2012. február 9., csütörtök

Milyen hajbalzsamot vegyek?

Hajbalzsam terén is legtöbbször olyan vagyok, mint kézkrémeknél, ritka hogy újra veszem azt amit használok, mert kíváncsi vagyok egy más félére, más márkára. Annyival változik itt a felállás, hogy balzsamból többféle is kapható, kiöblítendő, ki nem öblítendő, pumpás, kinyomós, spricnis... Úgy gondoltam leírom nektek az eddigi tapasztalataimat, és hogy én most mit használok, hátha valakinek hasznára válik.Most háromféle balzsam van itthon. Az Elséve színvédő spricniset úgy kb másfél éve vettem, pár hónappal azután, hogy vörösre festettem a hajam, remélve, hogy kevésbé fog fakulni a szín - nem segített, legalábbis nem tűnt fel hogy tovább lenne szép színű a hajam. Az Avonos balzsamot anyától kaptam úgy 3 hónapja, ez a legfurább szerintem amivel eddig találkoztam. Öblítést nem igényel, de nem adagolós mint az Elséve (vagy sok Gliss kur is amiket régen próbáltam), tenyérbe kell nyomni és úgy eloszlatni a hajon. A Garnier a legfrissebb zsákmányom. Ő egy sima mezei "kend a hajadra és pár perc múlva öblíts ki" fajta.Nemrég fogytam ki a Serical tejproteines hajpakolásából, én ezt is mindig balzsamként használtam úgyhogy ezt is ide veszem.

A hajam nálam eléggé hangulatfüggő volt, hogy épp milyen fazonra vágattam, gimiben többnyire rövid hajjal nyomultam, majd végzősként elkezdtem növeszteni. Eljutottam másodéves koromra egy szép lapocka alá érőig, majd gondoltam egyet és megint levágattam rövidebbre. Ebben az időszakban "free hajvágásra" jártam Szabados Irene-hez, és ő ajánlotta, hogy a vékony szálú hajamra jobban járnék egy olyan balzsammal, amit nem kell kiöblíteni, csak befújkálom vele a hajam miután megtöröltem és tádám. Innentől kezdve jó ideig csak spricnis dolgokat vettem, akkoriban azt hiszem a Gliss kur kétfázisú összerázósát fújdogáltam. Úgy 2009 körül döntöttem úgy, hogy nekem megint hosszú haj kell, azóta "növesztem" (ezen a szón mindig mosolygok, mert nem növesztem igazából, nő ő magától is, csak hagyom kibontakozni :D). Már olvastam Beauty blogokat mikor megvettem a tejproteines pakolást, onnantól ez váltotta fel a kifésülő balzsamot. Nyáron viszont írtam is, hogy meguntam a szagát, a melegben nem esett jól a tömény vajassüti illat, így megint kikötöttem a fújkálós mellett.

A lényeg, amit ki szeretnék hozni az egészből: Nekem a fújkálós termékek hosszú hajon nem váltak be. Eddig elvoltam az Elséve-emmel, de úgy egy hónapja szőkére lett melírozva a hajam, és azok a tincsek amik be lettek festve már annyira gubancolódtak, hogy nem bírt el vele a kifésülő balzsam. Próbálkoztam az Avonossal is, de úgy érzem nem tudom elég egyenletesen eloszlatni a hajamon a cuccot úgy, hogy ne legyen a legtöbb helyen túl sok rajta, és mivel ki meg nem mosom sokkal hamarabb koszolódtak a tincseim. A legújabb Garnier most magasan viszi a prímet (karon öltve természetesen a pakolással, csak mostanában nem mentem fodrászkellékes felé és nem vettem utánpótlást). Bár annak idején Irene azt mondta, hogy a spriccelős termékek kevésbé nehezítik el a hajat, én mégis úgy érzem, hogy az amit felkenek fürdés közben, majd később kimosok kevésbé marad benne a hajamban, mint amit ráfújok és rajta hagyok.

A Garnier balzsam használati utasításán az van, hogy pár pillanat után mossam le, de én azért pár percig fent szoktam hagyni. Hajmosással szoktam kezdeni, majd felteszem a balzsamot, feltűzöm egy csattal a hajam hogy ne csüngjön összevissza, majd lefürdök, arcot mosok, és a végén kiöblítem a maradékot. Így kb 5 percet van fent. Nagyon puha és illatos lesz tőle a hajam, a fésülés is megvan 30 másodperc alatt - a korábbi 5 perc helyett -, és sokkal kevesebb hajszálat tépek így ki a fejemből. Tudom, hogy elvileg a vizes hajat nem lenne szabad fésülgetni, de ha nem fésülöm még ilyenkor ki, és úgy szárítom meg akkor esélytelen lesz valaha is kibogozni a szálakat. Nagyon ritka fogú fésűt használok, és a végétől kezdem a fésülést.

Nektek melyik fajta hajbalzsam vált be a legjobban?

6 megjegyzés:

  1. Én utoljára Kallos balzsamot vettem, száraz, töredezett hajra való, isteni illata van, fél liter 550 Ft.

    VálaszTörlés
  2. Nekem azt mondta a fodrászom, hogy az Avonos hajra való termékek egyáltalán nem jók, nagyonszárítják a hajat és nagyon kevés hatékony összetevő van benne.
    Én az ő tanácsára elseve full repair hajpakolást használok legalább egyszer egy héten + elseve full repair balzsamot, de azt minden hajmosásnál (kivéve akkor amikor hajpakolok), plusz szoktam fújkálni is elseve full repair fújkálós cuccal de azt már a száraz hajra szoktam fújni. azt kell mondnanom, hogy nekem az elseve nagoyn rendbetette a hajamat. mondjuk sok helyen olvasom, hogy nem szabad, csak szilikonmentes termékekekkel hajat mosni meg stb, de nekem nagyon beváltak ezek. mondjuk kicist sűrűbben zsírosodik a hajam, de a végük sokkal szebb lett. de hát kinek mi válik be! :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem a garnier balzsam nagyon bevált, a hozzávaló samponnal együtt használom, és a megszáradt hajam is sokkal könnyebb kifésülni utána. Mondjuk most épp rövid, de a hosszú hajas körszakból még emlékszem milyen nehéz volt kifésülni, most magán a hajszálon érzem hogy puha, szállós, selymes, tényleg siklik benne a fésű. (és én is fésülöm vizesen is, ember legyen a talpán aki fésű nélkül formára szárítja a haját...) ezen kívül gliss kur fújkálósat használok, de gyorsan zsírosodik tőle a hajam, és nem érzek különbséget, csak azért használom hogy elfogyjon, már nincs sok belőle.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon ritkán használok balzsamot, és akkor is mindig másfélét. Régen mindenfélét kentem a hajamra, annak reményében, hogy akkor majd szép lesz. Nos nekem nem hogy szebb lett, inkább szét töredezett, elgyengült és hullott a hajam. Akkor elhagytam a hajformázókat és elkezdtem bánfi hajszeszt használni. Ez nagyjából rendbe tette a hajamat, de igazán azóta szép, amióta elhagytam a szilikonos samponokat. Sokkal erősebb a hajam és mosnom se kell olyan gyakran (régen kétnaponta mostam hajat, most öt-hét :) )

    VálaszTörlés
  5. Nekem is most éppen ilyen Garnier balzsamom van, mint neked a képen, csak vmi más cucc van benne, de nem igazán vált be. Nem érzem, h jobb lenne a helyzet, mintha nem tennék rá semmit. Gliss Kur pakolást szoktam balzsam gyanánt használni még, az mondjuk akként is egészen jól funkcionál, nagyon jól ki tudom fésülni tőle meg olyan puhi lesz :)
    Balzsammal kapcsolatban meglepő dolog az, h anyukám vett a Lidl-ben, v hol, ilyen totál noname balzsamot, és mikor otthon vtam azt használtam, és tökjó volt. Az illata is, meg maúgy is :) (A nevére nem emlékszem, ilyen lila-fehér színű a flakonja)

    VálaszTörlés
  6. Én is fodrászkellékes pakolást használok az agyonfestett vörös hajamra, az a neve h Imperity (v Infinity, már nem tudom :D) és nagyon bevált száraz, festett hajra. :)

    VálaszTörlés