2012. július 3., kedd

DIY - Flip-flop újjászületése

Nem nagyon írtam még olyan dolgokról, amiket én nem próbáltam ki, de most Pinteresten találtam két kreatív ötletet arra, hogyan lehet strandpapucsból/vietnami papucsból/flip-flopból (ki hogy hívja) valami újat és egyedit kihozni. 

Az előző bejegyzésben már írtam, hogy nincs nagy ruha/cipő készletem, így olyan papucsom sincs ami ilyen jellegű felújításra szorulna, de akár egy sima egyszínű olcsó papucs is megteszi, és pont olyan lesz amilyet szeretnénk. 

A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!
Az első variáció nekem kicsit egyszerűbbnek tűnik, nem kell hozzá más, mint egy pár strandpapucs, hobbiragasztó, bármilyen színű szalag és dekorációs elemek (ha ezeket inkább varrnád ragasztás helyett akkor tű és cérna is).
Nagyobb képért katt IDE
Első lépésként az egyik pánt aljához hozzáragasztjuk a szalagot, majd szorosan - és úgy hogy kicsit fedjék egymást a menetek - rátekerjük, közben körülbelül centinként pöttyintünk a ragasztóból a szalag alá, hogy ne csak a két szélén legyen rögzítve. Minden ragasztás a cipő külső részére essen, a megszáradt ragasztó ha belül van nagyon csúnyán ki tudja törni az ember lábát. Ha betekertük a papucs V-pántjait, akkor nyolcasokat formázva kitöltjük a V belsejét. Ennek is érdemes a szélét ragasztózni, hogy stabilabb legyen. Ez egyébként szerintem akár el is hagyható, mert a gyöngyöket vagy bármiket akár a pántokra is fel lehet ragasztani oldalt, és akkor egy kevésbé hivalkodó cipellő lesz a végeredmény. Ha megvan a kitöltés ízlés szerint dekoráljuk és kész is van az új papucs.

A másik variáció szerintem különösen akkor nagyon hasznos, ha elszakad a strandpapucsunk pántja. Alapból nekem nem biztos hogy lenne szívem szétbarmolni egy flip-flopot, de így biztosan megmenthető. 

Nagyobb képért katt IDE

Sok dologra itt sincs szükségünk, kell valamilyen textil - akár egy ruhavarrás maradéka, vagy egy szétfoszlott régi kedves szoknya - és egy ragasztópisztoly. A lényeg az, hogy jó hosszú anyaggal kezdjünk, inkább a végén maradjon felesleg, mint hogy rövid legyen. Két csíkkal indítunk, amiket összeillesztünk, hegyesre vágunk és átdugunk az első (magányos) lyukon. Itt jó erősen megcsomózzuk őket, de a csomó ne legyen nagyobb, mint a mélyedés a műanyag talpon, különben bumszlis lesz és nem lehet benne kényelmesen járni. Ezután még nem választjuk szét a két pántot, hanem 2-3 csomót kötünk rájuk. Az jutott eszembe, hogy akár a két csomó közé vagy helyettük is lehetne felhúzni a textilcsíkokra hobbiboltokban kapható nagy gyöngyöket, azzal is nagyon jól mutathat. :) Az utolsó csomó után kettészedjük a csíkokat, és egyenként átfűzzük őket a két oldalsó lyukon. Mielőtt sok csomót kötnénk rájuk szerintem érdemes belebújni, hogy biztos jó-e, nem szorít vagy esetleg nem túl laza a pánt. Ha minden oké, akkor erősen megcsomózhatjuk alulról őket, de itt is figyelni kell hogy ne legyen nagyobb a bumszli mint a bemélyedés. Ha végeztünk ragasztóval rögzítjük a csomókat a lyukakban és kész is a papucsunk. :)

Mindkettővel szerintem érdemesebb finoman bánni, a második pl. esős időben (vagy vízközelben) nem biztos hogy annyira jó, mert a textil szépen felissza a földről a vizet és nedves papucsban nem annyira jó klaffogni (és ráadásul a gombák is szeretik, brr). 

Ti újítottatok már fel házilag cipőt? Szeretnétek hogy legyenek ilyen bejegyzések?

Ötletek: innen és innen

4 megjegyzés:

  1. mármint h legyenek e DIY bejegyzések? Naná! :D Imádom őket és ez a bejegyzést is nagyon jó lett, legalább tudom mit csinálok ha elszakad vagy megunom a papucsom. :D

    VálaszTörlés
  2. a másodikat tuti, hogy megcsinálom...van egy papucsom, ami borzasztóan szét tudja szedni a lábam. Így legalább kaphat egy második esélyt.

    VálaszTörlés
  3. Wow!! What a great and wonderful DIY! I found you on Pinterest :) I don't understand a single word of Hungarian... But with the pictures it's easy to do it.

    Con la realidad en los talones

    Have a great day!! Cheers from Valencia, Spain :)

    VálaszTörlés