számítógépekkel :D) hűvösebb. Viszont este meg kis fűtéssel is meleget lehet odafent varázsolni. Összességében nagyon szeretem. <3

Ti mit szóltok a galériákhoz? Szeretnétek, esetleg van?

14 megjegyzés:

  1. Mi múltkor az albérlet keresésnél néztünk galériás lakásokat, de egyik sem tetszett. Volt ahol rossz helyen volt a galéria, mindnél kicsi volt a magasság, béna a lépcső (létra inkább), meg én rájöttem, hogy nem is szeretnék.
    De a tiétek jól néz ki nagyon:)

    VálaszTörlés
  2. Volt egy lakás aminek volt galériája mikor néztük, de az már attól behajlott hogy egy ember ráállt :/ arra felrakni az ágyat plusz mi ketten kész öngyilkosság.

    VálaszTörlés
  3. Én a felújításról is szívesen olvasnék :)
    Van egy lakásunk, ami galériás, és alul-felül kényelmesen el lehet férni, plusz a fenti rész szintén elbírja a bútorokat is, csak jelenleg a lakás felújításra vár(na), mert elég lelakott állapotban hagyták (konkrétan valószínűleg mióta áll a ház, azóta nem volt ott semmi felújítva). Egyébként én nagyon szeretném, de jelenleg nem sok esély van rá, hogy odaköltözhessek ...:(
    Azt pedig megkérdezhetem, hol-melyik környéken laktok? :)

    VálaszTörlés
  4. Akkor összeszedem majd a gondolataimat a felújítással kapcsolatosan és írok arról is. :)
    Az a lakás merre van amiről írtál?
    Mi a VII. kerületben lakunk.

    VálaszTörlés
  5. A 6.kerületben, az Andrássy úton...szép környék, de a bérházak elég lepukkant állapotban vannak kívülről :(

    VálaszTörlés
  6. Engem is érdekel a vásárlás-felújítás, valamint nekem tetszenek a bútorok is! Amit leírtál, nagyon jó, imádom a kuckókat :) Mindenképpen kicsi, de nagy belmagasságú lakást szeretnék a belvárosban, ha költözöm. Galériát eddig csak olyat láttam, ami már attól leszakad, hogy ránézek meg egy olyat, ami három szint magasságú nyitott térbe volt építve, de csak egy ágy oszlopokkal, merevítőkkel, na attól meg rettegnék.

    VálaszTörlés
  7. Szerintem is nagyon jó dolog a galéria, pont a kuckó miatt :) Alul is kuckó, de felül is, h kicsit máshol van a "hálószoba", mégis ott, egy szobás lakást én csak galériával tudok elképzelni, h élhető legyen. Első albimban nekünk is volt, és imádtam ott aludni :)

    VálaszTörlés
  8. A lomos galériák nekem sem tetszenek, amibe bedobnak egy duplamatracot és csá:D Így a titétek nagyon komfortosnak és kedvesnek tűnik:) Kiszúrtam a firstöt jobbszélen:DD

    VálaszTörlés
  9. Én is azt néztem h az first-e :D :D
    Cuki a galéria és én nagyon kiváncsi vok a többi képre is:) (ami majd készülni fog ha kész lesz a galéria alatti rész)

    VálaszTörlés
  10. Lehet tudni, mennyi volt maga a galéria?

    VálaszTörlés
  11. 250 körül volt ha jól emlékszem, ebben benne volt az anyag és a munkadíj is. Mondjuk azt is figyelembe kell venni hogy ez már 3 éve volt, nem tudom most miben különbözhetnek az árak. Ja és falbontásos beépítésű, nem 4 lábon állós.

    VálaszTörlés
  12. Köszi:) Mondjuk nekünk gond lenne párom majd' 2 méteres magassága:(

    VálaszTörlés
  13. Hú hát igen úgy nehéz, ahhoz mindenképpen jó magas belmagasságú lakás kell hogy ne verje be a fejét. :S

    VálaszTörlés