2012. július 15., vasárnap

Filmajánló XII. – A holló (The Raven)


Kicsit szerencsétlennek érzem ennek a címnek a fordítását, mert van a régi Brandon Lees Holló is, ami egyébként szintén egy nagyszerű film, csak annak az eredeti címében nem raven hanem crow volt. Amiről most írok az a 2012-es film, John Cusack főszereplésével.

Nem sokat tudtam a történetről, mindössze annyit, hogy Edgar Allan Poe utolsó napjairól szól. Remélem őt senkinek nem kell bemutatnom, nekem az egyik kedvenc külföldi költőm. A film nem megtörtént eseményeket dolgoz fel, annyit tudunk csak, hogy Poe halála előtti napjai ismeretlenek előttünk, ez a film egy elképzelést ad arról, hogy akár ez is történhetett akkor. A film egyébként két kedvenc szórakoztató filmes műfajom keveredése, egyszerre kosztümös és gyilkos után nyomozós.

A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!

A történet – bár nem teljesen olyan – engem abszolút a Csontemberre emlékeztetett (ami megint egy tök esetlen fordítás, az eredeti “The bone collector” sokkal jobban illett a filmhez, nem is értem mit akartak azzal hogy csontember…), itt annyi a csavar hogy a tettes Poe gyilkolós-véres novellái alapján kezd el ölni. Poe gyanusítottból szinte azonnal a rendőrség segítőtársává válik, és együtt kezdenek el nyomozni a sorozatgyilkos után.
(kép: innen)
A film valamennyire véres, de nem teljesen undorító és kibírhatatlan, sokkal nagyobb hangsúlyt kap benne a nyomozós szál, főleg hogy Poe személyesen is érintett lesz végül az ügyben. Én nagyon élveztem, a Csontember óta nem volt ilyen sorozatgyilkosos film, amit ennyire szerettem volna. Ami külön plusz pont, hogy nem tippeltem jól a film elején azzal kapcsolatban, hogy ki lehet a gyilkos, így abszolút meglepi volt a végkifejlet. A film hangulata kicsit egyébként Álmosvölgy legendájás, bár a misztérium kimarad belőle. Ha szeretitek a kosztümös filmeket és a helyszínelős sorozatokat sok csalódás nem érhet titeket. :) Még Poe-t sem kell ismerni ahhoz, hogy értsük és élvezzük, de azért az alapműveltségnek nem fog ártani ha pár verset elolvasunk utána.

Ti láttátok már ezt a filmet? Szeretitek Poe verseit? :) 

3 megjegyzés:

  1. Még nem, de mivel én is imádom a nyomozós és a kosztümös filmeket, sorozatokat, a kettő kombinációja meg talán még jobb, ezért biztos utánanézek! :)
    Poe-tól bevallom őszintén verset nem olvastam, csak a "A Morgue utcai kettős gyilkosság"-ot ismerem, de az tetszett anno. Emlékszem még el is mentem a könyvtárba, hogy kivegyek tőle valamit, de vagy nem volt, vagy már nem emlékszem miért, de mégis kimaradt. Viszont most, hogy emlékeztettél rá, már nem fog. :)
    Úgy egyébként meg ezzel már picit elkanyarodom a témától, de pont nemrég találtam rá erre: http://www.imdb.com/title/tt1988386/ - ha gondolod tegyél egy próbát vele, én nagyon megszerettem, és pontosan beleillik a fentebb megnevezett műfajba. :) A szereplők iszonyú jól össze lettek válogatva szerintem, nekem nagy kedvencemmé vált ez a sorozat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, elkezdtük nézni és tényleg nagyon jó! :)))

      Törlés
    2. Ennek örülök :) [Remélem elhiszed, hogy anno mikor a Vakság-ot ajánlottam, nem szívatni akartalak Benneteket :D]

      Én is megnézem a filmet, tetszett :) Kicsit kevésbé véresre számítottam, de néha becsuktam a szemem és kész :D Amúgy jó film volt, kösi hogy felhívtad rá a figyelmem, lehet hogy egyébként nem tűnt volna fel, mostanában ritkán nézek filmet, hónapok óta azt se tudom nagyon, a mozikban mi a kínálat. :)

      Törlés