2012. július 4., szerda

Motiváció takarításhoz

Sok embernek beleépül a napi rutinjába a takarítás, de ez időbe telik, amikor az ember még épp hogy csak elkezdett háztartást vezetni nem veszi magát rá olyan könnyen a házimunkára. Én még albérletben laktam, mikor nővéremtől kölcsön kaptam Anthea Turner takarítós-rendszerezős dvd-jét. Akkoriban uralkodott el rajtam a kosármánia, kb. 10 percre laktunk az Ikeától és mentem mint egy dilis felhalmozni a kosarakat. Abszolút motiváló számomra más koszos lakását - és annak tisztítását - nézni, minden rész után mentem és rámoltam valamit. :) 

(kép: innen)

A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!

Most itthon is indult egy takarítós műsor, minden szombaton a TV2-n megy Nagytakarítás címen, de én nem nagyon nézek tv-t ezért amikor eszembe jut a honlapon megnézem a már leadott részeket. Az alapkoncepció tetszik, de azt kicsit sajnálom, hogy a kosz nagy részét nem a tulajdonosok tüntetik el, hanem profi takarítóbrigád. Anthea műsorában pont az volt a nagyszerű, hogy igenis rá kellett döbbenteni lakókat, hogy a saját szemetüket maguk is el tudják pakolni, kidobni, tárolásban ötletelni, mert így fogják látni végül, hogy az bizony egyedül is megy. Szerintem az, hogy a takarítók megcsinálják a meló oroszlánrészét csak erősíti az emberekben azt a tévhitet, hogy egyedül nem lehet legyőzni a káoszt, és esetleg megint elkezdik felhalmozni a lomokat. 

Motivációnak, inspirációnak úgy gondolom jó ez a műsor, de azért sok dologban nem kell őket szó szerint venni, mert néha nagyon úgy érzem pazarolnak vagy feleslegesen szenvednek. A papírtörlő az egyik heppem, minden felület szárazra törlésére papíroznak, mikor szerintem egy bármilyen textil is tökéletesen megfelel erre a célra, és ez kimosható, újrahasználható, a papírt meg dobáljuk ki folyamatosan. A másik (ami valószínűleg a szponzor cégek miatt van) hogy nem használnak hideg zsíroldót, ami szerintem az egyik legjobb találmány szörnyű-makacs zsíros szennyeződésekre. 15 percig is sikálhatja az ember a felületet de akkor sem lesz olyan tiszta, mintha befújná zsíroldóval, majd 10 perc múlva letörölné mindenféle megerőltetés nélkül. Viszont engem valamiért tök megnyugtat nézni ahogy takarítanak, kb. két hete találtam rá a műsorra de pár nap alatt végignéztem az összes már leadott részt. Ennek hatására újralakkoztam a konyhapultot, ablakot mostam satöbbi, sokkal jobb kedvvel vágtam neki. 

Egy dolog böki nagyon a csőröm a műsorral kapcsolatban, az pedig az állatokhoz való viszonyulásuk, különösen az egyik műsorvezető (Csilla) részéről. Volt egy idős bácsi, akinek a háza tiszta kosz volt, az ágya soha nem volt takarítva, ágynemű nélkül aludt, valószínűleg nem mosakodott rendesen, és az ágyról laboratóriumi mintát véve találtak olyan baktériumokat is, amik a székletben fordulnak elő. Egyből rákenték a kutyára, hogy nem kéne beengedni a lakásba, mert hordja be a koszt, eszükbe sem jutott, hogy a bácsiról  is ugyanilyen eséllyel kerülhet oda a szennyeződés. Miután kitakarították a lakást mondta a nő, hogy akkor a kutyának ezentúl kint a helye. Az ilyen felfogásért ütni tudnék, annak az egyedül élő idős özvegy embernek az a kutya az egyetlen társa és szórakozása. Tény, hogy oda kell figyelni ha az embernek állata van - mi minden séta után letöröljük Panda lábait, kitörlöm a fenekét -, de kizárni a lakásból csak azért mert nem oda való őrültség. A mostani részben arra vágott Csilla pofákat, hogy a macska feljár a konyhapultra. Nekem még nem volt macskám, de szerintem ők mindenhova feljárnak, nem is értem ezen mit lehet változtatni, azt a javaslatot is túlzásnak érzem (bolhára ágyúval szinten van), hogy ha felugrott a pultra utána azonnal fertőtlenítővel át kell törölni, mert jajmilesz. Természetesen nem azt mondom hogy felesleges az állatok utáni takarítás, de néha úgy érzem hatalmas ügyet csinálnak az emberek belőle, mikor sok háziállat tisztább mint a cipőnk talpa. A szőrtakarítás sem probléma, erre én már megtaláltam a tökéletes módot, akarok is majd írni róla valamikor. :) 

Ti szeretitek a takarítós műsorokat? Rátok is motiváló hatással vannak? 

6 megjegyzés:

  1. Igen, én még a How clean is your house-nál szerettem meg ezeket a műsorokat. :) Attól ugyan elmarad ez a magyar verzió (talán kétszer csíptem el egy részt a tv-ben), de most, hogy eszembe juttattad, tökéletes motiváció lesz, úgyis ablakmosást tervezek már elég régóta.

    VálaszTörlés
  2. jaj úgy megsajnáltam szegény idős bácsit ahogy most írtál erről :(
    belenézek ebbe a műsorba nem hallottam még róla!

    VálaszTörlés
  3. Én is jobban szerettem a How clean is your houset!Ezt a magyar verziot összecsapotnak érzem!Az angol müsorban természetes tisztitószereket használnak mint a citrom vagy a sütőpor!Mindenesetre elborzasztó hogy hogy élnek emberek!Te melyik zsiroldót használod????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen az engem is megdöbbentett hogy milyen körülmények között képesek élni emberek, beledöglenék ha ekkora mocsokban kéne a mindennapjaimat töltenem.
      Ezt használom: http://kaldiker.unas.hu/shop_ordered/1011/shop_pic/unas_132367.jpg

      Törlés
  4. Köszönöm a válaszod-bár ezt a zsiroldót kesztyü nélkül használtam és szétégette a kezem!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, nem szabad kesztyű nélkül!! Ha a tűzhely zsírt percek alatt leoldja akkor a bőröd zsírtartalmát is, majd szépen az egészet. Semmilyen zsíroldót nem szabad csupasz kézzel használni, vagy ha azt írják rá hogy lehet akkor nem jó zsíroldó. :)

      Törlés