2013. január 6., vasárnap

Téli dekoráció karácsony után

Vízkereszt van, hagyományosan ilyenkor szokás leszedni a karácsonyfát, és mellette minden mást is eltenni, ami karácsonyi hangulatú. Sokan panaszkodnak ilyenkor arra, hogy kopár lesz hirtelen a lakás. Arra pedig még többen, hogy még nagyjából 3 hónapnyi tél áll előttünk, amiben már nincs semmi ünnepi, csak hideg sötét esték és fagyoskodás. 

Összegyűjtöttem pár inspirációs képet, ami alapján kicsit téli hangulatúvá tudjuk tenni a lakást anélkül, hogy azt kiabálná hogy karácsony. Az első kérdés, ami alapján itthon elindultam összeszedni a dolgokat a következő volt: Karácsonyi hangulatú/színű-e az adott dolog? Ami a dobozban landolt: piros-zöld terítő, mikulásos gyertyák, kis plüssök, angyalkák, természetesen a karácsonyfa minden kiegészítőjével együtt, és minden olyan, ami zöld vagy piros és ennek kombinációi, nekem ugyanis ez az abszolút karácsonyi színvilág. 

Ami viszont nem karácsony nekem: hóember, hópehely, gyertyák (nem négy, és nem koszorúban!), fenyőtoboz. Az asztali dekoráció még nincsen készen, de ha megleszek vele azt is beteszem ide, hogy én mit műveltem. :) Már az alaphangulaton is változtatott az, hogy a terítőmet lecseréltem vajszínű asztali futóra. 


A fenyőtoboz nagyon szép dekoráció, és számomra abszolút téli a hangulata, nem kizárólag karácsonyi. Fenyőfák közelében 10 perc alatt összegyűjthetünk egy kis tálra valót, asztali dísznek tökéletes. 

A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!



A gyertya is nagyon jó megoldás hangulatcsinálásra az év minden szakában. Lehet ilyen lámpást is használni ami a képen van (jó alternatíva a megmaradt adventi gyertyák elégetésére), de mécsestartót is használhatunk. Nekem ilyenem van és nagyon szeretem. 


Az ajtóról leszedhetjük a koszorút és a helyére mehet valami hópelyhes. A kék, fehér, ezüst és a fa szín abszolút hangulatos, mégsem lesz tőle Jingle bells érzése az embernek. 



Nekem is van valahol plüss hóemberem, de lehet hogy még anyuéknál, most nem találom. :( Akár asztaldíszként, akár a polcra ültetve sima dekorációként is funkcionálhat, ha nem karácsonyi színekben pompázik a ruhája. 


Ha hideg, akkor tea, legalábbis nálam biztosan. Ha vannak szép teáscsészéitek vagy teáskannátok akkor azok is mehetnek az asztalra, sokszor a legegyszerűbb használati tárgyak lesznek a legszebb dekorációk. 



A tél a tea mellett nálam a pokrócok szezonja is, mindig van pár a kanapé háttámlájára hajtogatva (vagy dobálva :D). A kötött minta abszolút szerelem, egyszer majd szeretnék egy szép nagy kötött takarót, annyira hangulatosak (és melegek). Székekre lehajtogatva, vagy bármire ráterítve sokkal melegebb és otthonosabb lesz a lakás. 



A fényektől nem kell megválni, bár ez inkább a "fehér" izzóknál igaz, nekem a színes túlzottan karácsonyi. Ha szép hosszú izzósorotok van az ágy mögé függönyként is fel lehet tenni, vagy csak odatekerentyűzni a falra, nagyon romantikus fényeket lehet így csinálni. :)


Ablak vagy ajtó köré rögzítve is működik.


Személyes kedvencem a befőttesüvegbe belehajigált izzósor (Dorkánál is láthattátok, nagyon szép!) Talán ez a legegyszerűbb az összes megoldás közül, de mégis annyira jól néz ki! Világos dróttal rendelkező fények előnyben, bár szerintem sötéttel sem lehet csúnya. Asztalon, de akár a földön is jó helyen lehet (gyerekesek és rágcsálósok/nyulasok inkább magasabb helyre tegyék). 

Az illatokról sem kell lemondani, aki szeret gyertyázni/illóolajozni csak szimplán cserélje le a decemberi illatokat. :) Ha akkor a fahéj, a narancs vagy a fenyő ment, akkor jöjjön most a vanília. Kellően télies de mégis kicsit más. 

Akkor se érezzétek egyébként magatokat különcnek, ha még áll a karácsonyfátok és nem is tervezitek még leszedni, nálunk anyuéknál volt olyan év, hogy márciusig tárolgattuk mert annyira szerettük a fát, még akkor sem szedtük le mikor kifestettük a nappalit, szimplán kapott egy nejlon borítást, mint minden más. :D A karácsony hangulata szuper, nem muszáj meggyilkolni ha még nem szeretnétek. 

Ti mikor szoktatok karácsonyfát "bontani"? Odafigyeltek hogy utána is maradjon kis téli hangulat? 

Képek: innen

5 megjegyzés:

  1. jajjj de jó bejegyzés volt!
    pont így próbálom a hangulatot megmenteni az óvodában a fabontás után:)

    VálaszTörlés
  2. nem volt kint idén semmi karácsonyi dekoráció a fán kívül, szóval nem lett pucér a lakás, ha a szobámat kidekorálom, akkor karácsony után is mindig marad 1-2 dolog, de most itt sem tettem ki semmit.
    viszont szintén Dorka hatására szeretnék izzókat szerezni, egyrészt üvegbe tenni, másrészt pedig az ágyamhoz rakni, annyira tetszik :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most akciós mindenhol a karácsonyi dekoráció, tuti találsz olcsón izzókat! :))

      Törlés
  3. holnap fogom lebontani a fát és elcsomagolni a karácsonyi dekorációkat. De kellenek az inspirációk a téli dekorációhoz,a fényekkel tervezek csinálni valamit én is a többi még képlékeny :)

    VálaszTörlés
  4. Köszi!
    Éppen attól szenvedek, hogy üres minden, és esik a hó, de elmúlt a kuckózós hangulatom... valami kellene, ami visszahozza.

    VálaszTörlés