2011. február 13., vasárnap

Beteg vagyok, gyógyulni akarok

Annak ellenére hogy télen még jobban odafigyelek arra hogy erősítsem az immunrendszeremet, egyszer mindig elkap valami nyavalya, most éppen erre az időszakra esett ez.

Leggyakrabban ilyenkor a vírusos megbetegedések a jellemzőek, különösen ha enyhülés van az időjárásban (mint például most is volt), ugyanis a plusz fokok és a nedves-nyálkás időjárás kedvez ezeknek az apró kis dögöknek. Ilyenkor sok mindent nem tud kezdeni velem egy orvos sem (azért ha valaki nagyon beteg húzzon el a háziorvosához, nehogy komolyabb baja legyen!), többnyire pár nap alatt kifekszem a dolgot magamból. Influenza elleni védőoltást minden évben kapok, így ha esetleg az is támad meg, sokkal gyengébb és rövidebb lefutású a dolog.

(forrás: google)

Úgy gondoltam összeszedem, hogy ilyenkor mit szoktam csinálni, enni, inni, hogy minél hamarabb jól legyek, hátha valamelyik segít rajtatok, ha ti is ilyen cipőben jártok.
Az első dolog a tea. Télen alapból sokat teázom, de ilyenkor még többet iszom, és mézzel, citrommal. Sok mézzel. :) Alapvetően nem szeretem a mézet, magában sem, kenyérre kenve sem, de teában és ételekben megeszem, megiszom.
Kb. egy évvel ezelőtt anyutól kaptam egy fiola ezüst cseppet, eléggé fura hangzása van meg olyan misztikusnak tűnik, de segít tényleg. Anno a Gyógyszerésztudományi karon is tanultunk az ezüst-kolloid jótékony hatásairól, szóval szkeptikus már alapból nem voltam. Ha beteg vagyok, vagy érzem hogy az leszek, egy pohár mentes vízbe vagy gyümölcslébe, teába cseppentek 10-15 cseppet és megiszom. Sokkal hamarabb meggyógyulok így, van hogy már másnap szinte meg sem érzem hogy beteg voltam. Nagyon fontos hogy ne érje fémkanál az oldatot, mert akkor kiválik a kanálra az ezüst és semmit nem ér az egész. Szénsavas italba szintén nem szabad csöpögtetni mert a savas közeg is elszúrja a hatását.
A vitaminbevitel is nagyon fontos, akár gyümölccsel-zöldséggel, akár tablettával. Betegen többnyire nem is nagyon kívánom az ételt, így őszintén megmondom én ilyenkor inkább tablettát veszek be, megelőzésként szoktam enni mandarint, narancsot, almát.
A meleg náthára való italokat én nem szeretem, de ha valakinek szokott segíteni, hajrá. Ha már gyógyszer akkor én gyulladáscsökkentőt szoktam bevenni ha már tényleg nagyon ramatyul vagyok (többnyire Algoflexet). Ha fáj a torkom is, akkor a mézes-citromos Strepsils a kedvencem, imádom az ízét, legszívesebben akkor is enném ha nincs semmi bajom. :D
Sokan esküsznek a mézzel összekevert fokhagymára, én erre nem bírom rávenni magamat, lévén hogy utálom magában a mézet. De egy kis foghagymás pirítós viszont mindig jól esik. :)
Torokfájásra és fertőtlenítésre jó még nagyanyáink gyógyírje, a pálinka. Nem tartok itthon ilyesmiket, de egyszer beteg voltam és épp volt itthon egy kevés, jól is esett a melegség belülről, és tényleg jobban lettem utána. Természetesen mértékkel kell inni, egyszerre max. 4 cl, és ne igyunk meg egy nap háromnál többet, gyógyulni akarunk nem alkoholizálni.
Betegen én sosem kívánom a tejet, tejtermékeket, de úgy hallottam nem is tesz jót, mert sűríti a nyákot a garaton, a toroknál, és akkor még nehezebben szakad fel a köhögés, és még nehezebben tűnnek el a vírusok, bacik.

Ritkán vagyok lázas, most sikerült egy enyhébbet összehoznom, ami miatt eléggé legyengültem. Én többnyire 0,5°C-kal hűvösebb vagyok az átlagosnál, emiatt ha már nekem lázam van akkor nyűgös és gyenge vagyok. 38-38,5°C alatt fölösleges csillapítani a lázat, mert ez még az egészséges intervallum, ami csak azt jelenti hogy elkezdtünk küzdeni a kórokozókkal. Ennél magasabbnál szoktam csak bevenni egy lázcsillapítót, alatta felesleges.
És persze nagyon fontos a fekvés, pihenés. Lehetőleg betegen ne rohangáljon senki ha csak nem muszáj, akkor gyógyul meg az ember a leghamarabb, ha pihen is közben.

Sajnos ez utóbbi nekem nem túlzottan kivitelezhető, holnap suli, és nem hiányozhatok, így próbálok minél hamarabb túl lenni a dolgon, hogy holnap ne mosott kakaként indítsam a hetet. Nem lenne jó kezdés.

Nektek van valami bevált házi praktikátok megfázásra, betegségre?

5 megjegyzés:

  1. Ez az ezüstcsepp nagyon érdekesen hangzik, és ahogy olvasgatom, elég sok mindenre jó, és ha minden igaz, nem is olyan drága, mint először hittem (neten 100 ml/2999 Ft körül írják). Lehet buta kérdés, de akármelyik gyógyszertárban lehet kapni szerinted? Jobbulást. :)

    VálaszTörlés
  2. Én január közepén lettem beteg, egy hétig tartott kb., ebből 4 napig csak feküdni tudtam, esténként, vagy inkább éjszakánként lázas voltam, és alig ettem valamit, semmit nem kívántam. :S Én is nagyon teás vagyok, tulajdonképp egyfolytában azt iszom, most sem volt másképp. :)10 éve ilyen beteg nem voltam... kénytelen voltam elmenni a házidokihoz, aki azt se mondta mi bajom, csak felírt antibiotikumot, köptetőt, meg hogy egyek algopyrint ha lázas vagyok, vagy fáj valamim. Micsoda ellátás... mindegy, meggyógyultam, ez a lényeg.

    Én is kívánom, hogy minél előbb gyógyulj meg! :)

    VálaszTörlés
  3. Fogalmam sincs, hogy patikában mennyiért lehet kapni, mert mi a Flavocel http://www.flavantic.com
    termékét használjuk.(Ugyanis az sem mindegy, hogy milyen tisztaságú, és ki gyártotta.)

    VálaszTörlés
  4. Nem tudom patikákban merre lehet kapni, anya rendeli úgy tudom.

    VálaszTörlés
  5. Nekem egyszer ferfordult a gyomrom a mézes fokhagymától, azóta nem erőltetem.
    Az új csodaszerem a teafaolaj, tervezek belőle postot, mert most másztam ki hála neki valami takonykóros torokkaparós nyavalyából. Például mikor lepedékes volt a torkom és nehezebben is nyeltem, fájni annyira nem fájt, egy sima teamécseses párologtató vizébe cseppentettem pár csepp teafaolajat és csodákat művelt, nem igazán isteni az illata, de az orrom is elég dugult volt, így én elviseltem, és nagyon hatásos. Fürdővizembe is tettem, abban külön jó volt feküdni, de ahhoz el kell keverni tejszínben vagy tejben, különben kevésbé oszlik el a vízen (azt hiszem ez az indok:D).

    VálaszTörlés