2012. július 11., szerda

Vigyázzatok magatokra!

Gondolom mindannyiótokhoz eljutott a hír, hogy egy 25 éves pécsi lány, Kata a hétvégén eltűnt, majd ma megtalálták a holttestét, valószínűleg gyilkosság áldozata lett. :( Elképesztő, hogy ilyenek történnek itthon, nem térek egyszerűen magamhoz.

Mikor a kávézóban dolgoztam sokszor jártam éjjel (este tíz és hajnali kettő között) egyedül haza a Keleti mellett és környékén, mindenki kérdezgette nem félek-e, de valahogy sosem tudatosult bennem, hogy kellett volna. Ettől függetlenül voltak/vannak saját praktikáim, hogy miket csináltam/hordtam magammal a biztonság kedvéért, ezeket osztanám most meg veletek, és kérnék mindenkit hogy ha van egyéb ötletetek akkor írjátok le a kommentekben, minél több lányhoz/nőhöz jusson el, hogyan védje meg magát.

A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!

Mini hajlakk
Még évekkel ezelőtt véletlenül hajlakkot fújtam a szemembe és megtapasztaltam milyen rohadt egy érzés. Akkoriban még nem voltak nagyon kaphatóak utazós kiszerelésű dolgok, de magazinokhoz  már csomagoltak ajándékként mini spréket. Azóta már drogériákban mindenhol kaphatóak lettek, érdemes szerintem mindenkinek beszerezni egy kis kiszerelést, kabátzsebben (vagy nyáron táskában) jó ha ott van. Nyilván hirtelen előkapni táskából nem lehet, így nem kabátos időszakban kicsit ennek nehezebb a használata. Télen én ha egyedül vagyok zsebre teszem azt a kezem (a kupak fél kézzel is lepattintható), így könnyen elő tudom kapni, ha ne adj isten szükség lenne rá. Nyilván nem olyan hatásos mint a paprika spray, ha valaki tud azt szerezni, érdemes. 

Kulcsok
Na ez az ami szerintem mindig mindenkinél van. Nem szeretek a bejárati ajtó előtt a táskámban matatni a kulcs után, ezért már jó ideje rászoktam arra, hogy jóval a hazaérkezés előtt előtúrom és fogom a kezemben (összeszorítva, hogy ne csilingeljenek) amíg eljutok az ajtóig. Munka után hazasétálva sokszor már a plázában elővettem, és úgy fogtam a markomba a kulcscsomót, hogy az egyik - a leghegyesebb - kulcs a mutató és a középső ujjam között kiállt az öklömből, mintha egyujjas Wolverine lennék. Megnyugtatott, hogy van egy kis "fegyver" nálam, ha valaki közelít hatásosabbat lehet ütni így, mintha simán ököllel tenné az ember. Vannak akik bicskát/kiskést/pillangókést hordanak magukkal, szerintem ezeknek kicsit körülményes az elővétele/kinyitása, legtöbbször sajnos nincs ennyi ideje sem az áldozatoknak. 

Határozottság
Este sötétben egyedül sétálva sosem andalgok. Ha szar környéken is sétálok emelt fejjel, hirtelen gyors léptekkel megyek, minél kevésbé keltsem eltévedt határozatlan ember látszatát. Érdemes akár telefonálni is, ha valaki épp vonalban van akkor talán kevésbé fogják őt megtámadni, hisz azonnal fültanúja lesz az esetnek. 

Sötét/kihalt szakaszok kerülése
Ha egy utcarészen elromlik a közvilágítás, inkább érdemes kerülni egyet. Parkon/sötét helyeken (adott esetben temetőn) senki soha ne akarjon egyedül átmenni, remélhetőleg van más lehetőség is a hazajutásra, inkább legyen egy kis kerülő, mint baj. 

Ottalvós buli, vagy taxi!
Ez most már a bulik utáni hazajutásra vonatkozik. Bulik, italozások után ha van rá mód maradjatok együtt, aludjatok valakinél, akihez együtt mentek haza, társaságot nagyon ritkán érnek komoly atrocitások. Ha ez nem megoldható és egyedül kéne hazamenned, inkább hívj taxit! Az ember érzékei nagyon eltompulnak már egy korsó sör után is, nem érdemes megkockáztatni a hazamenetelt egyedül ilyen állapotban.

Ne maradj le!
Sok olyan eltűnésről is hallani, hogy a fiatalok társaságban voltak, de valamelyikük lemaradt és utána nyoma veszett. Ha meg is kell állnod valami miatt akkor szólj a többieknek, hogy álljanak meg, ha egy barátnőd rosszul van/cipőt köt/keresi a fülbevalóját maradj mellette és adott esetben segíts neki, fő az óvatosság.

Futni nem szégyen
Voltam már úgy, hogy furcsa érzésem volt - bár látni nem láttam senkit magam körül - hazafelé jövet, és bizony felhúztam a nyúlcipőt. Idegen helyeken jobb esetben nem sétálunk egyedül, valószínűleg tudod hol van a környéken kocsma/éjjel-nappali/szórakozóhely, ahova adott esetben be tudsz szaladni, ha otthonról még elég messze is vagy. Ha pedig már tényleg baj van akkor ne féljetek használni a hangotokat! Azért kaptunk szép magas visítós hangot a természettől, hogy ha gond van használjuk. Remélem odáig még nem jutottak el az emberek, hogy segélykérésre nem reagálnak... :( 

A legoptimálisabb természetesen az lenne, ha nők este egyedül nem sétálnának az utcán, de sajnos ez nagyon sokszor nem kivitelezhető. Remélem a tippjeim sosem kerülnek éles bevetésre sem nálam sem másnál aki esetleg hasznosítja valamelyiket. Kérlek vigyázzatok magatokra és a barátaitokra is, és ha van valami kiegészítések írjátok le kommentben! Köszönöm.

13 megjegyzés:

  1. Annyira borzasztó, hogy ilyen megtörténhet. Szörnyű, tényleg az, hogy én is úgy megyek Budán (II. ker. Margit híd hídfő - még jó környék!) az albérletbe este, hogy szabályosan félek, és minden rosszra felkészülök.. Ahogy te is írtad, a kulcsot előre előveszem, nem zörgök, ha fáj a lábam is erőt veszek magamon és kicsit se sántítok, inkább tűröm a fájdalmat de nem mutatom, hogy nem tudok futni, ilyesmi... Nem jó, hogy félni kell.
    Pont a hetekben történt velem is egy ijesztő eset, szerencsére semmi "komoly", de bőven elég volt ahhoz, hogy egy életre megjegyezzem, hogy nem biztonságos még Buda sem éjjel. A blogomban beszámoltam róla, ha érdekel, bár nem szívderítő olvasmány:) http://criollo-unique.blogspot.hu/2012/06/latte-macchiato.html
    Köszi a tippeket amúgy, én is most fogok paprikaspray-t venni, már utánanéztem annak is, melyik a legjobb és hol lehet venni (Gunbox II fegyverbolt az Attila úton, Vérmező mellett). Hiába nem megengedett a paprikaspray használata, de szerintem ez a biztos, és senki nem fogja megtudni, hogy te fújtál, hacsak nem várod meg a kuncsaftot amíg feleszmél a maró fájdalomból, dehát ilyet ki tesz?:D Szóval én is azt tudom mondani, hogy MINDENKINÉL legyen, eddig én se gondoltam rá komolyan, de tényleg bármi bármikor megtörténhet, nem rajtad múlik, hogy kivel futsz össze egy aluljáróban mondjuk, vagy a szigeten.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én úgy tudom, hogy a paprikaspray megengedett, csak a gázspray nem. Barátnőmnek is van paprikaspray-je, akinek a rendőrnek készülő barátja vette anno valami military shopban. Bátyámnak pedig gázspray-je van, aki viszont valami fekete piacon vette.
      Nekem nincs semmim. Múltkor egyedül mentem zuglóba éjfél körül, és kicsit azért be voltam fosva, de semmi gázos dolog nem történt, sőt, eddig soha nem történt velem semmiféle atrocitás, pedig gyakran jártam haza buli után egyedül.

      Törlés
    2. igen, a paprikaspray megengedett:)

      Törlés
  2. Én pécsi vagyok,eddig mindig úgy gondoltam hogy ez egy olyan kicsi jelentéktelen porfészek hogy mi baj lehet? Most egész Pécs lélegzet visszafojtva várta mi lesz..és lett:(:(
    Sokan azt hiszik hogy a belvárosba nem lehet baj max Fehérhegyen(találó név hidd el_:) ),vagy Vasas közelébe.
    A folytatásra leszek kíváncsi..ki miért...

    VálaszTörlés
  3. Én részben pécsi vagyok, de nem csak emiatt nagyon felkavart ez az egész. Az utolsó pillanatig szurkoltam Katának, nagyon reméltem, hogy meg tudjuk találni! Nem akarom Pécs közbiztonságát lehurrogni, de tény ami tény elég problémás (bár szerintem a többi magyar városban is); sajnálatosan az ilyen gonosz mocsok alakoknak túl nagy tér van megengedve- mi pedig nem figyelünk elégé egymásra. Nem tudom, hogy hova fajul ez még, hogy embereket támadnak meg utcán és a közbiztonság/biztonság érzet fogalma mikorra fog teljesen elveszni; teljesen megbotránkoztat/felháborít ez az egész. Remélem azért a tanulságot mindenki le fogja szűrni, és ezentúl jobban odafigyel ember társaira is! Én kívánom, hogy aki ezt tette kapja meg méltó büntetését és Kata családja és barátai nyugodtan tudjanak gyászolni ezekben a nehéz napokban. :(

    VálaszTörlés
  4. Én rengetegszer mentem már haza egyedül Budapesten éjszaka különböző helyekről, és mindig félek. :/ A kulcsomat szoktam elővenni, arra van felfűzve a mini svájci bicskám is (kisolló, kés) de nem tudom h éles helyzetben tudnám-e hasznát venni. Borzasztó, hogy idáig jutottunk, hogy különböző maró hatású spray-kkel a zsebünkben kell mászkálnunk az utcán, mert nem vagyunk biztonságban.
    Összetehetem a két kezem, hogy a barátom az esetek 85%-ban ragaszkodik hozzá h hazavisz/hazakísér vagy nála alszom, és általában a haverjaim is megteszik ezt. Soha többet egyiknek se fogom mondani h ne fáradjon! Ez nem vicc... :(

    VálaszTörlés
  5. Ja és még1: ha mégis egyedül vagyok éjszaka SOHA nincs fejhallgató a fülemben - kiszolgáltatottnak érzem magam, ha nem hallok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj igen, ez nagyon jó ötlet! Én nem szoktam zenét hallgatni ezért eszembe sem jutott de ez tényleg nagyon fontos.

      Törlés
  6. ugyanezeket a tippeket alkalmazom én is, mondjuk én nagyon félős vagyok, és az a helyzet,hogy ez a hír annyira megrázott, rettegek a sötéttől, eddig mindig poénkodtam,hogy én olyan vagyok,mint malacka a micimackóból, aki mindentől fél, de már nem tűnik annyira viccesnek,pláne,hogy tudatosult, hányszor tettem ki magam hasonló veszélynek.

    VálaszTörlés
  7. 12 éve járkálok Pesten az éjszakában és igazából egy kezemen meg tudom számolni, hányszor féltem. 19 évesen viszont volt egy barátom, aki teljesen kibukott, h mit képzelek én, h hajnali 2-kor egyedül baktatok haza a ZP-ből (pedig csak a Borárosra kellett átsétálnom, onnan ment haza Csepelre az éjszakaim), azonnal üljek taxiba. És a vele töltött fél év alatt többször volt balhé ebből. Nem is értettem, h mi ez a nagy aggódás, ha az amúgy gyilkossági nyomozóként dolgozó alezredes apukám nem parázik ennyire egyke lánya éjszakai hazajutását illetően, akkor egy pasi nekem ne mondja meg, h hogyan és merre mehetek. (Jó, biztosan féltettek a szüleim is, de mérlegelték, h nem zárhatnak be a szobába egész életembe, nehogy bajom essék.)
    Úgy gondolom, h az általad is említett "apró trükkökkel" is ki lehet védeni, h pont minket pécézzenek ki valami beteg hajlamú vagy agresszív magatartású emberek. Én még azt is hozzátenném, h bizonyos alkohol szint felett is kell, h legyen bennünk annyi józan ész, h tudjunk mérlegelni, "túl sokat ittunk, macerás lenne a biztonságos hazajutás, kérjünk külső segítséget -taxi, haver, stb.

    Már vagy 6-7 éve nagyon kókadoztam a fentebb említett 179E-n, a Borároson rengetegen préselődtünk fel a buszra, nekem még jutott ülőhely. Nagyon fáradt voltam (tán picit pityókás is), be-bealudtam. Egyszer csak azt vettem észre, h az amúgy is igen feltűnően az előttem lévő ülésre és az ott ülő utasra rágörnyedő, ölelkező cigány pár épp zsebeli ki a mellettük álló hátizsákját. A szemeim kipattantak, nyomban felébredtem, de szólni már nem tudtam, mert a pasi nagyon rondán rám nézett. Megijedtem, kussoltam, elfordultam. 2 megállóval arrébb szálltak le sok másik emberrel együtt, én akkor nyomban szóltam az "áldozat" pasinak, h mi történt, kapjon pár srácot maga mellé és menjen utánuk. Le is szállt meg egy másik fiú is vele tartott. Nem tudom mi történt. Az én lelkiismeretem picit megnyugodott, h legalább utólag szóltam. Azóta sosem kómázok be éjszakain, megtanultam a leckét. :(

    Nagyon sajnálom Katát és én is drukkoltam az előkerüléséért. Valamiért úgy érzem, összefüggés van a munkája és a megtámadása között és nagyon szorítok azért, h elkapják azt a szemetet, aki ezt tette vele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ivászat után nem szabad egyedül nekivágni semminek.
      Nekünk is egyébként az volt az első gondolatunk, hogy lehet hogy a munkája miatt történt. :(

      Törlés
  8. Gyerekkoromban olyan helyen laktunk, ahol erdő volt... engem soha nem engedtek el a szüleim egyedül iskolába, vagy onnan haza. Mindig hoztak, vittek, elém sétáltak. Azon a részen ahol laktunk igaz sok kirándulócsoport jár, de előfordult arra 1-2kóborló hajléktalan vagy volt aki ott döntött úgy, hogy véget vet az életének. Lényeg a lényeg, én nem vagyok nagyon félős, de soha semmilyen körülmények között nem közlekedem egyedül mikor már sötét van, vagy gázos helyeken fényes nappal sem. Nincs olyan ok ami miatt én hajlandó lennék sötétben lófrálni, vagy egy rossz környéken. Inkább kerülővel megyek, de komolyan. Míg más városba tanultam főiskolán akkor sem mentem az utolsó, vagy esti vonatokkal, vagy ha igen, ismerősökkel közösen. Bulikból sem jártam soha egyedül haza, akkor a lakótársakkal mentünk, nem hagytunk soha senkit hátra, ha én maradtam volna még a buliban, de pl a barátnőim meg nem, akkor is elindultam velük haza, hogy ne egyedül keljen, és ők sem közlekedtek soha egyedül. Ha esti óráim voltak és télen már besötétedett mikor hazafelé kellett menni, akkor is a többiekkel mentem, mielőtt meg elváltunk volna (kb 300m-t) egyedül kellett megtennem, akkor elővettem kabátom belsőzsebében lévő bicskámat és a kezemben azzal mentem... Pedig nem laktunk zűrös környéken, de én úgy gondolom jobb félni mint megijedni, és voltak akik engem pl amiatt kiröhögtek, hogy bicskával járok, de én próbálok minden olyan tényezőt kikerülni, hogy bajom essen. Mert tényleg jobb a bajt megelőzni! Vigyázzatok magatokra!

    VálaszTörlés
  9. Én csak most olvastam ezt a cikket, nagyon hasznos volt Bogi.
    Végigolvastam a hozzászólásokat, és úgy látom, senki nem írt még erről (amit én írtam volna még, hogy fülhallgató nélkül biztonságosabb, meg hogy a paprikaspray-t military vagy fegyverboltokban lehet kapni és itthon legális, sok külföldi országban nem az-de én pont leszarnám, ha nem is lenne az, az legális, ha megtámadnak?! ennyi) szóval 3 önvédelmi fogás van, amit bárki el tud sajátítani és ha hirtelen szükség van rá nem árt tudni:

    -gégén vágni a támadót: egy erős határozott mozdulattal a tenyér élével torkon, a gége részen megütni az embert, ezzel időt nyerünk, ugyanis nem fog tudni lélegezni, kapkodni fog a levegő után (durvább esetben akár a légcsövét is eltörhetjük.... ) és addig elszaladhatunk
    -fülön vágni a támadót: nyitott tenyerekkel egy határozott gyors mozdulattal mind a két kezünket egyszerre használva fülön vágjuk a támadót, mivel az egyensúly központ a fülünkben van, ezért ha egy erős ütést mérünk a fülekre, vákum képződik és az illető megszédül, akár el is ájulhat az ütéstől. Nem olyan bonyolult, mint amilyennek leírva tűnik! Annyira pont elég, hogy el tudjunk szaladni.
    -gyomorszájon/ágyékon vágni a támadót: ez már kicsit nagyobb erőt igényel, de ha életveszélyben vagyunk, termelődik annyi adrenalin, hogy bármire képesek vagyunk, egy határozott, erős mozdulattal gyomorszájon vágni a támadót, vagy ágyékon: ettől összecsuklik, és erős fájdalmat fog érezni, további támadásra képtelenné tesszük

    Remélem soha, senkinek nem lesz szüksége ezekre a tippekre, de azért nem árt tudni!!

    VálaszTörlés