2012. július 19., csütörtök

DIY - Darázs/méh és szúnyog csapdák házilag

Nem kertes házban lakunk, így szerencsére nekünk nem napi szintű a szúnyogok és darazsak elleni harc. Viszont ebből adódóan én például nagyon be tudok pánikolni ha darázs/méh repked körülöttem, utálom ha megcsípnek. Nem vagyok rá allergiás, de akkor is fáj, nem köszi ha nem muszáj nem kérek belőle. A szúnyogok talán még a méheknél/darazsaknál is rosszabbak, mert nem is feltétlenül veszem észre ha jönnek és esznek belőlem, csak másnap tűnik fel hogy viszketek, el sem nagyon lehet szaladni előlük. Tudom hogy vannak mindenféle bőrre kenhető szúnyogriasztók, de ezektől kicsit mindig ódzkodtam. 

Most Pinteresten találtam két szuper variációt arra, hogyan lehet házilag otthon megtalálható alapanyagokból csapdát csinálni, ami kicsit undorító és valamelyest gonosz is, de állítólag működik. Jövő hétvégén megyünk családi banzájra a közös nyaralóba, a darazsasat szerintem meg is fogom csinálni, nincs kedvem menekülni előlük egész álló nap. 

A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!


Darázscsapda
Hozzávalók:
  • nagy műanyag üdítős palack
  • víz
  • cukor
  • olaj
  • ragasztószalag
Elkészítés:
A palackot ollóval kettévágjuk ott, ahol a nyaka felfelé elkezd szűkülni. Cukorból és vízből (az arány teljesen mindegy) szirupot készítünk, majd beletöltjük az üveg aljába. A levágott felső részről letekerjük a kupakot, a száját olajba mártjuk (így ha ki is akarnak mászni a csapdából vissza fognak csúszni), majd fejjel lefelé belehelyezzük a kis "tálba". Ragasztószalaggal rögzítjük az illeszkedéseknél és kész is van. Képet itt találtok róla, én nem szerettem volna ezt ide betenni mert eléggé morbid. Ha már nagyon tele van neki lehet állni ürítgetni is, én inkább kihajítanám úgy ahogy van és csinálnék egy újat, 5 perc alatt megvan és nem kell locsolgatnom a darázsszörpöt. 

A linkelt bejegyzésnél írták, hogy megkímélendő a méheket lehet nyers húst is használni, ugyanis az csak a darazsakat vonzza. Ilyenkor simán egy darab hús lesz alul a cukros víz helyett. 

Szúnyog csapda
Ennek a csapdának iszonyú érdekes a működése, egészen a mai napig nem is tudtam, hogy a szúnyogok leginkább a kilégzett szén-dioxidra jönnek. Mindig tanul valami újat az ember. :) Ez a csapda erre épül.

Hozzávalók:
  • nagy műanyag üdítős palack
  • egy csésze cukor
  • három csésze víz
  • egy teáskanál porélesztő (szerintem simával is működik)
  • ragasztószalag
Elkészítés:
A palackot ugyanúgy felvágjuk mint a darázscsapdánál. A cukorból és egy csésze vízből szirupot főzünk, majd ha elkészült beleöntjük a maradék két csésze hideg vizet. Az így már kihűlt cukros vízbe beletesszük az élesztőt, majd az egész löttyöt átöntjük a palackba. A már leírt módon beletesszük a tetejét, odaragasztjuk és kész. Az élesztő ahogy dolgozza fel a cukrot szén-dioxidot termel (így működik egyébként a tésztákban is, ezért lesz könnyű és levegős), ami nehezebb mint a levegő így az üvegben fog maradni. A szúnyogok jönni fognak erre a "szagra" (fogalmam sincs mit éreznek belőle), és az üvegben rekednek. A bejegyzésben azt írják ajánlott kéthetente cserélni az oldatot, valószínűleg ennyi ideig él és működik ennyi élesztőgomba. :) Szintén van itt kép, de megint csak nem szeretném ide betenni. 

Ha kipróbáljátok valamelyiket mindenképpen írjátok meg működött-e, én jövő hétvége után fogok tudni beszámolni az elsőről.

8 megjegyzés:

  1. Én utálok kegyetlen lenni, ezért inkább a riasztás mellett próbálok dönteni, de a talált levendula/citromfű/citromfű illóolaj nem mindig és teljesen válik be, úgyhogy nagy szükség esetén biztos kipróbálom ezeket az ötleteket. Szúnyogból úgyis van elég, a méheket megkímélendő pedig inkább beáldozok majd egy kis húst. :)
    (Az is igaz, hogy bár kertes házban lakom, szerencsére darázzsal, méhecskével ritkán találkozom, pedig van jócskán virágunk.)

    Családi banzájhoz pedig jó szórakozást! :)

    VálaszTörlés
  2. Tavaly nyáron Verőcén néhány ittas gépész barátunk sörrel töltötte fel a darázscsapdát - bevált. :D Azt nem tudjuk miért, de működött.
    Ezek viszont lényegesen összeszedettebb és hasznos 5letek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sör is édes, szerintem arra is azért mehettek.

      Törlés
  3. A szúnyog csapdát (ugyanezt) több helyen is megtaláltam, de mindenhol barna cukorral írja... van különbség?

    Előre is köszönöm a választ!

    nagyon jók az ötletek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Szerintem nincs lényegi különbség, a cukor azért kell, hogy legyen mit "ennie" az élesztőgombának. Az, hogy ez a cukor most épp finomított vagy finomítatlan, az nem változtat a cukortartalmán.
      Kelt tészta készítésénél sem barna cukrot használunk az élesztő felfuttatásához, szóval itt is működnie kell a sima fehérnek is. :)

      Törlés
  4. Miért kell a méheknek csapba? Normális ötlet ez?
    Az illető aki italálta remélem zabkásán éli az életét!
    Ha már a méhek munkáját nem becsüli!
    Amúmeg 1,5 deci sör, egy evőkanál cukor és egy evőkanál ecet.
    A sört és az ecetet nem szeretik a méhet, de csapdába esnek a darazsak, amik nem csak csípnek de harapnak is! Valamint túl is élik ezt a műveletet!

    VálaszTörlés
  5. Az a helyzet hogy darazsakról van szó és nem pedig méhekről😃🐝És amelyik darázs nem zümmög az harap!?

    VálaszTörlés
  6. Az a helyzet hogy darazsakról van szó és nem pedig méhekről😃🐝És amelyik darázs nem zümmög az harap!?

    VálaszTörlés