2012. július 24., kedd

Csokis muffin teljes kiőrlésű lisztből

Valamelyik nap Bálint kért meg, hogy csináljak muffint, mert ezer éve nem ettünk. Eddig őszintén megmondom nem rajongtam a muffinért, ez valószínűleg annak köszönhető, hogy nem voltak jók a receptjeim, mert egyébként ha valahova elmentünk és ott ettünk akkor teljesen meg voltam velük elégedve. Emlékeztem, hogy olvastam egy ígéretes alapreceptet, szerencsére meg is találtam így csak át kellett variálnom saját alapanyagokra és meg is született az eddigi legfinomabb általam sütött muffin.



Ami igazából abszolút a toplista első helyére juttatta, hogy még harmadnaposan is finom volt és omlós belsejű, pedig semmit nem tettem csak besorakoztattam a maradék muffinokat a fa kenyértartómba. Nem tudom hogy a teljes kiőrlésű lisztnek köszönhető-e a mesés állag, vagy a tejfölnek, de mennyei, próbáljátok ki! Ha ettetek már McCaféban muffint akkor ez most mond nektek valamit: pont olyan állaga van. :) Szuper.


A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!


Hozzávalók (12 darabhoz):

  • 3 bögre (én 3 dl-eset használok) teljes kiőrlésű liszt
  • egy csomag sütőpor
  • 3 evőkanál zsírszegény kakaópor
  • fél teáskanál só
  • 2 egész tojás
  • 4 teáskanál lekvár (én home made fruktózos lekvárt használtam, az íz mindegy, a tészta állagán javít csak, érezni nem lehet)
  • fél bögre olvasztott margarin
  • 10 dkg cukornak megfelelő folyékony édesítőszer
  • 1 nagy doboz 12%-os tejföl
  • egy tábla étcsokoládé (elhagyható)
  • fél dl tej
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, kakaó) összekeverem egy tálban, majd félreteszem. Az olvasztott vajat az édesítőszerrel, a lekvárral, a sóval és a tojással kézi habverővel simára keverem. Beledobálom az apróra tördelt étcsokoládét, majd kis részletekben hozzákeverem a száraz alapanyagokat. Ha már nagyon kezelhetetlenül poros a tészta akkor beleteszem a tejfölt is, majd simára keverem és készen is van. Az eredeti recept tejet nem írt, de nekem nem állt össze a tészta nélküle, valószínűleg a liszt miatt, teljes kiőrlésűhöz azt vettem észre több folyadékot kell adni. Ami meglepett, hogy elég sűrű, nem folyó tésztát kaptam, az eddigi muffin receptjeim mind folyós tésztát produkáltak. Én mondjuk ezt nem bánom, ez így kezelhetőbb és finomabb. Evőkanállal (sokan fagyiadagolót használnak, én azt utálom mosogatni) átpakolgatom őket a kapszlival kibélelt muffinsütőbe (egy lyukba az én adagolásommal két evőkanálnyi tészta került), majd 175 °C-ra előmelegített sütőben 22 percig sütöm. A 20 perc még kevés neki, a 25 pedig szerintem már sok lenne, nekem a 22 perc vált be tökéletesen. Azért egy tűpróba nem árt neki kivétel előtt. :) A kész muffinok teteje kicsit csipkézett és rusztikus, de nekem tetszik így is.

Én abszolút megszerettem ezt a receptet, a kakaópor és a csoki elhagyásával meg is van az alaprecept, amit aztán a végtelenségig lehet variálni. Biztosan sok verziót ki fogok próbálni, aztán ha sikerül még remekműveket készítenem akkor szívesen megosztom veletek ha szeretnétek. 

Ti szoktatok muffint sütni? Megtaláltátok már a tökéletes alapreceptet?


5 megjegyzés:

  1. top süti nálunk a muffin!=) a tökéletes alapreceptet egy Intercity magazinban találta anya, haza is hozta, azóta azt használjuk. de van két muffinos receptkönyvem, azokból egyre többet sütök, szeretek új recepteket kipróbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, az InterCity magazin csudajó dolog, én ott találtam meg a tökéletes zsemlegombóc receptjét! :)))

      Törlés
  2. Most lehet hülyeséget kérdezek, de te tk lisztből milyet használsz?

    Csak azért kérdem, mert én pár hónapja kezdtem átállni a tk liszt használatára, és már kitapasztaltam, hogy zsemle, kalács, vagy pite sütésnél melyik liszt hogy viselkedik, mert a teljes kiőrlésű tönkölyliszt vagy rozsliszt teljesen eltérően viselkedik. Az egyik használatával sokkal lágyabb lesz a tészta, ragadósabb, míg a másikkal tömörebb. Muffinnál még nem próbáltam a tk lisztet, ezért gondoltam megkérdezem te melyet használsz, mielőtt elkezdek kísérletezgetni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kérdés egyáltalán nem hülye, én a Vitamill tk tönkölylisztjével nagyon megszívtam, folyós-ragadós lett belőle minden amit csináltam (palacsinta, nokedli), egyedül pizzatésztának szuperált.
      Én a Spar sajátmárkás bio teljes kiőrlésű búzalisztjét használom (kék betűtípusost), vagy ha azt nem találok akkor a Mülleres Dinkel márkájút veszem, bár ez utóbbi jóval drágább, mert 500 Ft körül van, a Sparos 329 szokott lenni azt hiszem.

      Törlés
    2. Köszi! Kifogom próbálni a sparost, úgyis egy köpésre lakunk tőle és azt még úgy sem próbáltam. Egyébként a tönkölyliszttel csínján is kell bánni, tényleg nagyon ragadós, de ha felesbe használod, mondjuk rozsliszttel akkor úgy normális állagú tésztát lehet kapni. Köszi még egyszer az infót :)

      Törlés